Kompenzáció 2011. évre

Üdvözlök Mindenkit!

A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2011. évi kompenzációjáról szóló 352/2010. (XII.30.) Korm. rendelet alapján adó-és járulékváltozások ellentételezésére szolgáló kompenzáció számításánál mit kell illetményként figyelembe venni?
Ha a munkáltató ad határozott időre szóló kereset kiegészítést, azt is bele kell venni?

Köszönöm.

Itt többen szidják őket, de lehetnénk egy kicsit szolidárisabbak is: nem csak nekünk lehet sok a munkánk, nem csak mi lehetünk túlterheltek. Ráadásul nekik a hónap elejére koncentrálódik a munka java, amikor a bérszámfejtés van - biztos ott is nagyobb a nyomás, és biztos oda is olyan szűkösen vesznek fel embereket, mint hozzánk :)
Nekem is volt egy-két ügyem, amikor a MÁK-hoz kellett fordulnom, és mindig azt tapasztaltam, hogy kedvesek, segítőkészek, ha hibáztak, elnézést kértek (még egyszer: ez kivel nem fordult még elő?)

MÁK mai tájékoztatója:
elszúrták a bérkompenzáció számítását, vissza is kell fizetnünk pár ezer forintos túlfizetést

vicc

OMSZ mélyen tisztelt dolgozója! Mindenkire vonatkozik a törvény, még a jogszabály nem tudása esetén is. Ha valakinek ki kell tölteni a nyomtatványt, melyhez tájékoztatót is csatoltak, akkor legjobb tudása szerint kell az értelmezés után nyilatkoznia! A nyilatkozattétel saját felelősség, miért akarják segítségül hívni azt a sok "tudatlan ügyintézőt". Egy intézményben vannak jogászok, vezetők, onnan tessék segítséget kérni. Majd az összekötő vagy jelentőfelelős feldolgozásra beküldi a már kitöltött iratokat.
Elárulom magának sokkal kevesebb munkánk lenne, ha jól értelmezett, és csak jól kitöltött iratot küldenének be feldolgozásra. Sok felesleges plusz munkától kímélnének meg, ha csak egyszer és a valóban jogosult iratokat kellene feldolgoznunk.

Sziasztok!
Tudna nekem segíteni valaki?Jelenlegi munkahelyemen 2009.09.02-től dolgozom.Most kitalálta a munkáltatóm,hogy közalkalmazotti bérbesorolást alkalmaz.Kérte a ledolgozott éveket igazoló papírokat,van olyan munkatársam aki nem tudott ilyen papírt hozni.Jelenleg 90000 a bruttóm és kb.13 évet tudok igazolni.Lehet,hogy nem Én járok jól ezzel a besorolással?!A munkám nem igényel magas iskolai végzettséget,de szakmait igen.Szoc.gondozó-ápoló.Kicsit tartok a végeredménytől,főleg,hogy nézegettem a bérbesorolásokat.Ha tudtok valami okosságot segítsetek.Köszöi!!!

Közszférában dolgozom. 100 800.- Ft a bruttó fizetésem. 300.- Ft bruttó bérkompenzációt kaptam. A nettó bérem 2041.- forinttal csökkent. Most akkor adtak is meg nem is! Na ennyit az emberek megvezetéséről...

Én is közalkalmazott vagyok 25 éve diplomás. 1 gyermekem van aki nappali tagozaton érettségi után 3 éves felnőtt ápolónak tanul. Családi adókedvezményünket megcsonkította a lecsökkent fizetésem 2000 Ft.tal. Kérdezem ! Az én gyermekem miért nem érdemli meg a 10000 Ft.-t? A kompenzáció nekünk miért nem jár.? Különbség van gyermek és gyermek között. Szégyen és megalázó hogy több tíz éve dolgozó emberek számolgatják 1-2-3 stb. ezer forintjaikat az éhenhalás küszöbén. És bele sem gondolok hogy ha 20 éves lesz a gyermek és még mindig a harmadik évét járja az ápolóképzőben nappalin, akkor 30000 Ft.-nál is többel, kevesebből kell majd eltartani. 2012-ben már elveszik az összes adójóváírást és mivel családit már nem kapok még az adókedvezmény sem fog járni. Vajon akkor visszamőleg is kompenzál az állam? És mi van azokkal akik főiskolást taníttatnak családi nélkül a kevesebb fizetésből ? A kafetteria csak adható és ha kapunk, mindig az orrunk alá dörgölik hogy nem kötelező. Kiszolgáltatottak vagyunk, mégha a közalkalmazotti törvény látszólag véd bennünket.De örülhetünk hogy dolgozhatunk !

Hát itt szeretnék üzzenni a Kedves MÁK bérszám fejtőinek, hogy az OMSZ-nál jelenleg több ezer ember van aki a törvényileg előírt 94000 Ft-os bérminimumotsem kapták meg. Kívánok nekik balesetmentes közlekedést és egészséges életet. Szerintünk 2 féle ember létezik: 1. aki volt már mentőben, 2. aki majd ezután lesz. Jó szerencsét!

Kedves OMSZ dolgozók, az ellenség nem a MÁK leterhelt, agyonhajszolt, kihasznált bérszámfejtő dolgozói, akik mellesleg nők, - és senki nem tesz a túlterheltségük ellen, a bürokrácia, a papírhalmazok, az értelmetlen jogszabályok nőnek, a bérünk csökkennek, a túlóra kifizetését itt nem ismerik, pedig csodásan működő Kronosz rendszer jegyzi az itt töltött időt - a jogszabályalkotókkal tessék kardra menni.

Kedves OMSZ Dolgozók!
Tudomásul kell venni, hogy a munkáltatótok az OMSZ! Nekik (is) kellene tudni a jogszabályokat és nem csak a MÁK-ot szidni! A MÁK-ba már csak akkor kellene a reklamációnak érkezni, ha a foglalkoztató szerint a MÁK nem jól értelmezi a törvényeket és nem megfelelően alkalmazza őket!

Kedves MÁK dolgozó, rólatok annyit (tisztelet a kivételnek, mert azért van) hogy ha felhivunk hogy már hónapok óta rosszul töltitek ki a papirokat, csak nyögni tudtok. Ha felvilágositást kérünk valmiről, járjunk utána magunk, ti sem tudjátok. Ugy olvastam, elég szépen emelték a fizutokat, ugyhogy jó lenne ha végre rendesen dolgoznátok is.

A MÁK igen nagy, széles feladatkörrel ellátott, az egész országot behálózó hivatal. Az általánosítás zavaró. Az értesülés nem helytálló mert még 1 Ft emelésről sem tud az aki itt dolgozik. Ezért talán nem kellene ilyen tudatlanul ítélkezni.
A dolgozók többsége nő, és állítom, hogy a kihasznált, kiszolgáltatott, alulfizetett, túlterhelt kollégák mindent megtesznek, hogy teljesítsék a feladatukat. Családjuktól elveszik az időt, sok plusz órát töltenek a munkahelyükön, hogy a kevés létszám ellenére ne károsuljon senki. Ám megjegyzem, túlórát a legritkább, mondhatnám soha nem fizetnek a munkájukért.
Úgy tudom, betöltetlen állások vannak, tehát ha olyan rosszul akar keresni, sokat dolgozni, megaláztatást elviselni, lehet jelentkezni, és bizonyítani: Maga biztos jobban végzi a feladatát.

Azt szeretném kérdezni, hogy egy ált. iskolai tanár gyermektelen házaspárnak (27 és 20 éve tanítanak), hogy változik a jövedelme az új adórendszer miatt?

"Akinek jövőre csökkenne a bére a közszférában, az kompenzációt kap

A kormány elkötelezett abban, hogy a minimálbér emelése mellett a közszférában is meg kell tenni a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a közszférában dolgozó munkatársak egyikének se csökkenjen jövőre a rendszeres nettó jövedelme. A közszférában az állami takarékosság jegyében nem lesz béremelés.

A kormány az alacsony és közepes keresetű, gyermekek utáni családi kedvezményre nem jogosult munkatársak fizetését egy rendszeres havi kompenzációs összeggel egészíti ki, aminek hatására senkinek sem fog csökkenni a kézhez kapott nettó rendszeres jövedelme.

A gyermekes munkavállalók esetében a nettó keresetnövekedés a családi kedvezmény bevezetésével többségében biztosított. Amennyiben a gyermekes munkavállaló olyan alacsony keresettel rendelkezik, hogy nem tudja kihasználni a családi kedvezmény nyújtotta előnyöket, akkor ő is jogosulttá válik a kompenzációra.

A kompenzáció a költségvetési szerveknél bármely érintett (közalkalmazotti, köz- és kormánytisztviselői, fegyveres vagy igazságügyi) jogviszonyban foglalkoztatottra kiterjed.

A Kormány a fenti intézkedésével eléri, hogy a közszféra egyetlen munkavállalójának sem csökken a nettó havi jövedelme."
-Ami persze nem igaz:(

:DDDDD

Akkor én megnyugodtam!:))))
Alapilletményem 93800 Ft (2011-es minimálbér+800 Ft) és ehhez kapok még munkáltatói döntésen alapuló kiegészítést,s így nettóban összesen 80250 Ft-ot kapok.
Úgy is féltem hogy következőleg eme munkáltatóit fogják megsarcolni,hogy ténylegesen eljussak a jelenlegi minimálbér szintjére.Annál lejjebb ugye úgy sem illő lemenni.:)
S ehhez már csak bónusz pont az hogy kollégák fizetése jóval magasabb (mit nem irigylek tőlük!!),s bár létezik egy esélyegyenlőségi törvény( 2003.évi CXXV.tv,hatályos 2005-től),mely adott intézményekre kötelező érvényű,de ennek ellenére sem tartják be, tehát mikor rákérdeztem egy kis bérrendezésre,megnyugtattak hogy esélyem sincsen rá.:)
Szerintetek eme kormányrendeletet tanulmányozzam jobban?:)
"362/2004. (XII.26.)Korm. rendelet."

Tudom, hogy itt nem ez a téma, de ez a fórum most a legaktívabb és hátha tud valaki segíteni.

Az egyéb önhikire nem lehet pályázni idén, csak a 'sima' önhikire?

És mit jelent az, hogy "a kötelezettségvállalás a tárgyévben vagy a tárgyévet megelőző évben meghaladja az Ötv. 88. § (2) bekezdése szerinti éves kötelezettségvállalás felső határát"? Azt tudom, hogy ezt számolni kell, de van ennek köze a felvehető hitel nagyságához, vagy éppen a tárgy évi hiány nagyságához?
Válaszokat előre is megköszönöm.

Jose79! Én úgy tudom, ha
a) egy gyermekre kaptok családi pótlékot,
b) ha mindketten a közszférában dolgoztok, és
c) mindkettőtök fizetése a 198500-267000 Ft között van,
akkor a kompenzáció mértéke 1 X 3.500 Ft.
Mindhárom feltételnek meg kell felelni.

Nálunk a férjem kapja a családit.és a kedvezményt az én bruttóm 94.000ft az övé 150.000és képzeld nem kapok kompenzációt .úgylátszik ezt is csak az kapja aki sokat keres ja és a közférában dolgozunk az én keresetemígy 70.506ft az nettó az övé110.000nettó

Én ugyanabban a cipőben járok, mint Joe79...42 évesen 70000-et kapok a számlámra.(Orbán Viktor jól elintézte a sorsunkat)Júniusig kapja a férjem a családi kedvezményt(az ő fizetése netto 110ezer lett az új adórendszer miatt) utána le kell mondani, mert a gyermekünk befejezi a középiskolai tanulmányait.Ezután jön pedig még a neheze! Teljesen el vagyok keseredve, ugyanis most érettségizik a fiam és főiskolára készül és el nem tudom képzelni ebből az éhbérből, hogyan fogjuk taníttatni...Nem tudom hogy meddig lehet még a nyakunkon szorítani a hurkot, de ahogy elnézem sokáig bírjuk mert birka nép vagyunk, nem fogunk össze és hagyjuk hogy teljesen ellehetetlenítsenek minket!Munkalehetőség a környéken nulla (Nógrád)a bérek a béka segge alattiak!A környezeteben mindenki elkeseredett, tehetetlennek érzi magát és kilátástalannak a helyzetét!Én nem bánnám, ha történne valami, mert sokáig ezt már nem lehet elviselni!!!És arról nem beszélve, hogy a fiataljainkat sincs semmi jövőképe!Mindenki nem mehet külföldre dolgozni, itthon meg hasonló sors vár rájuk, mint ránk, ha nem teszünk ellene!

Miért írjátok, hogy kevesebbet kaptok? A parlamenti közvetítésben hallottam, hogy egy közszférában dolgozó sem "járt rosszabbul" a tavalyihoz képest. A többiek pedig /azaz a versenyszférások/ arra számíthatnak, hogy feláll egy gazdasági vizsgálóbizottság, amelyik meg fogja győzni a munkaadókat, a béremelés szükségességéről.
Emellett az új adórendszer végtelenül igazságos, mert legalább nem akarja megsarcolni azokat, akik olyan sokat dolgoznak, hogy már sokat is keresnek!!
Ezzel nem is vitatkozom, de - könyörgöm - miért a kiskeresetűek kárára?!

Azért írjuk!
Azért írjuk, hogy csökkent a fizetésünk, mert igaz, hogy most a tavalyi összeget utalták, de a jövő hó elején a csökkentett alapbért (-14% + - 10% illetménykiegészítés = -24 %) kapjuk, és a januári + kifizetést is visszavonja. Tehát -24% 2* = nettó 48 %. Számold ki mennyit utalnak március elején. Kb. 34 év munkaviszony (19 év köztisztviselői) után talán lesz 66-70 eFt.
A KIEGÉSZÍTÉS MONDJÁK, DE NEM ADJÁK! HA NEM HISZED LEGYÉL KORMÁNYTISZTVISELŐ!
Sajnos a környéken nincs más munkalehetőség, és nagyon sajnos de szeretem ezt csinálni.

A kompenzáció a 352/2010 (XII.30) Kormányrendelet alapján nem automatikus, hanem a rendelet 2. sz. melléklet kitöltésével nyilatkozni kell róla, hogy kéritek! A táblázat alapján 293.440-Ft, havi illetményig jár, de minél előbb el kell juttatni a nyilatkozatot arra az osztályra, ahová az adónyilatkozatot továbbítottátok!!! (a rendeletet is olvassátok hozzá,ha már kellő tájékoztatást nem kaptunk mert a gyermekeseknél is más szabály van)

A 15.38-kor hozzászóló vendég vagyok.
Felháborító, amiről beszámoltok! Saját környezetemben, családomban is az általatok leírtakat tapasztalom. Nagyon sok embernek csökkent a fizetése. Közéjük tartozom én is.
Viszont megismétlem, amit a parlamentben MA mondtak: a közszférában senki sem járt rosszabbul! Az az ember mondta, aki soha nem hazudik.... ezért nem értettem akkor sem és most sem!!!
Itt valami nem stimmel! De nagyon nem!

Hazugság és a füllentés között is nagy a különbség,s ha így nézzük,látható a még nagyobb különbség ott,hol nem füllentenek,hanem csak nincsenek tisztában a valósággal teljességében!
Közgázos végzettségű közszolgák biztosan ismerik a következő mondást,mit emígyen olvashatunk.
"Kis hazugság,nagy hazugság,statisztika."
Na most ehhez vehetjük s következőt.
Adott egy bértömeg adott közalkalmazotti-köztisztviselő rétegre,mi viszont nem nevezhető homogénnek,tekintve hogy a vezetői réteg fizetése is itt van nyilvántartva és a vezetők alá tartozó dolgozóké is.
Na most ha figyelembe vesszük azt hogy van az a bérszint honnan már nem veszteség lesz ebből a kompenzációsdiból,akkor vehetjük úgy,hogy ezen szintek javítják fel az egyébiránt részünkre siralmas tényeket.
Viszont így felvetődik a kérdésem!
Mekkora réteg van ebben a statisztikailag kimutatott dinamikus stagnálásban,s adott igen jó fizetéssel rendelkező mennyi szerepel ezen nyilvántartott tömegben.
Ha csak egyszer vezetői szinteken szétnéznének egyesek és nem csak a statisztikákat bújnák,akkor lehet hogy eddigi felháborodásukat a pofátlan pénzeken átgondolnák,vagy netán folytatnák csak nem ugyanazon csonton rágódva.

és mi van a kompenzációnál arra nézve, aki egyedülálló.
Akkoe a 3. feltétel egyike hogy teljesül?

Üdv mindenkinek!

A párom is és én is közalkalmazottak vagyunk. Egy gyermekünk van, ő utána a párom veszi igénybe a családi kedvezményt. Elvileg én jogosult lennék kompenzációra, de a januári fizetéssel nem kaptam meg, mert a munkahelyemen rosszul töltötték ki a nyomtatványt. Most újra kérvényeznem kellett. Ezek után megkaphatom-e a kompenzációt januárra visszamenőleg? A válaszokat előre is köszönöm!

Biztos, hogy megkapja.
Azt viszont nem értem, hogy azt írja, hogy a munkahelyen rosszul töltötték ki a nyomtatványt. A nyomtatványt munkáltató kiadta a munkavállalóknak, amit mindenkinek magának kellet kitölteni és aláírva leadni, majd azt követően küldték el a számfejtő helyre.
Legalábbis nálunk így működött.

Kedves szerda!

Köszönöm a gyors választ!
Nálunk a titkárnő töltötte ki a papírokat, nekünk csak alá kellett írni.
Jelzett is a MÁK, hogy valami nem jó, de nem tudták ők sem január elején megmondani, hogyan kell kitölteni. Azt ígérték utána néznek és visszaszólnak, de ez elmaradt, így abban a hitben voltunk, hogy mégis jól lett kitöltve! De mégsem...
Jó éjszakát mindenkinek!

Mindez az egyszerűsített adóbevallás céljából született. Nevetséges mennyire az orrunknál fogva vezetnek félre minket. Felháborító...

Csak nem az adóbevallás fér el ennyire, hanem a kiadott ft.-unk!!! :(

Szörnyűség, ami itt történik!
Fejetlenség, zűrzavar - a társadalom 90%-ának anyagi és lelki megalázása- a maradék 10% jóléte, nem FEL,-hanem KIEMELÉSÉNEK érdekében.
Közben még a csapból is a mellveregetés folyik!
"Hihetetlen siker, nem mellesleg a nemzeti egység kibontakozásának /mit kibontakozásának! MEGLÉTÉNEK/ a jele, hogy a dolgozók 93%-a az állami nyugdíj mellett döntött. Pedig SZABADON választhatott." Ezért az Alkotmánybíróságnak szava sem lehet - esetlegesen, ha majd ráér az üggyel foglalkozni - a magánnyugdíjpénztárak államosítása ellen.
"Mindenki jól jár az új adórendszerrel! Na, nem jár jól mindenki. De ő kap kompenzációt. Ja, az se fedezte az illetménycsökkenést! Nem baj, majd nem enegedjük az inflációt, az energia-szolgálattók áremelését, a kilakoltatást, a bankok kamatemelését stb.stb. Hát, ez se sikerült! Nincs probléma. Mi együttérzünk! Lám, Szijjártó úr fizetését is 2 millára csökkentettük. Sajnos, a sok munka mellett eddig nem vette észre, hogy fölötte van a megengedettnek. Hiába, ő annál nagyvonalúbb, hogy hó végén a garasokat számolja!!!!"
Semmiség, hogy rosszabbul élünk! Majd jövőre! Akkorra minden gilt lesz! Új médiatörvény, új Alkotmány, új rend.
Az alap megvan hozzá. A nemzeti összetartás! Már nem is kétharmad. KILENCVENHÁROM SZÁZALÉK!!!

Onnan nézve - legalábbis - úgy tűnik!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!