Elégedetlenek a közszolgák

Elégedetlenek a közszolgák a közigazgatás átalakításával
2008. január 7.

Fehér: Utasítások és megrendelések érkeznek - Szetey: Már olcsóbb, később jobb lesz

A közigazgatásban kevesebben és rosszabb feltételek között dolgoznak, és nem is nyújtanak jobb szolgáltatást. Így értékeli a közszféra dolgozóit tömörítő szakszervezet a kormányzat közigazgatási reformprogramjának egyéves tapasztalatait. Szetey Gábor államtitkár ezt vitatja.

Kérdőíves felmérést végez tagsága körében a kormányzat közigazgatási reformprogramjának tapasztalatairól a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete. Úgy látják ugyanis, hogy a kormányzati intézkedések a közszolgálat működési költségeit radikálisan lefaragták, egyben erőltetett ütemben csökkentették a szervezeteket és létszámukat. Kevesebb figyelem jutott viszont a valóban reformértékű lépésekre.

Fehér József, az MKKSZ főtitkára lapunknak kifejtette: a közhivatalok dolgozói feszült légkörben végzik munkájukat. Több helyen is megfigyelhető, hogy a hivatalvezetők kihasználják az apparátus tagjainak megrendült biztonságérzetét. Elvárják vagy megkövetelik az etikailag, esetenként jogilag is kifogásolható, vagy akár a közszolgálat politikai és pártsemlegességének tiszteletben tartását figyelmen kívül hagyó utasítások, "megrendelések" végrehajtását - mondta a főtitkár.

A közigazgatásban dolgozókat sújtó bérbefagyasztás egyre nehezebb helyzetbe hozza az itt dolgozókat - mondják. Eközben a szakszervezet meglepve látja, hogy a KSH a közigazgatás kereseti színvonalára, globális bérkiadásaira magasabb átlagszámokat közöl. Valószínűsíthető, hogy a kiugró mértékű illetmények és juttatások egy jól körülhatárolható vezetői, tisztségviselői, felső vezetői körhöz kapcsolhatók - állapították meg a felmérés kérdőívéhez mellékelt levélben. A szakszervezet vezetése kifogásolja azt is, hogy a kormány kommunikációjában a strukturális átalakítás és a létszámcsökkentés eredményeit, közkiadásokat mérséklő hatásait sikertörténetnek minősíti, s azt sulykolja, hogy így, az adófizetők pénzével takarékosabban bánva hatékonyabbá tehető a közigazgatás.

- Mi így látjuk, de a tapasztalatok összefoglaló értékeléséhez tagjaink véleményét is kikérjük, hogy kormányzati tárgyaló partnereink kritikai jelzéseinket ne minősíthessék légből kapott kritikának - mondta Fehér József. Az öszszegzést február végén várhatóan a kormányzat képviselőivel közösen értékelik.

A Miniszterelnöki Hivatal kormányzati személyügyekért felelős államtitkára lapunknak minderre úgy reagált: egyetért azzal, hogy önmagában a kevesebb létszámmal nem lesz jobb, csak olcsóbb a közigazgatás. De ez sem érdektelen, sőt, jó hír az adófizetőknek. A jobb és hatékonyabb szolgáltatás struktúraváltozásokat, a modern közigazgatás és személyügyi jegyek megjelenését is feltételezi, ehhez azonban idő kell. Szetey Gábor elismeri, hogy a szemléletváltozás megkövetelése, a kötelező visszajelzés és differenciálás megjelenése rövid távon konfliktusokat okoz. Nemzetközi közigazgatási tapasztalatok alapján azonban biztos abban, hogy hosszabb távon ez jobb teljesítményt eredményez. Azzal viszont nem ért egyet, hogy a valóban reformértékű döntések előkészítésére és végrehajtására nem került sor. Bevezették ugyanis a teljesítményalapú jutalmazást, amelynek továbbfejlesztése most történik. Ez a rendszer meggyőződése szerint alkalmas arra, hogy átlátható módon jutalmazzanak a közigazgatásban. Ez az elmúlt tizenhat évben nem így volt. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy januártól bevezették a pályáztatást az új köztisztviselők kiválasztásánál, modern értékelési szempontokat alkalmaznak a vezetők kinevezésekor. A bért pedig a munkakör tényleges tartalmához, illetve az adott tevékenységre a versenyszférában kifizetett jövedelemhez arányítják - hangsúlyozta Szetey Gábor. Az államtitkár bízik benne, hogy az érdekképviseletek mindezt támogatják.

A bérbefagyasztásra vonatkozó szakszervezeti utalást Szetey nem tudja értelmezni, hiszen idén öt százalékkal növekszik az illetményalap, és ezáltal a köztisztviselők fizetése. Ettől függetlenül - mint mondta - örömmel ül le a szakszervezetek vezetőivel a tárgyalóasztalhoz.

Népszabadság
Kun J. Erzsébet