Közszféra

Üdv.

Honnan lehet tudni, hogy mi tartozik a közszférába?
Amire gondolok: ha egy állást hirdetnek meg pl. a Földművelésügyi Minisztériumban akkor azt látni lehet a közigállás nevű weboldalon. Ami az FVM alá tartozik mint pl a kistérségi hálózati iroda a HVI (Helyi Vidékfejlesztési Iroda) akkor az is közszféra? És a Földhivatal is közszféra? Mert ennél az esetnél egyszer se találkoztam álláshirdetéssel január óta.

Alapítványunk szociális alapellátással foglalkozik. Munkatársai közfeladatot ellátó személynek számítanak. A munka törvénykönyv szerint történik az alkalmazás, munkaszerződéssel.
Az alapítvány állami normatívát kap, munkatársai szociális végzettségűek.
Az egyik munkatársunk nyugdíjba megy és nem tudjuk eldönteni, hogy van e felmentési ideje.
14 éve dolgozik nálunk, nem közalkalmazotti besorolásban.
Az alapítvány közhasznú, vállalkozói tevékenységet nem folytat.
Údvözlettel: Szemán Józsefné, szeman.jozsefne@t-online.hu tel: 30-303-2173

Mivel a munka törvénykönyve szerint van az alkalmazás munkaviszonyban van, ezért a munkaviszony megszüntetése is a munka törvénykönyve alapján kell, hogy történjen. Hacsak nem tér el ettől a munkaszerződés.
Felmentési idő nincs, mert neki kell felmondania. A felmondási idő 1 hónap, amit le kell dolgoznia. A munkáltató indoklás nélkül nem mondhat fel, ráadásul végkielégítést is kellene fizetni.
Persze, ha jó munkaerő volt, és megbecsüléseteket szeretnétek kifejezni, akkor közös megegyezéssel is megszüntethető a munkaviszony, mert ekkor bármilyen juttatásban megegyezhettek.

Hivatalosan azok a munkahelyek számítanak közszférának, amelyek közalkalmazotti törvény KJT, vagy a köztisztviselői törvény KTV. hatálya alá tartoznak. Szintén ide tartoznak a különböző fegyveres testületek, és valamennyire a bíróságok ügyészségek is, de ezekre más törvények, más bérrendszer vonatkozik. A KSZK-n csak a köztisztviselői és a közalkalmazotti állások láthatóak. Szerintem mindkét említett munkahely típus ebbe tartozik, lehet, hogy nincs üresedés, vagy éppen leépítések vannak.

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!