korhatár előtti ellátás és 40 éves jubileum

1953. március 25-én születtem. 1971. szept. 1-től jártam főiskolára, nappali tagozaton. 1974. szeptember 1-től megszakítás nélkül ugyanabban az iskolában tanítok. A korhatár előtti ellátásra jogosult vagyok (illetve leszek kisvártatva). A jegyző úr szerint nem jár a 40 éves jubileumi jutalom, mert nem nyugdíjba, hanem ellátásra megyek. A 2011. évi CLXVII. törvény 2.§ (2)alapján ("...az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy ahol az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabály nyugellátást vagy nyugdíjat említ, azon korhatár előtti ellátást, illetve szolgálati járandóságot kell érteni")kérdezem, hogy valóban még ettől is megfosztódom? Biztosan nyugodtabban venném a hírt, ha a törvény babrálna ki velem, mintha egy adott személy. Kérem, segítsenek.

tISZTELETTEL SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI A KÖVETKEZŐT!
37 ÉV SZOLGÁLAT UTÁN ELMENTEM KORHATÁR ELŐTTI NYUGELLÁTÁSBA.
35 ÉV TANíTÁS UTÁN JÁR E A 40 ÉVES JUBILEUMI JUTALOM,MERT NEM FIZETTÉK KI.

KÖSZÖNETTEL kATA

LIN

Add be felmentési kérelmedet(előre hozott öregségi nyugdíjra) 2011 decemberi dátummal, akkor a 2011-es KJT érvényes Rád. A 2012-es KJT 93$-sa szerint:

93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény, vagy a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.

Remélem a munkaadód elfogadja!
Írj emailt a részletekhez!

Kedves Körömvirág, érdekelne, ez a levél az igazgatónak hogyan megy, és miért van rá szükség. Kertes@freemail.hu

"Akik jövő évre halaszthatják a korhatár előtti nyugdíjazásukat

Kihirdetésre került a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény, és ezzel eloszlott minden bizonytalanság a tekintetben is, hogy kik azok a személyek, akik a szigorítás ellenére 2012-ben is élhetnek a korhatár előtti nyugdíj (pontosabban ellátás!) lehetőségével. Az említett körbe tartozóknak tehát nem szükséges „SOS” valamilyen megoldást találniuk még 2011-ben, hiszen jövő évben is mód nyílik számukra a korhatár előtti ellátás igénybe vételére.
A törvény 7. §-a alapján 2011. december 31-ét követően is igényelheti a korhatár előtti ellátást,
- az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett, "
Én úgy gondolom, a leírtak alapján, a korhatár előtti ellátásra jogosult!

Megpróbálok válaszolni:

Van egy kis gond (vagy kettő):

1.Nem tudom, hogy 2011-ben jelezte-e a munkáltatónak, hogy 2012-ben el akar menni nyugdíjba a 2011. évi szabályok alapján?
Mert ha nem akkor marad még tanítani néhány évig, a 2011. évi CLXVII. tv. 7. § f) pontja erről szól.

2. Másrészt ha nem dolgozott 40 évet, akkor az ebben az évben nem vált esedékessé, tehát nem jár.
Kjt: 78.§
(3) Ha a közalkalmazott jogviszonya a 30. § (1) bekezdés d) vagy f) pontja alapján szűnik meg, részére a megszűnés évében esedékessé váló jubileumi jutalmat az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni.
Így igazat adok a Jegyzőnek.
Megjegyzem, hogy a kormánytisztviselőknél és a köztisztviselőknél is szigorodtak a szabályok.

Köszönettel kérem, aki tud pontos választ adni tegye meg !
A kérdésem a következő: 1953.máj.16-án születtem, majd az egyetem elvégzése után
1976.aug.20-tól dolgozom, mint középiskolai tanár. 2012. máj. 17.-vel megyek el
nyugdíjba. Az egyetemmel együtt bőven meg van a 40 éves közalkalmazotti munkaviszonyom. Jár e nekem a 40 éves jubileumi jutalom ? Ti. az un. GESZ szerint nem jár és kéri tőlem azt a jogszabályt, mely szerint szerintem jár.
Ez utóbbit a sorozatos módosítások miatt sajnos én sem tudom.
A választ köszönettel fogadva maradok tisztelettel : Marika

Korhatár előtti ellátásomat kérem ez év decemberétől. 1953 ban született nő vagyok betöltöttem az 59 évemet .Közalkalmazotti jogviszonyban dolgozom , hogy kell igényelni a jubileumi jutalmat ?
Egészségügyben dolgozó aki korhatár előtti nyugellátásba kerül dolgozhat 2013- ban ?

Milyen utazási kedvezményben részesülhet az az 1953-ban született felsőbb iskolái miatt 40 szolgálati évvel, nem öregségi nyugdíjas, hanem 2012-től korhatár előtti ellátott nő? Tényleg évekig semmilyenben?

Kedves Hölgyem!
Abban az esetben jár a jub.jutalom 35 év után, ha felmentéssel megy el ( nem közös megegyezéssel) és ha "tényleg" nyugdíjba vonul. Mert nagyon sokan csak 1-2 napra szüntetik meg a jogviszonyukat... amíg a nyugdíjkérelmet beadják. Utána pár nap múlva ugyanúgy visszatérnek dolgozni (ebben az esetben miért járna az előrehozott jubileumi??)
Üdv.Attila

Kedves Bulyáki Lajosné!
Ha 1976-ban kezdtél el dolgozni, akkor max. 36 év munkaviszonyod van, a szolgálati éveid száma lehet több mint 40 év. Ezen kívül mi 53-as nők már nem előrehozott nyugdíjba mehetünk,(mert jan.1-től teljesen megváltozott a ny, törvény) hanem korhatár előtti ellátásra, ami viszont nem nyugdíj. Ennek ellenére, ha felmentéssel, elengednek akkor a 35 évnél több munkaviszony után is ki kell fizetni (tudtommal) a jubileumit. Mindenhol nagyon szigorodtak a feltételek, főleg, ha az önkormányzatnak nincs pénze.. A kjt.78.§-át tanulmányozd..

Köszönöm dr. M. János válaszát. Természetesen írásban jeleztem a munkáltatóval távozási szándékom. Sajnos "csak" 38 évet dolgoztam. Fiatalnak öreg vagyok, öregnek meg fiatal. Megnyugodtam, hogy nem személyem ellen szól a döntés, hanem a törvényhozó akarata érvényesül. Ez sem esik jól, de nincs mit tenni. Még egyszer: köszönöm a segítséget.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!