Szakvizsga- minimum 2 év

Segítséget szeretnék kérni az alábbi esetre vonatkozóan:
Az alapkérdés az lenne, ogy a közszolgálati munkaviszonyok összeadódnak-e a szakvizsga minimum 2 év gyakorlati időt illetően, vagy csak az aktuális munkahelyen eltöltött idő számít bele?
A várható lépés ideje esetemben november hónapban van, de szakvizsga hiányában nem tudok a fogalmazó besorolásból lépni. Szerettem volna szakvizsgázni most ősszel, de a humános kolléga szerint még nem jelentkezhettem, mert a jelentkezési határidőig nem voltam ezen a munkahelyen 2 éve. Viszont előtte már volt pár hónapos munkaviszonyom.

Minden bántás nélkül: munkahelyedről + jogvégzettként kérdezed?
Szerencsés ember vagy...

Nem vagyok jogvégzett, talán nem pontosan olvasol. Motel

Kérem elnézésed, valóban nem jól olvastalak ( más oldalú érintettségből adódóan).
Üdv.

A közigazgatási gyakorlatok összeadódnak, lésd a Ktv.72. § (7) bekezdését
„ e törvény alkalmazásában közigazgatási gyakorlatnak kell tekinteni a közigazgatási szervnél, illetve annak jogelőd szervénél közszolgálati jogviszonyban, valamint államigazgatási munkaviszonyban töltött időt tekintet nélkül arra, hogy a jogviszony folyamatosan fennállt-e vagy sem”.

A magasabb besorolási fokozatba sorolásnál a Ktv.l29. § (3)-(5) bekezdését kell alkalmazni
„(3) Ha a nem pályakezdő köztisztviselő kinevezésekor, áthelyezésekor, átsorolásakor nem rendelkezik közigazgatási szakvizsgával, akkor a közigazgatási szakvizsgát kinevezésének, áthelyezésének, átsorolásának időpontjától számított három éven belül köteles letenni. A határidő számítására a 25. § (4) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.
(4) A (3) bekezdésben meghatározott határidő eredménytelen elteltét követően a köztisztviselő magasabb fizetési, besorolási fokozatba nem sorolható a közigazgatási szakvizsga teljesítéséig. A közigazgatási szakvizsga teljesítése után a 23. § rendelkezésének megfelelően kell besorolni és illetményét megállapítani.
(5) A köztisztviselő az (1)-(3) bekezdésben, a 26. §-ban meghatározott esetekben - a 28. § (1) bekezdés esetét kivéve - a közszolgálati jogviszonyban töltött ideje alapján jogosult az előmenetelre.”

Ez azt jelenti, hogy a kinevezéstől számított 3 éven belül kell letenni a szakvizsgát. Ez alatt a 3 év alatt a szolgálati idő alapján kell magasabb besorolási és fizetési fokozatba sorolni. A további átsorolásra akkor nincsen lehetőség, ha a 3 év eredménytelenül eltelt és nem tette le a szakvizsgát.

Köszönöm a részletes választ,csupán egy dolgot nem értek még. Ha novemberben kellene lépnem,ahhoz pedig szükséges a szakvizsga,miért nem mehettem az őszi vizsgára. Motel

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!