kötelező fizetésemelés kimutatása

kérem adjon nekem hitelt érdemlő jogszabályi magyarázatot arra vonatkozóan, hogy ha egy közalkalmazott 2008-ban B/3 - ból B/4 fizetési kategóriába kerül, az emelést úgy oldotta meg bizonyos államigazgatási szerv, hogy a munkáltatói döntésen alapuló, eddig megállapított összegből levett annyi Ft-ot, hogy a B/4 kategória alsó szintjét (garantált illetményben) a dolgozó elérje. Ezzel egyidőben aláíratták azt a nyilatkozatot, hogy 5 % illetményemelésben részesült.
A dec. havi bruttó illetménye azonos a 2008 év januárival, azaz egy huncut vasat sem kapott.Nincs adósáv váltás.Nem egyedi eset nevezett hivatalnál. Részemről jogszabály ellenesnek tartom, mert amit eddig megkapott, azt még úgy sem vehetik el, hogy a másik oldalon visszaadják emelés címszó alatt. Nyitott vagyok az ésszerű magyarázatra: fobine

Kedves Fórumozók!
Az 5%-os béremelés átlagosan 5%, ezt szerintem nem kell magyarázni. Van akinek 1, van akinek 8%.Így jártunk.Az meg hogy milyen a beállási szintünk, azt megint nem mi döntjük el.Sajnos.

Igen és örvendezzünk:) Akkor szerinted minden nagyon szép, minden nagyon jó és örvendezzünk:))

Ha ktv.-knek tudtak egységesen 5%-ot, adni a MÁV-nál 6,9-et, akkor miért nem adtak semmit se.
Úgy látszik valakire van pénz, valakire nincs.

Valóban irigylésre méltó a bruttó háromezer forintos ktv-i béremelésem.

Állítólag munkáltatóm,az MTA "úgy döntött", hogy nem hajlandó megadni a 2008-ra előírt 5%-os közalkalmazotti béremelést, mert nem kapott rá keretet. Létezik ilyesmi? Ezt jogilag megteheti?
Köszönettel,
B.

Ha megkérdezhetem, melyik MTA szerv. a munkáltatód? Szerintem nincs ilyen döntés, bár kitelik az akadémikus uraktól..., meg a Nádor utcától. Végül is ők a pénzüknél maradnak... Én a Könyvtár állományába tartozom, ott is csak a pótlékokat emelték eddig. Van ilyen MTA állásfoglalás? Szerintem ez jogellenes. Végül is a KJT mindenkire vonatkoz(na)

MTA Támogatott Kutatóhelyek Irodája a munkáltatóm. Természetesen semmiféle írásos bizonyítékom nincs a dologra. Pusztán feltűnt, hogy ugyanannyit utalnak idén is, mint tavaly, semmi jele az öt százalékos emelésnek. Felhívtam egy ügyintéző hölgyet a központban, ő mondta, hogy ne is számítsak rá, és ő nem tehet semmit, mert úgy döntött a mittudoménmilyen bizottság, hogy nem is fogják megadni. Dehát te is azt mondod, hogy nem kaptad meg, ha jól értem? Valamelyik fórumon más MTA-stól is olvastam ezt. Jó lenne valamiféle írásos állásfoglalást kicsikarni tőlük ezügyben...

Állítólag nálunk (áprilisban???) lesz béremelés. Azért furcsa az egész, mert a Kormány és a SZEF már 2007 dec. elején megkötötte a megállapodást. Állítólag, de erre sincs bizonyíték, még nem készült el a végrehajtásiutasítás hozzá. A vasútnál már ennél kevesebbért is sztrájk lenne. Ha jól értem, te kutatóként, vagy kutatócsoporthoz beosztva dolgozol. Hallottam róla, hogy a kutatócsoportoknál milyen érdekes a helyzet: mivel három-öt évre fix összeget kapnak, lehet, hogy tényleg nem tudják kigazdálkodni az emeléseket. Viszont ilyenkor állambácsinak, meg a Titkárságnak közbe kéne lépnie. Szakszervezetedet kérdezted már?
Szerintem az egész Akadémiával a teljes decentralizáltság a legnagyobb probléma. Én nem hagynám, hogy az összes intézet, meg a Könyvtár stb. önállóan gazdálkodjon. Kéne egy közös kollektívszerződés, hogy mindenki ugyanazokat a juttatásokat kapja (kajajegy, bérlet, amit most csak a köztisztviselőink kapnak) és közös érdekvédelem, kutatóknak, alkalmazottaknak, mindenkinek. Sajnos bizonyos dolgoknak igazuk volt Kókáéknak, amikor nekimentek a jelenlegi struktúrának.

Én is abban bízom, hogy a költségvetés véglegesítésével megadják az emelést, sőt visszamenőleg is (volt már ilyen). De ha nem, akkor be kéne perelni őket, hiszen a törvény szerint jár!
Igen, jól tudod, előre le vannak osztva az összegek (éves szinten). Idénre pl. pontosan annyit kaptunk, mint tavaly, aztán oldjuk meg, ahogy tudjuk (mintha a szülő azt mondaná a gyerekének: Menjél, vegyél magadnak fagyit. Pénzt nem adok, de fagyi nélkül haza ne gyere!). Kajajaegyet pl. évek óta ugyanannyit kapunk, mert nem növelik a keretet. Dehát ugye az nem kötelező, szóval örüljünk, hogy egyáltalán adnak...
Szakszervezetben nem hiszek. Pl. amikor tavaly csökkentették az utazási kedvezményt évi 12 alkalomra, láttál valakit tiltakozni?? Behúzzák fülüket-farkukat.

A szakszervezetekkel az a baj az MTA esetében, hogy nincs külön akadémiai szakszervezet. Minden intézménynek saját van: pl. nálunk a könyvtárban a közgyűjteményi, a hivatalokban a köztisztviselői, A kutatóintézetekben a tudosz... Szóval ezeket egyesíteni kéne, és akkor tudnánk tárgyalni... Én KKDSz tag vagyok (ez a közgyűjteményi) de én se nagyon hiszek bennük. Ők nagyon bénák: 3 éve folyamatos belsőharc és pereskedés van. A közszféra konföderáció, a SZEF sajnos nagyon sok mindent lenyelt már az elmúlt 1-2 évben. Létszámcsökkentés, fizetéscsökkentés, bérbefagyasztás, félárú megkurtítása. (A közalkalmazotti félárú egyidős volt az Államvasútakkal, már a Monarchia alatt is járt). Nálunk az utóbbi években nem nőttek, hanem csökkentek a bérenkívüli juttatások.

fobine
Ugyveszem észre hogy ezek szerint nem csak én jártam igy.
Azért nem semmi ez a TÖRVÉNY ami ezt meg engedi egy munkáltatonak hogy ilyet tegyen...
De szerintem is törvénysértő ,vagy legalábbis remélem.
Valaki aki ért ehez a jogokhoz SEGIT hetne!!!!!
Hogy jól van ez igy??

Nincs ez (sem) jól, nyugdíjazás előtt kaptam kb. 20 ezer bruttó emelést (túl alacsony bérem miatt) azért, hogy 1 hónap múlva legyen mivel csökkenteni. Ez tény. El vagyok keseredve, de nagyon, és dolgozok annyit, mint 2 ember.

A béremelés a közalkalmazottaknak csak ÁLOM!!!!!Én egy borsodi iskolában dolgozom 25 éve mint karbantartó.A bruttó bérem 90300ft lenne ha a megyei nagyurak végrehajtották volna a béremelést.Az átsorolást megkaptuk de az emelés elmaradt.Állítólag majd áprilisban megkapjuk visszamenőleg egyben hogy jó sok adót lehessen vonni belőle.Sajnos mi a technikai állomány vagyunk legjobban kiszolgáltatva bármilyen juttatás terén.Ha valamit meg lehet vonni tőlünk azt meg is teszik,nekünk nem adnak védőfelszerelést ám a munkát keményen megkövetelik.Nálunk a karbantartó nem csak javítgat hanem kőkeményen termel is.Évek óta mi végzünk minden kivitelezést és mezőgazdasági munkálatokat is mindezt nettó68000-ért.Bármilyen törvénytelenséget megtesznek velünk a szakszervezet is csak lapít.Hogy miért nem váltunk munka helyet???Aki ismeri ezt a vidéket az tudja hogy nincs rá lehetőség azt próbáljuk megbecsülni ami van.

Ez sok intézménynél bevált gyakorlat, s véleményem szerint nem jogszabály ellenes.
Ugyanezt a véleményt támasztja alá a Költségvetési Levelek 90. számában feltett 1916. kérdésre adott válasz, mely szerint a Kjt. garantált illetmény emelkedését irja elő, s igy a vázolt lépéssel ez a szabály betartásra kerül.

Nekem 1 fillérrel nem emelkedett a fizetésem. megkaptam szépen az új átsorolást, amelyben le van írva, hogy a bérem változatlanul hagyása mellett ennyi a bérem.
Kérdésem. a személyi béreket is kötelező emelni?

Minek az agarakat kiengedni?
1. Fobine a regisztrált nevét adta a bejegyzéséhez. Kendnek ez nemigen ment!
2. Amidőn közalkalmazotti bértábla készült, akkor valami hosszútávú kiszámíthatóság, bizalom stb. szavak keringtek. Botor gondolat, hogy a szorzók csökkentése több mint ellenérzést vált ki?

Nem egyszerűen arról van szó, hogy a munkáltatók nem sakkozhatnak a pótlékokkal és a magasabb fizetési osztályba sorolás nem jár automatikusan magasabb bérrel. Persze, jobban esne. Inkább arról van szó, hogy ez a bértábla törvényben ölt testet, éspedig az ország házában ülők - pártbeli hovatartozástól függetlenül - szavazták meg. KÖSZÖNJÜK SZÉPEN, és nyilván HÁLÁSAK is LESZÜNK ÉRTE. (A "hála" szót legkevésbé sem fenyegető tartalommal írom, csak annyit tesz, hogy amilyen az ösztönző, olyan az ösztönzött. Teljesítjük azt a minimumot, ami az álásunk megtartásához kell. De abból nem lesz gyárs, látványos fejlődés...)
Mindenki felé ezer tisztelettel: Tóth István

Kedves Tóth István!

1. Nem adhatom a regisztrált nevem, lévén nincs olyan, s tényleg vendégként kommenteltem, valamint már megint teljesen félreértettem az ilyen fórumok lényegét, tekintve, hogy én azt hittem, tényekre kiváncsi a kérdező, függetlenül a beíró személyétől s annak érzelmi töltésű egyéni véleményétől.

2. Nem tudom mi történt a bértábla készülésekor, viszont az tény, hogy a törvényi kötelező emelés mindig csak a garantált illetményemelésre vonatkozik. Az, hogy a bértábla minősíthetetlenül alacsony összegeket tartalmaz, igaz. Viszont nem értek egyet Önnel abban, hogy az alacsony fizetésre úgy kell reagálni munkavállalóként, hogy akkor csak dolgozgatunk ha a munkáltató csak fizetget. Én is közalkalmazott vagyok, én sem kaptam most fizetésemelést, csak egy papirt, amin a fizetésem belső összetétele változott meg s a végösszeg nem, s nyilván én is elégedettebb lennék, ha ez nem így történt volna. De úgy vélem, hogy elvállaltam egy munkát, annak tudott feltételeivel, hisz a bértábla nem most csökkent drasztikusan, mindig is ilyen volt, s legjobb tudásom szerint elvégzem azt. Amennyiben nem vagyok elégedett pl. a fizetésemmel, s ez mélyen frusztrál, akkor keresek másik helyet, s dolgozom ott, ahol megfelelőek a feltételek, de a "ha te igy én is igy" "betartogatós módszer"-t én nem preferálom s nem tartom előrevivőnek. Függetlenül attól, hogy mélyen felháborít, hogy a politikai vezetés a kb. 6x akkora bére tudatában nyugodt szívvel hoz olyan döntést, hogy dolgozó embereknek meg kell tudni élnie a bértábla garantált fizetéseiből.
Tisztelettel: Kovács Andrea

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!