Nők 40 éve a nyugdíjhoz, és a szakmunkásképzés

Lehet, hogy ez már egy majdhogy nem lerágott csont,de azt szeretném megtudni,hogy ha valaki szakmunkás iskolába járt a képzési időből semennyi időt nem számítanak be munkaviszonyba?
A szakmunkás tanulók annak idején - 35-40 éve - nyaranta csak 1 hónap szabadságot kaptak,mert a többi időt munkával kellett tölteniük szakmai gyakorlat címén.Ezeket az időket sem számítják be munkaviszonyba a "nők 40 éves munkaviszonyához"? Ráadásúl annak idején mi még szombatonként is dolgoztunk, és hetente mindössze 2 napot mentünk iskolába.

1977.06.06 es 2016.12.31 kozott osszesen 36 ev es229nap szolgalati idovel es34 ev 249 nap kereso tevekenyseggel jaro biztositadi jogviszonnyal szerzett szolgalati idovel rendelkezem.Egy gyerekemvan akivel harom evig voltam otthon.59 eves leszek.Azota folyamatosan dolgozom,kerdesem,hogy a nok negyven evevel mikor mehetek el? Koszonettel Kuforne

Nem, csak szolgálati időként kezelik!Ez a tapasztalat,amikor összesítik a munkaviszony idejét!

Tisztelt Szakértő Úr - SZakértő Úr Hölgy !
Jelenleg meg van a 32 év nettó munkaviszonyom, 1 gyermekem van, és a 32 éven felül 3 éve gyes , vagyis összesen 34,5 - ill 35 éven vanszámításaim szerint ! 55éves vagyok, T. Szakértő úr, mikor mehetnék el a Nők 40 el nyugdíjba ?
Várom szíves válaszát, Üdvözlettel: P. Anna

""""""""Tisztelt Jogi Szakértő!
A nyugdíjbiztosítási igazgatási szervtől az alábbi határozatot kaptam.
1980.09.01 és 2017.12.31 közötti időszakra vonatkozóan az alábbi jogviszonyra vonatkozó adatokat kapta.
36 év 144 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel
33 év 292 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül
29 év 334 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezem.
A kérdésem pedig az lenne, hogy legkorábban mikor vehetem igénybe a nők 40 éves kedvezményes nyugdíjazását? Mai napig is folyamatos munkaviszonyban állok.
Válaszát előre is köszönöm!


T. Kérdező!

A nők kedvezményes, 40 év szolgálati idő megszerzésével történő nyugdíjba vonulásnak két konjuktív (együttes) feltétele van. (Azaz mind a két feltételnek teljesülnie kell.)

Mindenképpen meg kell szereznie a 40 évi jogosultsági időt, és ezen belül alapesetben mindenképpen meg kell szerezni a 32 évi keresőtevékenységgel (munkával) szerzett szolgálati időt.

Ha 2017.12.31-én 29 év 334 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási idővel rendelkezett, akkor 2019.12.31-én 31 év és 334 napja volt.

366-334=32 nap.

Azaz az egyik feltétel 2020.02.01-én teljesült.

Ez azonban kevés. Teljesülnie kell a másik feltételnek is.

Ha 2017.12.31-én 33 év 292 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel rendelkezett, akkor ehhez képest a 40 évet 6 év és 73 nap múlva fogja elérni.

Ez, ha jól számoltam 2024.03.13., azaz 2024.03.14-től jogosult ilyen jogcímen nyugellátásra feltéve, hogy a jogviszonya folyamatosan fennáll és a keresete eléri a mindenkori minimálbért, illetve addig az önre irányadó nyugdíjkorhatárt nem éri el, azaz nem válik más jogcímen (pl. öregségi teljes nyugdíj) jogosulttá.

Fenti számítás csak hozzávetőleges, laikus számítás, jogi kötőerővel nem bír, azt igén""""""""

Forrás, sok okosság:https://www.jogiforum.hu/forum/16/25795.1.0

kérdés

Ezekre kell tudni válaszolni (törvény alapján):
HÁNY év HÁNY nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idő
HÁNY év HÁNY nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel,
ezen belül (FONTOS)
HÁNY év HÁNY nap kereső tevékenységgel járó biztosítási idővel rendelkezel?
Ezek nem azonosak !!!! A nők negyvennél a két utolsó a meghatározó!
Adategyzetetés ügyfélkapuval ha jól tudom elektronikusan évente kérhető ITT:

https://regi.ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/nyugdijbiztadategyeztetes.html

Nem vagyok szakértő.

Nem látni szakértőnek a válaszát! Egyáltalán ki kezeli ezt hivatalból, hogy olvassák az illetékesek, akik konkrétan meg tudnák válaszolni a feltett kérdéseket? Mert az olvasók észrevételeit jó lenne, ha olvasná is hivatalból Valaki/k, akik válaszolnának rá a feltett kérdésekre! Amit az emberek kérdeznek, ezen az oldalon!Mert az egyedi esetek is lényegesek! Hiszen mindenkinek fontos a hiteles tájékoztatás, amiből kiszűrheti, hogy Rá mi vonatkozik!

Ipari tanulóként iskola kezdéskor kaptam munkakönyvet számítható a 40 év onnét ?6

Én érettségi után jártam szakmunkásképzőbe 2 évet. Ez abból állt, hogy minden nap /szombaton is/ napi 8 órát dolgoztunk a gyakorlati helyen, az iskola helyett is. Havonta egy napot jártam be dolgozatot írni, abból volt jegy,erre önállóan, esténként készültem. Mivel a kisiparos valószínűleg ez után nem fizetett nyugdíjjárulékot, ezt nem akarják beszámítani. Lehet valamit tenni utólag? Bizonyítani tudom a tanulótársakkal, hogy mindig dolgoztam. Esetleg helyette utólag én kifizethetem?

Miko mehetek nyugdijba 1964 ápr 15 sz .2017 de 30 -ig 31 év 373 nap biztositott szolgálati idöm van -3 gyemekem 1982,1986,1992- ben születtek.

Én ekkor születtem,css nekem 2gyermekem van

A szakmunkás iskolát beleszámolják a nők 40 év után járó nyugdíjába?

3 èves kereskedelmi szakmunkás kèpző iskola beszámít-e a szolgálati időbe?

Kedves Érintett, én októberben voltam a Fiumei úton, szintén ezügyben, a Nők 40-el szeretnék elmenni nyugdíjba. Jelentem az érintetteknek, hogy mindenképpen ki kell kérni a szolgálati időt részletesen tartalmazó iratot, vagy hatósági bizonyítványt. Ott van három sor, az elsőbe beszámit a szakmunkásévek, a második a Nők 40-re vonatkozik, annak kell 40 évnek meglenni. Abba viszont csak a szakmunkásévek alatt ledolgozott szakmai gyakorlat ideje - a 3 év alatt csupán néhány hónap számít bele a nők 40be, az szakmunkástanuló évek egyebekben NEM, hiába mondták nekünk a 80-as években, hogy be fog számítani. Tipikus példája annak, hogy az állam egyik kezével ad, de a másikkal rögtön el is veszi. SZóval én 2023 július 1-el mehetnék el szakmunkás iskola nélkül, szakmunkás iskolával pedig 2023. márciusában. Gondolom a felmentési idő 2023. márciusától visszaszámított 6 hónap, amit a munkáltató vagy megad, vagy csak 3 hónapot, ezt általában meg szokták adni. Szóval kb 3 hónapot nyersz, ha egy 3 éves szakmunkásképzőbe jártál anno...

Szakmunkásképző beleszámít e a nyugdíjba?

Csak a szolgálati idő számításba számít a 40 éves jogosultsági időbe nem. Csak ami után fizettél nyugdíjjárulékot.

Kérdés : Szakmunkás képzés és 2 gyermek beszámít a 40 éves korkedvezményes nyugdíjazásba ? Válaszukat várom : Gasztonyi Gabriella

A 40 éves szolgálati időbe beszámít:
"A jogosultsági idő a Tny. 18. § (2b)-(2d) bekezdése alapján számítandó. Ennek lényege, hogy a jogosultsági időbe a ténylegesen keresőtevékenységgel járó jogviszonyban töltött idő (munkaviszony, közalkalmazotti, vagy közszolgálati, szolgálati, stb. jogviszony, prémiumévek programban töltött idő függetlenül attól, hogy az érintettet a munkáltató munkavégzésre kötelezte-e, az alkalmi munkavállalói könyvvel történt foglalkoztatás, a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagság időtartama, szakképzés alatt kötelező nyári gyakorlat, nyári munkavégzés időtartama), valamint – legfeljebb 8 év időtartammal – a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő számít be. Az így megállapított jogosultsági idő 5 gyermek felnevelése után évvel, ill. minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. E tekintetben a saját háztartásban nevelt gyermekek vehetők figyelembe. A törvény szerint saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, és aki után családi pótlék volt igényelhető."

Tehát csak a nyári kötelező szakmai gyakorlat ideje számít be, ha fellelhető bizonyíték van arra, hogy nyugdíjjárulékot fizettek utána.Afenti törvény szerint.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!