S.O.S.!!!!! Köztisztviselői jogviszony megszűnése nyugdíjazás esetén

Kedves Közszolgák!

S.O.S. segítséget szeretnénk kérni az alábbi ügyben:
Közszolgálati jogviszonyban álló 1 fő köztisztviselő jogviszonyának megszüntetésével, valamint 1 fő jubileumi jutalomra való jogosultságával kapcsolatosan kérjük szíves segítségüket az erre vonatkozó jogszabályhelyek értelmezésében.
1. 1 fő köztisztviselő kérelmet nyújtott be, melyben kérte köztisztviselői jogviszonyának 2012. június 30. napjával történő megszüntetését, mivel a nők kedvezményes teljes öregségi nyugdíj ellátását szeretné igénybe venni 2012. július 1. napjától.
A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága által kiadott és a köztisztviselő által bemutatott határozat alapján nevezett az ellátáshoz szükséges jogszerző idővel rendelkezik.

Kérdésünk:
- A 2011. évi CXCIX. tv. 60.§ (1) j) pontja alapján megszűnik a jogviszonya vagy pedig felmentéssel szüntethető meg a jogviszony a 60.§ (2) d) pontja szerint, és a 63.§ (1) d) pontját kell-e alkalmazni ?
- A jubileumi jutalomra jogosult lesz-e (40 évesre lenne jogosult, de csak 2013. január 1-én és más jogviszonya is volt 1993.01.01. napját megelőzően) ?
- A végkielégítés jár-e neki ?

2. 1 fő köztisztviselő a 25 éves jubileumi jutalmat megkapta, a 30 éves jubileumi jutalomra lenne jogosult, azonban nemcsak Önkormányzatnál és a Körjegyzőségnél dolgozott, hanem van más jogviszonyban eltöltött ideje is (munkaviszony, stb.)

Kérdésünk:
- A jubileumi jutalomra jogosult lesz-e ?

Nagyon sürgős lenne!!!

Előre is köszönjük a segítséget!

2017 aug. 22.-e lesz a nők 40 év szolgálati viszonnyal való nyugdíjba vonulásához szükséges időpontom.

Pontosan szeretném tudni, hogy mit kell csinálnom a MUNKAHELYEMEN,
hogy 2017. dec.31.-ével befejeződjön a kormánytiszviselőségem, és 2018. jan.02-én beadhassam a nyugdíjazási kérelmemet.

Kérdésem:
ha én kezdeményezem a kormánytisztviselői jogviszonyom megszüntetését(lemondással vagy közös megegyezéssel), jár-e nekem a 2 hónap felmentési idő?

Mert én kb. úgy szeretném, hogy mondjuk 2017. októberben beadnám a megszüntetési igényemet és élve a 2 hónap felmentési idő lehetőségével, már ha jár nekem ilyen esetben, december 31-re kérném a kormánytisztviselői jogviszonyom megszüntetését úgy, hogy szerencsés esetben már novemberben, decemberben ne kelljen bejárni dolgozni.

Van-e erre módom és ha igen, akkor mit, mikor kell beadnom?

Köszönettel Kovács Ilona

Ezt nézd át!
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100199.TV
Felmentési idő nem jár közös megegyezésnél, lemondásnál.
Miért nem kéred, kötelesek a 40 éves miatt felmenteni.
2 hónap a felmentési időd, felére köteles a munkáltató felmenteni a munkavégzés alól. A 40 éves nyugdíjazás, mint felmentési ok feltétlen benne legyen a kérelemben, a 40 év meglétét igazolni kell a nyugdíjbiztosító határozatával. Arra is ügyelj, hogy a köztisztviselői 25, 30, 35, 40 éved is meglegyen, ha lehet a jubileumi jutalom miatt, nehogy 1-2 hónap miatt lemaradj róla. Ha erre nem kell figyelned, akkor 2018. jan. 1-től kérd a nyugdíjadat. A 2018-as nyugdíjaknak nagyon nagy lesz a várható valorizációs szorzója, talán még 10% is. A 2018-as nyugdíjemelés szerintem maximium 3% lesz azoknak, akik 2017 decemberében mennek nyugdíjba.
Akik eddig hallgattak rám nem jártak rosszul, mert 7,8%-kal lesznek a 2017-es új nyugdíjak magasabbak, a nyugdíjemelés pedig csak 1,6%. Valószínűleg novemberben lesz 1%-os emelés még, ez összesen 2,6%. A 7,8% háromszorosa a 2,6%-nak!!!
Bőven van még időd, figyelni kell a jogszabályokra is, de szerintem a 40 éveshez nem nyúlnak hozzá a választások előtt.

Jár a 2 hónap felmentési idő, de a munkáltató rendelkezik felőle, hogy abból kell e valamennyit ledolgoznod vagy sem.December 31-el menj nyugdíjba, mert akkor 2018.01-01-től már részesülsz a nyugdíjemelésben. Van e szabadságod, azt ki kell venni. Októberben kell beadnod a felmentési kérelmedet a munkáltatód felé. Felmentés nyugdíjazás miatt.

Tisztelt Dr. Marosi!

Segítséget szeretnék kérni jubileumi jutalomhoz szükséges szolgálati időbe történő beszámítás ügyben.
1978-ban 5 hónapot dolgoztam az OTP Igazgatóságánál, majd áthelyezéssel kerültem a közszolgálatba.
Hosszú ideig beszámított a jubileumi jutalomhoz szükséges közszolgálati időbe, majd kivételre került. Lassan közelít a nyugdíjazás ideje és ismét fontossá vált ez az öt hónap. Mivel akkoriban az OTP állami költségvetési szerv volt, és áthelyezéssel kerültem át az akkori tanácshoz, jogtalannak gondolom a kivételt. Szeretném erről a véleményét kérni. Köszönöm.

Közuti baleset miatt életjáradékot kaptam, keresetpótlás cimén az Államkincstártól ez év március 18-ig, a 70. életévem betöltéséig.Nyugdij előtt önkormányzati jegyzőként dolgoztam. A tisztségemet
helyettesitéssel töltötték be, állandó jegyzőt nem alkalmaztak. A község körjegyzőt alkalmaz 2014. február 1-től.A körjegyző korábban helyettesitett abban a községben is ahol dolgoztam.
Kérdésem: A kereset kiegészitő járadék összeg megemelését kérhetem-e a körjegyzői munkabér alapján, ami 50/m Ft/hó lenne magasabb a jelenleginél? Ugyanis a részemre folyósitott járadék összeg a jegyzői munkabér szerint történt.Két diplomával rendelkezem,közel 50év szolgálati időm van a közigazgatásban. Tehát minden lehetőség adott ahhoz, hogyha dolgoztam volna, Én is beölthettem volna a körjegyzői státuszt. Ha Birósághoz fordulok várható-e részemre kedvező döntés?

Tisztelt Dr.Marosi!
Öregségi nyugdijjal mennék el ez év április 4.-én, köztisztviselő vagyok.
Nem ajánlotta fel a munkahelyem a "sétáló"időt. Van-e erre jogszabály, ha igen mennyi idő illet/ne meg?Felmondást vagy közös megegyezést fogadjak el, mi előnyös nekem? Köszönettel:
Domi

SOS segítség!
Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e végkielégítés?

Kormánytisztviselő vagyok 11 éve. Egészségi állapotom megromlott, a Rehab. Intézet munkára alkalmatlannak ítélt.
A hivatalban azt mondták, hogy közös megegyezéssel kérjem a felmentésem és ekkor nem jár semmi.
Szerintem a törvény szerint ha a hivatal ment fel egészségi alkalmatlanság miatt, akkor jár a végkielégítés.(63. § (2) c) a kormánytisztviselő egészségügyi okból feladatai ellátására alkalmatlan; - 69. § (1) A kormánytisztviselőt – a (9) bekezdésben foglalt kivétellel – végkielégítés illeti meg, ha kormányzati szolgálati jogviszonya felmentés vagy az államigazgatási szerv jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.)

Nem tudom, melyik igaz. Fontos lenne, mert lejár 2 hét múlva a táppénz. (1 éve betegállományban vagyok)
Köszönöm, ha valaki segít!

Nálunk a buszsofőrt százalékolták le és a közalkalmazotti státuszát felmentéssel szüntették meg. Igaz,hogy előtte próbálkoztak közös megegyezéssel is de nem jött nekik össze.

Nem jár a jubileumi jutalom. Ma már csak a közszférában töltött időre jár, beleértve az 1992. előtti jogviszonyokat is. És be kell tölteni a napot, akkor jár. Ezek a Kttv. új szabályai a köztisztviselőkre vonatkozóan is (150.§) Sajnálom, csak most láttam a kérdést, remélem még időben megkapjátok.

1987.július 1-től 1990.január 14-ig munkaszerződéssel a Postánál dolgoztam.Áthelyezéssel 1990.január 15-től az akkor Tanács azóta Polgármesteri Hivatal dolgozom.Akkoriban az áthelyezés fogolma annyit jelentett,mintha itt kezdtem volna.Kaphatok 25 éves jubileumi jutalmat?Köszönöm a válaszukat.

Tisztelt Dr.Marosi!
Utolsó próbálkozásként kérdezem Önt: Prémiuméves (1953-as nő, ped.)közalkalmazottak 40 év 250 nap szolgálati- és közel 39 év munkaviszony után nem kapják meg a 40éves jubileumi jutalmat, (ami a pép.tv. által a 70%-a a nem prémiuméves jubileuminak).Anno, mikor néhány éve "megjutalmaztak" ezzel a munkaviszonnyal a törvény szerint ez járt. Van-e lehetőségünk, érdemes-e lépéseket tennünk, hogy ezt megkapjuk? A válasz előre is nagyon köszönöm.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!