Nyugdíj melletti munkavégzés

1979. augusztus 20.-án végeztem el a katonai főiskolát. 2001.december 1-el kerültem szolgálati nyugállományba. 6 hónapos felmentési időre voltam jogosult, így 2001. május 31-én dolgoztam utoljára. (június 1 és november 30 közötti időt nem kellett ledolgoznom) 2001. szeptember 1-el elhelyezkedtem a családsegítő szolgálatnál mint családgondozó (egyetemi végzettséggemmel minden feltéttelnek megfeleltem, azóta folyamatosan ebben a munkakörben dolgozok. (ebben az évben voltam 30 éves közalkalmazott, a jubileumi jutalomat megkaptam)

52 éves vagyok, így 2010 január elsejétől a nyugdíjminimum 12-szereségig dolgozhatok. Utána választanom kell, a nyugdíjamról mondok le, vagy a munkámat fejezem be, mint közalkalmazott. 2010 május 1-re elérem a nyugdíjminimum 12x-ét, így a munkámat be akarom fejezni.

Milyen módon tudom ezt méltóképpen befejezni?

1. Jár-e felmentési idő?
2. Ha igen mennyi idő?
3. Ki mond fel? vagy csak jelentsem be, hogy május elsejével felmondok?
4. Ha jár felmentésiidő, 9 év után jár, vagy 30 év után? (egysze már volt 6 hónapos felmentésem)
5. Egyáltalán hogy jöjjek el? A munkavállalalónak nem érdeke, hogy felmondjon? Hogy lehet a legoptimálisabban eljönnöm?

Köszönettel:

Molnár Zoltán

Kedves Zoli!
A felmentési idő megillet, a Kjt-ben utána tudsz nézni a mértékének, 30 év közalkalmazotti jogviszony után illet meg.
A munkáltató felmenthet, de nem kötelező. Ha nem teszi, neked kell kérned a jogviszonyod közös megegyezéssel történő megszüntetését. Még egy lehetőség van, ha nem mentenek fel és a közös megegyezésbe sem mennek bele, le kell mondanod. A lemondási idő 2 hónap. Azt vedd figyelemebe, hogy a felmentés és a lemondás idejére is illetményt fogsz kapni, tehát az ez idő alatt szerzett jövedelmed is növeli a nyugdíj melletti keresetedet. A legoptimálisabb megoldás a felmentés lenne, május 1-jétől visszaszámolva kellene megállapítani a felmentési idő kezdetét. Így viszont nem biztos, hogy a munkádat be tudod fejezni, hiszen a felmentési idő felére fel kell, hogy mentsenek a munkavégzés alól.
Röviden ennyi. Remélem, tudtam segíteni. Elnézést a tegeződésért, de nagyjából egyidősek vagyunk. Na, lassan készülődök dolgozni menni, ez megy már 32 éve és még 15 évig húzhatom az igát...

lemondás ideje 60 nap. az utolsó hónapra kötelező a munkavégzés alól felmenteni, a másik 30 napra felmenthetnek. ha 2010 január 1 és április 30 között kívánok dolgozni (ha kedvező és engedik az utolsó 2 hónapban nem dolgozok majd)így az utolsó munkanapom február 28. ebben az esetben az első 4 hónapra vagyok jogosult időarányosa kivenni a szabadságomat, vagy csak 2 hónapra kapok szabadságot 2010 évre???

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!