Nyelvpótlék ismét

A következő kérdésre szeretnék választ kapni.
Köztisztviselőként dolgozom 2006. 09.01. óta nyelvvizsgát szereztem 2002-ben angol nyelvből (középfokú C típusú).
A Ktv 48 § (6) bekezdés értelmében a nyelvpótlék alanyi jogon megilleti a köztisztviselőt angol, francia, német nyelv esetén.
Esetemben ha ezt az igényemet most 2008. májusában jelzem a munkáltatóm fele, akkor 2006. szept. 1-től megillet-e a nyelvpótlék?

A nyelvpótlék mértékét is szeretném megtudni.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Kedves Mindenki!

Először is elnézést kérek, ha valahol az oldalon - vagy akár bárhol másutt - már szerepel a kérdés, esetleg érdemben meg is válaszolta valaki, jómagam egyelőre nem találtam elfogadható magyarázatot.

A helyzet röviden a következő:
A Ktv. nyelvpótlékra vonatkozó rendelkezései, azon belül is a 48. szakasz értelmezésével kapcsolatban adódtak problémák. Angol nyelvből két felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem, az egyik egy általános felsőfokú (ECL), a másik egy felsőfokú jogi- és közigazgatási szaknyelvi vizsga. Alapvetően (külön-külön) mindkettő nyelvpótlékra jogosító nyelvvizsgának minősül, a kérdés az, vajon egyszerre érvényesíthetőek-e. A 48. § (6) alapján nyelvvizsgánként jár, az ugyanazon nyelvből szerzett nyelvvizsgákra a (8) bek. tér ki, ám megítélésem szerint sem az "azonos típusú, különböző fokozatú", sem a "különböző típusú és különböző fokozatú" nem állja meg a helyét.

A nyelvtani értelmezés (nyelvvizsgánként) arra enged következtetni, hogy jár utána a nyelvpótlék, a logikai értelmezés ellenben megítélésem szerint arra, hogy nem. Ugyan a törvény a különböző típusú ám ugyanolyan fokozatú nyelvvizsgákra tekintettel nem tartalmaz semmiféle rendelkezést, azonban a (8). bek. analógiájára jelen esetben is csak az egyik után járna.

Amennyiben valaki gyakorlottabb a témában, avagy valamilyen egyéb oknál fogva tudja a megoldást, kérem világosítson fel.

További szép napot mindenkinek!

Nekem ugyan "csak" a páromat sújtja ez az ostoba intézkedés,és nem tudom mi lesz a végkifejlete, de valamiben egészen biztos vagyok: Ott, ahol egy falvakat elöntő, emberéleteket követelő felelőtlen bűntett (iszap) árát a tettesek helyett a közemberekkel fizettetik meg, ott valami nagy baj van. Ott, ahol a milliárdokat elsíboló, mágnássá vált egykori diktatúra káderei helyett a hiányzó pénzt a közembereken vasalják be, nagy baj van. Ott, ahol ígéret történt arra, hogy az elmaradt történelmi igazságtétel, a bukott diktatúra bűnöseinek elszámoltatása meg fog történni, és ez abban merül ki, hogy azok csak a markukba röhögnek, miközben a közember fizet helyettük, - ott nagyon nagy baj van. Végezetül pedig, - mindig vannak remek példák arra, hogy egy mélypontról hogyan lehet elmozdulni. Erre nem csak Argentina, vagy az egykori Finnország lehetne példa, - de az biztos, hogy ha nem okulunk az elkövetett hibákból, és nem vesszük észre a helyes utat, addig folytatódik a lejtőn való lecsúszás, és a közembereket, köztisztviselőket is sújtó elhibázott, igazságtalan, és ostoba döntések sorozata. Már csak az a kérdés, MEDDIG???

Jó napot kívánok!
Olvasgatva a hozzászólásokat, minden nyelvpótlék lehetőségéről kizárólag a köztisztviselőkkel kapcsolatban esik szó.
Én korábban közalkalmazott voltam, de most egy cégnél dolgozok és a munkám során napi 7,5-8 órában angolul beszélek, írok. Munkaszerződésemben és a FEOR 4291 leírásban sincs megjelölve a kötelező idegen nyelv. Jár nekem nyelvpótlék?
Másrészt H-P 15 órától 23 óráig dolgozok. Délután műszakpótlékra jogosult vagyok

Igazán hálás lennék egy érthető magyarázatnak, segítségnek.
Köszönöm!
Nikolett

Szeretnék egy kis segítséget. Egy éve dolgozom közigazgatásban, egy közigazgatási alapvizsgával rendelkezem. Az iskolai szakképzettségem teljesen más irányú. Középfokú C típusú szakmai angol nyelvvizsgám van már három éve. Amikor felvettek én azt be is csatoltam, akkor még nem mertem érte szólni hiszen örültem hogy végre összejött ez a munka. Nemrég megkérdeztem a pénzügyest hogy nem-e kaphatnék nyelvi pótlékot de azt mondta hogy csak akkor kaphatnék ha használnám is. Igaz hogy egy évbe kb ötször kell elővenni az angol tudásom mert csak ennyi az angol ügyfél de arról én nem tehetek. És igaz hogy munkakörhöz nincs előírva de ha alanyi jogon jár akkor miért nem akarják megadni?

egy 16 éves gyerek is kaphat nyelvpótlékot ha még tanul?

Ha közben köztisztviselő is, akkor biztosan... (de hogy lehet egy 16 éves tanuló köztisztviselő?)

Azt esetleg tudja valaki maximum hány nyelvig jár pótlék?
Csak azért, mert nekem angol, német már van, és tudni szeretném érdemes lenne-e még franciául is tanulni?

Tudtommal alanyi jogon maximum 2 idegen nyelvért (angol és/vagy német és/vagy francia) jár pótlék. De javítsatok ki ha tévedek!

A Ktv. 48. §:
(6) A (4)-(5) bekezdéstől eltérően az angol, francia és német nyelvek tekintetében a pótlék alanyi jogon jár, amelynek mértéke nyelvvizsgánként
a) felsőfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 100%-a,
b) középfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 60%-a,
c) alapfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 15%-a.
(7) Ha a köztisztviselő a (6) bekezdésben meghatározott idegen nyelvekből A vagy B típusú nyelvvizsgával rendelkezik, az (5) bekezdésben foglalt C típusú nyelvvizsgára meghatározott mérték szerint jogosult a nyelvpótlékra.
(8) Ha a köztisztviselő ugyanazon idegen nyelvből azonos típusú, de különböző fokozatú, illetve különböző típusú és különböző fokozatú nyelvvizsgával rendelkezik, a magasabb mértékű pótlékra jogosult.
(9) Ha a közigazgatási szerv - kivéve a felsőfokú szaknyelvi vizsgát - tanulmányi szerződés alapján pénzügyi támogatást nyújt a nyelvvizsga megszerzéséhez, a köztisztviselő a (6) bekezdésben meghatározott idegennyelv-tudási pótlékra mindaddig nem jogosult, amíg a havonta fizetendő pótlék együttes összege nem éri el a tanulmányi szerződés alapján kifizetett pénzügyi támogatás mértékét.
(10) A 7. § (2) bekezdésében előírt idegennyelv-ismerethez kötött munkaköröket a munkáltatói jogkör gyakorlója állapítja meg.
Az alanyi jogú pótlékra ezek a szabályok vonatkoznak, nyelvvizsgánként jár.

"Ha elsőre nem sikerül, akkor próbáld lelkesebben"
Üdv: Gizus

A pótlék nyelvvizsgánként jár, mint eddig is kaptad kettőre, tehát jó tanulást! ( A jelenlegi szabályok szerint, ezt azért hozzátehetjük mindig)

"Ha elsőre nem sikerül, akkor próbáld lelkesebben"
Üdv: Gizus

kérdés: miért nem érvényesítetted ezt az igényedet már akkor, amikor anno a 2006-os kinevezésedben nem szerepelt? nem volt fontos? vagy mégis miért?

az más kérdés, hogy a kinevezésnek eleve tartalmaznia kellett volna a nyelvpótlékra vonatkozó rendelkezést a bér megállapításakor, már persze ha tudott róla a munkáltató, hog van neked egyáltalán nyelvvizsgád. a felvételkor nem csatoltad?

A végzettségeket okirattal kell bizonyítani. Nehéz lesz az igény érvényesíteni, ha korábban nem csatoltad. Könnyű, ha csatoltad, hiszen ez a rendelkezés már akkor is élt, tehát meg kellett volna állapítni a munkáltatónak.
A döntése ellen azonban egyetlen jogorvoslat van, amit igen komolyan gondollj meg!

Bocsánat, de azt sem értem a köztisztviselők hogy nem tudnak saját jutattatásaikban jogszabályt megnézni? Ott sincs semmi? Nincs közszolgálati szabályzat sem, nincs törvény? Nincs tájékoztatás? Nekem ez magas, de nem az én dolgom.
Az 1992. évi XXIII. törvény:
"(6) A (4)-(5) bekezdéstől eltérően az angol, francia és német nyelvek tekintetében a pótlék alanyi jogon jár, amelynek mértéke nyelvvizsgánként
a) felsőfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 100%-a,
b) középfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 60%-a,
c) alapfokú C típusú nyelvvizsga esetében az illetményalap 15%-a.
(7) Ha a köztisztviselő a (6) bekezdésben meghatározott idegen nyelvekből A vagy B típusú nyelvvizsgával rendelkezik, az (5) bekezdésben foglalt C típusú nyelvvizsgára meghatározott mérték szerint jogosult a nyelvpótlékra.
(8) Ha a köztisztviselő ugyanazon idegen nyelvből azonos típusú, de különböző fokozatú, illetve különböző típusú és különböző fokozatú nyelvvizsgával rendelkezik, a magasabb mértékű pótlékra jogosult."
Tehát, ha most jutott eszembe, hogy közöld ilyen okiratod is van, hát mostantól kapod meg, erre számíts.

"Ha elsőre nem sikerül, akkor próbáld lelkesebben"
Üdv: Gizus

Szerintem ha a munkavégzéshez nem szükséges akkor bármilyen nyelven beszélhet, de kinek ??

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!