Közalkalmazotti bértábla 2011

Meglepetten tanulmányoztam az OGY honlapján a jövő évi közalkalmazotti bértáblát, amelyben minden változatlan, így a 2008-as állapotokat tükrözi (http://www.parlament.hu/irom39/01498/adatok/12_mell.pdf). Azt is most vettem észre, hogy az "A" kategóriában a bérek a minimálbér alatt vannak, ez nagyon cseles, hiszen az ő fizetésüket így egy külön határozatnak köszönhetően felkerekítik az adott évi minimálbérre, viszont ez a bértáblában nem jelenik meg.
Ha jövőre a minimálbért valóban 4.5 %-kal emelik, akkor lényegében az "A" kategóriások bére el fogja érni a "B" kategóriások bérét. Ez sem veti fel azt a kérdést, hogy akkor az egész bértáblát talán legalább annyival meg kellene emelni, amennyivel az "A" kategória bérét emelik?

Ne értsetek félre, nem az "A"-ba tartozóktól sajnálom a béremelést, hanem eddig abban a hitben éltem, hogyha emelik a bértábla alsó sávját, akkor a többit arányosan változtatni kell fölfelé. Ebben megerősített az a gondolat is, hogy OV ígérete szerint senki nem jár rosszabbul a jövő évi adóváltozásokkal, de konkrétan, ha a közalkalmazotti bértábla változtatása nem történik meg arányosan, akkor mindannyian, akik eszerint kapjuk a fizetésünket és még nincs gyerekünk/már nem nevelünk gyereket, rosszabbul fogunk járni, lesz, aki 5000 Ft-tal kevesebbet visz majd haza!

Én úgy érzem, hogy most már valóban össze kellene fognunk, mert az, hogy 2008 óta nem kaptunk béremelést, csak egy dolog, de az, hogy jövőre konkrétan csökkentik a bérünket, már nem eltűrhető szerintem. Egy normális sztrájkra lenne szükség (nem olyan lagymatagra, amik eddig voltak), hogy végre mindenki megtapasztalhassa, milyen is nélkülünk az élet. Amikor pl. nem tudja a szülő bevinni az iskolába/óvodába a gyerekét, akkor talán a politikusaink is elgondolkoznak, hogy ezt tovább nem csinálhatják velünk!

Az lenne a kérdésem, hogy a bér kiszámításánál, a nappali tagozaton felsőfokú képzésben résztvevő (egyetemista) diákigazolvánnyal rendelkező gyermekemre megkaphatom-e a gyermek kedvezményt, ugyanis a neten fellelhető 2012-es bérkalkulátorok, már 1 gyermek esetén is magasabb bért kalkulálnak, illetve hogy eddig is kellett volna magasabb bért kapnom, mint a gyermekteleneknek?
Előre is köszönöm a választ.

Ki jogosult a családi adókedvezmény érvényesítésére?
- az a magánszemély, aki gyermekére tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult,
- a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa;
- a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy);
- a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.
A családi pótlékra saját jogán jogosult, valamint a rokkantsági járadékban részesülő személy saját maga jogosult a kedvezmény érvényesítésére vagy a vele közös háztartásban élő magánszemélyek közül egy – a döntésük szerinti – minősül jogosultnak.
---

Mivel egyetemista gyermek nem jogosult családi pótlékra, így te sem vagy jogosult adókedvezményre

Ki jogosult a családi adókedvezmény érvényesítésére?
- az a magánszemély, aki gyermekére tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékra jogosult,
- a várandós nő és vele közös háztartásban élő házastársa;
- a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (személy);
- a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.
A családi pótlékra saját jogán jogosult, valamint a rokkantsági járadékban részesülő személy saját maga jogosult a kedvezmény érvényesítésére vagy a vele közös háztartásban élő magánszemélyek közül egy – a döntésük szerinti – minősül jogosultnak.
---

Mivel egyetemista gyermek nem jogosult családi pótlékra, így te sem vagy jogosult adókedvezményre

Nagyon érdekes cikk, szeretném megköszönni a szerző buy an essay

Ahhoz,hogy kedezően alakuljon a fizetés,előbb a felesleges kifizetéseket kellene megszünteteni.Értem én itt azt,hogy a magán tevékenységeket nem az állam által fentartott intézményekben kellene elvégezni stb... Hány példa lenne Hmm. Igy a felesleges rezsi és egyébb kifizetések mindjárt megdobnák az fizetésialapot.

Tetszett ez a honlap, köszönöm érdekes kiadvány custom essay writing

Ha 8 osztállyal hirdetnek segéd..állást és a jelentkezőnek van érettségije akkor a magasabb végzettséget figyelembe veszik-e bértáblán? Mennyi a bér? Egyáltalán ér valamit az érettségi?

Én arra lennék kíváncsi, ha van diplomám, de csak középfokú végzettség kell az álláshoz, akkor arra hivatkozva elutasíthatnak-e hogy nem szeretnék a magasabb bért adni, még akkor sem, ha én vállalom ezt, csak legyen állásom???

Tapasztalatból: olyan jelentkezőt fognak választani, akinek nem magasabb a végzettsége, ugyanis akkor a magasabb végzettségért járó bért kellene megfizetni. Ezt sok helyen nem engedhetik meg.

Voltam korábban közalkalmazott, 7 évig egyetemen oktattam, aztán amint a doktorim is letettem, lejárt a szerződésem...
Mivel ennek már 7 és fél éve, nem nagyon vagyok képben a közalkalmazotti ügyekben.
Most úgy adódott, hogy megbízási szerz-sel tudok tanítani egy ideig. Azt már tudom, hogy I kategóriába helyeznek. De azon belül mire számíthatok?
Köszönöm.

Bruttó 156.600, nettó 109.474 Ft

kolleganőmnek szeretnék segíteni aki 44 éves 3éve dolgozik egyházi gyermekotthonba mint takarító.van szakmunkás végzettsége de nem ebbe a szakmába vág.Milyen besorolásba kell lennie,mert azt hallotta,hogy figyelembe kell venni a bérezésnél a szakmunkás sulit is.Most csak a minimál bért kapja.

Üdvözletem!

Tudna valaki segíteni, hogy a gazdaság vezető-helyettes (megyei fenntartás intézményben)egyetemi végzettséggel,nyelvvizsgával milyen besorolású lennék?
Szakvizsgával is rendelkezem, de nem tudom az automatikusan jelent-e több bért, illetve arra is kiváncsi vagyok, ilyenkor milyen összegű vezetői pótlék jár(na). Van. e más pótlékra lehetőség?
(4 éve van munkaviszonyom.)
Köszönöm a válaszokat.

Az lenne a kérdésem, hogy egyetemi diplomával, egy közép- és egy alapfokú nyelvvizsgával mekkora bérre számíthatok közalkalmazottként, ha eddig még nem volt munkahelyem? Köszönöm.

Kedves Viktor!

Ez alapvetően attól függ, a munkakör ellátásához szükséges-e az egyetemi végzettség. Amennyiben igen, úgy a közalkalmazotti bértábla "H" fizetési osztálya az irányadó, ez egy pályakezdő esetén 129.500.- Huf. (Bruttóban, ez nagyjából 92.000 nettót jelent) A nyelvpótlék közalkalmazottaknál nem jár alanyi jogon, csupán adható, azaz a munkaadónak (szolgálatadónak) nem kötelező megadnia. Amennyiben pedig az adott munkához nem szükséges az egyetemi végzettség, akkor az ellátásához elvárt végzettséghez igazodik a fizetés. Értsd: Ha olyan munkáról beszélünk, amely végzéséhez 8 általános a követelmény, annak megfelelő fizetés jár.
További szép napot!

Aki tudja, kérem, írja meg, hogy 2011-ben mennyi a közalkalmazotti vezetői illetményalap, ami alapján a vezetői pótlékokat és a veszélyességi pótlékokat számolják. Sürgős lenne. Köszönöm!

bérváltozás
Beküldte: Fejlesztőpedagógus (nem regisztrált) Időpont: 2011, július 4 - 15:41.

Szakvizsgázott fejlesztő pedagógus lettem.
2012.januárjától sorosan lépnék(a 3 éves)
2012. januárjától a szakvizsga miatt fizetési osztályt lépek.
A különféle vélemények- csak a fizetési osztályt léphetem
- mindkettőt léphetem, mert azt nem lehet, hogy a soros kimarad, mert akkor én 6 év múlva lépek sorosan.
Melyik igaz?????????, Hol van erre paragrafus????????? keresem , de nem találom!

Kedves érd.!
138/1992 (X.8.)Korm. rend. foglalkozik a kérdéssel, amely a közalkalmazottakról szóló tv. végrehajtási rendelete./14§, 14/A§/
Tisztelettel:joghallgató

Már úgyis megszoktuk... Mi lesz a beígért életpályamodellekkel? Azokhoz nem kéne magasabb bér? Vagy várnak vele 2014-ig, a választási évig.

Utoljára 2006-ban volt "béremelés" a közszférában, bruttó 5%. De azóta elvették a 13.havit, a ruhapénzt és most már lassan az életünket.

Szia! Hát ez az, minden évben majdnem minden szinte 10 %-kal emelkedik. Kiszámoltam, hogy 2006-ban kerestem 74 ezret, most meg 92-t, mennyit kéne ahhoz keresnem (a mhelyemhez viszonyítva), hogy életben maradjak: 140.000-t!
Csak az az 50.000 Ft hiányzik havonta, hogy felemelt fejjel még zabálnivalót
is tudjak venni a mhelyemre. Inkább otthonról viszek 2 kenyeret, meg almát, meg ami van. UNDORÍTÓ ez a NYOMOR! ÉS DOLGOZOK REGGELTŐL ESTIG B..A MEG AZ ÉG!

Bicsek! Igazad van!
Most pedig arra készülnek, hogy rács mögé tegyék azokat, akik - felismerve tarthatatlan anyagi helyzetünket -, béremeléssel kompenzáltak 2002-ben. Nyolc évig hallgattuk, hogy emiatt /vagyis: miattunk/ került adósságcsapdába az ország. Képzeljétek el, ha az akkori 50%-hoz sem jutottunk volna hozzá!!
Ma adták ki az utasítást: "ha nincs jogszabály, amelyik a politikai felelősséget jogi felelősséggé formálja, hát LÖGYÖN!" És lesz... lenni fog; fog lenni, -ne féljetek!
Már nem számít, hogy előző kormányzásuk alatt az "általuk preferált" réteg - akár 60 milliós - államilag támogatott lakásvásárlási támogatáshoz jutott, melyet az utánuk következőknek is perkálni kellett!
Nem számít, hogy a Bajnai-kormány által lekért, de fel nem használt IMF- hitelből MOL- részvény lett; méghozzá olyan, amelyik néhány hét leforgása alatt értékének ötöd részét elveszítette, s amelyeket - előreláthatólag jövőre - el kell adni.
Nem számít, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetésekből /a jövő nyugdíjának egy részéből/ sikerült gazdaságilag - talán - helyben maradnia az országnak.
Sorolhatnám, sorolhatnám, sorolhatnám..... de minek?
Cenz Antalék úgyis közbelépnek!
Megyünk előre, mint a dömper!!! A dömper mögött és előtt pedig... az úthenger!

„Sajnos a pedagógusok bérét egyelőre annak ellenére sem tudjuk érdemben emelni, hogy kész az életpályamodell, amely előírja, hogy bizonyos teljesítményhez milyen beosztás és milyen fizetés társul.” - Lehet halogatni még egy pár évig, ahogy a többi közszféra szektorban is, de már megvan az áldásos "eredménye".
- tanárhiány (egyelőre csak természettudományos szakokon... 5 év és minden szakon ez lesz.)
- nővérhiány, orvoshiány
- Nyugat-Magyarországon már rendőr/tűzoltó hiány (jobban megéri Ausztriában WC-t pucolni...:))

Olvastam a "tanárhiányról", ill. hogy "tanárhiány van(egyelőre csak természettudományos szakokon... 5 év és minden szakon ez lesz.)"....Hááát, jó lenne. Nekem mindig is kedvem lett volna oktatni.
7 éve próbálok bekerülni a közszférába, földrajzos egyetemi diplomával, azóta még beszélgetésre sem hívtak be. Még kollégiumi és napközis tanárnak sem!
Ha tud valaki valamit, írjon bátran ide: ithomka@gmail.com. Köszönöm.

Sajnos én is ebben a cipőben járok, mint Te, Kedves Földrajz szakos kolléga. Nekem 4 diplomám van, és sajnos csak kényszervállalkozásban tanítok, ami úgy fest, hogy nyáron semmi juttatásom sincsen. Próbálkozok, de túlképzett vagyok. Lehet, hogy le kéne tagadni az egyetemet, meg a szakvizsgát???

2012: bérstop, létszámcsökkentés a kormány terveiben

2011. július 26. kedd, 12:57
A kormány tartja a 2012-es költségvetési vállalását, ennek érdekében a tárcáktól további létszámcsökkentést, a dologi kiadások mérséklését várja el – olvasható a 2012-es költségvetés tervezési köriratában. A dokumentum szerint a közszférában jövőre nem lesz béremelés, s 2012-re 209 forintos svájci frankkal terveznek.

A jövő évi költségvetésben tartja a kormány a Széll Kálmán tervben meghirdetett 2,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt - olvasható a most nyilvánosságra hozott tervezési köriratban. A bruttó bérek 4,4 százalékkal emelkednek a nemzetgazdaságban a kormány tervei szerint, az infláció pedig 3,5 százalék lehet 2012-ben.

Az Orbán-kormány egy újabb kísérlete tesz arra, hogy szakítson a bázisalapú tervezéssel - vagyis, hogy a 2012-es előirányzatok a 2011-es költségvetés számaira épüljenek. A körirat szerint a tárcáknak a következő hetekben át kell gondolni feladataikat, és azokat a költségvetési forrásokhoz kell igazítani. Jelentősen csökken a tárcák mozgástere: az ez évi költségvetésben egy miniszter a saját tárcáján belül bármit bárhová átcsoportosíthat, ám 2012-től megszűnik ez az idén bevezetett gyakorlat, a minisztereknek végre kell hajtani az elfogadott költségvetést.

A bázislapú tervezéssel való szakítás azonban nem lesz teljes, hisz két oldallal az anyag már azt taglalja, hogy a 2012-es támogatási keretszámokat a 2011-es költségvetésből kell meghatározni, mégpedig úgy, hogy a február elsején elhatározott zárolásokat levonják 2012-es bázisból. Mint ismert, a kormány az idei hiánycél-tartása érdekében mintegy 150 milliárd forintos zárolásról döntött alig egy hónappal a 2011-es költségvetés életbe lépést követően. Júniusban a parlament is ennek szellemében módosította a büdzsét - vagyis az idén elvont 150 milliárd forinttal a tárcák jövőre sem számolhatnak - ami nem meglepő annak fényében , hogy az ideihez képest mintegy 600 milliárd forinttal alacsonyabb lehet a költségvetés pénzforgalmi hiánya.

Megszűnik a bírságolási kényszer a tárcáknál?

A tárcák saját bevételeit megnyirbálja a kormányzat oly módon, hogy 2012-től a tárcáknál keletkező bírságbevételek a központi költségvetésbe folynak és nem maradhatnak a tárcáknál. Ezzel megszűnik a bírságolási kényszer. A rendőrség esetében a bírságbevételek már idén is elvonta a tárca - így a rendőrök már most sem érdekeltek közvetlenül a bírságolásban.

A tárcáknál 2012-ben tovább folytatódhatnak az intézmények összevonásai és megszüntetései - legalább is a NGM erre ösztönzi a minisztériumokat. Más kérdés, hogy erre mekkora lesz a hajlandóság. Ha intézmények megszüntetésére nem is kerül sor, akkor is kötelező a tárcáknak "karcsúsítani" vagyis "érdemi létszám-megtakarítást elérni" olvasható a köriratban. Az NGM a minisztériumoktól és költségvetési intézményektől a dologi kiadások csökkentését is elvárja - vagyis kevesebb papírt, munkaeszközt, külső szolgáltatást lehet 2012-ben vásárolni.

Nem lesz béremelés

A körirat szerint a közszférában jövőre nem lesz béremelés. Ahogy a körirat fogalmaz: " a tervezés jelenlegi szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen nem növelhető". A munkaadókat terhelő járulékokkal a hatályos jogszabályok alapján kell számolni, megtervezni az előirányzatot. A nyugdíj-biztosítási járulék mértéke 24 százalék, az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék 3 százalék, melyből az egészségbiztosítási járulék (természetben és pénzbeli) 2 százalék, a munkaerő-piaci járulék 1 százalék.

209 forintos svájci frankkal terveznek

A költségvetési köriratban rögzíteni kell, hogy a tervezésnél milyen devizaárfolyamokat kell figyelembe venni. Eszerint 2012-re 209,2 forintos CHF, 267,5 foirintos EUR és 187,5 forintos USD-kurzussal kell számolni az érintett tárcáknak. Fontos tudni, hogy ez nem kormányzati prognózis - hanem egy technikai szám, az elmúlt hónapok átlagárfolyamából számolva.

Eltüntetik a száz millió alatti kifizetéseket a könyvekből

A költségvetés áttekinthetőségét és tömörségét kívánja a kormány növelni - ennek érdekében csökkennek az előirányzatok. Ezzel a megoldással ugyan csökkent a törvény terjedelme, de ellenőrizhetősége ezzel arányban csökken. Az NGM ajánlása szerint a hasonló célú előirányzatokat egy soron kell megtervezni, így minden 100 millió forint alatti egyedi támogatást, így gyakorlatilag titokban maradhat számos alapítvány támogatása.
...
forrás: www.szakszervezetek.hu

Csak annyit írhatok, hogy köszönjük viktor. 72000-ből úgy élek mint akit hájjal kenegetnének, csak az a gond hogy éhezünk és ha mi nem dolgozunk akkor nem lesz aki wc papírt tesz neked a budiba.Ha összeomlik az informatika rendszered , nem tudsz majd jegyet foglalni hawaiba vagy nézni az internetes pornót és és és ..
Megbecsülést és tisztességes bért követelünk hogy emberként tudjunk élni és magyarul gondolkodni. Mert ami most folyik az egyenes út a feudalizmusba majd az ókorba.
És ha baj lesz te ugye el fogsz tünni...GRRRR utálok magyarnak lenni utálom az államot utálom a kizsákmányolást és a törvényes lopást . Többeknek mondom ne keverjük a köztisztviselőket és a közalkalmazottakat mert teljesen mást jelent. Ne irigykedjetek ránk, mert bár ugye van munkánk , meg sok sok túlóránk , de a bérek folyamatosan csúsznak vagy már rebesgetik , hogy meg sem kapjuk. Bocs mindenkitől , hogy savanyú a cukor ,de elfáradtam nem éri meg viktornak dolgozni így lépek.

Kedves Mindenki!

Egyházi középiskolában tanítok évek óta (mat.-fiz.), főiskolai végzettséggel. Most végeztem el a mesterképzést, mindkét szakon. Kérdés: holnap bemutatom a diplomámat az igazgatónak, mikor kell átsoroljon (H-ba?). Egyes vélemények szerint azonnal, mások szerint január 1-től.

Ha egyetemi végzettséget szereztél a diplomád kiállítását követő hónap elsejétől kell átsorolni. Ha szakvizsgát szereztél volna (tehát G-be vagy I-be lépnél) csak január 1-től kellene. J

MA képzésen egyetemi szintű diplomát szereztem 2011 Júniusában. Ehhez képet az átsololást csak 2012 január 01-től akarják megtenni,arra hivatkozva, hogy csak következő naptári év január 01-től kötelesek.Teszik ezt annak ellenére, hogy eddig nem ez volt iskolámban a gyakorlat, mindenkinek, aki eddig végzett július 01-től változott a besorolása. Melyik paragrafus vonatkozik ide valójában?A költségvetésbe is be volt tervezve egyébként az átsorolással járó bértöbblet.

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!