nyelvpótlék

Abban kérnem a segítségeteket, hogy választ kapjak a következő kérdésemre:
angol nyelvből rendelkezem 2 nyelvvizsgával:
- komplex középfok (általános)
- üzleti középfok
Mind a kettőre vonatkozóan jár a 60 %-os illetménypótlék?
A Kincstár bérszámfejtője visszautasította a szerződésem módosításár arra vonatkozóan, hogy azonos jogcím nem szerepelhet azonos soron & érdeklődjek valahol utána.

Üdvözlök mindenkit!

Most jutott a tudomásomra, hogy létezik ilyen, hogy nyelvvizsga pótlék. Ha tudnának segíteni abban, hogy rám ez vonatkozik e, az nagy segítség lenne.
Tanítóként dolgozok, a nyelvvizsgám (angol közép) egy éve lett meg. 2019. februárja. Eddig gyakornokként dolgoztam, januártól kerültem ped. egy minősítésbe.
Mivel az angol tanárból hiány van. Idén szeptembertől 3 harmadikos osztályban tanítok angolt heti egy órában, kinevezéssel. Nincs nemzetiségi tanító végzettségem. Kérdésem, hogy jár e nekem a pótlék? Ha igen akkor visszamenőleg is? És ha jár miért jár; azért mert van nyelvvizsgám vagy mert anélkül tanítok nyelvet, hogy szaktanár lennék?
Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv mindenkinek és előre is köszönöm a válaszokat!
Köztisztviselő vagyok román C1 nyelvvizsgával de azt az infót kaptam hogy erre nem jár nyelvi pótlék csak angol, német, francia, inai, arab orosz nyelvekre.
Ha jól értelmeztem a helyi önkormányzat hozhat arra vonatkozóan döntést amennyiben egy nyelv (pl határ mente) valami miatt szükséges az intézményben. Ez így van? A nyelvi pótlék költségét ki állja központi költségvetés vagy HÖ?
köszönöm

Üdvözlök Mindenkit!

A diplomàmat megkaptam sikeres alapfokú nyelvvizsgàra mert ugyan is kiderült hogy sajnos diszlexiàs vagyok.

A Màvnàl dolgozok ahol jár a nyelvpótlék.

Tudna valaki informàciót adni hogy én kaphatok e nyelvvizsga pótlékot? Orvosi papíron van a diszlexuàról.
Esetleg hol tudnék erről tàjékoztatàst kapni? Sehol nem talàlok információt.

Felhívtam a Kormànyhivatalt ahol a vizsgàlat történt de ott nemtudtàk.

Nem mindig vagyok itt .

Kérem erre az email címre írjon, köszönöm. : karmen8218@gmail.com

Üdv P. Glória

Sziasztok!

Szóbeli, középfokú nyelvvizsgám van angol nyelvből. A kérdésem az, hogy ezzel a papírral kaphatok nyelvpótlékot? Egyetemen dolgozom és napi rendszerességgel használom az angolt.

Köszönöm a választ!

Ma már felsőfokú oklevélhez csak legalább középfokú nyelvvizsgával lehet hozzájutni. A pótlékhoz a vizsga nem elegendő, a nyelv használatát kell igazolni, mérlegelni.

Kedves Tiger!

November 17-én írtam, mivel nyelvvizsga pótlék kifizetésével és elévülésével kapcsolatban volt kérdésem, de a mai napig választ nem kaptam.
Várom válaszát.

Köszönettel:

Andi2

Kedves Andi2!
Én sem szakértő, sem jogász nem vagyok, csak egy átlagos pedagógus.
A besorolásokat, átsorolásokat az aláírásoddal elfogadtad, nem fellebbeztél, ezért lehet, hogy utólag már nem támadhatod. Ha ezt a pótlékot külön dokumentumban állapítják meg (mint pl. KLIK-es iskolákban az osztályfőnöki pótlékot), akkor lehetne keresnivalód, hisz olyan papírt senkivel nem íratnak alá, hogy valami nem jár. Ez persze az én eszmefuttatásom. Az elévülési idő 3 év.
Viszont jogszabályi előírás ellenére nem kaptad meg a pótlékot, ezért elképzelhető, hogy van keresnivalód, még akkor is, ha aláírásoddal elfogadtad a besorolásokat, illetménypótlékokat. Munkaügyi perbe nem szeretnélek belerángatni, ezért mindenképpen kérd ki munkajogász véleményét.
Én a helyedben 3 évre visszamenőleg kérném az elmaradt pótlék kifizetését.

Kedves Tiger!

Köszönöm szépen a segítségedet és a gyors intézkedést.

Üdv.: Andi2

A vonatkozó törvény végrehajtási rendelete a következő olvasható:

A Kttv. idegennyelvtudási pótlék megállapításáról szóló rendelkezése az államilag elismert nyelvvizsgák fajtája [
általános nyelvi vagy szaknyelvi] szerinti megkülönböztetést nem tartalmaz.
Ennek megfelelően az idegennyelv-tudási pótlékra jogosultság elbírálásakor, illetve a pótlék
megállapítása során a szaknyelvi vizsga esetében is ugyanazon szabályok szerint kell eljárni mint
az általános nyelvi vizsga esetében.
A Kttv. 141. § (8) bekezdése kimondja, hogy, ha a kormánytisztviselő ugyanazon idegen nyelv-
ből azonos típusú, de különböző fokozatú, illetve különböző típusú és különböző fokozatú nyel
v-vizsgával rendelkezik, a magasabb mértékű pótlékra jogosult. Ennek megfelelően a törvény kizárja az azonos típusú, de különböző fokozatú nyelvvizsgák esetében a pótlékok halmozódását és
a magasabb mértékű pótlékra jogosultságot határozza meg. Azokban az esetekben, amikor a
kormánytisztviselő ugyanazon idegen nyelvből több nyelvvizsgával is rendelkezik, az idegennyelv
-tudási pótlékra jogosultság megítélésének szintén e rendelkezés az alapja. Az ugyanazon idegen nyelvből azonos fokozatú, de különböző típusú, nyelvvizsgával rendelkezés esetében
– figyelemmel a jogalkotó szándékára, valamint a szabályozás elvére –
az idegennyelv-tudási pótlék a magasabb mértékű pótlékra jogosító nyelvvizsga után jár. Ez azt jelenti, hogy a Kttv. 141. § (7) bekezdése értelmében a szaknyelvi német középfokú (B2) írásbeli típusú nyelvvizsga, amelynek a régi rendszer szerinti elnevezéssel német középfokú „B” típusú nyelvvizsga megfelel, az illetményalap 30%-ának megfelelő pótlékra jogosít, a német nyelvből szerzett spot-szakmai nyelvvizsga az illetményalap 60%-ának megfelelő idegennyelv-tudási pótlékra jogosít, vagyis az érintett ez utóbbi, magasabb mértékű pótlékra jogosító nyelvvizsga után jogosult az idegennyelvtudási pótlékra.

Ezért nem jár mindkét nyelvvizsga után a pótlék.

Kedves Tiger!

Érdeklődni szeretnék, ha 2008. január óta rendelkezem "B" típusú alapfokú angol nyelvvizsgával, de nem kaptam nyelvvizsgapótlékot, csak 2015. márciustól - holott tudtam, hogy járt volna előtte is -, akkor visszamenőlegesen kell-e kérnem azt írásban, ha említették szóban, hogy ez járt volna eddig is nekem. Visszamenőlegesen meddig jár a nyelvvizsgapótlék, van-e ezügyben elévülési idő?

Várom válaszát. Köszönettel: Andi2

Sziasztok, ha van egy angol komplex alapfokúm és egy angol írásbeli középfokúm, akkor kaphatok az angol közép írásbeliért és az alap szóbeliért?
A hr szerint csak a közép írásbeliért jár.
Köszönöm!

Az lenne a kérdésem hogy pénzügyi diplomával dolgozom második éve egy városi önkormányzat pénzügyi osztályán!
Egy közgazdász diplomával, 1 komplex középfokú angol gazdasági nyelvvizsgával!
Előfordulhat az, hogy nem 60% hanem csak 15% nyelvpótlék jár nekem ? (én ennyit kapok)
Én úgy tudom, hogy ez egy kötelező pótlék és nem az önkormányzat szabja meg a mértékét!
Köszönöm a segítséget!!

Jól tudod, a 2011-es közszolgálati szóló törvény 141.§ (6) bek. b) pontja szerint jár a 60% kötelezően.

Köszönöm a segítséget! Akkor palira akarnak venni !
Csak nem értem hogy mi értelme van!!

A kérdésem az, hogy hat órás köztisztviselői jogviszonyban hogyan számolják ki az üzleti angol közép komplex nyelvvizsgára a nyelvpótlékomat? Válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.

Csak az egyikért jár nyelvpótlék.

Jól értelmezem egy korábbi hozzászólás alapján, hogy ha a nyelvvizsgának csak az egyik része van meg, akkor is jár az illetményalap megfelelő %-a? Konkrétan, ha angolból/németből meglenne a felsőfokú írásbelim, akkor az illetményalap 100%-át kapnám?

Ha csak írásbeli, vagy csak szóbelid van akkor a komplexre járó felét kapod természetesen. Nekem csak írásbelim van angolból. l

És akinek van angol felsőfok, egy francia és egy spanyol középfok? (Mindegyik komplex)

Kedves Szisszenet!

Az alap szabályozás szerint az alábbi nyelvekre jár a pótlék:
angol
német
francia

Üdvözlettel,
Nh

Szia. Csak 1-szer jár a nyelvpótlék. Ha különböző szintű lenne ugyanabból a nyelvből, akkor is csak a magasabb után illetne meg a nyelvpótlék.

Jogszabályi háttér: 2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről
141.§ (6) A (4) és (5) bekezdéstől eltérően az angol, francia és német nyelvek tekintetében a pótlék alanyi jogon jár, amelynek mértéke nyelvvizsgánként
a) komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsga esetében az illetményalap 100%-a,
b) komplex középfokú (B2) nyelvvizsga esetében az illetményalap 60%-a,
c) komplex alapfokú (B1) nyelvvizsga esetében az illetményalap 15%-a.
(7) Ha a kormánytisztviselő a (6) bekezdésben meghatározott idegen nyelvekből szóbeli vagy írásbeli nyelvvizsgával rendelkezik, az (5) bekezdésben foglalt komplex nyelvvizsgára meghatározott mérték szerint jogosult a nyelvpótlékra.
(8) Ha a kormánytisztviselő ugyanazon idegen nyelvből azonos típusú, de különböző fokozatú, illetve különböző típusú és különböző fokozatú nyelvvizsgával rendelkezik, a magasabb mértékű pótlékra jogosult.

Friss ! Mindenkinek figyelmébe ajánlom ehhez kapcsolódóan: 2015.évi XXXII.tv. 29.§
Az ápr. 7-i Magyar Közlönyben jelent meg, ápr.15-től hatályos
Tömören: csökkentik a nyelvpótlékot

Mennyivel csökkentik? Nem találtam meg a törvényben a paragrafust ami erre utalna...

Bár odaírtam , hogy 29.§, de azért most idemásolom:
" A Kttv. 141.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Ha a kormánytisztviselő ugyanazon idegen nyelvből azonos típusú,de különböző fokozatú nyelvvizsgával rendelkezik,a magasabb mértékű pótlékra jogosult. Ha ugyanazon idegen nyelvből különböző típusú és különböző fokozatú nyelvvizsgával rendelkezik, alap- és középfok esetén az illetményalap 20%-ának, közép- és felsőfok esetén az illetményalap 40%-ának megfelelő mértékű pótlékra jogosult." A szöveg szinte ugyanaz, de a számok nem: a komplex felsőfok eddig 100%-ot "ért", a középfok pedig 60%-ot. Igaz a komplex alapfokért 15%-ot adtak.
Ezt Ti hogy értelmezitek ? Én úgy, hogy pl. a középfok mínusz bruttó 7730.-Ft.
(Eddig: 38.650x0.6=23.190 Ezután: 38.650x0.4=15.460 Tehát: 23.190-15.460=7730 )

Ez volt az indokolása nyelvvizsgás 29. §-nak:

„A hatályos rendelkezés – figyelemmel az egyes nyelvvizsgákért járó pótlékok mértékére – méltánytalanságot eredményezhet, ha a tisztviselő különböző fokozatú és típusú nyelvvizsgákkal rendelkezik azonos nyelvből. A módosítás kezeli az ebből eredő egyenlőtlenségeket. A módosítás kizárólag azt az esetkört érinti, amikor különböző típusú és különböző fokozatú nyelvvizsgával rendelkezik a kormánytisztviselő. A törvényjavaslat konkrét százalékos mértéket állapít meg.”

Csak arra az esetre vonatkozik a módosítás, ahol azonos nyelvből van különböző típus és fokozat.

Érdekes,de nem tárgyilagos a nyelvvizsga pótlék.A tisztviselőknek ez is jár? Nekik nem mindig, illetve nem olyan szinten szükséges.
Legtöbb esetben a diplomához kell,illetve cégcsoportoknak.Nem kérdés tehát a pótlék,előírt követelmény a megléte.Ha egynél több idegen nyelv ismerete van, előnyös.Főiskolai végzettséggel voltam közalkalmazotti állásban,amelyhez ugyan elég az érettségi bizonyítvány,de senki nem kérdezte volna az egyéb juttatásokat.Közmunkástól meg pláne nem!

Üdvözlök Mindenkit!

Most lettem én is érintett a témában és úgy látom itt egy elég értelmes és hasznos beszélgetés alakult ki. Nekem is lenne egy kérdésem, remélem valaki tud válaszolni!
Számomra nem egyértelmű a fent beszúrt paragrafusok szövege.

Tehát értem, hogy a magasabb szintű nyelvvizsgámra kapom a pénzt, ha ugyanolyan típusúak. Ebben az esetben tehát az alacsonyabb szintűre nem kapok. Ha viszont különböző típusúak, akkor kapok az alacsonyabb szintűre is? Mert ez a 20 % és 40 % csak az alacsonyabb szintűre vonatkozhat, hiszen ha a magasabb szintűre vonatkozna, akkor kevesebbet kapnék, mintha nem is tettem volna le a magasabb szintű nyelvvizsgát!
Jelenleg középfokú nyelvvizsgám van angolból, de szeretnék egy felsőfokút. Most tehát a 60% jár, ha pedig ugyanilyen típusú nyelvvizsgát teszek felsőfokból, akkor a 60 % helyett a 100%-ot kapom. Ha viszont már típusút csinálok, akkor jár a felsőfokra a 100% és mellé a középfokra a 40%?? Tehát jobban járok, ha más típusút csinálok… Igazából azért írok ide, mert ennek nem látom az értelmét és erős a gyanúm, hogy valamit félreértek!

Előre is köszönöm a segítséget!

Köszönöm a kiegészítést.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!