Osztályfőnöki pótlék nyárra

Tudtok-e arról valami információt mondani, hogy jogszerű-e a nyári szabadság idejére (június 19-augusztus 31) elvenni az osztályfőnöki pótlékot, azzal az indokkal, hogy nyáron nem látunk el osztályfőnöki feladatokat? Nálunk ez már második éves "gyakorlat" a fenntartó önkormányzat részéről, de információnk nincs arra nézve, jogosan járnak-e el?

Tisztelt Cím!
40 éves munkavégzéssel készülök nyugdíjba vonulni. 2020. jan.2-3. szabadság, 6-7-8. munkanap. majd 17 nap szabadságomat töltöttem. 2020. február 01. től felmentési időmet, majd 2020. jún. 01. től nyugdíjas leszek.
Munkahelyemen osztályfőnök voltam, pótlékot is kaptam. A mai fizetésem utalásakor jelentős különbséget tapasztaltam, jóval kevesebbet kaptam. Kerestem az illetékes tankerületet, ahol azt a választ kaptam, helyettem már új osztályfőnököt neveztek ki, így ő kapja a pótlékot.
Kérdésem: szabályos ez?
Kérem, törvényi hivatkozást szíveskedjék nekem erről küldeni. Köszönettel: Ági

https://2010-2014.kormany.hu/hu/gyik/pedagogusok-atsorolasa-kiegeszito-potlekok

6. Milyen időtartamra állapítjuk meg az egyes pótlékokat?

Az illetménypótlék a munkavégzés speciális körülményeit honorálja, tehát az arra való jogosultság általánosságban addig állhat fenn, amíg az indokoltsága is fennáll. Az intézményvezető- és helyettesi pótlék, valamint a munkaközösségi pótlék tehát a megbízás végéig jár. Az osztályfőnöki pótlék tanévre szól, augusztus 31-ig kapja a pedagógus. A nemzetiségi, gyógypedagógiai és a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlék a pedagógus kinevezésének megfelelően szólhat határozott vagy határozatlan ideig.

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, ha osztályfőnök vagyok, és 5 napot táppénzen voltam, akkor az osztályfőnöki pótlék is csökkenthető? Az nem egy hónapra szól?

Az osztályfőnöki pótlék állandó és fix pótlék, nem csökkenthető, amíg osztályfőnöki megbízásod van.

Üdvözlet! Szeretnék érdeklődni , hogy már 7 éve látom el az oszályfőnöki tevékenységeket az iskolánkban.Nemrég vettem észre hogy csak az első évben kaptam o.fői pótlékot aztán évekig semmi.Miután ezt szóvátettem közölték hogy közülünk csak háromra volt keret. (Ezt sem értettem)Közben kiderítettem hogy egyedül csak Én nem kaptam.Azóta új a vezetőség és közölték, hogy" EZT INKÁBB NE FESZEGESSEM"Mit csinálhatok, hiszen nem kevés pénzről van szó!

3 évre visszamenőleg kérheted, de nem fognak neki örülni. Viszont ha jogos, akkor ki fogják fizetni.

Teljesen törvénytelen!
A szabadság idejére távolléti díj jár, ami a rendszeres pótlékokat tartalmazza.
Az MT a közalkalmazottakra is vonatkozik, amelyik bekezdése nem, azt megnevezi, hogy nem alkalmazható.

Tiger

Az előző hozzászólás folytatása:

MT 151. § (1) Ha munkaviszonyra vonatkozó szabály elrendeli, a munkavállaló munkabérét távolléti díjára ki kell egészíteni, illetve munkavégzés hiányában távolléti díjat kell fizetni. Távolléti díjat kell fizetni akkor is, ha munkaviszonyra vonatkozó szabály munkavégzés nélkül munkabér fizetését írja elő, annak mértéke meghatározása nélkül.
(2) A munkavállaló részére távolléti díj jár:
a 107. § a) pontjában meghatározott távollét miatt kiesett munkaidőre;
a 107. § b) pontjában meghatározott esetben két munkanapra;
a 107. § d) és f) pontjában meghatározott esetekben;
a munkaszüneti nap (125. §) miatt kiesett időre;
a szabadság (131–132. §) időtartamára;
151/A. § (1) Ha a munkavállalónak távolléti díjat kell fizetni, részére a távollét idején (időszakában) érvényes személyi alapbére, rendszeres bérpótléka(i), valamint a (4) bekezdés szerinti – a munkaidő-beosztástól eltérő, illetve a munkaidőkereten felül elrendelt – rendkívüli munkavégzés miatti kiegészítő pótlék együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlaga jár.
(2) A távolléti díj számításánál rendszeres bérpótlék alatt a munkaviszonyra vonatkozó szabályban, illetőleg a munkaszerződésben rögzített azon bérpótlékok értendők, amelyek a munkavállalót munkavégzés esetén folyamatosan megilletik.

Ez a kigyűjtés a PSZ útmutatójában jelent meg valamikor.
Távolléti díj részei közalkalmazottaknál:
-Besorolás szerinti illetmény
-Munkáltatói döntésen alapuló illetményrész
-Teljesítménypótlék (Kt. 1. sz. mell. Negyedik rész)
-Százalékos illetménynövekedés (Kjt. 66. §, kjt.-Vhr. 14/A. §)
-Pótlékok [Mt. 146. § 151/A. § (4) bek.,Kjt. 70–71., 74. §, Kjt.-Vhr. 15. §]

Rövidítések:
Mt.: a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény
Kjt.: a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény
Kjt.-Vhr.: a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény végrehajtásáról a közoktatási intézményekben tárgyú 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet
Kt.: a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény

Tiger

A 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet 15.§ (2) a) tartalmazza az osztályfőnöki pótlékot.

Szia Vendég!

Sajnos mindkét dolog jogos. Vagyis a törvény utoljára 2008-ban szavazta meg a pótlékalapot, ez most 20.000 Ft. Ennek a különböző %-a képezi az osztályfőnöki, vezetői és egyéb pótlékokat. Szinte mindenhol a minimum %-ot, eddig 30%, most 38%-ot adják meg. Ez 20.000 Ft-nál 7.600 Ft bruttó.
Nyáron valóban el szokták venni a pótlékokat, pl. kollégiumban a kollégiumi pótlékot, a szabadság idejére csak az alapfizetés "jár".
A vezetők meg? Nézz szét a parlamentben! Ami ott nagyban megy, az megy kicsiben a mi szintünkön.
Lelkesítésként jegyzem meg, hogy az állami iskolákban legalább a minimumokat megkapjátok. Én alapítványi iskolában dolgozom, ahol SEMMI nem jár, kivéve az osztályfőnöki pótlékot, de az is csak bruttó 5.000 Ft!!!! Nálunk sem 13. havi, sem kfetéria, sem utazási hozzájárulás, szóval semmi amit a törvény előír. Az alapfizetésünk is kevesebb, mint az önkormányzati iskolákban, pedig a köztudatban az él, hogy nálunk mennyi pénz van!

Nálunk is már legalább két éve nincs nyáron ! indok: takarékosság.. pénzhiány Egyébként nyáron tábor, kirándulás köv tanév előkészítése...persze önkéntesen.

Azt valaki meg tudja mondani összegben mennyi az osztályfőnöki pótlék? Köszike...(csakhogy érdemes e belevágni)

Nálunk havi 7600 Ft. Egyébként attól függ a mértéke, hogy a fenntartó a pótlékalap hány százalékát szavazta meg. Nálunk ennyit, de nyárra ezt is elveszik. Igaz, hogy nem nagy összeg, de érdekes, hogy a vezetők, a munkaközösségek vezetőinek pótlékát tényleg nem veszik el a nyári szabadság idejére. A miénket akkor miért is?
Másrészt a pótlék elvétele minden évben szerződésmódosítással jár. Féltünk nem aláírni... Mindenki félti a munkahelyét, de nehezményezzük ezt az igazságtalan eljárást.
Azért sem értjük ezt az egészet, mert szerintünk nem olyan nagy megtakarítás az önkormányzat részére a két és fél hónapra járó osztályfőnöki pótlék X 8 személlyel.

Csak egyetlen érvet tudnék igen nagy nyomatékkal megemlíteni:

Ugye a vezetői pótlékot, a keresetkiegészítéseket sem vonják vissza nyáron az iskolák igazgatóitól, munkaközösségek vezetőitől, a minőségbiztosítási vezetőktől, a manager vezetőktől, az eü. a szoc. és a gyermekvédelmi stb. intézmények igazgatóitól szabadságuk idejére (ugyanis átlagfizetést kapnak ők is erre az időszakra)...? :)

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!