Kitolt nyugdíjkorhatár!

Fórum: 

Kitolták a nyugdíjkorhatárt, bár sok a fiatal álláskereső, de nem igazították az emelkedett munkaévekhez a közalkalmazotti bértáblát. A kötelező soros előrelépést teljesen figyelmen kívül hagyták.Felháborító ,hogy dolgoznunk kell- öregen, betegen, megfelelő bér nélkül!

A múlt héten megpályáztam egy közalkalmazotti középfokú végzettséggel ellátható munkakört. A professzor, aki megnézte a jelölteket, meglepődve konstatálta, hogy diplomám van, szakmám, s én egy titkársági asszisztensi munkakört pályázok meg, ami a középvégzettségemnek megfelelő munkakör. Érdeklődve pillantott rám, 50 éves nőre, hogy "dehát ez visszalépés Önnek"!? Igen, visszalépés, nyilván én sem azért tanultam, hogy visszafelé lépkedjek. De ha előre nem tudok, nem hagynak lépkedni, akkor nyilván próbálkozom más munkakörrel is. Érdekel ebben az országban egyetlen hivatalt is az, hogy hogyan tud megélni valaki évekig tartó munkanélküliségben?? Nem elég megalázó az, hogy a szakmai pályafutását kettétörik az embernek? Még azt is át kell élni, hogy esélyt sem kapunk arra, hogy bizonyítsuk a rátermettségünket, tudásunkat, s hogy kevesebb bérrel, egyszerűbb munkával is megelégszünk, mert nekünk sem a Nap adja az energiát? Nagyon gyakran érzem azt, hogy ezek az emberek akik meghallgatnak bennünket, egy olyan meleg, biztonságos kis burokban élnek,hogy elképzelni sem tudják azt, hogy az az ember, aki interjúra jár, komoly megélhetési problémákkal küzd.

Azok akik most így hátravetik a rutinos 50-es korosztály,szorosan haladnak nyomunkban, mert ők sem fiatalodnak !!
De ez sajna nem vigasz.

az, hogy a munkaerőpiac perifériájára kiszorult bármilyen korú munkavállalók munkához jussanak, akkor létre kellene hozni egy olyan szervet, köztisztviselőkkel, akik az asztaluknál a kis monitorukon látják, hogy xy már évek óta nem tud elhelyezkedni. Mi értelme van ennek a Munkaügyi Központba való sétának, ha világon semmit nem tudnak segíteni a elhelyezkedésben? Én amikor behívtak közmunkára, már annak is örültem, mert az is több a 28500,-Ft-nál, de még ott is félretoltak... "diplomás, reméljük nem itt találja meg a boldogulását"! Ennyi! S jöhetett a következő! S Velem, Velem mi lesz, mi a francból fogok én megélni?

Ez hazánkban olyan mint egy divathullám! Szokássá vált kizárólag fiatal munkaerőt választani, szokássá vált az élet- és munkatapasztalattal rendelkező munkaerőt "túlképzett" jelzővel elutasítani. Normális körülmények között elképzelhető, hogy 2 év elmúltával sem tud egy iskolázott, szakmai múlttal rendelkező 50-es nő "millió" pályázat után sem elhelyezkedni? Sehol? Semmilyen formában? Nem kívánatos ez a korosztály! Van amikor már azt kell hogy mondjuk, hogy nincsenek véletlenek! Ez hátrányos megkülönböztetés!

A burkolt negatív diszkrimináció keményen, nagyon keményen megy. Egy 30 körüli vezető, a 20-30 éves csapatába már nem negyven fölötti munkaerőt keres, akármilyen képzett, tanult ember is az!! Én 2 éve nem találok munkahelyet, mert a tanult, diplomás,40-es, 50-es m.erőnek többet kell fizetni, nem kívánatos az öreg feje, mert csak csicsergős, tréningekre vihető cicababákkal akarják a vezetők (a nem 30 évesek is!!!!) körülvenni magukat. Ez az igazság! Már gyakorlatból tudom, pedig a külsejére mindig adó 40-es vagyok! Felvenni nem akarnak mert már öreg vagyok, képezni már nem akarnak, mert már öreg vagyok.... mi ez ha nem diszkrimináció. Továbbgondolva, pl. a Munkaügyi Központnak miért nem dolga az, hogy figyelemmel kísérje, ha valaki pl. 50 évesen már 2 éve nem tud elhelyezkedni?

Sajnos meg kell erősítenem az előttem szólót! Én is ugyanezt tapasztalom, bár én belülről.
A jelenlegi vezetők, ill. Hr-esek még hírből sem hallottak az egészséges korosztályi eloszlásról.
A felvett fiatal munkaerők kb 50 %-a használható, többsége tanul még, addig mi 5o-esek szakadtra dolgozzuk magunkat.
Lehet, hogy ez a téma megérne egy esélyegyenlőségi vizsgálatot !
Pár próba pályázat után kiderülhetne az igazság

Szuper ötlet a kitolt nyugdíjkorhatár ! A munkahelyeken kinézik az 50 felettieket, mert fiatalítani akarnak a fiatal vezetők ! Ha leépítés van, szintén az idősebb korosztály a vesztes. Új munkahelyre, természetesen a közszférába is csak a fiatalokat vesznek fel- ezt tapasztalom.(Bár ez erősen diszkrimináció - vizsgálja ezt valaki?)
Hullnak a dolgozók nyugdíj előtt, mint a legyek! - lehet, hogy ez cél?
Nekünk meg csak tűrni szabad - miért ?
Arra lennék kíváncsi hány 5o feletti van munka nélkül?

Pedagógusok - pedagógus munkakörben foglalkoztatottak - 20 év munkaviszony után szolgálati nyugdíj kellene, mint több, más szakmai területen, ahol emberekkel foglalkoznak, ahol nagy a pszichés terhelés.

Különösen most lenne fontos, amikor az oktatás " reformsorozatokon" esik át évtizedek óra. Manapság ontják a "friss", "potenciális munkaerőt" a pedagógusképzéssel foglalkozó intézmények, s munka nélkül marad a fiatal, de az 55-60 éves kénytelen dolgozni, ha meg akar élni minimális szinten, ha minimális nyigdíjat szeretne..stb.

Egyik évről a másikra új koncepciók határozzák meg az oktatás, különösen a közoktatás feladatait.

A legnagyobb teher, felelősség az alapfokú oktatásban, a közoktatási és a gyermekvédelmi intézményekben foglalkoztatottak vállán van (a felsőoktatásban egészen más körülmények, a heti óraszámok, kötelezettségek), de értük nem szól senki.

Elgondolkodtató..., pedig szeretnénk, ha gyermekeinket, unokáinkat kiegyensúlyozott, mosolygós, kedves, egészséges emberek nevelnék, tanítanák, gondoznák. Így nem fog menni... Mert már a pedagógus sem nagyon tud menni 55-60 körül csak nehezen, meg betegen...

Persze jöhetnek ellenérvek a pedagógusokkal szemben, de sokan az egy-két-három gyermekükkel az otthoni környezetben sem tudnak mit kezdeni, akkor ugyan az iskolában "eszköztelenül" esetleges szülői támogatás nélkül....mit is várunk a pedagógustól..?

Erős - drótkötél- idegzet, jó állólépesség, testi és lelki egészség, fittség, jó megjelenés, egy - két márkás cucc, kocsi... (hogy ne nézze le a diák, aki abban, azzal jár iskolába), határozott fellépés, jó reflexek (ha védekezni/hárítani, netalán visszaütni kell) és persze mindehhez jó anyagi háttér...

Vallom, hogy ép testben, ép lélek, s akkor vagyunk képesek emberekkel foglalkozni (minden területen és minden szinten), s enélkül nem szabad sem tanítani, sem gyógyítani, sem gondozni, de a legalacsonyabb szintű vezetői posztot betölteni sem ...

Már 15-20 év pedagógus szakmai munka erősen igénybe veszi a szervezetet, manapság pedig különösen...

Bízom abban, hogy elgondolkodnak a törvényalkotók a jövő nemzedék és a mai 55-60 éves pedagógusok érdekében, a felelős jövőkép álmodásakor, s lesz korkedvezményes lehetőség a pedagógusoknak is... Egyszer, talán..

Szomorú, de többek között az Idősügyi Tanács támogató véleményével tologatják ki a nyugdíjkorhatárt.

Ők véleményeznek – persze nekik érdekük – hisz nyugdíj csak emelkedik, mi RATKÓ-gyerekek pedig csakugyan soha nem megyünk nyugdíjba, pedig a legnagyobb befizetői voltunk, vagyunk a felosztó-kirovó rendszernek.

Minket nem kérdeznek.
Az baj, hogy a befizetéseket valóban az előttünk lévő korosztálynak fizetik ki, ahelyett, hogy a saját számlánk/számlájuk alapján kapnák vissza a juttatást.

Sok drága jó szociálpolitikus remek elméleteket gyártott….
A közgazdászok számolnak, de csak az orruk hegyéig látnak…

Nem tűnik fel senkinek, ez már társadalmi igazságtalanságnak is nevezhetjük a RATKÓ-sokkal szemben , ugye?

Sokan vannak, akik alig szereztek szolgálati időt és jóval több nyugdíjat kapnak, mint a minimálbér, pedig a minimálbéresnek is meg kell élni 2010-ben is…

A 130stb.- sok-sok ezer forint felett pedig el kellene gondolkodni, hogy az akítv pl. az átlag közszolga nettója mennyi is manapság…

A nyugdíj különös módon akármilyen éra van, akármilyen nagy a gazdasági válság emelkedik, míg az aktív korosztály bére a közszférában be lett fagyasztva….

Nem is szólva az utazási kedvezményekről a helyi járatokon, a vonatokon, fürdőjegyekről stb. más akár cégek által adott kedvezményekről.

Egy kis megszorítást ott nem lehetne a többi nemzedék érdekében …

Amár nyugdíjasok sem fizettek be annyit, hogy most bankbetétként vegyenek ki… az alapokból.

Ráadásul egy nyugdíjas – otthon lévő – ember sok-sok dolgot másként tehet, praktikusan, utána nézve áraknak, akcióknak, ráér naponta főzni, kertészkedni, varrni, kötni, barkácsolni, már másként ruházkodik (hisz beállt ruhatára van) másként étkezik (mert lassult az anyagcseréje, kevesebbre is van szüksége), kevesebbet költ szolgáltatásokra, mint pl. fodrász (csak mert lassabban nő a haja)…, nem növi ki ruháját a gyereke, nem kell menzát fizetnie a gyereknek, ….lehetne még sorolni, amit látni kell, ha akarja látni az akinek látni kellene!

Tiszteljük az idősebbeket, de….
Az aktív dolgozóktól elvonjuk a bér nagy részét adóban, járulékban, a kedvezményt, az időseknek adjuk, adjuk, adjuk, a munkanélküli, de ügyeskedő embereknek (tisztelet a kivételnek) ugyancsak elnézzük a fekete munkáját, az adócsalónak (kedves adóhivatali kollegák tudják…) elnézzük, figyelmeztetjük, nehogy megsértődjön….
Ez bizony súlyos értékvesztés és morálisan is mélyen húsba vágó ….

Szóval a RATKÓ korszak gyerekeit jó lenne elengedni nyugdíjba, mert nekik az elmúlt évszázadban is példátlan módon, de ~ 65 év alatt példátlanul méltánytalan módon kétszer is megemelték már a nyugdíjba vonulás idejét . . .

Tessenek még ilyen korosztályt mutatni, akinek sérelmére ennyi bűnt követtek volna el az évszázadok alatt!

Így valóban nem fognak gyerekek születni, mert miért is akarjanak a gyerekeim gyerekeket, ha látják, hogy anno 1952-56 született szülei is azért születtek, mert akkor az volt a politikai szándék, hogy szülni kell a nőknek, gyerekek kellenek . . .
Most pedig azt látják, hogy a szüleik leginkább nem kívánatos részei a társadalomnak és azt szeretnék, ha nem okoznánk gondot azzal, hogy vagyunk!
Pedig mi is szavazók vagyunk… nem csak a nyugdíjasok.

Szomorúan következetlen a magyar társadalom a RATKÓ korszak gyerekeivel szemben, ellenük intézkedik pedig, ha a népesség növekedését akarják akkor e korosztály kulcsszereplő, hisz példánkat látva nem akarnak gyereket a mai 20-30 évesek, aki a mi gyerekeink…!
Miért is nem? Lásd fent.

Nyugdíjas statusz - munkahelyi statusz - álláskeresők -
Beküldte: Heszterke2 (nem regisztrált) Időpont: 2010, január 18 - 16:08.
Igaz-igaz kedves VLaci!

Amikor a szoc., tb. ..ellátások odaítéléséről van szó, akkor azt mondjuk, aki kap már egyfajta ellátást, nem jár neki másik....rszs, rszj, táppénz, álláskeresési, rendelkezésre állási, nyugdíj ....

Nos, az állami költségvetésből v. úniós finanszírozásból teremtett, azokból támogatott munkahelyeken létesített munkák végzésével, a státuszok betöltésével kapcsolatban is kellene egy ilyen szabály:

- állami,önkormányzati, úniós finanszírozásből - közpénzből - teremtett munkahelyen csak olyan ember legyen foglalkoztatható, aki e forrásokból létesített másik munkahellyel nem rendelkezik, munkavégzési lehetőséggel fő foglalkozásban másutt nem áll és a fentiekben említett semmiféle közp. alapból, költségvetés terhére finanszírozott ellátást nem kap..., különös tekintettel a nyugdíjra, rokkantnyugdíjra.

Amennyiben pedig vállalkozásokban, akár egyéni, akár társas válalkozásokban, gazdasági társaságokban már foglalkoztatva, tisztviselőként feladata van, csak úgy tehesse több helyen, több feladat ellátásával, ha az a feladat főállású munkakört, de még csak rész-munkaidős foglalkoztatást sem igényel, csupán az adott feladat eseti,alkalmi, havi max. 10-15 órában való ellátását.
Egy személy pedig legfeljebb 1 helyen tehesse ezt....

ÉS: ne legyen kivétel, mert sok az álláskereső, szakmunkások, de sok diplomás is eljutott már arra a szintre, hogy igenis el fogja vállalni, ha... úgy kínálják föl, hogy valóban be akarják tölteni és nem csupán...., de ez ismeri mindenki... :-)) :-((

ÉS: ne hivatkozhasson a munkáltató arra, hogy nem kap embert x feladatra, ezért - különösen közszférában - el kellene vonni a státuszt, ha feldarabolja a feladatot és túlórába láttatja el v. nem megfelelő szakmai végzettséggel, részfoglalkozásban tölteti be......

Igenis vannak szakképzett diplomások és a szakmunkások, akiket a rendszerváltás előtt és még utána is sok éven át képeztek. Nem is szólva a felnőttképzésről....

Még nagyon fiatalok, csak elő kell keresni őket, ne feketén dolgozzanak, s akkor lesz a nyugdíjalapra befizetés mi mehetünk végre nyugdíjba............

Ezt nem viccből írtam le!

Számoljunk!

Egy szakmunkás végzett 1989-ben, akkor most, ha akkor volt 16, 17, 18 vagy 20 éves volt,mint a különféle szakmák tanulói a végzéskor:

Tehát a '89-ben
16 éves, akkor most: 16éves + 20év= 36éves !
17 éves, akkor most:17éves + 20év= 37éves !
18 éves, akkor most: 18éves + 20év= 38éves!
20 éves, akkor most: 20 éves + 20 év= 40 éves!

Szóval ez többszörös pazarlás és nem igaz, hogy nem lenne szakmunkás, a diplomásról nem is szólva!!!

S azóta is végeztek szakmunkások, diplomások, csak valós regisztráció, nyílvántartás kellene, ha máshonnan nem az iskoláktól a szakmai kamaráktól,....
(munkaügyi hivatalok, központok...? :-)) )
Mire is lennének a szociálpolitikusok, szociálpedagógusok, szociális munkások, igaz ők irodisták lettek é még tanítanak is.................................
Tényleg igaz, ahogy a fiatalok mondják. BÜFÉ szakok...semmit nem érünk a tömeges képzésükkel!

VALAKI elszámolta magát, amikor statisztikát készített! :-))
Ez a legaktívabb, legtermékenyebb kor a 30-40-45. éltév és akkor miért nem akarjuk, hogy ők dolgozzanak.
Az is igaz, hogy ők a rendszerváltó korosztály és nem igazán tanultak meg dolgozni, csak elméleteket, jogszabályokat gyártanak...

Ha őket - a 30-40 éveseket hagynánk dolgozni a Ratkó gyerekeknek lenne máris nyugdíj, s nekik pedig munkahelyük.

Miért az 53-57 éveseket büntetjük. Minden korosztályt kimenekítettek már!

A fentiek szerint bizonyos, hogy sok-sok munkahely létesülhe legálisan, persze az is kiderülhet, hogy bizonyos munkák csak vírtuálisak, annak érdeklében, hogy X, Z számára lehessen fizetni valamilyen legalisnak tűnő módon....

Aztán, pl. aki több több helyen is ellát feladatokat azt az APEH és a TB is érzékeli: fizessen hát be egy pü. alapra az állásnélküliek támogatására olyan összeget, hogy az esetenként 1 munkanélküli támogatására elegendő legyen .......... SZOLIDARITÁS :-))

RATKÓSOK! Mehetnének nyugdíjba, akár holnap!!!! Itt lenne az utánpótlás!

Szóval, téma továbbra, mert megmagyarázhatatlan, amit e korosztállyal tesznek:

Kapnak-e valaha nyugdíjat a Ratkó-korszak gyerekei?

....megérhető, belátható életkor elérével,mondjuk, ha már nem is 55 és 60 évesen (mert azt már betöltötte a többség, de legalább ~35 év jogviszony után választhatóan, míg léteznek, hogy még 1-2... évig fel is vehessék nyugdíjukat.

A korosztály elődje és az 50-60 évesek többsége is már élvezi a nyugdíjat és a nyugdíjszerű ellátásokat... a balekok, a kevésbé simulékonyak, kevésbé pénzesek betegen is dolgoztak, dolgoznak ... most meg lekésték a rokkantnyugdíjat is :-((, nemhogy a nyugdíjat.

A nyugdíj nekik csak mézesmadzag marad, el kell hinniük, hogy lesz..., de nem lesz, mert ezt egyik párt sem akarja!!!

Ezt kellene, hogy felkarolják a parlamenti pártok, de nem teszik......

Azt hiszem elég népszerűtlen leszek, de egyenlőre ne menjenek a "Ratkó gyerekek" nyugdíjba. Papíron elég jól keresek (mármint ha br. 180.000 elég jónak számít diplomával a kezemben - de ez a közalkalmazott sorsa). Ennek a felét sem vittem haza tavaly, amiből elváltként egyedül nevelem kamasz, középiskolás gyerekem egy albérletben, nyögve a diákhitel részleteit is életem végéig, ha így megy. (mert így fizettem a felsőfokú tanulmányaimat).
Nem vagyok elég fiatal, hogy eltartsanak, és nem vagyok elég öreg, hogy nyugdíjat kapjak (mellesleg, ha ilyen feszített tempóban kell élni, valószínű, úgysem érem meg, de legalább az én korosztályomra nem lesz gond.)
Szóval egyenlőre nem szeretném, ha még jobban megemelnék a járulékok mértékét, mert jelentősen megugrik a nyugdíjasok száma.
Tudom, gonoszságnak hangzik, de többet nem bírok el. És azt hiszem nem vagyok egyedül.

Kérlek,ne beszélj saját magad ellen!!Ha Te is kilátástalannak látod a jelenlegi tv.-ek szerint a nyugdíjas korod elérését,akkor nem ideálisabb lenne kortársainkkal hamarább igénybe venni akár egy alacsonyabb összegű,de BIZTOS nyugdíjat,ami mellett (ha egészséged van)kiegészíthetsz vmi mellékessel?Mert,ha a két határ közé zuhansz,ahogy írod:"Nem vagy elég fiatal,hogy eltartsanak,s nem vagy elég öreg,hogy nyugdíjat kapj",és ha a kettő közt üt be egy nagy betegség,így magadra maradva,akkor mi van?Mi már arra se számíthatunk,hogy majd gyerekeink segítenek.("Jobb ma egy veréb,mint holnap egy túzok")

Elég ezt a kimutatást megnézni:
http://konyvtar.ksh.hu/kiadvanyok/Foglalkoztatottsag_es_munkanelkuliseg/ofa1/table.html#t1-1
Ebből is az első táblát. (azt már ne is nézzük, hogy azóta hol tart a folyamat)
Én már régóta azt gondolom, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan.
Nem saját magam ellen beszélek, csak tényként fogadom el, amit jóideje gondolok.
Ezért is remélem, hogy nem változtatják meg a magánnyugdíjról szóló törvényt annyira, hogy a folyósítás megkezdése előtt se lehessen örökölni (pedig erre megvan az esély, mivel egyre jobban kong a nyugdíjkassza).
Egy kis plusz lesz a gyereknek, bár kérdés, hogy mennyit fog érni.
És igen, jobban teszem ha nem leszek beteg se, mert abból sem lehet megélni, még rövid távon sem. És emellett én is másodállás vállalok, amikor van, nem csak a kevés nyugdíjjal rendelkezők.

"ÁLMODJ, KIRÁLYLÁNY!AHOGY A MESÉBEN............!

Továbbra is az a kérdés:
Mit gondoltok, KIÁLLNAK-E A RATKÓSOK MELLETT A PÁRTOK?
MELYIK SZÍN FOGJA FELVÁLLALNI, HOGY VELÜNK - és a gyermekvállalásra, szülésre kényszerített szüleinkkel - SZEMBEN ÉLETÜNK VÉGÉIG TARTOZÁSA VAN A MINDENKORI TÁRSADALOMNAK, MERT MEG KELLET SZÜLETNÜNK AZ ÖTVENES ÉVEKBEN, MERT KELLETT A NÉPSZAPORULAT A K K O R I S...

Sajnos a nevét nem tudom a pártnak, amit kérdezel, csak az alternatíváját,melyek:1.Maximalizálná a már meglévő nyugdíjasok nyugdíjösszegének legfelsőbb határát, úgy, mint ahogy meghatározzák a minimálbért,ugyanúgy lenne max.nyugdíj, mondjuk a min.bér 3x-osa. 2:Olyan szorgalmas NÉPSZAPORULATRA ösztönözne,mint a Rattkós-időszakban!(Mert népszaporulat, az VAN most is, csak azokat is a Rattkós tartja el-MOST, és MAJD.)Na, mit gondolsz, melyik fog saját maga ellen tv.-eket hozni? Ha e kettőt legalább megtenné,máris lenne Rattkós-remény!Milyen jól járnának az Ő munkahelyüket betöltő állás nélküli fiatalok,és lenne eltartó-járulékfizető!!!Újabban már nem gond, hogy a kezdők alacsony béréből kevesebb járulék fizetendő, hiszen egyre elterjedtebb a minőségarányos bérezés, ahol nem a kor, hanem a munka minősége határozza meg a bér nagyságát.Azt nem értem, miért probléma egy ilyen logikus csere?!

:(
Ma a rádióban elhangzott, hogy népesedési gondok vannak, mert a RATKÓ gyerekek gyerekei - a rádió szerint ők 1972-78. között születettek!!, már ez is baki . nem vállalnak gyerekeket....

Hát én nem tudom?
Én Ratkó gyerek vagyok '54-es,most 55-56. éves.
A gyerekeim nem ebben az intervallumban ('72-78. között) születtek ugyan, és nem 30-35 évesen, hanem diploma után szültem 25 évesen először - akkor az én gyerekeim és a többi 54-esé már nem számít???!!!

Vagy így kalkulál egy népesedés politikus, vagy szakértő, vagy szociológus vagy szociál politikus....???

Így jönnek ki a megtévesztő adatok...

No ez volt, ez most is, aztán ez lesz a baj a többi szoc. eü. és egyéb ellátás tervezésénél kalkulálásánál is!

Nem mondjuk, hogy nem lesz nyugdíj, csak kitoltuk a korhatárt és ahogy a napokban hallottam egy eü. dolgozó tréfás megjegyzését tréfálkozó beszélgetésünk közben: halottaknak nem kell nyugdíjat fizetni.
Sajnos ez így igaz.....
Nem fogjuk megérni, hogy nyugdíjat folyósítsanak nekünk.
Tönkreteszik ezt a korosztályt a "Ratkó gyerekeket", de a leszármazottaikat is.

Végső soron a magyar állam rosszul jár, elhal, mert nem lesz következő fiatal magyar generáció....
Miért nem akarják ezt azok is megérteni, aki az állam szervezeteit irányítják, akik szószólói...

Hát senkinek se tudnak a kedvére tenni:))
Van, aki nagyon sokat dolgozott, de nem tud elmenni nyugdíjba, hiába van 40 év munkaviszonya.
Ugyanakkor ott az ellenpont, a vezetők, akik már amiatt is háborognak, hogy 70 felett nem lehetnek köztisztviselők. Az én főnököm is reménykedik, hátha a FIDESZ eltörli ezt a 70 évet és ő maradhat mindhalálig.
Valami ésszerű szabályozás kellene: szerintem 65 éves kor felett mindenkit nyugdíjazni kellene. Egyrészt mindenkinek szüksége van a pihenésre, másrészt kell a következő generációnak is lehetőséget adni.

Valóban kellene előre engedni a munkahelyekre következő korosztályt.

55. illetve 60. évesen ment nagy tömeg nyugdíjba még néhány évvel ezelőtt. Sokan pedig elmentek rokkant nyugdíjba.

Szabadultak volna föl álláshelyek, amelyeket be lehetne tölteni még akkor is szép számban, ha sok helyen a kiöregedéssel egyidejűleg statuszokat szüntettek meg (különösen közszférában bevett gyakorlat).

Csakhogy, sokan és valóban főként "jó pozíciókban" maradtak a helyükön.

A nyugdíjazottak a fizetésük mellett egyidejűleg szedik, szedték a nyugdíjaikat is.

Sajnos a rokkantak egy része számára is adódtak a technikai megoldások a munkahelyükön vagy más jobb helyen való alkalmazásra /lásd 100 %-os rokkantak korlátozás nélküli munkavállalási lehetősége :) :( ?!?/

Mindeközben másoknak nincs munkahelye, vagy nem rokkantosítják betegsége ellenére a szigorítás miatt.

Aki már rokkant vagy öregségi nyugdíjat kap az legalább ellátott, de abszurd, hogy egyesek hiába próbálkoznak elhelyezkedni nincs lehetőségük, míg mások több helyen is dolgoznak (gyakran a közszférában) egyszerre.

Ily könnyű dolga a szocialista gazdálkodásban sem volt egyeseknek...
Ilyen nehéz elhelyezkedési gondja sem volt az embereknek, mert voltak korlátok a többszörös foglalkoztatás kikerülésére, de arról is gondoskodtak, hogy a munka ne legyen elkerülhető.

Most is elő lehetne venni A munka törvénykönyvét és a kjt.-t illetve a kt.-t, s meg lehetne találni a megfelelő, vonatkozó szakaszokat, csak akarni és betartani kellene a sok tízezer, százezer ember megélhetése érdekében...
Rögtön felszabadulna sok-tízezer álláshely, adódnának vállalható, ha időszakos is , de munkalehetőségek sokaknak.......
CSAK AKARNI kellene! De azt nagyon... :D !

A nyugdíjkorhatár emelése - szerintem - önmagában nem lehet egyedüli megoldás, tervezhetővé, illetve elérhetővé kell tenni azt, hogy legyen értelme járulékot fizetni. Jelenleg nyugdíj előtti munkaviszonyban töltött idő: átlag 30 év. Most törvény szerint akár ötven évet is dolgozik valaki - ha megéli 65. születésnapját - mire jogosult lesz, így a negyven év munkaviszonyban töltött és ledolgozott idő mindenki számára legyen elég. Természetesen ehhez pénz kell, ezért ha szükséges, a nyugdíj összege – visszamenőleg is – legyen módosítható, tükrözze a tényleges járulék befizetést, ne járhasson jobban az, aki 15 év munkával 20-30 éve nyugdíjas.

Ráadásul a 40-es, 50-es vezetők hiányoznak a rendszerből, mert az idős generáció nagyon fogja a székét. Sajnos azt is lehetővé tették, hogy egy időben teljes öregségi nyugdíjat és teljes vezetői fizetést kapjanak. Ilyen a világon nincs.
Az lenne a normális, ha egy munkahelyen lenne fiatal, középkorú, idős ember. Szerintem a középkorúaknak kéne főnöknek lenni, mert ők még dinamikusabbak.

Nagyon szomoú, hogy nyugdíj mellett dolgozhatnak volt vezetők, akik az istennek sem akarnak otthon maradni, megvan a háza, autója, külföldön nyaral minden évben, sem képzettsége, sem rátermettsége nincs, habár 30-40 éve még szépen írt, ez elég ok volt a kinevezésére, de az ég szerelmére, azóta haladt a világ, vagy mégse? Micsosa pazarlás megy itt, fizetés, magas nyugdíj, nekik még a bérük s emelkedett/brutto 300 felett/, a fiatalok évek óta hiába tanultak, ötleteik vannak, rátermettek és készen állnak a feladatra, de a közszférába közép és felsővezetők seggéhez nőtt a székük! Felháborító!

Nagyon egyetértek Heszterke2-vel!Azzal kiegészíteném a felsorolást,hogy a 35 év munkaviszony után megvizsgálhatnák,hogy adott nyugdíjba menő megalapozta e saját nyugdíjlehetőségét azzal,hogy a jövő járulékbefizetője:a gyereke személyében befektetett e energiát,hogy szakmát,diplomát szerezzen,s aktív befizető legyen.Ezt még 1-2 év korengedménnyel is jutalmaznám!Ismerek olyanokat,(idősebb korosztály)akiknek alig van ledolgozott évük,megkapják az özvegyi nyugdíjat + a gyereke csavargó.Én, Ratkós meg több évtizednyi közalk.-i munkával,a gyerekeim jól megcsappantott bruttóján felháborodva,megromlott eg.állapotban megdöbbenve nézem,ahogy az előbb említetteknek viszi a postás a "megérdemelt járandóságot".Ilyenkor mindig az jut eszembe:ŐKET TARJÁK EL GYEREKEIM,PEDIG ÉN FEKTETTEM BELÉJÜK ENERGIÁT....Kár,hogy ezt az oldalt csak mi,kis emberek olvassuk,legfeljebb írás közben kiadjuk a gőzt.Pedig az illetékeseknek ötletet adhatna ez a sok párbeszéd.

"Egy Ratkóst" kiegészítve:

Valóban, nekünk már azt sem honorálja az állam.
Az előttünk még egy-két évvel nyugdíjazott nők még ezt is megkapták kedvezményként... :-)) :-((

Azaz, azt, hogy gyermekeket, (uram bocsá!..., ráadásul tanult, szorgalmas és...) készséges járulékfizetőket adtunk az országnak, aki ugyancsak a mai 58-60-...70-80...x éveseknek már termelik és növelik a járulékalapokat, a juttatásban részesülőknek az emeléshez.

ÉS: nagyon figyelek, de azt gondolom a mi problémánk egyik pártot sem érdekli.
A negyvenesek csak azt látják, hogy nekik sem lesz, akkor nekünk minek nyugdíj, s a leginkább megdöbbentő, hogy a már nyugdíjasok pedig csak azt látják NEKIK JÁR, de, hogy mi lesz velünk...Nem érinti meg őket sem.
Irántunk senki nincs empátiával.

Azaz, hogy rengeteg tanács, demagóg szöveg minden organumon át, minden szinten:

újuljunk meg, menjünk képzésekre, adjuk magunkra, legyünk kiegyensúlyozottak, jókedvvel sok mindent le lehet küzdeni, nem leszünk betegek, ha fejben leküzdjük a betegségeket, igenis bizonyítsuk be, hogy nélkülözhetetlenek vagyunk, mert a tudásunk, a tapasztalatunk...

Erre azt mondja a 20-30-40 éves:(minden közszolga tudja szerintem) ugyanabban a munkakörben ugyanannyi bér járjon, de ugyanannyi munka dukáljon..., mert szerintük, ők dolgoznak többet.
Hozzáteszem:
valóban nem olyan tempóban dolgozunk már, mint 20-30-40- évesen, s nekünk is voltak gondolataik arról, amikor az utolsó tíz évet töltötte a kollega(nő) nyugdíj előtt, s az Ő bérét emelték az égbe (mert akkor azok az évek számítottak), hogy a nyugd. jobb legyen...
De mondták: majd nekünk is így lesz anno, ne irigyeljük... És mi igyekeztünk őket nem megbántani, sőt "tisztelettel" szolidárisak voltunk.

SZOLIDARITÁS ELVE, hisz ezt hallgattuk évtizedeken át, hová lett ez az elv? Elszállt!

Pedig ezekben az elvekből, kedvezményekből nem lett volna szabad ilyen huszárvágással, csaknem 50 éves korunkra, 5-8 év alatt lenyesegetni, azért, hogy közel tíz évvel később mehessünk el nyugdíjba, mint, ahogy mi szerződtünk a társadalommal a nyugdíjunk érdekében 1972-73-74-75-76-77-ben ... MÉLTÁNYTALAN e korosztállyal szemben.

Velünk akarják megfizettetni azt, amit az előző korosztályoknak odafizetnek,néha méltánytalanul, a szinte "alig járulékot" fizetőknek is, ahelyett, hogy szigorú adó- és járulékfizetés, annak ellenőrzése és szankcionálása lenne mindenki számára kötelező, nem csupán a közszférának!!!
Igenis bírsággal, büntetéssel a csalók felé.
Nálunk gazdagabb országokban börtön jár adócsalásért, fekete munkáért!
És azokban az országokban nem érdekli a hatóságot semmi, senki, még a politikus sem...

És: mi is elfáradtunk, éppen úgy, mint a már nyugdíjban lévő most 58-59-60-.... évesek, mert nekünk sem volt, sem lesz könnyebb egyetlen évvel sem többet dolgozni!

A három kenyér c. elbeszélés jutott eszembe - ha emlékeztek - kisiskolásként olvastuk: miért is vett az apa három kenyeret?

Mi tudunk-e venni még két kenyeret a sajátunk mellett, azért, hogy visszasegítsük szüleinket, vagy támogassuk fészekrakó gyerekünket...

Most a szüleink kell vegyenek még mindig nekünk és az unokáiknak is, mert mi, a közbenső korosztály, teljesen lecsúszunk.........pedig ledolgoztunk 35-36..évet, és a "nagycsalád" így segítette, segíthette régen generációkon át egymást...

Mi viszont, akik 30-35 évig közszolgaként tényleg szolgáltunk, most - esetleg "álláskeresőként", lecsúszott helyzetben, sem szüleinknek nem törlesztjük vissza a kapott "hitelt", sem gyermekeinknek nem tudunk "hitelbe" adni. ez szomorú...

Szóval:
Mit gondoltok, KIÁLLNAK-E A RATKÓSOK MELLETT A PÁRTOK?
MELYIK SZÍN FOGJA FELVÁLLALNI, HOGY VELÜNK - és a gyermekvállalásra, szülésre kényszerített szüleinkkel - SZEMBEN ÉLETÜNK VÉGÉIG TARTOZÁSA VAN A MINDENKORI TÁRSADALOMNAK, MERT MEG KELLET SZÜLETNÜNK AZ ÖTVENES ÉVEKBEN, MERT KELLETT A NÉPSZAPORULAT A K K O R I S...

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!