Munka - álláskeresés fiatalon

Tisztelt olvasók!

Én egy 22 éves lány vagyok, Budapesten élek. Van érettségim, szociális, gyermek és ifjúságvédelmi ügyintéző vagyok és mint sziciálpedagógus fogok államvizsgázni 2012-ben. Sehol nem találok munkát, lehet fiatal vagyok és nem gondolják hogy van tapasztalatom? Pedig majdnem 2 évig közigazgatásban dolgoztam szociális ügyintéző mellett a 1997. évi XXXI. tv-t kitéve betéve tudom és ez sem elég. Mi van itt Magyarországon, mi lesz így velünk fiatalokkal?Van esélyem munkát találni a közigazgatásban??

Van esélyed, ha van ismeretséged, kapcsolataid. Sajnos minden így működik manapság itthon, az utcáról, ismeretlenként szinte lehetetlen bárhova is bekerülni. Esetleg, ha több nyelven magas szinten beszélsz, és olyan hiányszakma van a kezedben, amire nagy a kereslet.. Aki egyikkel sem rendelkezik, annak marad a külföld. Nem véletlen, hogy ennyien mennek el ebből az országból.. Diplomásként 2 országban is dolgoztam már külföldön, nem a szakmámban, mindig hazajöttem. Szomorúan látom, hogy mások is ezekkel a gondokkal küzdenek. Lassan már be kell látnom, nem érdemes itthon próbálkoznom. Akinek van annyi háttere, és kitartása, hogy tud várni az optimális munkalehetőségre, és keresgélni addig, amíg talál, talán sikert érhet el. Persze ez mindenkinél változó, meddig tud várni.

Szia!
Én pénzügyi-számviteli ügyintézőként végeztem,de irodavezetői ismereteim is vannak,csak vizsgám nincs róla,mert nyelvvizsga sikertelen volt.Már 2009 óta kisebb megszakításokkal közfoglalkoztatottként dolgozom,mert mindenhonnan elküldenek azzal,hogy nincs tapasztalatom a könyvelésben.Annyi szerencsém volt a közcélúságot illetően,hogy irodai területen,pontosabban iskola titkárságán dolgozom.Sajnos nagyon nehéz elhelyezkedni olyan helyen,ahol valóban a szakképzettségnek megfelelő a munka.2009-10-ben még 70.000 Ft volt a nettó fizetésem,most viszont már csak 35.000 Ft felett pár száz forinttal.Úgyhogy nem vagyok túlfizetve.Szerencsére gyerekem nincs még,de így is elfogy a pénz hamar,pedig nem költök luxusra.
Ezzel csak annyit akartam,hogy tényleg nehéz a fiatalnak elhelyezkedni. :(

Én júniusban diplomáztam, de senki meg se kérdezi, hogy minek... Folyamatosan csak azt olvasom az újságban, hogy ismét több ezer tanárt rúgnak ki, így a szakterületemen esély sincs elhelyezkedni, ezért más irányba is próbálkozok. Viszont másféle állásokra meg pont azért nem hívnak be, mert ugyan mit kezdenének egy középiskolai rajztanárral... Volt, ahol szinte kinevettek, amikor mondtam, hogy tanár végzettségem van. Most ott tartok, hogy már sajnálom, hogy visszautasítottam egy házalóügynöki lehetőséget a múlt nyáron, mert a 200 eddigi jelentkezésemből 3 helyre hívtak csak interjúra (ebből 1 házaló, egy olyan, amire már megvolt az ember, csak kellett egy interjút rendezni, és egy olyan, ahol 1 milliómba került volna a tanfolyam elvégzése). Valahogy egyre vonzóbbá válnak a külföldi cselédállások - 2 diplomával.

Én is hasonló cipőben járok, mint ti. Csak engem az után "távolítottak" el a munkahelyemről, miután visszamentem GYES-ről. Nemcsak a pályakezdők helyzete nehéz ebben az országban, hanem minden munkát keresőé. A közalkalmazotti és köztisztviselői álláshelyek többsége, már a meghirdetés pillanatában "elkelt". Illetve már a kiválasztott személyre hirdetik meg. Senkit nem akarok ezzel megsérteni, tisztelet a kivételnek, de mifelénk ezt így csinálják és gondolom, máshol sincs ez másképp. A másik probléma, hogy a nyugdíjaskorúak nem mennek el nyugdíjba illetve nyugdíj mellett dolgoznak tovább. Miért nem adják át a helyüket a fiataloknak, hiszen az ő megélhetésük biztosítva lenne.

Én 25 éves vagyok szintén Bp.-en élek.
Bölcsész diplomát még nyelvvizsga hiányában csak ez év decemberében tudom kézhez kapni, de e mellett 2 középfokú okj-s bizonyítvánnyal és 1 felsőfokú okj-s bizonyítvánnyal rendelkezem. (Titkár, Marketing menedzser és Jogi asszisztens) Német nyelvvizsgával. 4 hónapja keresek munkát és semmi! Próbáltam már minden létező módon a mappába már nem fér a sok visszautasító levél, ahol mondvacsinált indokok tömkelege sorakozik!
Pl.: -a munkaviszony ellátásához nincs szükség az Ön szakmai képzettségére, vagy - a kollektívánk ahova a munkatársakat keressük az idősebb korosztályból való így ön nem illeszkedne a cég profiljába., vagy - Ha végzettségem alatt keresek munkát akkor természetesen a túlképzettség az ok vagy az hogy nem angolból van nyelvvizsga hanem németből. Egy példa: Közszférában asszisztensnek jelentkeztem, ahol előny volt a jogi asszisztens végzettség, mert a munkakör csak középfokú gimnáziumot ír elő, be is hívtak s bizottság előtt hallgattak meg. Az interjún minden jól ment, de mégsem én kaptam meg az állást, felhívtak és közölték velem - Hogy túl magasan képzett vagyok asszisztensnek, s nem bíznak abban hogy hosszútávon ott maradok mert nekem úgy is jönni fog egy jobb lehetőség és akkor ők asszisztens nélkül maradnak. ( Pedig az interjún még a kevesebb bért is elfogadtam) Egyszerűen nem értem! Egész eddig tanultam abban bízva ha nem az egyik szakmával akkor a másikkal majd elhelyezkedhetek. S csalódnom kell... Nem értem miért nem becsülik meg a munkáltatók a tudást??? :(

Milyen igazad van és tudom mi még az elszomorító? Más akinek se érettségije, se nyelv tudása, se semmilyen OKJ-s végzettség és még a számítógép használata is problémát okoz, max. 8 általános és esetleg egy szakmunkás végzettsége van, de olyan munkája ami már lassan irigylésre méltó és mi akik tényleg tanultak több évet, sorra elvégezték az OKJ-s vizsgákat, hogy minél több lábon álljanak, azok meg nem kellenek sehova!? Ez nagyon szörnyű és elszomorító. Az ilyen munkaerők nem kellenek sehova. Aki tanul már az is baj :( Lassan odaérek én is, hogy kár volt több éven át, több iskolát elvégezni, több OKJ-s tanfolyamot, több évig nyelvet tanulni (amit nem sajnálok), mert nem kellek sehova. Ezért lenne érdemes inkább külföldre menni, mert talán ott megbecsülik a tanult munkaerőt.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!