JUBILEUMI JUTALOM

Kedves Mindeki!
Kolleganőm betöltötte az 59 évet, 41 év szolg.ideje van. Szeptembertől szeretne nyugdíjba menni. Ez egy februári döntése, akkor még megkaphatta volna az esedékes 40 éves jub.jutalmat. A mostani tényállás szerint nem kaphatja meg mivel ápr.elején megváltoztatták. Borzasztó csalódás.(nagyjából egy éve van hátra a 40 évhez) Én próbáltam összeollózni a változásokat az eredetivel, és azt olvastam ki a törvényből, hogy azért nem kaphatja meg, mert Ő maga kéri a nyugdíjazását.
Ha felmondtak volna neki akkor megkapta volna? vagy valamit nem jól értelmezek?
Júniustól is csak 2 hónap a felmentési idő, ha mi magunk kérjük a nyugdíjazásunkat? Köztisztviselők vagyunk.
Javaslatom a fentieket figyelembe véve: aki el tud menni ebben az évben valamilyen formában nyugdíjba, az menjen, mert a jövő évi változásokat is így fogjuk egyik napról a másikra megkapni. Jobb nem lesz a nyugdíjba menőknek.

Köszönöm a segítséget.
Anikó

Hasonló cipőben jár az édesanyám. Július 2-án lesz 40 éves munkaviszonya az egészségügyben, szeretne elmenni a 40 év után igénybevehető nyugállományba. A 40 évből 36 évet töltött közalkalmazottként. Vajon neki jár-e a jubileumi juttatás ? Ő azt állítja, hogy nem kell a 40 betöltött közalkalmazotti év, elég a 35 év + 1 nap. Igaz ez ?

Kedves Mindenki!
Tanár vagyok, 36 éve tanítok, jár-e a jubileumi jutalom, ha a munkáltató nem akar felmentéssel nyugdíjba küldeni, csak azt akarja menjek el magam akaratából jutalom és felmentési idő nélkül? (ez évben leszek 60 éves)
Köszönöm

Kedves Krisztin!
Tudsz-e már valami biztatót 52-es születésű tanárnők jubileumi jutalma ügyében? Engem sem mentenek fel, nekem kellett kérnem a nyugdíjazásomat (igaz, hogy teljes óraszámban már tavaly is csak némi trükközéssel tudtak alkalmazni, örül a munkáltató, hogy elmegyek nyugdíjba)
Augusztus 16-án túllépem a 35 év közalkalmazotti jogviszonyomat, majd októberben megyek 59 évesen előrehozott öregségi nyugdíjba, tehát járna a jutalom, de ők azt mondják, ez csak felmentés esetén kötelező.
Úgy látom, a köztisztviselők esetében nincs probléma, mi közalkalmazottak hogy állunk?? Fordult már valaki közülünk is bírósághoz?
Tud valaki valamit?
Köszönök minden információt!

A kjt. egyértelműen meghatározza azokat az eseteket, hogy mikor jár jubileumi jutalom. A közalkalmazotti jogviszonyról való lemondás esetén nem jár 35 év után a 40 éves jubileumi jutalom. A köztisztviselőknek pedig még előrehozott és a 40 éves nyugdíjazás esetén sem jár, hiába mentette fel a munkáltató.

Kedves Kérdező!
Igaz, hogy nem engem szólítottál meg, de nem állom meg, hogy a jubileumi jutalmaddal kapcsolatos kérdésedre ne adjak /tudásom szerinti, korrekt/ választ; ill. ne fejtsem ki véleményemet a munkáltatód eljárásáról.
1. A munkáltató "trükközése" az alkalmazásodnál - most visszaüt. Ki merem jelenteni, Veled is trükközött. Ha már annyira "felesleges munkaerővé váltál" tavaly, miért nem mentett fel, adott végkielégítést stb.?
2. Miért nem mentett fel - őszi nyugdíjba vonulásodra hivatkozva - az előző tanév végén? Kérted írásban? Ha nem kérted, miért nem hívta fel erre a dologra a figyelmed? Hogyan szűnik majd meg a jogviszonyod? Közös megegyezéssel? A részedről történő lemondással?
3.Az a véleményem, hogy ő most több piros pontot bezsebel a fenntartótól, amiért ilyen könnyen "meg tud szabadulni" tőled. A lelkiismeretével viszont neki kell majd elszámolni! Felháborító, a pedagóguspályán pedig - megítélésem szerint - embertelen, ahogy az idősödő emberekkel elbánnak. LÁTSZIK, hogy NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYBEN DOLGOZUNK. Biztosan csodálatosan levezetett osztályfőnöki órák megtartását várja el a pedagógusoktól, amikor az idősek megbecsülése a téma. SZERINTEM: A PÉLDAMUTATÁS A LEGJOBB NEVELŐESZKÖZ!
Bízom benne, hogy a saját nyugdíjazásakor sem lesz nagyobb elvárása, mint amennyit most ő ad.

Egyébként sajnos, valóban csak akkor illetett volna meg - a Kjt. szerint - a 35 év után a 40 éves jubileumi jutalom, ha felmentettek volna.

Azért arra figyelj, hogy legalább a nyáron kivett, teljes évi szabadságoddal kapcsolatban ne követeljenek vissza semmit.

Remélem, más kedvezőbb válasszal szolgál!

Üdv: Judit

Sziasztok mindenki!köztisztviselőként 2010 december hónapban korengedményes nyugdijba mentem de, a 2011 augusztusában esedékes 40 éves jubileumi jutalmat kedvezményes jogosultsági feltétel hiánya miatt nem kaphattam meg, mivel nem minősűltem nyugdijasnak a közszolgálati biztositotti jogviszony ideje alatt.Vagyis 2008 01-01 től úgy alkottak törvényt, hogy a nyugdijba menő ne tudjon élni a törvény adta lehetőséggel, mert a Tb. törvény szerint előbb megkell a biztosítási jogviszonynak szünni és aztán lehet nyugdijat igényelni.Jól ki van találva.Gyurcsány kormány észbe kapott 2007-ben, de csak a közszféránál.A magyarázatra egyébként Legfelsőbb Birói döntést is olvastam, ahol a jubileumi jutalom kifizetését jogosnak tartotta, megítélte, mert a munkaviszony nyugdijazás miatti megszüntetése a köztisztviselő kérésére mindegy, hogy a megszüntetés módja hogyan van ok-okozati összefügésben van, vagyis a jogviszony megszünésének egyenes következménye a nyugdij igénylés.

Jár neked a jubileumi jutalom.Ha nem fizetik ki, fordulj Munkaügyi Bírósághoz.
Több Legfelsőbb Bírósági ítélet/EBH 2006.1542/ is kimondja, hogy a jub.jutalom kifizetésének nem az a feltétele, hogy nyugdíjasnak minősülj, hanem, hogy a jogviszony megszünése és a nyugdíjazás össszefüggjön.A megszünés jogcíme sem számít.Ha a megszünést követő naptól nyugdíjas vagy jár a jubileumi jutalom.

T.Vendég3 !
Köszönöm szépen a válaszod.Én is számtalan helyen kutakodtam a jogosultság után de az zavar be, hogy 2008 január 01-től változott a nyugdíjazási törvény miszerint a közszolgálati jogviszonyt meg kell szüntetni és csak másnaptól lehet nyugdíjas. A munkáltatók a "nyugdíjasnak minőssülés" törvényi kfejezésbe kapaszkodnak az elutasításkor. Mert a közszolgálati jogviszony megszünésének napján még nem nyugdíjas a köztisztviselő.Igy a munkáltatójától már nem jogosult a kifizetésre.Az előrehozott,korengedményes nyugdíjnál lehet akadálya a kifizetésnek 2008-tól?.

Mindegy milyen jogcímen szünt meg a munkaviszonyod 2010-ben, ha a következő naptól nyugdíjat állapítottak meg neked, jogosult vagy a 40 éves jubileumi jutalomra.
Hasonló cipőben járok és most nyertem meg a munkaügyi pert.

Először írásban kértem a munkáltatómtól a kifizetést,hogy legyen a kezembe egy elutasítás.Utána fordultam bírósághoz.A kereset beadása után 2 hónapra volt a tárgyalás kitűzve.Az első tárgyaláson már ítélet is született,mert igyekeztem mindent mellékelni /munkakönyv másolata,kinevezés, előző jub.tutalom kifizetéséről határozat ill. a mostani elutasításáról,közszolg.jogviszony megszüntető,nyugdíj megállapító határozat./sőt jogerőre is emelkedett, mert a volt munkáltatóm rájött, hogy igazam van.
A per semmibe nem került, mert munkavállalói költségkedvezményt kértem.
Szerintem neked is sikerülne, én több emberről tudok, akik szintén megnyerték.
Ha tudok még segítek, csak írj.

Kedves Vendég3!
37év köalkalmazotti (kórház)munkaviszony,(43év)után,59évesen előnyugdíjba mentem.Július31.ig,volt a munkaviszonyom,és aug.1-től kértem a nyugdíjazásomat.A munkaviszonyom, lemondással szűnt meg.A kórház nem fizette ki a 40éves jubileumi jutalmat részemre.Szerinted járt volna? Köszi a válaszodat

Sajnos nem tudok neked segíteni, mert nekem köztisztviselői jogviszonyom volt,ami 2010-ben szünt meg.
2011. áprilistól úgy tudom módosultak a jubileumi jutalom kifizetésének feltételei.

Kedves Vendég3!
köszönöm a válaszodat.

T. Vendég3!
Nagyon köszönöm a segitségedet,elfogadom.Elég sajnálatos. hogy az elintézés egyszerű módon nem rendezhető. Úgy vélem, hogy ez a munkáltatóknak idő húzáshoz jó.Ma elmentem a Db-i jogpont.hu tanácsadóhoz, de nem jártam sikerrel,mert egésznap zárva volt.Egyébként én is előkészítettem a Bírósághoz az anyagaimat.Üdvözlettel:juci

T.Vendég3! Neharagudj már a sok kérdésért, te is előrehozott, vagy korengedményesen mentél nyugdijba.A későbbi kifizetésért kértél kamat megítélést?

Az én jogviszonyom eü.alkalmatlanság miatt szünt meg.De mint említettem a " a hosszú közszolgálat elismeréseként járó juttatás rendeltetése szerint nem köthető a jogviszony megszüntetésének jogcíméhez".A lényeg hogy a következő naptól nyugdíjas legyél.Igen, kértem kamatot a kifizetés időpontjáig.
Amint megkapom a jub.jutalmat,kérem a nyugdíjam újraszámítását is.
Ha adsz egy email címet, szívesen segítek többet is.

T.Vendég3! köszönöm szépen. timan.j@freemail.hu

Kedves Vendég3!
Köszönöm szépen megtisztelő válaszod.Kérdésem az lenne feléd,hogy mennyi időt vett igénybe a Birósági eljárás és volt e költség vonzata részedre, mert én is gondolkozom,hogy Bíróság elé viszem.Tanácsul kaptam még a magyarország.hu-tól, hogy érdeklődjem a jogpont.hu ott ingyenes jogi tanácsot adnak munkavállalóknak.

Jól értem: amennyiben felmentési időre esik a 40 éves szolgálati idő betöltése, akkor nem jár a jubileumi jutalom? A közszolgálati jogviszony megszüntetését a felmentési idő lejártával kell kérni nem?

T.vendég! A köztisztviselőnek kedvezményes jubileumi jutalom csak abban az esetben nem jár, ha pl. a közszolgálati jogviszony megszünése után következne be az adott jubileumi év.Ha még a felmentési idő alatt eléri pl.35 évet akkor megkapja. Bár különböző leírásokban csak azt lehet olvasni ,hogy előrehozott nyugdíj igénylése esetén 2008 január 01-től nem jár.Korengedményes nyugdíjazáskifejezéssel sehol nem találkoztam. Jól ki van forgatva a köztisztviselői törvény nehogy megértse a munkavállaló a ránézve hatályos törvényt.Üdvözlettel

Kedves Mindenki! A következőt szeretném megtudni:Idén juniusban van a 25.évem közalkalmazottként.Nálunk mindig az a kifogások egyike,hogy a költségvetésben nem szerepel vagy szerepelt és majd... meglátjuk jövöre,hogy lesz e keret.Tehát, kötelesek nekem a betöltött idő után a törvény alapján kifizetni a 2havi bért, vagy sem és halogathatják amig gonolják? Mit lehet tenni az utobbi esetben? A másik kérdésem a járulékokkal együtt értendő a 2havi bér,gondolok itt veszélyességi,ágymeletti,stb potlékok vagy csak az alapbér.Nagyon köszönöm elöre is a választ

Kedves GEMMA!
Én, igaz tanító-közalkalmazott vagyok, ( A kérdésedből, pótlékok fajtáiból látom, Te más területen dolgozol.)de a KJT mindenkire vonatkozik. A jubileumi jutalmadat kötelesek legkésőbb a napján kifizetni. Az, hogy a munkáltatód nem tervezte, az az ő nagy hibája. ( Át kell nézni a személyi anyagokat is.) Ezügyben nem hívatkozhat semmire. A pénz viszont csak az alapbér.

Kedves Tanító!
Nagyon örülök a válaszodnak! Egyébként én is pont így gondoltam,csak az a fura,hogy mélyeket hallgatnak erről,mármint a munkahelyen és nekem kell a "kevéske" munka mellett a mit tudom én kivel majd, még szépen kérnem,na jó.Gondolom értesz.Abban tudnál nekem segíteni,ha kifogások sorát kapom, ill. ezt megelőzve,milyen számú § ra,bekezdésre hivatkozhatok?

Kedves "f anikó"!
Ha jól értelmezem, kolléganőd februárban kérte a felémentését nyugdíjazás miatt. Akkor még meg sem született a Ktv. - számára kedvezőtlen - módosítása. Ebből következik, hogy az elindított felmentési folyamatot az eredeti tv. szerint kell befejezni. /azaz szeptemberben a be nem töltött 40 év után is jár a jubileumi jutalom./ Sehol nem találtam utalást arra a törvényben, hogy a módosítás a folyamatban lévő ügyekre is hatályos. Azért javaslom, hogy ti is olvassátok át, hátha "elrejtve" van utalás a szokásostól eltérő hatálybalépésre!
Amennyiben nem történt meg a felmentési folyamat, jubileumi jut. szempontjából "nyert ügye" van az érintettnek. Ugyanis amennyiben a jogviszonyát "közös megegyezéssel" vagy "lemondással" szünteti meg, -a módosított rendelkezés szerint is jár a jub. jutalom. /A megfelelő §-nál az áll, hogy csak azokra nem vonatkozik a be nem töltött idő alapján megadandó jub. jut., akik előrehozott v. a nők kedvezményes nyugdíjazása miatt kezdeményezték a felmentésüket./

Kedves Kori! Ez igaz Rád is!

Kedves ijudit!
Engem is érdekelne hogy hol olvasható az a törvény szerint, hogy előrehozott, korengedményes, vagy nők kedvezményes nyugdíjazása esetén nem fizethető a jubileumi jutalom. Teljes mértékben elrejtették a törvényakotók a tisztán látás mellőzése miatt.Köszönöm szépen megtisztelő válaszod.

Kedves fanikó!

Olvasom a hozzászólásod és eléggé megíjesztettél! Én is köztisztviselő vagyok és júliusban lesz meg a 40 évem. Decemberig akartam dolgozni,mert akkor kapnám meg a jubileumi jutalmamat. 40 évest. Azt irod, hogy ápr. elején megváltoztatták. Hol láttad ezt, Hol tudnék utána nézni. Én is szinte napi szinten bogarászom a jogszabályokat, de lehet hogy mégis lemaradtam valamirő?
Várom a válaszod:
Üdv. Kori

Kedves Kori!
Sajnos április óta csak most jutottam ide a fórumra. Amiben segítséget kértem azt a legújabb köztisztviselői törvény 49/E paragrafusában olvashatod, csak hozzá kell olvasni a hivatkozott paragrafusokat is. Én is gyakorlatilag összeollóztam, és próbáltam értelmezni. Én nem vagyok érintett, csak a kolleganőm, akit viszont nagyon sajnálok, mert 40 évig csak közszolgaként dolgozott. Talán valahogy megkapja. A nekem küldött válaszban rád vonatkozóan is találsz választ. (előtted lévő cikk)Ha jól értem a dolgot, akkor decemberben kaphatnád meg a jub.jutalmat. Dolgozzál decemberig. Vedd fel a jub.jutalmat és menj el utána nyugdíjba.A mostani szabály szerint jövőre még az idei feltételekkel el lehet menni. DE NAGYON FIGYELJ, ÉN IS EZT TESZEM. AZT IGÉRTE A KORMÁNYUNK, HOGY SZEPTEMBER VÉGÉRE KÖZZÉ TESZIK A 2012-BEN ÉLETBELÉPŐ NYUGDÍJJAL KAPCSOLATOS JAVASLATAIKAT.
Kívánok Neked hosszú boldog, gondtalan nyugdíjas éveket.
Év végével lehet én is elmegyek. A jub.jut.-ban nem vagyok érintett ebben az évben, de ha jövőre mennék el év végével, akkor a jelenlegi szabályok szerint nekem is meg kellene kapnom a 35 éves.
Ki tudja mi lesz a helyzet nyugdíjügyben, meg egyáltalán jövőre.
Üdvözlettel
Fanikó

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!