Kormányhivatalok - az illetménykiegészítés elvonása

Üdvözlet! Azt szeretném megtudni, hogy a megyei kormányhivatalokhoz integrált szakigazgatási szervek kirendeltségein dolgozóknak is jár a 35 %-os illetménykiegészítés?!

Kedves Kollegák!

Érdeklődnék a KAB-os fizetésekről: II. kategóriában:garantált bérminimum és arra még jön a 20%-s KAB illetmény? Vagyis Bruttó 129000+20%=154800? Az egyéb szorzóktól, eltérítésektől tekintsünk most el kérlek. Kezdő fizetés. Köszönöm

Sziasztok!

Visszaolvastam a fórumot, de nem találtam egyértelmű választ a kérdésemre. A kérdésem az lenne, hogy jelenleg a kormányhivatalnál dolgozom felsőfokú végzettséggel, az egyik főosztályon, ahol 35% az illetménykiegészítésem mértéke. Szeretnék átmenni a Kormányhivatal Járási Hivatalának Okmányiroda osztályára. Milyan mértékű illetménykiegészítés fog járni nekem, ha úgy döntök, hogy átmegyek?
Meg tudnátok írni, hogy mely jogszabályok rendelkeznek az illetménykiegészítésről?

Köszönöm szépen előre is a válaszokat!

Járási hivatalnál, csak 10% illetménykiegészítés jár sajnos.

10% a járási kiegészítés, ha kormányablakos vagy akkor 30% (10%+20%).
A Kttv szabályozza.

Szia!

Köszönöm szépen a gyors választ! :)

Kedves kormányablakban dolgozók!
Az országban minden KAB-ban fehér ingben és fekete alsóban kell ülni??? Fizetik az új ruhatárat? Adnak rá ruhapénzt? Saját zsebből kell finanszírozni? Nálunk még nem nyitott meg, de hamarosan fog és ezt hallottuk...
Nem a témakörhöz kapcsolódik a kérdés, de nem találtam jobb topikot...

Üdv!

A következő kérdésre szeretnék választ találni: a ktv. 1. sz. melléklete szerinti illetményrendszer alkalmazása esetén ha a köztisztviselő alapilletménye nem éri el a garantált bérminimum szintjét, akkor az kiegészítésre kerül.
Mi a helyes eljárás abban az esetben, ha képviselő-testületi határozatot hoztak arról, hogy a közös önkormányzati hivatal köztisztviselői egységesen 20% illetmény-eltérítésben részesülnek? Ebben az esetben az alapilletményt ki kell egészíteni a garantált bérminimum összegére és erre kell megadni az illetmény-eltérítést, vagy az alapilletmény kell eltéríteni és – amennyiben szükséges – azt kell kiegészíteni a garantált bérminimum összegére?

Előbb ki kell egészíteni a garantált bérminimumra, és a bruttó bérnek a 20 %-ka jár még hozzá. És biztos hogy így van, mert ugyanígy vagyok, most kaptam meg én is a kiegészítést.

Üdvözlöm!

A témában zajlott levelezésből is kiderül, hogy nincs egységes gyakorlat a munkáltatóknál illetmény-eltérítés ügyben. Tudnánk a saját esetéről privátban beszélni? e-mail: freddy79 kukac citromail.hu

Csak még egy kérdés, mert az ügyben továbbra sincs egységes álláspont a fenti kérdésemmel kapcsolatosan. A Kttv. 234. § (3) bek. b; pontja azt mondja, hogy a helyi önkormányzat rendeletben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőnek a tárgyévre illetménykiegészítést állapíthat meg, amelynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének községi önkormányzatnál legfeljebb 20%-a. A (4) bek. értelmében a helyi önkormányzat a (3) bekezdés szerint rendeletben illetménykiegészítést állapíthat meg egységesen valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselőnek, amelynek mértéke legfeljebb 20%.
A munkaadói levelek 66. számában (2012. március 19.) ugyanezt a munkajogi kérdést tették fel, amire azt a választ adták, hogy mivel a köztisztviselői illetményalap a 2012. évben (ahogy 2013. és 2014-ben sem) nem emelkedett, és ezért a köztisztviselők nagy része tekintetében nem kellett január 1-vel átsorolást végrehajtani, azok esetében, akiknek a besorolás szerinti alapilletménye kevesebb, mint a minimálbér vagy a garantált bérminimum, az utóbbi összegek változása miatt korrigált illetményét szintén besorolás szerinti illetménynek kell tekinteni.
Tehát… a Kttv. 234. §-a azt írja, hogy az ALAPILLETMÉNY az eltérítés alapja, míg erre a munkajogi kérdésre a munkaadói levelekben adott válasz szerint a garantált bérminimumra kiegészített illetményt kell besorolás szerinti illetménynek tekinteni, tehát a garantált bérminimum az eltérítés alapja. Nekem még mindig nem egyértelmű, hogy ha valakinek az alapilletményét kiegészítik a garantált bérminimumra, akkor az eltérítést melyik összegre kell számítani!? Mindenki mást mond…ami azért gond, mert éppen perelni készülök…

131.§ (2) Az illetmény a 133. § (1) bekezdése szerint megállapított alapilletményből...
133.§ (1) ... A szorzószám és az illetményalap szorzata határozza meg az egyes osztályok különböző fokozataihoz tartozó alapilletményt.

A törvény szövege szerint egyértelműen leírja, hogy mi az alapilletmény (38650 és az évek alapján járó szorzó) és az illetménykiegészítés alapja pedig az alapilletményből számolt összeg. Semmifajta egyéb pótlék, kiegészítés stb. nem képezheti az alapját.

Nem mondom, hogy igazságos, de a törvény szövegéből világosan ez következik.

Igen, ezt értem, de akkor hogy kell értelmezni azt a mondatot, hogy "akiknek a besorolás szerinti alapilletménye kevesebb, mint a minimálbér vagy a garantált bérminimum, az utóbbi összegek változása miatt korrigált illetményét szintén besorolás szerinti illetménynek kell tekinteni." Ezt munkajogászok mondják. Ezt én úgy értem, hogy a garantált bérminimum az alapilletmény. Ugyanakkor a gyakorlat is mást mutat. Az egyik munkáltató így értelmezi, a másik meg máshogy. Az előző hozzászóló is arról írt, hogy a garantált bérminimumát egészítették ki.

Ezzel a "valaki mondtára" sajnos nem lehet jogilag hivatkozni.
Aki azt mondja, mondja is meg, hogy hová van leírva az amit mond és akkor tudunk tovább lépni.

Nagyon szépen köszönöm! Én is így értelmeztem, de nem voltam benne biztos.

Azt kérdezném, hogy minden járási hivatalban dolgozónak jár-e a 10 %-os illetménykiegészítés? Én ugyanis járási hivatal kormányablakánál dolgozom, középfokú végzettséggel. Mi csak a 20 %-os integrált ügyfélszolgálati pótlékot kaptuk meg azon kívül semmi mást. 2013 január 1-től tartozunk a járási hivatalhoz, azóta járt volna még a 10 % is? Hozzáteszem, az idén 34 éves munkaviszonyom lesz, 1996-tól polgármesteri hivatalnál dolgoztam, majd okmányiroda és járási hivatal kormányablak. 3,5 évvel később voltam jogosult a 25 éves jubileumi jutalomra, de azt legalább megkaptam még mint okmányirodai dolgozó. Az idén számítottam volna a 30 évesre, de közölték velem, hogy az 1983-tól 1996-ig a vöröskereszt megyei vezetőségénél folytatott munkaviszonyom nem számít bele a jubileumi jutalomba. A 30 évesre 10 év múlva leszek csak jogosult. Hol lehetne utánajárni, hogy ez valóban így van-e?

Szia, csak a diplomásoknak jár a 10%, középfokú végzettére nem adnak a járásnál kiegészítést, viszont az integrált üszi pótlék amit kapsz is, az mindenkinek 20%, független a végzettségtől.

A következőre szeretnék választ kapni.
A közigazgatásban a beszámítható időm jelenleg 29 év 10-hónap kormánytisztviselőként dolgozom.
A munkabérem Bruttó: 132eFt.
A mai napon, 2015.01.16-án, az osztályvezetőm, valamint a hivatalvezető színe elé kellett járulnom. Közölték velem, mivel lehetőség van béreltérítésre, kapok bruttó:15eFt-ot, de alá kell írnom egy papírt.
A következőt fogja tartalmazni: 2016.év elején, ha nem lesz lehetőség ismételten béreltérítésre akkor amit most kapok azt elveszik valamint vissza minősítenek minimálbérre, azaz 122eFt-ra.
Tudtommal az eltérítést adhatják és vissza is vonhatják.
Olyasmit akarnak velem egy évre előre aláíratni ami a gödörbe visz...

Szia, ne ijed meg, csak rosszul értelmezted, amit eléd tettek.
Az elétérítés (így mondjuk az alapod 112% lesz a 100% helyett) 1 évre szól, 2015 január 1-től december 31-ig. 2016. január 1-én az illetményedvisszaáll automatikusan 100%-ra (ez jelenleg 122e, ha közben majd emelik, akkor majd arra az összegre).
2016 ban ismét eldöntik, hogy kapsz e megint eltérítést, vagy maradsz 100%-on

Kedves Evade!
Remélem igazad van,csak azon kell elgondolkodni, hogy a mostani 132000fT, milyen összetevőkből áll? Mert a kora alapján szerintem; ez már a bértábla szerinti bére.(ha ez igaz,akkor csak a most kapott eltérítését vehetik el, gondolhatják újra.

Értem amit írsz, demár3 éve a bruttóm: 132eFt /100%/, erre jön 6.800Ft eltérítés, 2014.02.01-től.
No már most, valószínű a 6800-at vissza vonja, ezert kínál most 15-ezret. De miért írjak olyan papírt alá, amiben én kérem, hogy 2016.01.01-tól 122eFt legyen az alapom /100%/.
Három éve a 100%-om bruttóm 132 ezer. Jelenleg 29 év 10 hónapom van a közigazgatásban amit be számoltak. 2014. március 7-én ugrottam egy sávot. Erről kaptam értesítést, pénz mint tudjuk nem járt vele.
Remélem érthetően írtam le.

Bocsánat,így mégis van valami hiányérzetem.
Tehát azt kellene megnézned, hogy a márciusban kapott - sávugrásnál milyen bértételek vannak a papíron.Ha az alapilletményed 118 000Ft volt és erre jött egy 10 000 Ft-os tétel(?)a 6800Ft-on kívül,akkor ebben az évben 122000Ft-on felüli összeget eltérítésként kezelik-tehát visszavonható.Így gondolom most.

Én is erre gondoltam-nem szabad aláírni

Kedves Fórumozók!

Kormányablakosként december 1-től mi is átkerültünk a járási hivatal állományába, egyúttal megkaptuk a kinezevés-módosításunkat is, miszerint csökken a bérünk, ugyanis az eddig kapott 35%-os illetménykiegészítésünk (megyéhez tartoztunk) lecsökkent 10%-ra. Érdeklődni szeretnék, hogy a mi esetünkben már nem áll fenn az a szabály, hogy a járási hivatalba történő átkerülés nem járhat bércsökkenéssel? Az önkormányzatoknál a járási hivatalok indulásánál eltérítették a bérüket, ezzel ugyanannyit kaptak, mint előtte, viszont úgymond abban a kategóriában "ragadnak", amíg utol nem éri a bérük a besorolás szerinti összeget.
Köszönöm a segítséget.

Hasonló változás előtt állunk, szeretném megtudni, hogyan alakult a bér, mert nem mindegy, hogy 35+20 vagy 10+20, ekkora csökkenés már egy kilépést is megalapozna.
Kérlek tájékoztass hogy alakult a helyzetetek. Köszi!

szép napot
Ma adták át az értesítést arról,hogy január 1-től nem kapom meg azt a kiegészítést,amit az önkormányzattól való áthelyezéskor a kinevezésmódosításkor megadott a KLIK. Tehát nem az eltérítésemet vették el,mert az nem volt.Olyan pénzről beszélek,amely nem volt határidőzve.
Ez Őnök szerint jogszerű?

nem, sajnos nem állnak fenn a régi szabályok! új/régi szabályok vannak: "fogd be a pofád és szolgálj" virág elvtárs!

SZeretném megkérdezni ,hogyha valaki tudja a pontos választ rá.Egy nyolc csoportos ovodában miért van egy 8 órás konyhás vagy elég ez.Mert én 6 órás vagyok és kértem hogy rakjannak át 8 órába de nem történt semmi de a8 órás konyhásnak meg lóg a belle főleg ha valamelykünk beteg.De 6órára a szabadságom is 3 nappal kevesebb.Kérem írjon valaki aki tud ebben segíteni.

Köszönettel!

Kedves Fórumozók!
Szeretném megkérdezni a járási hivatalnál dolgozó kollegákat, hogy Ti - felsőfokú végzettséggel - megkaptátok-e a törvényben előírt 10 %-os illetménykiegészítést. Ahol én dolgozom, ott ha valakinek az önkormányzatnál el volt térítve a bére és úgy került át a járási hivatalhoz, továbbra is - jelenleg is megkapja azt a bért. Akit 2013-ban neveztek ki, vagy sorosan léptek, azok is megkapták a 10 %-ot. Mi többiek, akik az önkormányzatnál csak a 100 %-os bért kaptuk, sorosan sem léptünk, mi így jártunk, maradt a fizetésünk..
Szeretnék érdeklődni, hogy másutt mi a gyakorlat.

Ez érdekes, hogy a MÁK-os dolgozók kaptak ruhapénzt. De akkor más területen milyen módon írja elő a hivatali öltözködés szabályait a kormányhivatal?

Jó lenne tudni, hogy mi miért nem kapunk!!!

Sziasztok!
Hallgatom a rádiót, nézem a Tv-t,"""... közszolgálatban ilyen jutalom, olyan jutalom""" és csodálkozom. Én egy önkormányzatnál dolgozom kb 3 éve, de egyébként van mögöttem 25 év munkaviszony (jól kerestem előtte, sok adót, járulékot fizettem be) ma a nettó bérem, mint köztisztviselő( szociális ügyintéző, anyakönyvezető), írd és mond 80.e Ft ( nincs letiltásom)! A takarítónő is kb ennyit keres. Az egyik ügyfelem kereseti igazolásán is láttam, hogy ő konyhai kisegítőként ennyit keres.
Jutalom??? Már azt sem tudom mi az, itt még soha nem kaptam! Túlóra KIFIZETÉS illetve elszámolás??? Az mi?
De van helyette - rengeteg túlóra VÉGZÉS, ha kell és meg van mindenem hozzá otthon, akkor ott folytatom tovább, nem lóbálom a lábamat! Erre az évre járt 33 nap szabadság, ebből kb 15 napot tudtam kivenni úgy, hogy még azokon a napokon is bementem egy-két órára. Csak azért tűröm, mert nem piszkál a főnököm, tudja, hogy megteszek mindent azért, hogy a hivatal élete rendben menjen, legalábbis az a része ami rám van bízva. Bár már azon gondolkodom, hogy biztos én vagyok a lassú, megbutultam - előtte a versenyszférában dolgoztam-nagyon szerettem és ott kiemelt munkaköröm volt. Kb 13 dolgozunk itt köztisztviselőként, ebből az idei évben ketten mondtak fel, mert elegük lett, átmentek a versenyszférába... ha más nem, de a magasabb bér miatt...

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!