Köztisztviselői illetmény

(Kapcsolat űrlapon érkezett kérdés)

Üdvözlöm!
A segítségét szeretném kérni. Egyetemista hallgató vagyok és az évfolyamdolgozatomban a köztisztviselői illetményrendszerben bekövetkezett változásokat kell bemutatnom a köztisztviselői törvény létrejöttétől napjainkig. Tudna nekem ezzel kapcsolatos könyvcímet ajánlani vagy valamilyen szakmai anyagot? Vagy hogy hol tudok ennek utána nézni? Ha esetleg ön rendelkezik ilyen anyaggal elektronikus formában, el tudná küldeni erre az e-mail címre?

Segítségét előre is köszönöm, további jó munkát kívánok!

Üdvözlettel: ... ...
(e-mail a szerkesztőnél)

Köszi szépen a gyors választ, még annyi kérdésem lenne, hogyha pl. letennék szakmai felsőfokú nyelvvizsgát, akkor is járna a nyelvpótlék, vagy csak általános nyelvvizsga esetén?

Minden típusú vizsga esten jár (Azt hozzá tenném, ha a nyelv angol, német v. francia)
Ekkor a 23e helyett számolj 39e nyelvpótlékot.

1,5 évig (2009. július 1-től) nem voltam megfelelően besorolva. Most nagy nehezen átsoroltak, de az elmaradt béremet nem adták meg, ami nem kis pénz. Mindent bizonyítani tudok.

Igaz, az, hogy 3 év a munkabér követelésnek az elévülése, és 5 év a kártérítés elévülése, vagyis ha nem adják meg az elmaradt béremet, akkor legkésőbb 2014. júniusáig fordulhatok bírósághoz kártérítési igényemmel, mert ha nem, akkor utána teljesen lemondhatok a pénzemről????

Igen a Ktv. 59.§ (2) bek. alapján elévülési időn belül kérheted a bíróságtól az elmaradt járandóság megállapítását,de olvasd el a 60.§ (2) bekezdését is figyelmesen,mert ha vársz a kereset benyújtásával pórul járhatsz.

Azt szeretném kérdezni, hogy az illetménykiegészítést kötelező megadni, vagy csak egy lehetőség? Ha kötelező, akkor mennyivel növeli meg a fizetést? Tehát ha pl. 50%-ot ír a törvény, akkor egy pályakezdő középfokú nyelvvizsgával milyen fizetésre számíthat?

Kötelező ha a törvény vagy a helyi rendelet (önkormányzatoknál) előírja.

(38650*3,1*1,5)+23200=203000 bruttó ha totál kezdő vagy munkaviszony nélkül

Üdv! Azt szeretném megtudni, hogy 120 %-os béremet, ki mikor és milyen tájékoztatási kötelezettséggel veheti vissza 100%-ra?
Kormánytisztviselő vagyok, 2002-től 120 %-os bérbeállításom voltam, a munkáltatóm nem változott, viszont a munkáltatói jogkör gyakorlója január 1-től igen. A régi, jelenleg a munkahelyi vezetőm, tavaly (2010. novemberében) "Kiváló", "átlagon feletti" minősítést adott. A jelenlegi most visszaakar venni 100 %-ra. Kell-e előtte tájékoztatnia, személyes megbeszélést folytatnia, stb. Köszönöm.

Köztisztviselő vagyok. Szolgálati időm: kerek 24 év
Ha most soroltak be a főiskolai diploma megszerzését követően a Főtanácsos 13 fizetési fokozatba (22-25), akkor mikor kerülök a Főtanácsos 14 fokozatba, ahol a közszolgálati jogviszony időtartama 25-29 év? Három év múlva, mint ahogy az átsorolásomba írták, és ami az általában szokásos három éves várakozás? Vagy egy év múlva, amikor elérem a 25 évet???

Nem ismerek kész tanulmányt a témáról, de a következőt tudom javasolni:
A köztisztviselői illetményalap az utóbbi években a költségvetési törvényekben szerepelt, ez alapján lehet követni a változását. A költségvetési törvények letölthetők jogtárból, vagy a Magyarorszag.hu jogszabálykeresőjéből.
Az illetményalapból viszonylag komplikált módon számolják ki az illetményt, ennek módja a köztisztviselői törvény (Ktv.) köztisztviselői törvény (Ktv.) mellékletében van leírva. Figyelembe kell venni a munkaviszonyban töltött éveket, ami alapján eldől a fizetési kategória, a nyelvvizsgákat, ami alapján a nyelvpótlékot számolják ki, illetve egyéb képesítésektől függően is adhatnak pótlékot. De az is számít, hogy központi szervnél dolgozik-e az adott köztisztviselő - és persze az, hogy milyen beosztásban.
Érdemes megnézni a törvény változásait 1992-től, ez alapján - bár nem kis munkával - össze lehet gyűjteni a szükséges információkat.
Persze egyszerűbb lenne, ha lenne erről kész anyag...

A legutóbbi változás éppen most van a Parlamenthez beterjesztve, erről cikket találhat a Közszolga.hu címlapján.

Ha megírta a dolgozatot, örömmel közzétesszük a portálon!

A 2008-ra vonatkozó illetményalapról a címlapon található cikkeben írunk.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!