Kormányrendelet a 2009. évi minimálbérről

Cikkek: 

 

321/2008. (XII. 29.) Korm. rendelet

a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról

A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (a továbbiakban: Mt.) 144. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Kormány - az Országos Érdekegyeztető Tanács egyetértésével - a következőket rendeli el.

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra.

2. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2009. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 71 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 16 500 forint, napibér alkalmazása esetén 3290 forint, órabér alkalmazása esetén 411 forint.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén

a) 2009. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 87 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 20 000 forint, napibér alkalmazása esetén 4000 forint, órabér alkalmazása esetén 500 forint;

b) 2009. július 1-jétől 2009. december 31-ig havibér alkalmazása esetén 87 500 forint, hetibér alkalmazása esetén 20 100 forint, napibér alkalmazása esetén 4030 forint, órabér alkalmazása esetén 503 forint.

(3) Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények százszázalékos és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgóbér együttes)

a) (1) bekezdés szerinti kötelező legkisebb összege 2009. január 1-jétől 71 500 forint,

b) (2) bekezdés szerinti garantált bérminimum összege

ba) 2009. január 1-jétől 87 000 forint,

bb) 2009. július 1-jétől 2009. december 31-ig 87 500 forint.

(4) Az (1) és a (2) bekezdésben meghatározott órabértételt, ha a teljes munkaidő napi 8 óránál

a) rövidebb [Mt. 117/B. § (2) bekezdés], arányosan növelt mértékben,

b) hosszabb [Mt. 117/B. § (3) bekezdés], arányosan csökkentett mértékben

kell figyelembe venni.

(5) Részmunkaidő esetén

a) az (1)-(3) bekezdésben meghatározott havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve,

b) az (1) és a (2) bekezdésben meghatározott órabértételt az ott szereplő összeggel, illetve annak (4) bekezdés szerint arányosan változó összegével

kell figyelembe venni.

3. § (1) Ez a rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit első ízben a 2009. január - a 2. § (2) bekezdés b) pontjában és a 2. § (3) bekezdés bb) pontjában foglalt szabályt első ízben a 2009. július - hónapra járó munkabérek megállapításánál kell alkalmazni.

(2) E rendelet alkalmazásában

a) munkáltatón a költségvetési szervet,

b) munkavállalón a közalkalmazottat és a közszolgálati jogviszonyban állót,

c) személyi alapbéren közalkalmazottak esetében illetményt, közszolgálati jogviszonyban állók esetében az alapilletmény és az illetménykiegészítés együttes összegét is érteni kell.

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 316/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet.

Hozzászólások

Azt szeretném megtudni, hogy a felsőfokú végzettség mit takar.
Elvégeztem a főiskolát, végbizonyítványom lesz, de a második szaknyelvi vizsgám még nincs meg ezért a diplomát még nem kapom meg. Akkor én most felsőfokú végzettségű vagyok vagy csak középfokú.

Kedves Kollegák!
Arra szeretném ha valaki válaszolna nekem ha tud, hogy egy körzeti fogorvosnak van-e előirás hogy mennyi bért kell fizetnie az asszisztensének? közalkalmazotti bértábla szerint,
Köszönöm
Judit

Kedves Judit ! Afeleségem is diplomás fog. szakasszisztens mindíg a bérekkel van a gond.Sikerült-e megtudnia hogy manapság mennyi a minimál diplomás bér? köszönettel Zoltán

F14-es kategória besorolás mellett lehetséges a teljes 2009/2010-es és a 2010-2011-es tanévben pl. 13.5 óra/hét mértékű részfoglalkoztataás (kb. havi 120000 Ft bruttó bér elszámolása a pedagógusnak, ha a pedagógus a teljes nyugdíját megtartja, de nyári-, téli-, és őszi szünetben fizetésnélküli szabadságot vesz igénybe, a tanév többi részében tanít! Igy nem srül a rendelet, nem kell szüneteltetni a nyugdíj folyósítást, és a tanulók érdeke sem sérül.

Nagyon remélem, hogy nem vagy igazgató! 13,5 heti óránál már közalkalmazotti jogviszonyban kell dolgoznia a munkavállalónak, és ugyanúgy jár a szabadság, pótszabadság, mint bárki másnak. Ki az a h...e, aki 42 nap fizetett szabadságról lemondana!? Arról nem is beszélve, hogy törvénytelen, s a munkáltatót is alaposan megbüntetnék.

Azt szeretném megkérdezni,ha 15 évet tudok igazolni,van egy okj-s dajka végzettségem,egy vendéglátó eladói,dajka munkakörben mennyi lehet a bruttó,és a nettó fizetésem.köszönettel.

Szzóval nagyjaink okosan megemelték a minimálbért, de sajnos ezen kívül semmit. tehát ha innen nézem, csökkentették a fizetésemet, hiába dolgozom 15 éve közalkalmazotti munkaviszonyban. Szóval azt gondolom, hogy egy bruttó 88600 forintos fizetés egy családos negyvenéves nőnek elkeserítő. Sajnos akik a törvényeket hozzák azok nem ismerik ezeket a számokat, csak akkor, ha épp egy ingre kell kiadniuk a Váczi utcában, vagy valami ehhez hasonló puccos helyen.

Kicsit elveszették ezek az emberek a realitásérzéküket.

Visszahelyezném őket a mi szintünkre, fizetésben, életvitelben és még sorolhatnám....
üdvözlettel egy elkeseredett anya

Egyetértek a felvetéseddel (ne haragudj a közvetlen hangnemért, de egykorúak vagyunk)... szóval én is "15 éves" közalkalmazott vagyok, plusz még 10 éve dolgozom, tehát össz.:25 éve gyűröm.... és kiszámoltam, hogy ha 65 éves korban mehetek "nyugdíjba" akkor 49 éves munkaviszonyom lesz.... ez elképesztő....
Megélni én se nagyon tudok, csak vegetálok a családommal együtt, ui. van két lányom, akik egyetemre járnak.... és még családipótlékot se kapunk utánuk.... siralmas....

Szóval a bértábla az stimmel, de kategóriánként egy fillér emelést nem kaptunk... Tehát elméletileg egy kezdő nem sokkal kevesebb bruttót kap, mint én, aki 15 éve dolgozik... de elhihetitek senkitől nem sajnálom, csak elképesztő számok ezek a 100 milliós végkielégítésekhez képest... szerintem semmivel se dolgoznak jobban Ők, mint mi egyszerű emberek a közszférában....

Szeretném ha valaki segítene nekem egy fogalom értelmezésében.
Konkrétan milyen iskolai végzettséget takar a "középfokú iskolai végzettség"?
Milyen paragrafusban nézhetnék ez után.
Segítséget köszönöm!

Érdekelne,hogy a pedagógus-diplomás minimálbérnek mi felel meg?Az adott bértáblázat első oszlopa?Elég buta talán a kérdés,de nekem ez nem eléggé tiszta,mivel ilyen megfogalmazásban még nem találkoztam a kifejezéssel.:"Diplomás minimálbér".Aki okos választ tud erre,köszönöm tájékoztatását.

Ez anno volt egy kampányszlogen és az lett belőle, hogy a közalkalmazotti bértábla főiskolai diplomás kezdő kategóriáját nevezték ki annak.

Ma, hivatalosan én kormányrendeleti szinten 2 minimálbérről tudok:
- az általános bruttó 71.500
- és a középfokú végzettséghet kötötö munkaköröknél a bruttó 87.500 forint

A diplomás minimálbért a bértábla F/01 sorában található ami a munkakörre előírt főiskolai diplomát jelent , jelenleg 122.000 Ft .

OKJ. Országos Képzési Jegyzék. Középfokú végzettség a gimnáziumi, szakközépiskolai, gyors- és gépíró szakiskolai (régen volt, most nem tudom van-e még) végzettség. Nem összekeverendő akár több éves továbbképzéssel, mert az csak képesítést ad, nem végzettséget.

hát úgy tűnik,hogy ezzel nem foglalkoznak azok, akik megalkotják a történyeket....(valószínű,hogy nem ennyiből élnek..)

A kérdés jogos.Van olyan aki tud erre válaszolni? Nagyon kíváncsi lennék rá.

ha jól értem, a minimálbéren kivül nem változott semmi? tehát a középfokú végzettséggel(D kat.) 79.000 forintos fizetésből szoroznak továbbra is a megfelelő évek utáni százalékkal? miközben a min. bér ezt elkerülte 8.000 forinttal.
tehát egy kezdő nem tud megélni kevesebből, de a régóta dolgozót a minimum alatt 8-ezerrel kezdik kiszámolni? hát ez elég elszomorító és felháborító.