A szabadság számítása a közalkalmazotti törvény (Kjt.) szerint 45 év felett

Azt szeretném megkérdezni, hogy miért vagyok hátrányban, mint közszolgálati dolgozó a szabadság számításánál. (Legalábbis a munkahelyem szerint!)
Idén töltöm a 47. évemet, tehát tavaly 46 éves voltam. A munka törvénykönyve szerint abban az évben, amikor a 46. töltöm, 30 nap szabadság jár. Mint közszolgálati dolgozónak azonban a közszolgálati törvény szerint 20 munkanap, és amelyik kategóriában van, annyi nap. Én a 9. kategóriába tartozom. Ezek szerint 29 munkanap jár. Lehet ilyen hátrányos megkülönböztetés? Ezek szerint a közszolgálati törvény felülírja a munka törvénykönyvét?
Tud valaki segíteni ebben?
Előre is köszönöm!

Tisztelt Fórum tagok!
Szabadság számításról szeretnék tájékoztatást kérni.
Nem rég létesítettem közalkalmazotti jogviszonyt. eddig a civil szférában dolgoztam.
22 év alkalmazotti plusz 12 év vállalkozói jogviszonyom van.
Illetve azt a tájékoztatást kaptam, hogy vállalkozói jogviszonyt állítólag nem számítják bele a szabadság számításnál.
Összesen 34 év munka jogviszonyom van az elviekben 3 osztva 11,33 kerekítve 11 nap pótszabadság
Vagyis 20+11=31 nap.
Szeretném, ha valaki leírná az ide vonatkozó törvényi szabályozást, hogy miért nem számolják bele vállalkozói jogviszonyra a szabadságot hiszen ugyan úgy fizettem minden járulékot, valamint tudomásom szerint minden legális jogviszonyra vonatkozik a szabadság számításának a szabálya, ebben az esetben vállalkozói jogviszonyt is bele kellene számolni.
A jelenlegi besorolásom C/4 fokozat.
Ez még a vállalkozói jogviszony nélkül is kevés szerintem.

Előre is köszönöm!

2010 ota kozalkalmazot vagyok .2011ben szeptembereben szuletett gyermekem aztan 2014ben marcuisban .van meg 1gyermekem aki iden 18ik eletevet tolti. A munkaltatom a 6evre 40 nap szabit allapitott meg .nekem kevesnek tunik.kerem valos ez a 40 nap?Valaszat elore is koszonom.

Azt szeretném tudni hogy hány nap szabadság jár ha most kezdtem eü adminisztrátorként mint közalkalmazott eddig boltban dolgoztam 13 évet és négy évet voltam gyesen valamint idén töltöm a 37. Életévemet .
Akkor hány nap szabadság jár nekem?
Köszönöm

Kérlek Benneteket segítsetek. Kérem kedves Tiger, segítsen, mert nem vagyok biztos a napok számában. Alsós tanítóként dolgoztam 10 évig. 2015 januárjában veszélyeztetett terhesen kerültem táppénze. Kislányom augusztus 30-án született. Úgy alakult az anyagi helyzetem, hogy vissza kell mennem tanítani az iskolába. Férjem munkanélküli jelenleg, szülei vigyáznának a kislányomra, amíg nem járhat oviba. Márciustól szeretnék dolgozni. Nem tudom, hány nap szabadságot vehetek ki. A tényleges munkakezdés előtt szeretném kivenni. Munkáltatómmal még nem konzultáltam, a szabadságom napjainak számát illetően. Hány nap jár nekem? Köszönöm, ha segítséget kapok! Üdvözlettel: Szné Márta

55 éves dajka vagyok 14 évet dolgoztam mint nem közalkalmazott most már 24 éve dolgozom mint közalkalmazott akkor nekem mennyi szabadság jár???

48 eves vagyok egy kiskoru gyermekem van .es egy felnott.sok evet dolgoztam vsllalkozokent vagy vallalkozonal es az nem szamit bele a szolgalati idobe pedig 17 eves korom ota dolgozom igy 15 evet szamitottak be es 1 eve elmult hogy kozalkalmazott vagyok most akkor mennyi szabadsag jar.

Elmúltam 60 éves.Jelenleg közalkalmazott vagyok.Alkalmazotti munkaviszonyom mindössze 14,5 év.Mennyi szabadság jár nekem?

2014 ősz óta a dajkai beosztásom pedagógiai asszisztensi beosztássà vàltozott.Középiskolai érettségim van A szabadsàgom azóta is változatlan maradt;32 nap. Ugy olvastam jàrna a 25 nap pótszabadság.Ķérhetem én ezt,kötelező megadniuk?

45 éves múltam,18 éves koromtól van munkaviszonyom.16 évem van közalkalmazottként.Mennyi szabadság jár nekem? Köszönettel

Választ szeretnék

Üdv! Szeretném megkérdezni,hogy hogy létezik az ,hogy 51 évesen 24 nap szabi jár? (+2 nap a kisfiam után)Dajka vagyok egy oviban.3 gyereket neveltem fel,a 3x3 év gyes beleszámít az éveimbe?

Több jogászt kérdeztem meg a közalkalmazottak szabadsågåval kapcsolatosan. Egybehangzó véleményük, hogy a Kjt. 20 napos alapszabadságát ki kell egészíteni az Mt. ėletkor szerint járó pôtszabadsågával ės a Kjt.szerinti pótszabadsåggal. Vélemėnyem szerint a sok vezető tévesen értelmezi a Kjt.-t.

Felcsillant a szemem amikor ezt olvastam és gyorsan utána is néztem. Sajnos ki kell ábrándítsak mindenkit. Az életkorra vonatkozó pótszabadságról az MT 117§ rendelkezik, viszont a KJT-ben ez áll:
"59.§(1) A közalkalmazotti jogviszony tekintetében
a) az Mt. munka- és pihenőidőről szóló rendelkezései (XI. Fejezet) közül a 92. § (4) bekezdése, a 116–117. §, a 118. § (4) bekezdése, a 119. § (2) bekezdése, a 123. § (6) bekezdése és a 135. § (4)–(6) bekezdése nem alkalmazható;
Pedig de szép lett volna :-)

Egy speciális iskola kollégiumában vagyok állandó délutános gyp.asszisztens. A délelőttös asszisztensek megkapták a 46 nap szabit, ránk nem vonatkozik? Köszönöm, ha választ kapok!

6 hónapra kiadott szabadságot hogy kell kiszámolni ? áthelyezéssel átmennék egy másik óvódába 8 év után most 32 nap a szabim 1/2 évre részarányosan mennyi lenne?

Áthelyezésnél a kjt 26 §, meg 25/B§ (2) szabályai szerint folytonos marad a jogviszony, gyakorlatilag aznaptól más munkahelyre mész dolgozni, de minden marad a régi. Ez az áthelyezés lényegi értelme. Amit kivettél kivetted, ami maradt annak a normál szabályok szerint az új munkáltatód gondoskodik a kiadásáról.

A kérdés elég régi. Csak akkor, ha a régi munkáltatóval ebben megállapodnak. Elmaradt fizetéseket, szabadságokat a régi munkáltatónak kell rendeznie. Kiadja az időarányos szabadságot, minden anyagi dolgot rendez, és utána átengedi. Az új m. miért venné át "tartozásokkal"? Ilyenre oda szoktak nagyon figyelni.

32nek a fele 16 nap:)

45. életévtől a Munka Törvénykönyve szerint 20 nap alapszabadság és 10 nap pótszabadság illeti meg a munkavállalót, míg a KJT szerint 20 nap + minden 3. munkában töltött év után + 1 nap pótszabadság. Így 49 éves koromban lesz annyi szabadságom, mint másnak az életkora alapján 45 éves korában. Vajon ápolóként én kevesebbet dolgozom, két műszakban? Szerintem jogorvoslatot kell keresni.

Kedves Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, hogy tanárnőnk 2014.januárjában jön vissza fizetés nélküli szabadságról, és mivel két gyermekkel folyamatosan otthon volt, illetve az egyik betegsége miatt már a 2011.08.01-i változás előtt is, ezért felgyülemlett napjai miatt 2014.aug.25-től ténylegesen munkát végezni, addig a szabadságát tölti.
Kérdésem, hogy 2014-re hogyan jár neki szabadság? Időarányosítsam a 21+25+6nap(beteg gyermek) január 17-től dec. 31-ig? vagy csak aug.25-től dec. 31-ig, hiszen előtte a korábbi szabadságait tölti?
Előre is köszönöm a segítségeket!!!

Kedves Fórumozók!
2008 óta vagyok közalkalmazotti jogviszonyban pedagógus. jelenleg is dolgozom, tavaly még igénybe tudtam venni a gyermek után járó szabadságot, de már idén nem, mert betöltötte a 17-et.
Szeretném tudni, hogy mennyi szabadság jár? A szünetekre hány nap szabadság van levonva? előre levonják, v. hogy van? Téli, tavaszi, őszi szünetre, melyikre mennyi van levonva? Nem tudom követni. Az csúcs, hogy július közepéig be kell járni, és négy napot vettem igénybe év közben (orvoshoz kellett menni, időpontra).
MIre mennyi van levonva? Aki tudja, kérem segítsen. És az is jó lenne, hogy törvényesen ennek hol tudok utánanézni? Mert olyat már hallottam, hogy "úgy tudom", meg hogy "azt hallottam".
Szeretnék utánajárni,de nem tudom, hol.
köszönöm előre a segítséget!

Hozzászólás helyett kérdeznék... ha valaki 2014. május 2-án beteg volt (elvileg a betegszabadságát töltötte) és egyébként az aznapi munkanap helyett május 10-én lett volna munkanap, de nem kellett dolgoznia mivel a munkahelye zárva volt (iskola), kell-e neki 2-ára szabadságot "kiírnia" a munkáltatójának, azaz az iskolának?

Kérem, aki tud segíteni, legyen kedves megnézni az alábbi fórumot, hogy pontosan meg tudjam mondani, hány nap felgyülemlett szabadságot kell kiadni a munkavállalónknak-nem szertenék ebből később gondot, ezért szeretnék biztosra menni, kedves hozzáértő kollegák segítségét igénybe venni.
Köszönöm:
Gyesről visszatértő pedagógus szabadság

Logika alapján is kitalálhatod. A többi pedagógusnak, és a többi dolgozónak, neked is, egész évre jár a szabadság, nem csak a szabadság nélküli időre. Ő miért lenne kivétel? Ráadásul hátrányosan. 8 hónap szabadság nem sok egy kicsit? Jól számoltad ki? A 2014 évre járónál mivel tanítás alatt adjátok ki, 15 napot igénybe lehet venni a 25 nap pótszabadságból. A téli és őszi szünetet is tejes mértékben kiírhatod szabadságnak.

A szabadság az MT-ben van, a pótszabadság meg a 136/2014 korm. rend.-ben.

MT."115. § (1) A munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) Munkában töltött időnek minősül az (1) bekezdés alkalmazásában
a) a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés,
b) a szabadság,
c) a szülési szabadság,
d) a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (128. §) első hat hónapjának,
..."
"30. § (1) Nevelési-oktatási intézményben az Nkt. 3. mellékletében felsorolt pedagógus, óvoda- és iskolapszichológus, valamint a pedagógiai asszisztens, szabadidő-szervező, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő, gyógypedagógiai asszisztens, pszichopedagógus munkakörben foglalkoztatottak jogosultak az nevelő és oktató munkát végzőket megillető pótszabadságra.

(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:

a) továbbképzés, foglalkoztatást elősegítő képzés,

b) a nevelési-oktatási intézmény működési körébe tartozó nevelés, oktatás,

c) ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi időben, óvodapedagógus esetében - a június 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki.

(3) A pedagógus számára az iskolában az őszi, a téli és a tavaszi szünet munkanapjai tanítás nélküli munkanapok, amelyek idejére a köznevelési intézményben ellátandó feladat is elrendelhető.

(4) A pedagógus szabadságát - a tizenhat évesnél fiatalabb gyermek után járó pótszabadság kivételével - elsősorban a nyári szünetben, óvodákban a július 1-jétől augusztus 31-éig tartó időszakban kell kiadni, annak figyelembevételével, hogy a gyermekek óvodai nevelését a teljes óvodai nevelési évben biztosítani kell. Ha a szabadság a nyári szünetben nem adható ki, akkor azt az őszi, a téli vagy a tavaszi szünetben, a szünet munkanapjait meghaladó szabadságnapokat pedig a szorgalmi időben, illetve a nevelési év többi részében kell kiadni."

Kedves tiger!

Hasonlóra lyukadtam ki én is, de gondoltam nem lehet belőle baj, ha nálam jóval tapasztaltabbakat megkérdezek.
Tudom, hogy sok a nyolc hónap, de ugye pedagógusról lévén szó, eleve a 46 nappal kellett számolnom, és miután 2005-ben szült először, és 2007-ben másodszor, és sajnos a második baba betegsége miatt csak most tud visszajönni, a 2005-2008 között járó időre 152 nap szabadság jött ki.
Csak remélni tudom, hogy jól számoltam, ez az első ilyen amit csinálok, nem vagyok még ebben annyira régóta.
Ha nem vagyok túl indiszkrét küldhetek neked adatokat, hogy számoltam ki az időt levélben?
Egyébként nagyon köszönöm a választ!

Atalanta!
Én pedagógus vagyok, szabadság számításában nincs gyakorlatom, de a 152 nap nagyon sok, persze lehet annyi, mert kapásból 136 napot én is összeszedtem, de még mindig van 16 függőben. Vannak itt munkaügyesek, ők jobban tudnának segíteni neked.
Ha nem tudod mind kiírni, a következő évre is átvihetsz néhány napot, ha előtte decemberben elkezdte már a szabit.

Kezdő pedasszisztens vagyok és kezdő közalkalmazott,óvodában.
Idén töltöttem a 48-at,van egy kiskorú gyermekem.
Fizetésem 114brtto. Mennyi az éves szabim? Tényleg jár a pótszabi?

45 nap jár+2 nap pótszabi a kisgyerekre!

Teljesen megértem az aggodalmad!!
Én tavaly töltöttem be a 40. életévem, és lettem közalkalmazott. Eddig "normál"
dolgozó voltam 18 éves korom óta, és mint 40 éves, azt hiszem 27 nap járt volna, ja és a 2 gyermek után még 4 nap, de én csak kezdő közalkalmazottként az első kategória szerint 20+4 napot kaptam. Szóval úgy érzem az elmúlt 22 év munkaviszonyom nem volt munka, mert nem közalkalmazott voltam kezdettől fogva!! Vagyis a velem egykorú barátnőm szabija 1 héttel több, mert ő nem közalkalmazott! Hát ez jó így!!??

A kérdésedre ill. helyzetedre a következő az eklatáns válasz:
A közalkamoziit alapnyilvántartásban felsorolják a belépés előtti minden "legális" adózott munkaviszonyt ill. amely munkaviszonyokat igazolni tudsz.
Ezen éveket elosztva hárommal adja a kategória szerinti beosztást.
22 év folytonos "legális" munkaviszonyra a kategória 7. osztályába kerül és van egy plusz éve, ami majd az szokásos 3 évenkénti ugrásba számít bele.
Sajnos van még egy új trükk, hogy az 1998 előtti munkaviszonyt másképpen számolják be, valamint nem számolják bele a GYED, GYES idejét, stb., hiába számít munkaviszonynak a nyugdíjhoz.
Ez alapján számolja át a besorolását.
Remélem tudtam segíteni.
Üdv tj

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!