kompenzáció S.O.S.!!!!

Sziasztok!

Valaki írja már le légyszi nem törvényre hivatkozva, hanem "józan paraszti ésszel" hogy a kompenzáció akkor kinek jár? A 4 kitétellel tisztában vagyok. Konkrétan arra vagyok kíváncsi, hogy én is és a párom is közszférában dolgozunk (ami ugye a 4 kitétel utolsójánál a családi kedvezménynél kitételt képez), és van két gyerek akire a gyerek kedvezményt igénybe vesszük, akkor egyikőnknek jár?? Vagy csak az egy gyerekeseknek? Vagy akkor hogy is van ez???
Előre is köszi a válaszokat!!

Megszeretném kérdezni nekem jár e kiegészítés a munkahelyemen 2005óta vagyok tavaly előtt kaptam bruttó 200ft tavaly már semmit,most kell tólteni a papírokat nekem nem kell,Közölték velem én már tavaly sem kaptam Mi alapján adják ezt? Köszönöm szépen válaszát.

2007-2013 novembere között közalkalmazott voltam Családi napköziben. 2013. novemberben megszűnt a munkahelyem. 1 hónap munkanélküliség után 2014. januártól 2016 február 29-ig közfoglalkoztatott voltam egy állami cégnél, ami 2016. március1-től átvett közalkalmazottnak. 2 gyerekem van akikre jogosult vagyok családi adókedvezményre, de nem én veszem igénybe. Az én kérdésem is az, hogy a 2017. évre jár-e nekem bérkompenzáció vagy sem?
Köszönöm a segítséget!

Sziasztók!
Arra a kérdésemre tud e valaki megfelelő válaszal szolgálni,hogy2010töl közalkalmazotti jogvisuonyban állok.2015ben a
Bérkompenzáciom nettó1500ft volt.tavaj meghalt a férjem ,és idén már csak1200ftkopenzáciot kaptam.minnél több munkaviszonyom van annál kevesebb lesz .köszi

1983.06.27-én kezdtem a közszférában dolgozni. 2013.01.31-én felmentéssel megszüntették a munkaviszonyomat. A 3 hónap felmentési idő letelte után álláskereső lettem, közben ugyanez a munkahely megbízási szerződéssel alkalmazott 1 hónapig, majd a leteltével 2-szer 1-1 hónapig. Mikor ez lejárt 2013. 10.15-től ismét köztisztviselőként vagyok kinevezve határozatlan időre.
Családi kedvezményre jogosult vagyok 1 gyerek után, amit a férjem igényel.
Illetményem a garantált bérminimum.
Kérdésem, hogy jogosan igényelhetem-e a bérkomponzációt?

Kérlek segítsetek!
Egy dolgozónk 2012. augusztusától dolgozik nálunk. Előtte munkanélküli volt 3 hónapot, s mégelőtte közalkalmazottként dolgozott 6 évet, ami 2012. májusában megszűnt. Tehát jár neki a kompenzáció. Neki ki kell-e tölteni a II. pontot? S ha igen hogyan? bérminimumra való kiegészítést csak 2012-ben kapott májusig, itt nálunk figyelembe vettük a szakképesítését így itt nem kap kiegészítést. 2011. decemberében táppénzen volt. 2012. januárból is volt táppénzen, így nem kapott annyi kiegészítést mint 2012. februárjában. Mivel kell neki számolni? Köszönöm, ha válaszoltok.

Szerintem Ő nem kapott kiegészítést ezekben a hónapokban, így nincs is amiből különbözetet lehetne vonni.
Ez csak egy ötlet volt. Kérdezzétek meg a MÁK-nál a bérszámfejtőt. Bár nem biztos hogy tud válaszolni.

Köszönöm a válaszod. tényleg nem tudják ott sem a választ. Kiegészítést kapott, 2012. febr, márc, ápr. 4800 ft. májusban csak részarányosan. 2012. januárban 3700 körül. Számoljak a 3700 -zal? vagy neki nem kell kitölteni mert 2012. januárban még nem nálunk volt? mert van ott valami olyan "adott intézményben dolgozott" mire értheti? magára a közalkalmazotti jogviszonyra vagy a jelenlegi munkahelyre,

A nyilatkozatot a dolgozók a jelenlegi munkáltatójuknak adják le, tehát a II. pontot e szerint kell leigazolni. Ha valaki 2011. január 1-én, 2012. január 1-én nem állt jogviszonyban a jelenlegi munkáltatójánál akkor azt nem kell kitölteni.

Szia!A segítségedet szeretném kérni kompenzációval kapcsolatban!2013 januártól 3800ft kompenzációt kaptam !A férjem februárban elhunyt nem volt közalkalmazott és van két gyermekünk!Idén januárban már mint egyedülálló adtam be a papírt de nem kaptam még választ sem!Állítólag kivizsgálják!Nem tudom elhinni hogy amikor férjezett voltam járt most meg egyedül két gyerekkel meg nem!Válaszod előre is köszönöm!Szép napot!

Kedves Munkaügyes 68!
Nagyon köszönöm a válaszaidat, sokat segítettél.

Kérem aki tud, segítsen!
Közalkalmazottként a brutto bérem 142 500 Ft. Két gyermekem van, akiket egyedül nevelek. Év elején kértem, és kaptam is bérkompenzációt, aztán március körül újabb papírt kellett kitöltenünk, aholis már feltüntettem a magzatot is, hiszen addigra kiderült, hogy terhes vagyok. Miután ezt beadtam, visszavonták a kompenzációt erre való hivatkozással, sőt vissza is kell fizetnem az eddigieket is. Azt már kezdem érteni, hogy a családi adókedvezmény és a kompenzáció valahogy összefügg, de mivel én egyedülálló vagyok és a bérem alapján így sem tudom még a 2 gyermekre járó maximumot sem kihasználni, tehát az a veszély nem fenyeget, hogy a harmadikkal érnék valamit, akkor miért vonták meg. kérem aki tudja a választ és meg is tudja nekem magyarázni, józan paraszti ésszel, az tegye meg, köszönöm előre is!!!

Sziasztok! Én sok mindent megértek, a szakmában dolgozom, de tele van a hócipőm a sok egyedülálló anyával, aki valamilyen módon megint terhes (vajon kitől), vagy csak akkor egyedülálló valaki, ha a kedvezményeket és a családi pótlékot kell igényelni?

Teljesen egyetértek Sünivel.
A munkahelyemen és az óvodában is sokszor tapasztalom, hogy valaki csak azért gyermekét egyedül nevelő, hogy emelt összegű családi pótlékot kapjon, ne kelljen óvodai díjat fizetni vagy éppen tudja leépítéskor emiatt ússza meg...
Miközben a legújabb típusú terepjáróval libben be a parkolóba, kéz a kézben akár a volt férjével, akár az évek óta vele egy háztartásban élő férfival...

Persze az sem igazságos, hogy míg a gazdaság többi szereplőjének előírták az elvárt emelést (bruttó bértől függő fix. forint összegben), a közszférában nem csak a bruttó bér, hanem a gyerekek száma és a hozzátartozó bére, munkaviszonya is számít a bérkompenzációnál.
Azért vették most el a magzat miatt, mert eddig havonta kb 23 000 Ft SZJA-ból 20 000 Ft családi kedvezmény mellett csak ~3000 Ft adóelőleget vontak Tőled. Mostantól viszont 0 Ft-ot, tehát a nettód 3000 Ft-tal több lesz a 3 gyerekre járó családi adókedvezmény miatt.

Kerdeznem, hogy ha 2011. 12. 31-en meg GYED-en voltam, 2012. 03. 01-tol ujra aktiv allomanyban, akkor jar-e berkompenzacio? Tovvabi bonyolitas: ferjem is kozszferas, az 1 gyerek utan o veszi igenybe a CSAK-ot.

Nálunk van olyan, de már írtam hasonlóan mint én 2 gyereke van, de párja állami cégnél van vezető beosztásban ők a családi kedvezményt teljesen igénybe tudják venni és a kompenzációt is teljes egészében megkapta a bére nem csökkent, de olyan is megkapta akinek 1 gyereke van és egyedül neveli csemetéjét. Tehát nekem ne mondják, hogy így igazságos? Az én párom nem kapott a versenyszférában kompenzációt és nincs is vezetőbeosztásban, nincs jó fizetése. Nem arról szól a családi adókedvezmény, hogy a gyerekeseket ennyivel támogassa vagy büntesse mert van gyereke és dolgozik?

Családi adókedvezmény vagy bérkompenzáció
Posted on 2012-03-21
A Nemzetgazdasági Minisztérium tisztségviselője a kerekítési szabályok tekintetében megfogalmazott szakszervezeti kritikára azt válaszolta, van aki egy kicsit rosszabbul, van egy kicsit jobban jár, de a bérkompenzáció után a tavalyi és idei nettó keresetek közötti különbség nem lehet több száz forintnál. A gyermekes házaspárok kapcsán pedig elmondta, a bérkompenzációra való jogosultságot a vonatkozó jogszabályok a családi adókedvezménnyel együtt vizsgálják, vagyis az elérendő cél az, hogy a család összjövedelme ne csökkenjen. Ha a nettó jövedelem alakulását nem családi szinten vennék figyelembe, hanem külön vizsgálnák a férj és a feleség keresetét, illetve a kompenzációba nem számolnák bele a gyerekek után járó adókedvezményt, akkor az több tízmilliárd forinttal nagyobb kiadást okozna a költségvetésnek. Ez a büdzsé mai helyzetében, a hiánycél teljesítésének szándéka mellett nem megoldható 2012-ben.
A bérkompenzációra annyi pénzt fog folyósítani az állam, amennyi annak teljesítéséhez szükséges. Amennyiben a célzottan félretett 64 milliárd forintnál kevesebből is megoldható a feladat, akkor kevesebbet fognak kifizetni – tették hozzá, azonban azt is hangsúlyozták, hogy a rendelkezésre álló összegnek nincs felső határa, ha szükséges, az „automatikusan túlteljesülhet”. A nettó bérek a családi adókedvezménnyel együtt sem lehetnek kevesebbek, a családoknak nem származhat káruk, ez a fő szempont !!!

Akkor miért járt rosszabbul több ezer gyermekes család??? Még mindig be akarják etetni, hogy nem jártam rosszabbul!!!

Üdv. Minden érintetnek!
Március 19-én írtam a Nemzetgazdasági Minisztériumnak egy levelet és csatoltam hozzá két bérjegyzéket, melynek különbsége nem néhány száz, hanem pár forint híján 10.000,- ft!!!!!!
A mai postával érkezett meg a válasz! Idézem:
"Köszönjük a hozzánk érkezett megkeresését, tájékoztatásul az alábbi választ tudjuk nyújtani Önnek.
A kompenzáció összegének meghatározásánál kiemelten fontos alapelv volt, hogy a nettó családi bevétel az adó- és járulékváltozások következtében ne legyen kevesebb, mint az előző évben. Ezen bevételnek pedig részét képezi a családi kedvezmény érvényesítése is, ezért szükséges az erre való jogosultság vizsgálata is a kompenzálás során, amely értelemszerűen maga után vonja a gyermekek (kedvezményezett eltartottak, illetve eltartottak) számának figyelembe vételét.
A költségvetési szerveknél és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél foglalkoztatottak 2012 évi kompenzációjáról szóló 371/20111. (XII.31) Korm. rendelet 2 §-ának egyes rendelkezési a családi kedvezményre való jogosultság függvényében határozzák meg a kompenzáció mértékét. A kompenzáció elveinek meghatározása során nem tekinthette a jogalkotó alapnak azt, hogy a házas-, vágy élettársak közül ki veszi igénybe a családi kedvezményt (hiszen ezen döntés év közben bármikor megváltoztatható), ezért csak a jogosultság vizsgálatára van mód. Ez az oka annak, hogy ugyanolyan illetménnyel rendelkező foglalkoztatottak kompenzációjának összege eltérő lehet."

Gondolom ezért keresek januártól -diplomával, nyelvvizsgával, felelősséget és figyelmet kívánó munkával, két gyerekkel- 5.000,- ft-al többet, mint a karbantartó szakmunkásvizsgával gyerek nélkül a leveleket söprögetve.
Nevetséges! Tényleg nem tőle sajnálom azt a kis pénzt amit keres, hiszen az ő munkájára is szükség van, de ez azért valahogy nincs rendjén.

Kicsit értetlenül állok viszont az előtt, hogy milyen nagy a csönd a témában.
A rezidensek felmondó levelének volt foganatja, mi meg szépen beletörődünk abba, hogy lassan a semmiért dolgozunk.
Az én esetemben januártól nincs cafetéria, üdülési csekket sosem kaptunk, a munkába járásom költsége a fizetésem 1/3 -a, és még sorolhatnám!

További szép, szebb napot!
M.

"a nettó családi bevétel az adó- és járulékváltozások következtében ne legyen kevesebb, mint az előző évben." Ez az egész kijelentés nálunk már akkor megbukott mikor én közel hat ezerrel a párom meg több tízezer forinttal kevesebbet kap, mert a cége nem tudja megadni sem a bérkompenzációt sem az emelést. Sőt a munkaidejét is csökkentették és megosztva vesszük igénybe a családi kedvezményt 2 gyerek után.

A családi adókedvezmény egy nagy hazugság! Érdekes ahol mind a két szülő önkormányzati dolgozó, ott van kompenzáció! A versenyszférában sem kell nézni, hogy jogosult-e a dolgozó családi adókedvezményre! Akkor ez most mi? Nálunk csak én vagyok közalkalmazott, a férjem nem ezért 9000 Ft -al csökkent a nettó bérem!

Az Egyenlő bánásmód Hatósághoz, illetve negatív diszkriminatív volta miatt az Ombudsmanhoz lehetne fordulni, és kell is!!!
Minél többen írunk, talán év végére lesz valami belőle.
Nem lenne jó, ha tényleg ellaposodna ez a dolog, csak szorozzátok be éves szinten.
Én már a tavalyi béremnek is nagyon örülnék :(

"Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár a gyermekes házaspárok kapcsán pedig elmondta, a bérkompenzációra való jogosultságot a vonatkozó jogszabályok a családi adókedvezménnyel együtt vizsgálják, vagyis az elérendő cél az, hogy a család összjövedelme ne csökkenjen. Ha a nettó jövedelem alakulását nem családi szinten vennék figyelembe, hanem külön vizsgálnák a férj és a feleség keresetét, illetve a kompenzációba nem számolnák bele a gyerekek után járó adókedvezményt, akkor az több tízmilliárd forinttal nagyobb kiadást okozna a költségvetésnek. Ez a büdzsé mai helyzetében, a hiánycél teljesítésének szándéka mellett nem megoldható – tette hozzá a 180 percben a költségvetésért felelős helyettes államtitkár."
Az én bérem közel hat ezerrel csökkent (éves szinten 70.000 Ft) és a férjemét a "versenyszférában" pedig nem kompenzálták. Lehet számolni.... és persze magyarázni is.

" gyerek után kapok családi kedvezményt, bérkompenzációt nem.A nagyobbik gyerek 17 éves, ha nem tanul tovább egy év múlva már nem jár rá az adókedvezmény.Az én bérem akkor fog csökkenni!Ki fog engem jövőre kompenzálni????

hát orbán viktor

Bérkompenzációval kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. 2011 május óta dolgozok közalkalmazottként. 2012 március 1. naptól magasabb, F1 kategóriába kerültem. Testvérem is 2011-ben lett közalkalmazott ő már rögtön F1 kategóriában volt, 2012-ben kap kompenzációt. Én igényelhetem az új béremre?

Szia mindenki! Tud-e valaki abban segíteni, hogy ha valaki kapott bér emelést (minimálbér,bérminimum)annak jár-e bérkompenzáció!Ez az ami nem mindenkinek egy értelmű! Mi van akkor ha még is kapott most vissza vonják!
Előre is köszi a segítséget!!!

Várom szíves Hozzáértő válaszát! A problémám, mi a különbség egy ügykezelő és köztisztviselő között?-mivel én köztisztviselő vagyok és 108.000,- Ft a garantált bérminimumom, ez a bér az alapilletményből és garantált bérminimumra történő kiegészítésből tevődik össze, így a kompenzáció mértéke, amit kapok 1.600,- Ft, míg egy ügykezelő a március 3-i jogszabály változás miatti alapilletménye 108.000,- Ft, így az ő kompenzációja 16.300,- Ft 2012. március 1-től, ezt megelőzően Ő is hasonló helyzetben volt, mint én. A köztisztviselő tárgyhó első napján érvényes illetménye akkor nem 108.000,- Ft? - mert a garantált bérminimum emeléssel indokolják a kevesebb kompenzációt.

Válaszát előre is köszönöm!

" Sokkal nagyobb veszteséget szenvedhetnek el viszont a kétgyerekes – sőt esetleg már az egy gyereket nevelő – házaspárok, ha az egyik szülő a közszolgálatban, a másik pedig a versenyszférában dolgozik. Ennek oka, hogy a közszolgának ilyen esetben nem jár bérkompenzáció, mert a versenyszférában foglalkoztatott párjának biztosított kiegészítés és a családi adókedvezmény révén az összjövedelem nem csökken. Holott, ez esetben a veszteség már 12 ezer forint is lehet, vagyis: a közszolga az adójóváírás teljes összegét elbukja.

Legalább ötvenezer károsult

A kormány a szakszervezetek észrevételét nem fogadja el, miközben Fehér József szerint a családi adókedvezményt és a bérkompenzációt nem lehetne összekapcsolni. Ez ráadásul alaptörvény-ellenes is lehet, mert a versenyszférában ugyanez a módszer szóba sem jöhet, tehát ott a családi adókedvezményt nem vehetik figyelembe a bérkompenzáció megállapítása során. Emiatt az érintetteknek érdemes lehet akár az Alkotmánybírósághoz is fordulniuk."

Aki nem kapta meg a kompenzációt, írjon az Alkotmánybiróságnak! Diszkriminatív, hogy azért mert 2 gyereke van valakinek, és a párja nem közalkalmazott negatívan bírálják el a kompenzációnál.
Minél több panasz érkezik, taánn visszamenőleg megkapjuk amiért megdolgoztunk.

Tulajdonképpen,3000ft bér minimum emelésért cserébe elvesznek 11500ft-ot(vissza kell fizetnem két hónapot(11500x2)egyházi intézmény oktatási na ez lenyúlás a javából.Ha valaki tudja az igazi választ,hálás lennék(elősszőr nem járt,aztán igen,most megint nem)mi az igazság?Az alap bérem 93000ft emeléssel(3000).

Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy a Bölcsődék Napja alkalmából kaptok-e lehetőséget szakmai napra, illetve a beígért szabadnapot kapjátok-e, vagy csak a vezetők ünnepelnek, mint a tavalyi állófogadáson szakmai napra hivatkozva . Április 21. szombat, de egyben a május 1-el összefüggően ledolgozandó munkanap is. Ti hogy ünnepeltek?

Kedves Bölcsis néni!

Nekünk tavaly (dolgozóknak is)szép ünnepséget rendezett az önkormányzat: büfé- asztali ellátással, virággal, gyermeki verses-dalos köszöntéssel.
Nevelés nélküli ünnepnap volt.
Remélem, e még szűkebb esztendőben is megtarthatjuk ezt a szép szokást!

bölcsőde
Hogy MIIII????Nevelés nélküli nap?Á!Semmi,nyista!Nálunk az ég világon semmi ünneplés nem volt és nem is várható,

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!