Közalklalmazott - köztisztviselő? Miért van ekkora különbség a fizetésekben, juttatásokban?

Régóta érdekel, hogy miért ér sokkal többet az államnak egy tisztviselő munkája, mint egy orvosé, tanáré könyvtárosé.
Ráadásul az amúgy is rosszabbul fizető Kjt. munkahelyeken sokkal kevesebb a bérenkívüli juttatás, szabadság is. Nálunk mindenki kiemelt ktv., a folyosó túloldalán pedig közalk. A ktv.-k kapnak BKV bérletet, ruhapénzt évente többször jutalmat: éveleji, köztisztviselőnapi, évvégi, meg még ki tudja hányszor. A közalk. munkahelyeken meg bérminimum van. Nem érzem, hogy akkora minőségi különbség lenne a feladatokban, képzettségben.
Ráadásul a köztisztviselők között is nagyon sok igazságtalan különbség van: béreltérítésben. Pl. központi APEH - megyei APEH.

Szeretnék információt kérni arról, hogy melyik korosztály mikortól mehet nyugdíjba. Férjem 1956.márc, születésű én pedig 1960.februári.

http://www.pszbacs.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=66:valtozasok-a-nyugdij-toervenyben&catid=35:orszagos&Itemid=44

Héjjus által küldött link sem aktuális már, hisz nincs előrehozott nyugdíj.

Bocs , de azt a linket nem én küldtem, hanem nekem küldték.

Nagyon szépen köszönöm az információt.

Valóban a közalkalmazottaknál csak a síma fizetés van. Nincs munkaruhapénz sem, munkaruha sem,nincs bérlet, nincs ebéd hozzájárulás,nincs beiskolázási támogatás,
és még sorolhatnánk a többi cafeteria elemet.

Sajnos 36 év közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött idő után is csak 112.000 Ft. nettó bért kapok, természetesen az összes juttatást elvették tőlünk, sőt a Cafetéria terhére kellett a BKK. bérletet is megvásárolnunk. Egyszerűen elkeserítő, tejesen kilátástalannak látom a jövőt. Már ott tartunk, hogy lassan a közüzemi díjakat sem tudjuk kifizetni, sőt lassan már nekünk kell fizetni, hogy egyáltalán dolgozhassunk!

Nálunk most 2012-ben sincs ruhapénz,ami kötelezően kéne adniuk!2010-2011-ben sem kaptunk!Pedig még a leg lepukkantabb gyárakban is az az első!Mostanra igérték de megint semmmi!!!!!!!!!!!!!Fel sem vehetnénk a munkát igy!Kihez fordulhatunk????A Főigazgató azt mondja nincs rá pénz!!!

Sajnos mi sem kapunk igaz nem ruhapénzt, hanem munkaruhát.1999-ben vettek fel a jelenlegi óvodába , ahol dolgozom. Abban az évben kaptam egy köpenyt, de már nadrágot nem ! de az is kellett volna mert a köpeny rövid volt/, meg egy papucsot.
Azóta tavaly kaptunk egy belebújós köpenyt, meg egy klumpát.
Mikor megkérdeztük, hogy miért nem kapunk , akkor az volt a válasz, hogy adható.
Ha lesz kollektív szerződés , akkor majd kapunk. Most már tavalytól van kollektív szerződésünk, de most meg pénz nincs, hogy tudjanak adni.
Csak úgy mellékesen hozzáteszem, hogy konyhán dolgozom, ahol kötelező lenne a munkaruha. Ennyi éven keresztül, nekünk kellett beszerezni a munkaruhát/fehér felső, fehér nadrág, fehér papucs, sapka, kötény/, mindezt nettó 75000,.ft-os fizetésből.Jaj még azt kifelejtettem, hogy van mikor naponta kell cserélni az öltözetet. Talán ez kicsit másabb, mintha a ruha pénzért reklamál valaki.
NEM!!!!!!!!!

Ha az volt a munkáltatói válasz csak így simán, hogy adható, akkor jár, mert nincs tiltva, hogy adjanak. Ez feljogosíthatja a dolgozót, hogy folyamatosan kérje. De ha úgy értette a reklamáló , hogy adható, DE NEM KÖTELEZŐEN, akkor az megint más, mert természetesen mindenki - így intézmények is - faragni szeretne a költségekből. Nem mindegy. Sajnos, mindenütt a spórolás megy, és ezt a munkavállalók sínylik meg a legjobban.

A bölcsődékben sincs ruhapénz ha meg adnak akkor még 1 normálisabb papucsra sem elég, pedig naponta sokszor több alkalommal munkaruhát kell cserélni. / védőruha szerepe van/
Béremelés a közszférában régóta nem volt!!Valóban nem fedezi a rezsiköltséget sem..:-((
25-30 éves munkaviszonnyal, felsőfokú képesítéssel nem keresünk 90ezer forintot. És mi még caffetériát sem kapunk, pedig mint tudjuk fertőző közegben dogozunk!!

19 év munkaviszony után sok a 91ezer, 3 kiskorú mellett? Szerintem nem!

19 év munkaviszony után sok a 91ezer, 3 kiskorú mellett? Szerintem nem!

19 év munkaviszony után sok a 91ezer, 3 kiskorú mellett? Szerintem nem!

Én köztisztviselőként dolgozom, emberek pénzbeli ellátásának elbíráslása és kiutalása a feladatom tehát emberek megélhetése és létfenntartása múlik rajtam. A jogszabályok pontos ismerete és alkalmazása elengedhetetlen a munkámhoz, hiszen az esetek többségében 2 éves ellátásokról van. szó. Úgy gondolom lelkiismeretesen végzem munkámat, hiszen a 7 óra 30 perces munkaidő helyett minden nap 6 óra 30 -kor bent vagyok, mivel munkánkat napi nyolc óráben képtelenség elvégezni munkámat haza viszem akár naponta is -amiért egyébként fegyelmi járna - és még rendszeresen ügyfelezünk is. Mindezért 22 év elismert köztisztviselő jogviszony után - a TB szakelőadói tanfolyam elvégzése után - a bruttó fizetésem 126.000.- Ft, a nettó a keresetkiegészítéssel együtt 87.808.-Ft. Ha valakinek ez sok gratulálok!

T.kép a topik indítónak is igaza van, de a cáfolóknak is. A közszolgálatban most nagyon sokfajta bérezés létezik és nagyon sok indokolatlan különbség van:

pl. diplomás köztisztviselő (minisztériumi szintű helyen) 50 %-os bérkiegészítést kap; ha ugyanezt a munkakört látja el vidéken, vagy alacsonyabb szintű szervnél 15-30% a kiegészítése (nem biztos, hogy kevesebb a munkája)
ha történetesen közalkalmazott, akkor nincs illetménykiegészítése és a nyelvpótléka is fele annyi. (ktv.: angol, német, francia felsőfokú: 38650 (kötelező adni); közalkalmazottaknál: ugyanez 20000 Ft (nem kötelező adni).
Ktv.: van ruhapénz (legalább is eddig), közalkalmazottak: nincs.

Szóval nagyon egyenetlen a rendszer... Valahogy egységesíteni kéne.

Az alap-, középfokú végzettségű közalkalmazott, köztisztviselő és ügykezelő kollégák sajnos nagyon rosszul keresnek. Köztük nincs akkora különbség mint a diplomások között.

T.kép a topik indítónak is ........

Én ügykezelői besorolásban vagyok, annak ellenére, hogy időnként az ügyintézői feladatot is ellátok, de csak középfokú szakképzettséggel rendelkezem. A bruttó bérem 30 és fél év után 86700 Ft. Ha közalkalmazotti besorolásban lennék, akkor 126 e Ft lenne a bruttó bérem. Akkor ki van jobban megfizetve a köztisztviselő vagy a közalkalmazott? Az ügykezelők szorzója 10 évenként emelkedik 0,25 %-kal. A bér csak akkor növekszik, ha emelkedik az illetményalap.
A Fidesz kormány 2001-ben kiszervezte az ügykezelőket, akkor a legmagasabb szorzó 2,5 % volt, 2009-ben pedig ez a szorzószám már eléri a eléri a 2,75 %-ot. Ugye milyen jól keresnek az ügykezelők? Ha nem hiszed, számolj utána !! Hatályos illetményalap 3865O Ft !!

Nem tudom miért mondják egyesek, hogy sok a köztisztviselők bére. Én 16 éve dolgozom, de csak 11 évet tudtam igazolni hivatalosan. A havi nettó bérem: 69.125 Ft. Nem tévedés. Ennyi. Ehhez jön még a 6000 Ft-os étkezési utalvány. Ez jelenleg 2009-ben nem sok, ahhoz képest, hogy a középfokú minimálbér bruttó 87.500 Ft, ez nettóban 68.215. Ha jól számolom, akkor 910 Ft-tal keresek többet a középfokú minimálbérnél. És befagyasztották a béreket? Mi lehet még ennél rosszabb? Éljen meg valaki ennyiből! Én fizetem a lakáshitelem, a rezsimet, stb... Mi marad meg? Én tudom: semmi. Ha valaki nem ért egyet, írja meg nyugodtan a véleményét.

Azt is érdemes megnézni, hogy a köztisztviselőknél 2 (középfokú és felsőfokú) besorolás van, így felsőfokú bértáblában van a művelődésszervező és a jogász is, vagyis ugyanannyi munkaviszony alapján az illetményük megegyezik. Bár a jogász a maga öt éve miatt hátránnyal indul... A közalkalmazottaknál pedig a,b,c, d, e, f, g, h... Egy köztisztviselőnek 5 diplomával is ugyanannyi az illetménye.

Egészségügyi dolgozó vagyok,egyetemet végeztem.Január elsejétől mindenki megtudja majd, mit jelentett meg nem fizetni az egészségügyben közalkamzottként dolgozókat.Tőlünk még a parkolóhelyet is sajnálta a kórház vezetése,és megtette látogató parkolóvá, "mindenki oda áll,ahova akar, ha dolgozó áll be a parkolóba, személyesen gondoskodom a rendőri intézkedésről - főigazgató"(nem jár beutazáshoz támogás, csak táblától tábláig,azaz az én esetemben 2700 Ft havonta - elvből nem veszem fel. Ezenkívül nem jár étkezési hozzájárulás sem, sem üdülési csekk, sem belső helyettesítés, sem ágy melletti pótlék, sem anaesztes pótlék,a munkaruhámat én mosom, fertőző és véres, ha leadom,nem jön vissza a mosodából, nincs gyógyszer,nincs felszívótű, elegendő fecskendő, munkaeszközök, fizetésemelés 2008-ban: a 13. havi bér 12 hónapra elosztott összege havi kifizetésben...)Ennyit erről. Január elsejétől én és még 100-nál is több kollégám elköszön az intézménytől, ez persze nem fog majd a hírekben szerepelni, a média szépen eltusolja.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet január elsejétől elküldi az összes szerződéses dolgozóját (többieknek:státuszra csak 3-4 év után teszik az embert, hogy ne kelljen ilyen esetekben végkielégítést fizetni). Ez az összes dolgozó mintegy 30%-át jelenti.

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy ha én jelentkezek a helyi önkormányzathoz azon belül is az adócsoporthoz, akkor mennyi fizetésre számíthatok? Államvizsgám megvan, nyelvvizsga még folyamatban. Ezen kívül mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkezem.
Válaszotokat előre is köszönöm.

Nagyon sokszor csak ezt a három foglalkozást említik mikor a közalkalmazottakról esik szó. Én pl. szakácsnő vagyok egy konyhán.Keresetem bruttó 93000 D. KATEGÓRIÁBA,22év munkaviszony után. Hajdan vegyipari szakmunkást végeztem jól kerestem a vegyipar egyik fellegvárában majd megszülettek a gyerekek és nem ment tovább a műszakos munkarend Ezután konyhalányként majd szakácsként "tengettem" az életemet. Tanulás következett érettségi majd élelmezésvezetői saját pénzből.Jelenleg is szakácsként dolgozom /jó nehéz munka/. Csak azért írtam ezt le mert sok olyan embert ismerek akinek csak érettségije van irodában dolgozik és kapja a magasabb köztisztviselői fizetést. Hol itt az igazság?? Üdv.Ducika

Egyetértek veled, viszont én irodában dolgozom köztisztviselőként és a havi bruttó bérem: 88.900 Ft.

Én köztisztviselőkén irodában dolgozom, de "csak" bruttó 88900 Ft-ot kapok. Ez nettóban 69125 Ft. 11 év munkaviszonyom van.

Kedves Vendég!!!

Én 12 év közszolgálati jogviszony után, jelenleg közalkalmazottként, keresetkiegészítéssel kiegészítve, nettó 82.000.-Ft-ot kapok kézhez. Ja, és felelek 76 ember munkaviszonyáért, magyarul személyzeti munkatársként dolgozom, még magyarabbul, munkaügy a területem. Igaz középfokú végzettségem van főiskolai képzéssel megspékelve, de hibáznom nem szabad, mert azt mindjárt észreveszik a kollégák. Előre a közszféra "gordoni" útján, mely majdnem egyenlő azzal a bizonyos "lenini" úttal, melyt udjuk hova vezet, a nagy semmibe.

Tisztelt József!
Maximálisan egyetértek Önnel. Ezt a politikusok, mármint a minimálbéren tartást, szándékosan teszik. De egyszer minden véget ér. Az ő életük is.

Nálunk még érettségi nélkül is dolgozott egy kolleganő. Igaz nem hívták hivatalosan köztisztviselőnek, de bére saját elmondása szerint nem igen volt alacsonyabb, mint érettségizett társainak. Biztos nem volt érettségizett jelentkező a helyére. :) Végülis nem sok munkanélküli van a városban.

Köztisztviselő: a bére besorolástól függ, nem lehet egy bizonyos sávon kívül.
Közalakalmazott: minimum bér van meghatározva, nem maximalizált.
Ismerek olyan helyeket, ahol közalkalmazottak a felettes szervük köztisztviselői bérén jót röhögnek, mert 2-5x annyit visznek haza nettó.
Sajnálom, hogy az orvosok, tanárok ennyit keresnek, jóval többet érdemelnének.
De pl a milliókról-milliárdokról (!) való döntési helyzetben lévő (és ehhez mért felelősségű) köztisztviselők bére legalább haladja meg a diplomás átlagbért.

Egyébként nem jó az egész rendszer, mindig lenne kinek és mit kritizálni.
Üdv.

Hú, de szeretném tudni, hogy hol van az a hely, ahol a közalk. 2-5-ször annyit keres mint a köztisztviselő helyettese... :) :)
Itt meg már milliószor elhangzott a felelősség kérdése. De könyörgöm, a felelősségteljes beosztásba dolgozók, "milliárdokról döntők" a valóságban soha nem vállalnak a világon semmiért felelősséget!!! Ezt kéne már észre venni!
Ezzel szemben aki egy gyerekre vagy egy betegre vigyáz, az igen!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!