Nyelvpótlék

Köztisztviselőként eredményes középfokú államilag elismert nyelvvizsgát tettem német nyelvből, de a bizonyítványt még nem kaptam kézhez. A bizonyítvány kézbesítése a nyelvvizsga letételének napjától számított kb. 2 hónap múlva történik.
Kérdésem, hogy mely időponttól vagyok jogosult a nyelvpótlékra? A bizonyítvány bemutatása napjától, a nyelvvizsga letételének napjától vagy esetleg a nyelvvizsga-bizonyítvány keltének napjától?
Milyen jogszabály tartalmazza azt, hogy mikortól jár az idegennyelv-tudási pótlék?

Igen, a magánszférában nem fizetnek nyelvpótlékot, de ott a fizetés magas...szerintem még kevés is, ha a dupláját mondom. Én rendelkezem diplomával, de nyelvvizsgapótlék nélkül a minimálbért sem biztos, hogy megkapnám...így életet építeni piszok nehéz. És igen, igaz, hogy feltétele a diplomának a nyelvvizsga. Azonban a közszférában nem csak diplomások dolgoznak, és őket is ösztönözni kell arra, hogy nyelveket tanuljanak, mert szégyen milyen kevesen beszélnek idegennyelvet ma Magyarországon.
Ha már a kidobott pénz szóba került, szerintem nem azokon kellene spórolni, akik tanulnak és dolgozni szeretnének becsületesen, hanem azokon, akik egész életükben tétlenül ültek, maximum a segélyért meg a napi feles adagért tették ki lábukat a házból.

Szerintem, a nyelvvizsga-bizonyítvány keltének napjától, nálunk legalábbis innentől szól, nem pedig a bemutatás napjától... miért is onnan kéne? Megszerzés számít nem bemutatás.

Szerintem, a nyelvvizsga-bizonyítvány keltének napjától, nálunk legalábbis innentől szól, nem pedig a bemutatás napjától... miért is onnan kéne? Megszerzés számít nem bemutatás.

Nálunk (ÁNTSZ) a bizonyítvány bemutatásától kezdve vagy jogosult nyelvpótlékra, szerintem máshol is így van ez.

A köztisztviselői törvény 48. § (2) szerint: "Az idegennyelv-tudást az államilag elismert nyelvvizsga eredményét igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal kell igazolni." Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy hivatalosan akkor van nyelvtudásod és akkortól vagy jogosult pótlékra, amikor igazolod bizonyítvánnyal. Szerintem ne reménykedj.

Utólagosan kötelesek kifizetni a nyelvvizsga megszerzésének időpontjától, hiába csak 2 hónap elmúltával mutatod be a papírt!

A köztisztviselői törvény 48. § (2) szerint: "Az idegennyelv-tudást az államilag elismert nyelvvizsga eredményét igazoló bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű okirattal kell igazolni."

Az én értelmezésem szerint bemutatod a bizit, és attól kezdve jár a pótlék, amilyen dátum szerepel a papíron.

Mivel a diploma feltétele a nyelvvizsga megléte, ezért a közigazgatásban eltörölném az alanyi jogon járó nyelvvizsga pótlékot, és csak akkor fizetnék rá, ha a köztisztviselő azt napi szinten használja is. A nyelvvizsga pótlékra kifizetett pénz olyan, mintha az ablakon dobnák ki. A magánszférában nem fizetnek nyelvpótlékot, pedig ott a legtöbb cégnél nem is magyarul beszélnek.

Teljesen egyetértek. Sokan ezt a lehetőséget ki is használják, pl: lovári, eszperantó stb. nyelvvizsga megszerzésével. A közszférában nagyon kevés az olyan munkahely, ahol szükséges lenne az idegen nyelv használata.

Igaz, hogy sokan tesznek Lovári, eszperantó és hasonló szintű nyelvvizsgát, de nyelvpótlék csak az angol, német és francia C típusú nyelvvizsgára jár.

Tényleg tudatlanka vagyok. A válasznál csak a témára koncentráltam, így a tárgynál tévesen a nyelvpótlékra koncentráltam. A "mivel a diploma feltétele a"
véleményre akartam reagálni.

Ha nem lenne a pótlékrendszer, sokan otthagynák a szférát az alacsony alapbérek miatt. Magasabb alapbért kéne adni, és akkor nem kellenek a pótlékok. (Az én bérem is a nyelv- tudományos pótlékok miatt tűrhető viszonylag.)

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!