Bérzuhanás

Bérzuhanás a közszférában (...)
2008. március 19.

A Citigroup szerint a magánszektor béremelkedése újabb érv a márciusi kamatemelés mellett, a Fidesz pedig mélyülő szociális válságról beszél.

A magánszektor béremelkedése arról győzheti meg a monetáris politika irányítóit, hogy emelkedjenek felül a bérek általános csökkenésén és már ebben a hónapban kamatot emeljenek - idézte a Citigroup elemzőjének kommentárját a Bloomberg. Gárgyán Eszter szerint a KSH adatsora így erősítheti a márciusi kamatemelés melletti érveket, eddig nincsenek ugyanis olyan jelek, amelyek a megfelelő béralkalmazkodásra utalnának, márpedig ez felfelé mutató kockázatot jelenthet a jegybank inflációs előrejelzésének teljesülése tekintetében.

Az Erste elemzése szerint ez a béradatsor nem lesz fő döntési faktor a monetáris tanács március 31-ei ülésén, bár ha a testület kamatemelési hangulatban lesz, a januári kereseti statisztika miatt nem fogják meggondolni magukat.

Amint arról korábban beszámoltunk, a KSH adatai szerint januárban a a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 14,6 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, míg a versenyszférában dolgozóké pedig 9,7 százalékkal nőtt. Az átlagkereset 6,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A közszféra adatainak értékelésekor figyelembe kell venni azt, hogy a januári kereset a 13. havi keresetnek nem a teljes összegét, hanem csak időarányos részét, nyolctizenkettedét tartalmazta, szemben a 2007. januári bázissal, amikor is az egész 13. havi pluszbér megjelent.

A Fidesz úgy kommentálta az adatsort, hogy a reálbérek csökkenése a mélyülő szociális válság biztos jele. Mádi László országgyűlési képviselő kijelentette: egyre kevesebbet ér az emberek fizetése, egyre több magyar család kerül abba a helyzetbe, hogy a hónap végén nem tudja kifizetni a számláit. Hozzátette: a napnál is világosabb, hogy ez a kormány nem fogja tudni megoldani Magyarország problémáit, nem fogja tudni felszámolni az általa okozott szociális válságot.

A politikus szerint, miközben a régió országaiban erős a reálbér-növekedés, Magyarországon jelentős mértékben csökkennek a reálkeresetek "a kormány elhibázott, sarcolásokra, megszorításokra épülő gazdaságpolitikája" miatt.

NAPI Online