Segítsük egymást a változások korrekt értelmezésében . . . :))

Fórum: 

Sokat változott a közalkalmazottakat is érintő egészségbiztosítási, tb. és a nyugdíj szabályozását rögzítő jogszabály 2010-re is.
Ezeket a munkáltatók, az orvosok, az egyes ügyintézők is másként szeretik értelmezni...És nem járunk jól sok esetben........

Én is meg-megjárom.
Kérdések, amelyekre sokan sokféleképpen adnak választ.
pl.
- prémium évek hogyan érintik az 1953-54-ben születetteket,mikor, milyen feltételekkel vehetik igénybe?

-mikor mehetnek el a fenti évben születettek bármilyen konstrukcióban nyugdíjba?

-a táppénz max. időtartama 1 év...történt-e ebben változás?

-igaz-e, hogy, ha valaki rendszeres szoc. járadékra jogosulttá válik, mert munkaképessége 40% csökkent - de nem veszi azt igénybe,mert munkaviszonya fennáll, (táppénzen van)és keresete meghaladja a jogszabályban előírt határt - akkor táppénzre már nem jogosult a továbbiakban? Ez létkérdés, ha táppénzen vagy, mert az több, mint a járadék :(
Segítsünk egymásnak!
Segítsetek!

Érdeklődöm, hogy tiszthelyettesként Tiszti beosztás nélkül jár valami juttatás az új Hszt szerint /pótszabadság, pénzbeni juttatás/ felsőfokú végzetséggel /diplomával/.
Előre is köszönöm a válaszokat

Segítséget kérnék! A nyugdíjfolyósítótól megérkeztek az adataim ,a 40 év szolgálati időm kiszámításával kapcsolatban és ott külön egy lapon fel van tüntetve hogy szolgálati időnek minősülő táppénzes napok száma melyből nem történt nyugdíjjárulék levonás ,biztosítás szüneteltetése vagy munkabérrel ellátatlansága miatt és itt fel vannak sorolva különböző dátumok 1992 évtől 2004-ig, 175 nap. Azt szeretném kérdezni ,hogy mikor nem vonnak le nyugdíjjárulékot a táppénzből? Ugyanis ezen időszak alatt is folyamatos munkaviszonyban voltam . Köszönöm az infókat!

Táppénzből csak személyi jövedelemadót vonnak, de más jövedelmektől eltérően - kivételesen - nyugdíjjárulék vonása nélkül is szolgálati időnek számít.

lejár a táppénzem és nem gyogyultam meg min a teendom a munkahellyel kapcsolatban

lejár a táppénzem és nem gyogyultam meg min a teendom a munkahellyel kapcsolatban

Tb ügyintézők segítseK: Táppénz, de meddig, ki tudja pontosan?
Beküldte: Sürgősen Kíváncsi (nem regisztrált) Időpont: 2010, január 31 - 19:02.

Nagy szükségem lenne korrekt szakmai segítségre.

2009 március 1-től vagyok táppénzen, közben többször voltam kórházban, gyógykezelnek folyamatosan.

A táppénz első 8 napja is kórházi ápolás volt, azaz "betegszabadságon" - amit a munkáltató finanszíroz - nem voltam.

Meddig lehetek még táppénzen?
Ha kórházban voltam akkor a betegszabadságot nem vettem igénybe? Az hozzáadódik még a max. finanszírozható táppénzes időhöz..?

Mi a teendő, ha lejár a táppénz ideje és nem vagyok gyógyult?

Az attól is függ,mennyi volt a betegség előtt a folyamatos biztosítási jogviszonyod.Ha hosszabb ez az idő,max.1 évig lehetsz TP.-ben.Persze,figyelembe kell venni az un.TP.-előzményt.Tehát márc.1-ét megelőzően 1 éven belül vettél e már igénybe TP.-t,mert ezeket le kell vonni az 1 évből.Ha 2oo9-ben csak márc.1-től voltál első ízben beteg,akkor is jár a betegszabi,ha kórházban voltál.Ez 15 nap,de a munkanapok közé eső szombat-vasárnappal meghosszabbodik,úgy,hogy ezek a napok nem számítanak a ker.képtelen napokba.Ha kimerítenéd a TP.-es napokat,a márc.1.-től(2009)eltelt időre is megillet a rendes szabi.Ha a szabit is kimeríted,(uannyi időre mint a szabi), újra jogosult vagy TP.-re.Szabi alatt nem küldhet el a munkáltató,mert 3o napig védettséged van.Ha mindent kimerítettél,az orvos leszázalékolásra szokott küldeni.(Ezeket most nem szaknyelven írtam,de ha beírod a GOOGLE-ba,hogy:"Táppénzes napok mértéke",bővebben és saját esetedre pontos választ kapsz,uígy mindenre,ha beírod,ami érdekel.Gyógyulást kívánok!

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!