Továbbképzési, alap-szak-versenyvizsga kötelezettségek közszférában

Hónapok óta követem a témakörönkénti hozzászólásokat és a fórumhoz történt hozzászólásokat.

Jelentőségét érzem a téma szempontjából, hát leírom: magam felsőfokú végzettségekkel, 36-37.év munkaviszonnyal rendelkezem.
Voltam alkalmazott, közalkalmazott, köztisztviselő (pedagógus munkakörbe és vezető-főtanácsosként köztisztviselő) ...
Vannak diplomáim, sok-sok továbbképzésen jártam, vizsgáztam évtizedeken át, az "emléklaptól" (hogy mikor, hol, min vettem részt...)a TANUSÍTVÁNY-ig, számítógép-kezelői ismeretek igazolásán át ECDL vizsgabizonyítványig, az köztisztviselői alap- és szakvizsgáig... :), DE:

meg vagyok döbbenve (fel vagyok háborodva) azon, hogy számtalan olyan szakmai téma, mindennapi munkánk során társadalmi problémákat is hordozó probléma vetődik föl, s ehhez képes a közszféra - bocsánat, csak a köztisztviselők, akik ugye nagyon sok bennünket is érintő hatósági feladatokat is ellátnak adott esetben - azon panaszkodik, hogy versenyvizgáznia kell! :(

Nos:
a közalkalmazottak számára az egészségügytől, a szociális szférától a pedagógus szakmai munkáig, vagyis az ápolónő a szociálismunkás, a tanító és az óvónő is köteles (munkássága során nem egyszer, de meghatározott időszakonként ismét)továbbképzéseken részt venni, sőt szakvizsgázni is felsőfokú végzettsége esetén...

És nem látom itt a hírek között, de a fórumon sem, hogy panaszolnák. Olyan ismeretek megszerzésére van pedig esetenként szükség, amelyek esetleg nélkülözhetőek vagy feleslegesek, de belátják, hogy a mindennapi munka során sok olyan ismeret van, amelyek előkerülhetnek, ezért helyt kell állniuk és tenniük kell a dolgukat felnőttként gyakran és újból megfelelni továbbképzéseken, vizsgákon...
Kedves Köztisztviselők!
Nem biztos, hogy a sok-sok vizsga elleni tiltakozás, komolytalan feladathoz való viszonyulás és időnként alpári hangnem jó fényt vet a köztisztviselőkre. (Lásd: legaktívabb fórumtéma a Versenyvizsga című... )

Mint egykori köztisztviselő most szégyenkezem pedagógus és köztisztviselői szakvizsgával a hátam mögött...

A hivatali ügyintézői morálról pedig sok esetben jobb nem is szólni...
Saját ügyeim intézése során szörnyű kép alakult ki bennem az utóbbi években...
A lerázótól a hárítóig, az elutasítótól a "feledékenyig" sorolhatnám a példákat és furcsa módon csak "hátrányomra és káromra" való tévedések és mulasztások történtek. Igaz volt korrekt és következetesen intézkedő, felvilágosító is nekik köszönettel tartozom(csak sajnos elenyésző, több a hatalmát éreztetni akaró, sőt korábbi adott (rossz) információját letagadó is...).

Így aztán azt gondolom, amit a többség:
a köztisztviselő fizetése a közalkalmazotti bér fölött van lényegesen még akkor is, ha nincs vezetői kinevezése és, ha a közalkalmazott pótlékokat kap akkor is.
Ők a közszférában az állami vagy önkormányzati "hatalom", hatóság intézkedéseinek előkészítői, vagy jogalkalmazói, ezért a helyzet magaslatán kell állniuk úgy az informatikai,a táblázat- és adatbázis kezelés ismereteinek terén,mint a jogszabályok megfelelő alkalmazásában...

Kell tehát, igenis a megméretés a köztisztviselőknek is, sőt új ismeretek, jogszabályok alkalmazása esetén ismételten.
Sok középfokú végzettségű köztisztviselő is, aki csak a sablonok alapján tud dolgozni, attól eltérő esetekben nem képes önálló gondolati lépésekre..., hát akkor készítsék fel őket is és teszteljék, gyakran kérjék számon a munkakörükhöz tartozó és a kapcsolódó ismereteket annak érdekében, hogy valóban a "közt" széles látókörrel képviselhessék a hivatalokban (hasznunkra, nekünk adófizetőknek).

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!