Pedagógus bértábla 2017-ben

Cikkek: 

Nem emelkedett a pedagógusok fizetése januártól, ugyanis a vetítési alap a 2017. évi költségvetési törvényben is változatlan maradt. A pedagógus bérek számítási képletéből 2015-től kivették a minimálbér emelkedésének hatását, helyette továbbra is a 2014. évi 101.500 forintos minimálbér szerepel szorzóként "vetítési alap" néven.
(Ha az eredeti számítási módszer maradt volna meg, akkor a vetítési alap helyett a 2017 évi minimálbér, 127.650 lenne a képletben, ami a jelenleginél 25%-kal magasabb fizetéseket jelentene a pedagógusoknak.)

A 2017-ben érvényes bértábla:.
A táblázat számait a 161.250 forintos bérminimumra kell felkerekíteni a legalacsonyabb sávokban.
pedagógus bértábla 2017

A számításhoz felhasznált adatok:

1. Az illetményalap számításának vetítési alapja 2017-b7n is 101500 forint.

2. Az illetményalap a vetítési alap
a) 119,6 százaléka középfokú végzettség esetén,
b) 174,5 százaléka alapfokozat esetén,
c) 193,2 százaléka mesterfokozat esetén.

A vetítési alap és a fenti százalékok segítségével számítható ki az illetményalap.

3. A 2011. évi CXC. törvény 7. melléklete a rögzíti a garantált illetményt az illetményalap százalékában:Hozzászólások

Üdvözlöm!2003-ban 3 éven át dolgoztam óvónőként majd 1,5 évig egy másik óvodában.Mindig egy éppen gyesen lévő óvónőt helyettesîtettem.Majd gyógypedagógus diplomát szereztem és 2008 óta gyógypedagógusként dolgozom.Közben 2010 -ben 2 évig én is gyesen voltam ill.most januártól is azon vagyok.Ha ismét óvónő szeretnék lenni a bértábla melyik fokozatába sorolnának?

Köszönöm válaszát előre is! Üdvözlettel:Bala

Angolt végeztem, bolognai rendszerben. Debrecenben mesteriztem. Erdélyben szereztem I. és II. tanári diplomát. Hét év régiségem van. Melyik kategóriába sorolódnék ha kint szeretnék tan'tani? Köszönöm.

2008.10.01-2012.10.02 ig Magyarországon majd 4 évet külföldön dolgoztam óvónőként( német nemzetiségi végzettségem van) ha hazajönnék dolgozni hova sorolnának be, mennyi lenne a br fizetés?

Jól látom, hogy a legmagabb elérhető bér rengeteg letanított év után is csak 402 ezer bruttó?! Ülök egy multinál és ennél többet keresek :( Hogy menjek el így tanítani??? 196 ezer bruttóért?????? Abból hogy lehet mehélni Budapesten?! :( Szomorú! :( Ezért vagyunk mi nyelvet tudó fiatal tanárok a cégeknél és nem az iskolában.

Gyakorló tanárként írok. Képzelje el, mindez a fergetegesen magas összeg azon bizonyos fizetésemelés után van, amit a kormány úgy szajkóz. A tv-ben mellesleg csak azt felejtették el közölni, hogy nem csak a fizetésünket emelték meg ilyen nagyon, hanem az óraszámokat is -tól, -ig kategóriába tették, ami azt eredményezte, hogy minden munkáltató természetesen az -ig óraszámmal alkalmaz. Azaz fizetésemelés és munkaóraszám növelés történt egyszerre, vagyis nem történt semmi. De sorolhatnám a rendszer hibáját órák hosszat. Úgyhogy sajnos motivált, képzett, gyerekeket szerető nyelvtanárként én is a váltáson gondolkodom. És igen pedagógushiány van, mert a nyelveket beszélő, motivált, kreatív, modern felfogású tanárok mindezeket látva meg sem próbálnak iiskolákban elhelyezkedni. És ez nagy baj, nagyon nagy baj, mert a mi gyerekeinkről van szó.

Erdélyből szeretnék átmenni ,mivel gyerekeim is ott élnek. Itt már 27 éve dolgozom óvónőként, 24 éve szakképzetként. Főiskolai-posztliceális képzésem van. Hova sorolnának be?

ped 1-be.

A bértáblázat kapcsán szeretnék egy javaslatot tenni. Ha nem is túl sokan, de vagyunk még néhányan az országban, akik képesítés nélküli pedagógusként kezdtük a pályát, és mellette levelezőn végeztük el a főiskolát. Így, 18 éves korunktól dolgozunk az iskolában. Mindez azt jelenti, hogy a 65 éves nyugdíj korhatárt elérve 47 ledolgozott évet tudhatnak maguk mögött. Ugyanakkor az érvényben lévő bértáblában mindez nem jelenik meg. Utolsóként a sor 42-44 évet jelöl meg. Három évenkénti béremelkedést feltételezve úgy gondolom, hogy szükséges volna a táblázatot egy sorral kiegészíteni, ami a 45-47 ledolgozott évet is tartalmazná. Azt ugyan nem gondolom, hogy a 45. 46. 47. évben nem kapok bért, de azt sem tartanám méltányosnak, ha a béremelkedés a 42. évnél megállna. Hová forduljak, hogy választ kapjak a felvetésemre?

Én már nyugdíjas pedagógus vagyok, de nagyon örülök, hogy a Kormány oly sok más mellett a pedagógus életpályát is rendezte. Végre versenyképes jövedelmeket kapnak a kollégák. Meg is kellen becsülniük magukat, a hőzöngő kisebbségnek abba kéne hagyni a morgást. Tanítani, nevelni kell!

Igen, rendezte a tanári béreket, de még így is nagyon-nagyon alacsonyak sajnos! Hogy menjen el egy fiatal tanítani ha a kezdő bére 190 ezer bruttó és a multi cégeknél 350 bruttó??? Budapesten például az albérletek 120 ezer forintba kerülnek, azt hogy fiztené ki egy kezdő tanár mondjuk?

Hol fogsz találni 120ezerért most 2017. novemberében??? Egy 30m2-es is több ekerül már! Lol.

Látszik, hogy pedagógusnak teszik lenni. 3 egyetemi diplomával kevesebbet keresek, mint a helyi multinál a takarító. Lealázottan aztán lehet szívből, lélekből tanítani.

Kedves Nyugdíjas Kolléga!

Szeretnék reagálni a bejegyzésedre. 30 éve tanítok, azt hiszem lehet jogom megítélni, hogy mit nevezünk emelésnek. Az életpálya bevezetése előtt, ha helyettesítettem, vagy túlórám volt több fizetést vittem haza azzal a kollégával szemben, aki ezeket a plusz munkákat nem vállalta. Az életpálya bevezetése óta 26 óráig semmilyen plusz nem illet meg. A kötelező órák felett megtartott sportfoglalkozások munkaköri kötelességem és bele kellene férni a 32 órámba. Ezzel nincs is semmi gond, mert szeretek tanítani és a gyerekek mindig nagyon hálásak a velük töltött időért. Így tavaly heti 35 órában tanítottam, ebben az évben csak 33 órában, és ennek a tökéletes rendszernek köszönhetően én ugyanannyi fizetést viszek haza, mint az a tanítónő, akinek mindössze 22 tanítási órája van. Éljen az egyenlőség. Ez mégsem háborít fel annyira, mint az a tény, hogy pályakezdő kolléganőm a gyermeke után járó adókedvezménnyel együtt 130 000.-Ft fizetést kapott októberben. Ő nem háborog, csak én, mert tudom ennyiből nem lehet gyermeket tisztességesen nevelni.

Ezt ugye nem gondolta komolyan?! A kormány egy évvel a pedagógus életpálya modell bevezetése után eltörölte, hogy a pedagógus bérek a mindenkori minimálbérből számítódnak, az összeget befagyasztotta 100.800 forinton. A minimálbér 2017-ben 127.500 forint, a garantált bérminimum 161.000 forint. Arról nem is beszélve, hogy azt elfelejtették a sajtóval közölni, hogy a pedagógus életpálya modell utolsó részlete, az a bizonyos 3.4 %, az nem béremelés, hanem határozott idejű, 2018.augusztus 3-ig tartó bér kiegészítés. Ez az összeg nem épül be a bérbe, és megvonható egy év múlva. Ma Magyarországon egy szakmunkás többet keres, mint egy pályakezdő pedagógus. Nincs ok az örömre!!!

Bocs pontosítok: a 12800 Nehéz kör. végz.m.pót. 10 % a béremnek

Ja és van már több éves munkaviszonyom is, ebben az esetben nem beszámítható???

Idén júniusban végeztem de nincs még oklevelem mivel nincs nyelvvizsgám...Közalkalmazottként alkalmaztak mint óvodapedagógust szeptember 1-el. Gyakornokként vagyok besorolva 121 800 forinttal plusz kül vesz.munkkör 12 180 Ft. Nekem nem jár a 161 200 Ft bérminimum??

Veszélyes munkakör??? :O

Bocs pontosítok Nehéz kör. végz.m.pót. 10 %

Kérdésem: 2001 május óta dolgozom bejelentett munkahelyen, de nem a közszférában. 2005.október-2010. szeptember között gyesen voltam, utána visszaálltam munkába, folyamatosan biztosított voltam. Most merült fel, hogy elmegyek tanítani, (van egy mérnök-pedagógus főiskolai végzettségem is, a sima mérnöki mellé)de nem tudom, hogy ebben az esetben a közalkalmazott bértáblában mit kell nézni az eltöltött évekhez; F az oszlop azt már sikerült kibogoznom. :-)
Önök szerint mennyi bruttó fizetésre számíthatok?

A vendéglátós szakképzésben egy vendéglős vállalkozónak( aki számla ellenében időnként még oktatott is mint óraadó tanár szakmai csoportok képzése A-tól Z-ig és vizsgaelnökként szakmai vizsgáztatás) 20 éve megy a levesbe a pedagógus bértábla számításnál.Ez egyszerű DISZKRIMINÁCIÓ, mert ugyanezzel a tevékenységgel alkalmazottként nem veszne el a 20 évem (+20% bér). Mi a megoldás?

Nem értem, hogy a középfokú végzettséggel dolgozó óvónőket miért alázzák meg 2015-óta pár száz forintos bruttó fizetésemeléssel most 730ft-ot kaptam 37 év munkaviszony után. Nekünk miért nem jár a beígért emelés? Dühös és elkeseredett vagyok!

Én ma szembesültem azzal,hogy megint alamizsnát kaptam,mint középfokú óvónő,inkább ne adnának semmit,talán nem érezném magam így megalázva!El megy az ember kedve,lelkesedése a munkától!
Még az sem számít,hogy nem a pénz miatt dolgoztunk eddig sem,hanem elhivatottságból!Nem kellene ekkora megkülönböztetés,hiszen a felelősségben,elvárásokban minden ugyanaz,mint a főiskolát végzett kollégáké.A középfokú óvónők mind nyugdíj előtt állnak már,lassan eltűnünk a pályáról,hol van a megbecsülés a tapasztalat és az évtizedek alatt szerzett gyakorlat miatt? Az éles gyakorlat a 30-40 év alatt adja meg az igazi tudást!

Sziasztok!
A médiában másról sem lehet hallani, csak hogy a pedagógusok mennyi béremelést kapnak. Csak éppen azt felejtik el közhírré tenni, hogy még mindig a 2014-es minimálbér alapján (101.500 Ft) kapjuk a bérünket, pedig 2017-ben ez az összeg már 127.500 Ft.
A pedagógus előmeneteli rendszer bejelentésekor nem erről volt szó. Ezt az ügyet miért nem piszkálja meg senki????

Az előző hsz-em feltételezte a középfokú szakirányú végzettséget. Ha az nincs meg, akkor a "sima" minimálbér aktuális összegét kell figyelembe venni, és azt is veszik figyelembe a kincstárnál is.

Azért, mert akkor is a garantáltat kell megkapnia (161.000,- Ft) ha annál alacsonyabb a besorolás összege. De ez le is van írva.

Teljes állásban pedagógiai asszisztensként fogok dolgozni.Felsőfokú Ének-zene diplomám van, eddig 2007-20088 között dolgoztam kb.9 hónapot megbízásos szerz.suliban, majd 2008 09.01-2009.10.26 ig teljes állásban, azután 2014.05.10 ig Gyed,Gyes-n voltam, majd szabadságomat töltöttem és 2014 10.01-től egy cégnél dolgozom. Vajon ezek alapján gyakornok vagy Ped 1-be sorolnak?
Köszönöm!

Szia. Ped asszisztenskent csak a garantált bérminimumot fogod kapni.. nincs besorolás. Az középfokú végzettségű munkakör. Én is úgy voltam, közgazdasági diploma mellett. Ha ovonokent dolgoznal, lenne besorolásod!

Tisztelt Válaszadó! Első hivatalos munkaviszonyom 1996.10.01-1997.06.26-ig tartott, ezt követően GYES-en voltam, mely alatt közalkalmazotti jogviszonyt létesítettem 1999.10.18-2003.08.31-ig. Ezalatt megszereztem első diplomámat. 3 hónapot dolgoztam vállalkozóként, majd 2004.01.01-2004.08.15-ig óvónőként. Ezenkívül egy hónapot egy pékségben eladóként, hat hónapot szociális gondozóként egy alapítványi idősotthonban dolgoztam, innen GYED-re mentem, melyet a lejárta előtt munkábaállással megszakítottam. 2008.03.25-2017.05.24-ig egy cégnél adminisztrációs munkát végeztem. Ez év június 1-15 között próbaidős alkalmazott voltam egy kft-nél. Kérdésem: Ha most szeptember 1-től óvónőként elhelyezkedek, milyen összegű munkabérre számíthatok? Melyik kategóriába tartozom a pedagógus bértáblán? Válaszát előre is köszönöm! Erzsó

Még annyit hozzáfűznék a fenti leíráshoz, hogy az első közalkalmazotti jogviszonyom 1999-2003-ig nem pedagógus munkakörben állt fenn, technikai alkalmazott voltam. :)

Oldalak