Nők 40 éve a nyugdíjhoz, és a szakmunkásképzés

Lehet, hogy ez már egy majdhogy nem lerágott csont,de azt szeretném megtudni,hogy ha valaki szakmunkás iskolába járt a képzési időből semennyi időt nem számítanak be munkaviszonyba?
A szakmunkás tanulók annak idején - 35-40 éve - nyaranta csak 1 hónap szabadságot kaptak,mert a többi időt munkával kellett tölteniük szakmai gyakorlat címén.Ezeket az időket sem számítják be munkaviszonyba a "nők 40 éves munkaviszonyához"? Ráadásúl annak idején mi még szombatonként is dolgoztunk, és hetente mindössze 2 napot mentünk iskolába.

Nem, csak szolgálati időként kezelik!Ez a tapasztalat,amikor összesítik a munkaviszony idejét!

Tisztelt Szakértő Úr - SZakértő Úr Hölgy !
Jelenleg meg van a 32 év nettó munkaviszonyom, 1 gyermekem van, és a 32 éven felül 3 éve gyes , vagyis összesen 34,5 - ill 35 éven vanszámításaim szerint ! 55éves vagyok, T. Szakértő úr, mikor mehetnék el a Nők 40 el nyugdíjba ?
Várom szíves válaszát, Üdvözlettel: P. Anna

Nem látni szakértőnek a válaszát! Egyáltalán ki kezeli ezt hivatalból, hogy olvassák az illetékesek, akik konkrétan meg tudnák válaszolni a feltett kérdéseket? Mert az olvasók észrevételeit jó lenne, ha olvasná is hivatalból Valaki/k, akik válaszolnának rá a feltett kérdésekre! Amit az emberek kérdeznek, ezen az oldalon!Mert az egyedi esetek is lényegesek! Hiszen mindenkinek fontos a hiteles tájékoztatás, amiből kiszűrheti, hogy Rá mi vonatkozik!

Ipari tanulóként iskola kezdéskor kaptam munkakönyvet számítható a 40 év onnét ?6

Én érettségi után jártam szakmunkásképzőbe 2 évet. Ez abból állt, hogy minden nap /szombaton is/ napi 8 órát dolgoztunk a gyakorlati helyen, az iskola helyett is. Havonta egy napot jártam be dolgozatot írni, abból volt jegy,erre önállóan, esténként készültem. Mivel a kisiparos valószínűleg ez után nem fizetett nyugdíjjárulékot, ezt nem akarják beszámítani. Lehet valamit tenni utólag? Bizonyítani tudom a tanulótársakkal, hogy mindig dolgoztam. Esetleg helyette utólag én kifizethetem?

Miko mehetek nyugdijba 1964 ápr 15 sz .2017 de 30 -ig 31 év 373 nap biztositott szolgálati idöm van -3 gyemekem 1982,1986,1992- ben születtek.

Én ekkor születtem,css nekem 2gyermekem van

A szakmunkás iskolát beleszámolják a nők 40 év után járó nyugdíjába?

Kedves Érintett, én októberben voltam a Fiumei úton, szintén ezügyben, a Nők 40-el szeretnék elmenni nyugdíjba. Jelentem az érintetteknek, hogy mindenképpen ki kell kérni a szolgálati időt részletesen tartalmazó iratot, vagy hatósági bizonyítványt. Ott van három sor, az elsőbe beszámit a szakmunkásévek, a második a Nők 40-re vonatkozik, annak kell 40 évnek meglenni. Abba viszont csak a szakmunkásévek alatt ledolgozott szakmai gyakorlat ideje - a 3 év alatt csupán néhány hónap számít bele a nők 40be, az szakmunkástanuló évek egyebekben NEM, hiába mondták nekünk a 80-as években, hogy be fog számítani. Tipikus példája annak, hogy az állam egyik kezével ad, de a másikkal rögtön el is veszi. SZóval én 2023 július 1-el mehetnék el szakmunkás iskola nélkül, szakmunkás iskolával pedig 2023. márciusában. Gondolom a felmentési idő 2023. márciusától visszaszámított 6 hónap, amit a munkáltató vagy megad, vagy csak 3 hónapot, ezt általában meg szokták adni. Szóval kb 3 hónapot nyersz, ha egy 3 éves szakmunkásképzőbe jártál anno...

Szakmunkásképző beleszámít e a nyugdíjba?

Csak a szolgálati idő számításba számít a 40 éves jogosultsági időbe nem. Csak ami után fizettél nyugdíjjárulékot.

Kérdés : Szakmunkás képzés és 2 gyermek beszámít a 40 éves korkedvezményes nyugdíjazásba ? Válaszukat várom : Gasztonyi Gabriella

A 40 éves szolgálati időbe beszámít:
"A jogosultsági idő a Tny. 18. § (2b)-(2d) bekezdése alapján számítandó. Ennek lényege, hogy a jogosultsági időbe a ténylegesen keresőtevékenységgel járó jogviszonyban töltött idő (munkaviszony, közalkalmazotti, vagy közszolgálati, szolgálati, stb. jogviszony, prémiumévek programban töltött idő függetlenül attól, hogy az érintettet a munkáltató munkavégzésre kötelezte-e, az alkalmi munkavállalói könyvvel történt foglalkoztatás, a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagság időtartama, szakképzés alatt kötelező nyári gyakorlat, nyári munkavégzés időtartama), valamint – legfeljebb 8 év időtartammal – a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban és a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő számít be. Az így megállapított jogosultsági idő 5 gyermek felnevelése után évvel, ill. minden további gyermek esetén további egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken. E tekintetben a saját háztartásban nevelt gyermekek vehetők figyelembe. A törvény szerint saját háztartásban nevelt gyermeknek azt a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket kell tekinteni, aki a jogosulttal életvitelszerűen együtt élt és annak gondozásából rendszeres jelleggel legfeljebb csak napközbeni időszakra került ki, és aki után családi pótlék volt igényelhető."

Tehát csak a nyári kötelező szakmai gyakorlat ideje számít be, ha fellelhető bizonyíték van arra, hogy nyugdíjjárulékot fizettek utána.Afenti törvény szerint.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!