Tanulni fölösleges?

A gyermekem szakközépiskolás, 11.-es. Nemrégiben egy hihetetlen szülői értekezleten vettem részt, melynek még most is a hatása alatt állok. Az osztályfőnök igyekezett mindenkit lebeszélni gyermekének továbbtanulásáról. Véleménye szerint nincs szükség diplomásokra, hiszen nagy százalékban úgy sem kapnak munkát.Tanuljon mindenki szakmát! Szerinte főleg azok tanulnak tovább, akik nem akarnak dolgozni és könnyű kenyérkeresetre vágynak.
Hol van hát a tudás presztizse? A tudás már nem hatalom? A "kiművelt emberfők"
csak utópia? És Petőfi is csak álmodozott arról, hogy "ész, szellem napvilága ragyog be minden háznak ablakán"?
Én most egy erős tudást adó iskoláról írtam, A másik gyermekem is itt érettségizett,azóta egyetemet végzett, van munkája és keres annyit mint a férjem és én együtt, de ami a legfontosabb, örömét leli a munkában. Lehet, hogy pontosan ettől fosztanám meg a fiatalabb gyermekemet, ha hallgatnék a tanárára?
Azt gondolom, lapátolni lehet diplomával is, de aki csak lapátolni tud, nem végezhet soha olyan munkát,amihez diploma szűkséges.Ha egy diplomának nincs más pillanatnyi haszna, minthogy műveltebbé, okosabbá, intelligensebbé tegye az egyént és hogy esetleg gyermekeit is majd ebben a szellemben nevelje-Már megérte!
Végezetül pedig: Ha már az iskolában sincs becsülete a tanulásnak, a tudásnak- akkor hol?
Nagyon szeretném mások véleményét is elolvasni!

Erőteljesen egyetértek az osztályfőnökkel. A diplomások jelentős része 40 éves korig a családalapításig sem jut el. Örül, ha valahol, valamire alkalmazzák erre a korára. Jó szakmunkás ilyenkor már a nagyszülőség felé tart.
Nem beszélnék le MINDENKIT a továbbtanulásról, de a VALÓS ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEKRŐL kellene tájékoztatni a szülőket. Diplomásan havat lapátolni akkor sem egy pozitív életélmény, ha papírod van arról, hogy mást is dolgozHATnál. Amúgy egyetemi diplomával csak a munkaköröm 75%-ához követelmény a 8 általános, a maradékhoz az sem, és 11 éve dolgozom ugyanott. Ennyit Magyar Bálint egykori TV-nyilaktozatáról, miszerit minden egyes diplomába fektetett fillér ezerszeresen megtérül.

És még most is Ott dolgozom. Mind évfolyam, de inkább sorstársaimról beszélve, Sokan remekül befektettünk a nagybetűs Jövőbe. A mai negyvenes férfiak 70%-ának gyermeke sincs. Ennyit a kiművelt emberfők társadalmáról. A 2010-es cikkről annyit, hogy az adott (akkori) osztály osztályfőnöke egyszerűen csak a valóságból indult ki. Jó szakmunkást havi millióért se találnak Cégek, míg sok a diplomás közmunkás.

Csak egyetérteni tudok. Tanulni fölösleges és önsorsrontó művelet. Itt és most mindenképpen. De "nem gond", magabiztosan kontraszelektálódunk, s közeledik a hülyeség totális diadala. Műveletlen földeken kötelezően a gaz szaporodik el és elsorvasztja a nemesebb növényeket. S ha a gazt még törvényileg és gazdaságilag is öntözgetik... - nos, a végeredmény garantálható. Ebben a magyarországi valóságban: a "minél hülyébb, s minél mocskosabb, annál jobb" elve érvényesül. De még mennyire!

Kedves Anyuka, Önnek teljes mértékben igaza van. Amíg vannak ilyen rendes szülők, mint Ön addig érdemes tanárnak lenni. Ma a piacon egy egyetemista kislány szolgált ki, málnát, ribizlit lapátolt a nyelvvizsgájával és állaigazgatás szakon szerzett államvizsgája után. Nagyon megörültem, hgy vannak , akik életpályát terveznek, tanulnak, dolgoznak, becsülettel. A szakma persze nagyon fontos, de az még fontosabb, hogy reális célokat kövessünk. Lehet én is jobban tenném , ha lábmasszőr, vagy asztrológus lennék, de a hivatást nem mi választjuk, hanem sokkal inkább a hivatás választ minket. A gyerek azt csinálja , amit szeret. Ön meg ne törődjön vele mit pampog egy primitív ember, aki nyilvánvaló, hgy áfacsalásból, számlagyárosságból, vagy kvívműsorokból, beszavazós Való Világból akar karriert befutni. Szánalmas....Remélem sokan lehurrogták....

Nekem is lenne egy továbbtanuláshoz kapcsolódó kérdésem: ez esetben nem gyerekről, felnőttről lenne szó.
4 éve végeztem a tanítóképzőn, dolgozom is 6 éve iskolában. először asszisztensként, majd diplomaszerzés után tanítóként. most szerettem volna -már tavaly is - menni továbbtanulni, logopédia érdekelne. de! nem engednek, mert az mondják, hogy legalább 5 v. 10 év kell ahhoz, hogy mehessek továbbtanulni!! le van írva törvényben! de hogy hol, azt nem tudom. biztos én vagyok tudatlan... de nem gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki tanulhasson , évtizedeknek kell eltelnie... én 50 éves koromban tuti hogy nem fogok elmenni tanulni. most még lett volna kedvem, de már az se sokáig, mert elveszik... tényleg nem mehetek, és erre törvény van? aki tudja milyen törvény és hol találom, legyen szíves informáljon,mert szeretném tudni, hányadán állok "magammal".
köszönöm!!

Kedves Szirom!
Én is főiskolát végeztem, mert tanulni akartam, pedig volt szakmám már. A szüleim melósok, nem tanultak, ők azt akarták én vigyem valamire. Nem akarták, hogy egyszerű melós legyek, tanuljak, hogy főnök lehessek. Miután egy szakmát kitanultam,még fejlődni akartam, nekem ez fontos volt, nem akartam belevágni a melózásba. Ma már másként csinálnám. Jó volt a főiskolás időszak, de rengeteg pénzbe került (szüleimnek, az államnak) és nem térült meg igazán, sok semmirekellő évfolyamtársam volt, és jobb, vagy ugyanolyan diplomát szereztek, mert szerencséjük volt. Én ma már kőműves, villanyszerelő stb szakmát tanulnék.Mindkét kislányomat a tanulásra fogom ösztönözni, de hogy hegesztő tanfolyamra együtt fogunk beiratkozni az biztos. A mai generáció nem akar dolgozni MONDJUK KI NYUGODTAN. Mindenki gazdag orvos, vagy jól kereső ügyvéd illetve cégvezető akar lenni. Én optimista vagyok, de valóban nincs szükség ennyi felsőoktatási intézetre. Remélem nem sértettem meg senkit.

Ebben a kérdésben én megjártam mindkét oldalt. Tanultam szakmát , majd leérettségiztem, és után egyetem. A szakmám alul fizetett, még a túlfoglalkoztatottság alatt is az volt. Az érettségimmel sem tudok elhelyezkedni, mivel maximum bolti eladónak tudok vele elmenni, ami persze megint alulfizetett, és a diplomámmal meg a korom miatt nemsokat tudok kezdeni, mivel minden cég inkább az olcsóbb pályakezdőket alkalmazza, és még esélyt sem kap az ember arra hogy legalább ugyanazért a fizetésért dolgozhasson abban amit tanult... Arról nem is beszélve, hogy a sikeresség nem függvénye az iskolai végzetségnek, mivel nagyon sok sikeres vállalkozónak még érettségi sincs.
Tanulni kell, de senki ne higgye azt hogy egy iskola meg fogja oldani az életét, és csak azért fog valaki jól keresni, mert bizonyos iskolákat elvégzett.

Na, igaza van tökéletesen. Én is egyetemre jártam, de mai ésszel inkább fodrásznak tanulnék és akkor nem közel 40 évesen sírdogálnék, hogy se egzisztencia, se család, minden idő a tanulásra, meg a munkára ment rá. Amit nem fizettek meg. És még ismerkedni sem volt időm, nemhogy nyaralni. A szakmával rendelkező nők nagy része 40 éves korára tele van pénzzel, önálló vállalkozással. Diplomával meg... most volt a 20 éves érettségi találkozónk, a nők felének nem volt gyereke majd 40 évesen... Ennek egyik fele nem is akar. Ez a szörnyű. Akinek szakmája van, 17-18 évesen dolgozik, annak 20 évesen gyereke van, párja. Én meg mire elvégeztem az egyetemet és nekiláttam dolgozni, addigra már 24 voltam, mire felocsúdtam a sok melóból már 31-32, ilyenkor meg már nincs nagyon szabad pasi, aki gyereket is akar, családot. Azok már rég foglaltak. Úgyhogy követném a szüleim melós példáját és lennék inkább mani-, pedikűrös, fodrász, vagy szabó-varró. Nem kellene nyomorult diploma, amivel nem vesznek fel sehová.

Azért nem mindegy, hogy mit tanul valaki...:)) A büfé-ruhatár szakokokon valóban el kell gondolkodni, hogy mit lehet vele kezdeni, de vannak versenyképes, jó végzettségek:
- informatika
- az összes mérnöki szak
- élőnyelvi bölcsész diploma
Azért egy diplomás alapvetően jóval jobb körülmények között dolgozik, mint egy szakmunkás.
Pl. a kalauz a vasúton megkap annyit mint egy középiskolai tanár, sőt kicsit többet is, de egész nap vagy éjszaka talpal... A tanár meg kreatív munkát végez...

A felsőfokú végzettség sokszor ad valami olyan pluszt, amit máshol nem lehet megszerezni... Egy nagy kaput nyit a világra.
Szóval ne mondjuk, hogy tanulni felesleges... Lehet, hogy bizonyos szakmákban most nagyon rosszak a fizetések, de tanulni igenis megéri.

A csajozás, pasizás más tészta, azért ma már vannak lehetőségek. Internetes társkeresés satöbbi.

Sziasztok!
Kedves Szirom! Ha fiad van, nyugodtan tanuljon tovább, lehetőleg hiány területen, egészségügy, műszaki, informatika. Ugyanis sehol nem állnak szóba a szakmával rendelkezőkkel a piacon. Az állami cégeknél esetleg elmehet karbantartónak. Érdemes együtt, nyugodtan figyelni az álláshirdetéseket, lehetőségeket, és rögtön rájössz, hogy egy hiányszakmával legalább az esélyt megadjátok az elhelyezkedésnek, esetleges átképzésnek, míg sima szakmával mehet feketén dolgozni építkezésre, étterembe, szakmától függően. Nem beszélve arról a tényről, hogy a lehető legkiszolgáltatottabb réteg, mert a magán cégek szeretik nem bejelenteni, kifizetni a dolgozóikat, hosszútávon ez sem igazán kifizetődő!
Lány esetében könnyebb, most nagyon keresik a kozmetikust, fodrászt, műkörmöst, tehetséggel, jó hellyel, saját lábon tud állni, és nem lesz kiszolgáltatott akkor sem, ha gyereke lesz.

Igazad van, hogy mindenki jól fizető pályát szeretne választani, de ennek oka. Pénzből élünk, mindenki az árufeltöltő a TESCO-ban, a nővérke a kórházban, pont úgy mint egy jól kereső ügyvéd. Talán szükség is van a munkájára, csakhogy nem úgy fizetik, hogy abból rendesen megtudjon élni. Mert Ő is szeretne pihenni, (üdülni) Ő is szeretne szórakozni (koncert, színház) Ő is szeretne utazni, látni szép tájakat (Velence)Ő is szeretne technikai eszközöket, autót és még sorolhatnám.. De van itt még valami a nagyfokú lebecsülés amit érez a sokszor érdemtelenül sokkal többet keresőktől. A lenézést, semmibevevést ami a lelkesedését igen visszaveti,"amennyije van annyit is ér/lázár") Ez a baj az emberekkel, értékelni kellene a mások munkáját, s nem csak túlértékelni (pl. a reklám területén dolgozók! milyen új értéket állítanak ők elő? - mégis többszörösét keresik az előbb említett foglalkozásoknál!) Nagy az aránytalanság és nem is úgy néz ki hogy megbecsüljék a dolgozó, a nehéz munkát, és a fizikai munkát végző embereket, akikre mellesleg szükség van:(

Hát ezért érdemes tanulni. Vannak néhányan akiknek vannak értékes meglátásai, csak túl kevesen vannak.

Kérdésem lenne, mégpedig sürgősen: gyermekem három tárgyból áll neccesen: testnevelés (bár nekem ez csak ijesztésnek tűnik), matek és nyelv. mi van akkor, ha netán mind a háromból megbukik? középiskola harmadik évfolyamáról van szó. egy ismerősömtől azt hallottam, hogy akárhány tárgyból bukik is meg, nem évismétlés, hanem pótvizsga, mert a törvény ezt írja elő. ezt a törvényt viszont nem találom, vagy nem tudom,hol keressem... tehát pótvizsgára bukik-e ez a gyermek - remélem nem kerül még arra se sor - vagy évismétlésre? várom a választ hozzáértő embertől, köszönöm!

Engem is meghúztak 9.osztályban, angol nyelvből,mert a tanárnőnek az első perctől kezdve nem voltam szimpatikus.Pótvizsgán 2-essel át mentem.
Szeptemberben kezdtem a 10.osztályt.Gyakorolni kell a nyelvet és matekot,inkább most,mind nyáron.Most fogok érettségizni nyáron.Kitartás!!!

Bukás......
Testnevelésből is meg lehet buktatni azt a nebulót, aki ezt szándékosan kiharcolja magának, de ehhez nagyon sokat kell tennie negatív irányba (szerintem). Meg kell kérdezni a gyermeket, mindent megtett-e érte. Három tantárgyból bukás pedig évismétlést von maga után.

Javítóvizsgát tehet akármennyi tantárgyból, de jelentkeznie kell rá.

Kedves Szirom.Természetes,hogy a gyermekünknek a legjobbat szeretnénk és persze a mai világban a tudás, az érték és eladható.De mégis egyet kell,hogy értsek a tanárnővel.Hiszen hány és hány újságban arról szólnak, hogy sok a diplomás és kevés szakképzett munkaerő, és hány diplomás dolgozik akár egy gyors étterembe!!!!Véleményem szerint egy jó szakma elsajátítsa(amihez esetleg elég egy értettségi,vagy még annyi sem ), többet ér mint egy diplomás jogász vagy bölcsész végzettséggel.Hiszen ezekből már Dunát lehet rekeszteni.De még tudnék pár példát mondani.A legnagyobb baj itt az, hogy mindenki vezető posztba szeretne dolgozni jó pénzért , jó fizetésért!De ha nem lesz kit irányítani???És arról akkor még ne is beszéljünk, ha van is diploma nem sokat ér egy jó hátszél nélkül.

Tanulás-világkép-személyiségfejlődés, két-három kategóriával el vagyunk maradva.

Mindig lesz kit irányítani.

Nagyon meglep, hogy szinte mindenki úgy ír a diplomáról, mint a munkához jutás lehetséges eszközéről.
Úgy tűnik, elbeszélünk egymás mellett. Én a tudás, a műveltség, az intelligencia eszközének tekintem a tanulást,ezért buzdítom a gyermekemet arra, hogy tanuljon.Szeretném, ha a lehetőségeinkhez mérten széleskörű tudást, tapasztalatot szerezne, hogy aztán ő maga tudjon dönteni, mi az ami iránt elhivatottságot érez.
Már az óvodában arra készül a gyermek, hogy az iskolában majd jó lesz, mennyi mindent fog megtanulni.Az óvodapedagógusok is arra nevelik a gyerekeket, hogy a tudás, a tanulás mennyire fontos. Ezt tapasztaltam az általános iskolában is, de a középiskolában is a középkorú vagy idősebb pedagógusoknál. Hol törik meg ez a lendület, hol szakad meg ez a hit és miért? Többek között erre is keresem a választ.
Természetesen egy szakmával is jól boldogulhat valaki az életben,örömét lelheti benne, ha szerencséje van. Ám nagyon sokan a szakmunkások közül sem kapnak munkát,és vagy munkanélküliek vagy gyárakban dolgoznak betanított munkásként, esetleg napszámban feketén,vagy minimálbérért. A diplomásokkal is csak ez a helyzet, nem mindenki kap munkát.A tudásnak és a műveltségnek azonban részese, és bármihez is fog az életében, hasznát veszi majd. Ez az én véleményem.

Abban a régióban, ahol én élek sokan dolgoznak diplomával fiatal emberek (is) gyárakban (mert ott van egyedül munka). A dolog szépséghibája, hogy a felvételi interjún még a létét is le kell tagadni nehezen megszerzett diplomájuknak, különben még a szalag mellé sem veszik fel őket, mondván túlképzettek.
Még egy opció van: mehetnek külföldre, ahol ha nem orvosok vagy informatikusok, akkor ugyanúgy az alja munkát fogják végezni, távol ugyan a hazától, de jobb bérért. Kicsit sötéten látnék? Nem hiszem... a korosztályomból, a baráti körömből (ifjú harmincasok) alig maradt már valaki itt a környékemen, sokan még gyerekkel is nekivágnak, vagy a családot hátrahagyva küldik haza az apanázst, cserébe nem lehetnek együtt. Szép, új világ.

Mert a diploma manapság tényleg arra jó, hogy munkához jusson az ember. Nem azért jelentkezik az ember, mert művelt akar lenni, hanem mert munkát akar. Vicces, hogy manapság a takarítónak is érettségi kell... Értelmes, szorgalmas embernek tartom magam középfokú végzettséggel is, okos diplomások között az évek folyamán felfejlődtem addig, hogy meg tudom/tudnám csinálni egyesek munkáját, DE! középfokú végzettséggel ez nem megengedett. Tehát marad az, hogy továbbtanulok, ha egyszer lesz annyi fizetésem, hogy megtehessem.

Persze, átképezhetném magam fodrásznak, kozmetikusnak, talán még ezek érdekelnének is, kár hogy minden második sarkon van egy belőlük.

Kedves Szirom!

A gyermeke tanárának abban mindenképp igaza van, hogy ma már Dunát lehet rekeszteni a teljesen értéktelen felsőfokú végzettséget adó intézménykkel. Példákat szándékosan nem írok, mert nem kívánom senki érzéseit megbántani. Ennek fényében lassan ott tartunk, hogy a fiataloknak bemesélik, hogy legyenek diplomások, mert az így versenyképes, meg úgy versenyképes. Ezzel szemben ha valaki mesterfokon űzi a kétkezi munkáját (asztalos, burkoló, stb.), elképzelhetőnek tartom, hogy jóval jobban keres, mint egy diplomás. Ön írta, hogy idősebbik fia nagyon szereti a munkáját, és nem mellesleg még jól is keres. Megbocsásson, de hol van az megírva, hogy csak olyan munkát lehet élvezni és szívesen csinálni, amihez felsőfokú végzettség szükséges??? Én - ha Istes is megsegít - hamarosan a második diplomámat szerzem, de nem hiszem, hogy jelenlegi munkámat azért szeretem (mert nagyon szeretem), mert diplomához kötődik. Nekem ehhez volt affinitásom, ebben a szakmában akartam elhelyezkedni, ezt érzem magaménak, ebben vagyok a legjobb. Nem a diplomán múlt, hanem azon, hogy időben felismertem, mit akarok csinálni. Az Ön kisebbik fiának is csak ezt tudom tanácsolni: bár a bátyja csábító példával jár előtte, ő attól még válassza azt, amit a legszívesebben csinálna, amit a legjobban élvez. Hogy ez asztalos vagy idegsebész, az legyen az ő választása...

Hajrá itt az igazság! A többi meg tanuljon! Alkosson világképet! Fejlessze személyiségét! Nem mindig kapunk pénzt, amikor értékeket teremtünk, attól még az értékek, értékek. Az asszony sem ad minden csókért egy ötszázast. Mindenki irányítani akar, mégsem irányít senki senkit, pedig elkélne a segítség.

Köszönöm mindenkinek, aki elmondta a véleményét.
Munkát találni senkinek sem könnyű. Adott helyzetben bármit el lehet vállalni, hiszen a munka nem szégyen. Ha egy munkakör betöltéséhez szükségtelen a diploma, akkor nem kell rá hivatkozni, mindjárt nagyobbak az esélyek.Közben pedig lehet, sőt kell is keresni az új lehetőségeket.
Én úgy látom a környezetemben, hogy szakmunkásból is sokkal több van, mint gondolnánk. A különböző gyárakban sokan dolgoznak betanított munkásként, ugyanis fix munkaidő, biztos és jónak mondható kereset várta őket. Most ez is megszűnni látszik.
Változatlanul az a véleményem - ha a társadalom nem is erre predesztinál-, hogy tanulni mindig és minden korban érdemes!

Én is megyei jogú városban lakom,és ugyanez a helyzet!Van a hatalmi elit,ahová ha megszakadsz akkor sem jutsz be!Persze a java képzetlen parasztokból áll,de ismerős ismerősének az ismerőse...
És az a legdurvább,hogy az alpolgármester,aki elég fiatalka,a szomszédom :) Akkor persze jó volt neki a családom,amikor a kopogtató cédulákat gyűjtögette,vagy ha valamiben segíteni kellett neki!És lakik nem kevés emberke a környezetemben,akik olyan szférában dolgoznak,ami megfelelne a munkakörömnek.Amíg suliba jártam,addig folyton kérdezgették,hogy mikor végzek,majd segítenek...Hát,fél éve államvizsgáztam,és azóta még a fejüket is elfordítják ezek a drága emberek!Nyilván féltik a munkájukat,és nem is azt kérem,hogy adják át a munkájukat,csak pár jó szó az érdekemben...Bár sosem voltam az a segítségkérős fajta,mindig önerőmből csináltam mindent,de most asszem,ideje lesz megalázkodni,könyörögni,stb...
Hű,nem is tudom mihez kezdenék,ha lenne gyerekem!?Persze,állandóan nyaggatnak ezzel a gyerekvállalás kérdéssel,de könyörgöm,mire vállaljak gyereket?Magamat nem tudom eltartani,nemhogy egy gyereket :S És miért csökken az EMBEREK száma???Hát ezért,meg a negrok szaporodása miatt :(

Ez zavar a legjobban hogy soha senkinek nem nyaltam és most alázkodhatom meg nyalhatok ezerrel, hogy a gyerekeimet eltudjam tartani. Ráadásul annak idején 8 éve azért rúgtak ki mert lombik programra jártunk. Csak sajnos nem tudtam bizonyítani pedig a pofámba mondták azért nem kellek. Ez a mi kis hazánk.

Sajnálatos módon azt kell,hogy mondjam,hiába a tanulás...úgyis a protekciósokat pakolják be mindenhová!
Világ életemben jó tanuló voltam és a tanulást egyfajta misszióként fogtam fel.Ja és persze hittem abban,hogy majd a tanulással bármit elérhetek:megfizetett állást,elismerést,egzisztenciát,karriert és hát a mögötte álló tudást.A felsoroltakból mindössze a legutolsóval rendelkezem!
Januárban államvizsgáztam,és van már egy okj-s szakmám is,valamint jogi egyetemre járok(amit munka hiányában nem tudom,miből fogok fizetni).Amióta végzetem a sulival már 100-nál is több állást pályáztam meg,de mindenhonnan elutasítottak!És egy halvány reménysugár sincs,hogy esetleg ez a jövőben változna!
Szeretném elkezdeni az életemet,de egyszerűen nem tudom,mert nem adnak lehetőséget hogy bizonyítsak!Mivel a diákmunkákat és a szakmai gyakorlatokat nem számítják bele a munkaviszonyba,ezért pályakezdő munkanélküliként egy vasat sem kapok!Itt élek anyámék nyakán,mert én azon szerencsések közé sem tartozom,akinek a pasija milliomos és esetleg eltartana!Olyan szinten kilátástalan az életem,illetve szerintem nagyon sokunké,hogy ezt a fősuli elején álmomban sem mertem volna hinni.Ha ezt tudom,elmegyek egy Tescoba árufeltöltőnek,mert ugye diplomával oda sem vesznek fel,mondván hogy túlképzett vagyok.Hiszen egy diplomás nem tudja az áru pakolni...hihetetlen!
Szóval amíg ezen a felsőoktatási rendszeren nem változtatnak,és a korrupció meg protekciók általi munkaerőpiac áll fenn,addig esélyünk sincs!
Mi marad akkor?Hát,vagy kifogok egy gazdag pasit és eltűrök mindenféle megaláztatást,vagy egy kevésbé gazdagat és rögtön belevágunk a kisebbség általi egyetlen megélhetési formába:a gyerekgyártó vállalkozásba!Két évente egy gyerek,és legalább nem leszek munkanélküli :)

látszik,hogy nem tudjátok azt a tényt,hogy 3 gyerek összes hozzájárulása˛(csp)
58000ft te megélnél belőle?sok szerencsét hozzá!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!