Iskolatitkárok

Csak a pedagógusokról beszélnek, de mi lesz az iskolatitkárok, pedagógiai asszisztensek fizetésével? Ők maradnak a régi tábla szerint? Mi nem pedagógusok vagyunk, de ott dolgozunk közöttük.

Korábbi munkahelyemen, NOKS-os ként mint szakmai munkát segítő és szabadidő szervező (érdekes megnevezés) dolgoztam, erre kaptam a kompenzációt. 2017 jan 1-tól sikerült munkahelyet váltanom, a KK-hoz kerültem de így is azt az információt kaptam, hogy mivel a jogviszonyom folyamatos, a nagyobb bérezés ellenére is jár a kompenzáció mivel 2011-et megelőzően már ebben a munkakörben voltam.

A kérdésem az lenne, hogy most is jár-e?

Kedves Iskolatitkárok! Van egy csoportunk a facebook-on, keressétek Iskolatitkárok néven. Nem csak panaszkodni szoktunk, hanem napi infókat osztunk meg egymással és próbáljuk segíteni egymás munkáját.

Garantált bérminimumot keresek. Ehhez eddig járt 10300Ft kompenzáció a 3§ 6 A bekezdése alapján. 7% noks-os emelést kaptam, határozott időre szóló keresetkiegészítés címen (12635Ft). Ezzel így emelkedett az illetmény, viszont ezzel együtt az eddig kapott kompenzáció 1900Ft-ra csökkent. Gyakorlatilag kaptam 12635-10300+1900Ft=4235Ft emelést, ami 2,3%. Ezt biztosan így akarták a kormányrendelettel vagy a munkáltató számol rosszul?

Az iskolatitkárok helyzete főleg az utóbbi pár évben történt pedagógus béremelés és garantált béremelések hatására még inkább romlott. A kormányzatot nem érdekli és úgy látszik még a választások előtt sem fontos a helyzetük. Csak nagy ágazati rétegeknek adnak kedvezményeket, gondolom az alapján remélve, hogy rájuk fognak szavazni.
Az iskolatitkárokon belül főképpen a felsőfokú végzettséggel és idősebb korral, több jogviszonyidővel rendelkezőket sújtja jobban a jelenlegi helyzet, ugyanis a garantált béremelések következtében a náluk 20-30 évvel fiatalabb és középfokú végzettségű munkatársuk már megelőzi őket nettó bérével. A Kjt. bértáblában például az F/12-től felfelé, évtizedek óta nem volt alapbér rendezés. Ez a jelenlegi Alkotmány és Munka Törvénykönyve, továbbá a Kjt. idevágó pontjai alapján is jogsértő, nem beszélve arról, hogy az emberi méltóságot is nagymértékben bántja, megalázó helyzet ilyen bérezés alapján dolgozni, főleg annak, aki minden rossz gazdasági döntés szenvedő résztvevője volt az elmúlt évtizedekben. Az is borzasztó, hogy a pedagógus szakszervezetek nem foglalkoznak kellő súllyal a nevelést és oktatást segítő emberek sorsával, holott rajtuk múlik alapvetően az oktatással összefüggő tevékenységek rendezése, javítása. Ez gyakorlatilag ugyanolyan, mint például az egészségügyben az ápoló, asszisztens személyzet és az orvos munkájának összefüggése. Erről tudják az emberek, hogy sokszor fizikai értelemben egy jó ápoló nem dolgozik kevesebbet, mint az orvos, csak a szellemi kategória és felsőbbség meghatározó. Az oktatásban ugyanígy van, mégsem ismerik el és nem foglalkoznak vele. Tehát kérnénk a pedagógus szakszervezeteket, hogy ne csak a pedagógusok érdekeit védjék. Még valamit hozzátennék. Évekkel ezelőtt nagy bérelvonásokat eszközöltek a közalkalmazottaknál, minden kafetéria elemet elvontak, ugyanis jelenleg az iskoláknál nincs se étkezési jegy, se semmi hasonló juttatás. Ezzel szemben a köztiszviselői és kormánytisztviselői kategóriákban elég magas összegű juttatási csomagok vannak. Ez pluszban hozzájárul az iskolatitkárok helyzetének romlásához. A centralizáció, a tankerületek megalakulása még inkább rontotta a helyzetet és a működés hatékonyságát minden szinten, az anyagiak terén főleg. A tankerületekben dolgozók köztisztviselők, az iskolákban dolgozók közalkalmazottak. Mint tudjuk, ez alapilletmény szintjén majdnem a duplája a közalkalmazottakénak. A kafetéria rendszer kialakítása költségvetési szinten a legfőbb irányító tankerület hatáskörébe tartozna, de természetesen, mivel őket nem érinti, semmit nem tesznek a rendszer jobbá tétele irányába. 2017. karácsonyán például 0 Ft értékben kaptak semmit a közalkalmazottak, amire évtizedeken keresztül nem volt még példa. Kérdezném akkor, hol van a fejlődés és hol van az életszínvonal emelkedése az oktatásban dolgozó közalkalmazottak számára. Itt csak a pedagógusok bérhelyzete lett egyelőre kielégítően rendezve.

Szia, a bérkompenzáció gyanús, elég nagy az eltérés...
A megfelelő mellékletben( meg kell nézned a béredhez tartozó összeget, ebből le kell vonni az anno kapott kiegészítést, és a különbözet adja a bérkompenzációt...
A leírtak alapján az 1.es mellékletben a béredhez tartozó bérkompenzáció 11000. Ebből le kell vonni azt az összeget amivel 2011 ki volt egészítve a béred a gar.bérminimumra de itt olvashatod át a részleteket http://semmelweis.hu/human/files/2018/01/462-2017-_-xii-_28-_korm-_rendelet.pdf

It csak panaszokat olvasok.választ egyre sem írtak. Írom én is. It minden jár de semmi sem jut. 7+3% miért nem kapom?berkompenzació miért nem kapom?

Kedves Karbantartó! Ha visszaolvassa a kérdéseket és válaszokat, itt minden le lett már többször írva. Ön nem a nevelő-oktató munkát segítők körébe tartozik, Ön technikai dolgozó, így a 7+3 százalék nem illeti meg. A bérkompenzációval kapcsolatosan is teljes értékűek a válaszok lentebb erre a kérdésre.

2010-ben 2011-ben hol dolgoztál ?Ez az első kérdés, ettől függ, hogy jár vagy sem a bérkompenzáció.

A karbantartó sajnos, nem nevelést oktatást közvetlenül segítőnek számít, így rád nem vonatkozik a 7+3% emelés......
A nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörök: az óvodatitkár, iskolatitkár, kollégiumi titkár, dajka, gondozónő és takarító, laboráns, könyvtáros, szakorvos, pedagógiai felügyelő, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő, pedagógiai asszisztens, gyógypedagógiai asszisztens, szabadidő-szervező, pszichopedagógus, műszaki vezető, ápoló, hangszerkarbantartó, jelmez- és viselettáros, úszómester, és rendszergazda munkakörök.

Nem tartoznak a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörök közé: a munkaügyi, személyzeti előadó, gazdasági dolgozó, műszaki dolgozó, oktatástechnikus, számítógép-kezelő, számítógép-rendszerprogramozó, ügyviteli gépkezelő, ügyviteli dolgozó, könyvtáros technikus, könyvtáros asszisztens, kisegítő dolgozó munkakörök.

Érdeklödnék a klikk kinevezett kisegitönek de viszont az intézmény ahol dolgozok kinevezett gondnoknak meg karbantartónak annyi pénzért mint a takaritók ez jogos-e

A következő kérdésem lenne közalkalmazotti besorolással kapcsolatosan:
20 éve iskolatitkárként dolgozom egy általános iskolában. 2012-ben végeztem el az emelt szintű iskolatitkár OKJ tanfolyamot (54-es), így 2013. január 1-el D 10-ből E 10-be helyeztek át.jelenleg a fenntartó vitatja a besorolásomat és vissza akar sorolni D-be. Szeretném kérdezni, hogy megfelelő helyre vagyok-e besorolva, vagy egyáltalán vissza lehet-e sorolni valakit a régi helyére? Előre is köszönöm a választ! S. Zsuzsanna

Segítséget kérnék besoroláshoz. 15 év szakmai gyakorlatom van NOKS munkakörben, mint iskolatitkár. Jelenleg is az vagyok, folyamatos 24 év közalkalmazotti jogviszonnyal. Februárban szerzek pedagógus végzettséget. Azt mondták nekem, hogy gyakornok státuszba kerülök, de az is lehet, hogy a jogszabályok szerint szakmai gyakorlatnak beszámítják a NOKS-os éveimet és pedagógus I. kategóriába kerülök. Tud valaki biztosat mondani ebben az ügyben? Esetleg hasonló eset? Köszönöm a választ. Judit

Szia, megkérdezhetem, hogy pontosan milyen pedagógus végzettséget szerzel?
köszi, üdv!

Szia! Pedagógiatanár és inkluzív nevelés tanára végzettségem lesz. Tudsz valami infót? Üdv: Judit

Olvasom itt a hozzászólásokat.
El kell menni. 5 évet húztam le rendszergazdaként egy egyetemen.
5 évig hallgattam a hazudós papot hogy majd jövőre, meg majd jövőre, meg hallgattam a tanár sírdogálást amikor odajött hozzám 350 bruttóval és elkezdett sírdogálni nekem /akinek 166 a bruttója közalk bértábla F10, felsőfokú nappali mérnök-inf végzettség/ hogy neki milyen szar. Egy vödör kaki az egész. Eljöttem nem bántam meg. Ti is tegyétek ezt. Jó a munkaerőpiaci helyzet.
Sokkal kevesebbet kell dolgozni a versenyszférában mint ebben a magyarországi közizében.

2014-ben én is ezt ajánlottam a sírdogáló rendszergazdáknak. Örülök, hogy te léptél és jól sikerült. Olyan informatikus hiány van, hogy szerencsére most már az életkort sem nézik, mint korábban. Nincsenek csókosok, itt a teljesítmény számít. A rendszernek, programnak mennie kell. Úgy kell működnie, ahogy tervezték.

Rengetek kérdés merült fel!
Technikai dolgozó-takarítónők vagyunk!
2017 01.01-től visszakerültünk a klikhez.
Ugyanazokkal a feltételekkel vettek át minket az önkormányzattól,béren kívüli juttatással (havi + erzsébet utalvány)
2017 juniusáig megkaptuk az béren kívüli juttatást.Júliusi hónaptól akkor már nem jár?Nem is kérhetjük?
Nem kaptunk semilyen papìrt,hogy a későbbiekben már nem kapjuk.
Beiskoláztatási támogatás sem jár?

És a takarító nem tanárokat segíti?

nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörök: az óvodatitkár, iskolatitkár, kollégiumi titkár, dajka, gondozónő és takarító, laboráns, könyvtáros, szakorvos, pedagógiai felügyelő, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő, pedagógiai asszisztens, gyógypedagógiai asszisztens, szabadidő-szervező, pszichopedagógus, műszaki vezető, ápoló, hangszerkarbantartó, jelmez- és viselettáros, úszómester, és rendszergazda munkakörök.
Mindenki más megkapta a kétszeri juttatást csak a takarítók nem.
Nem vagyunk rá jogosultak?
Köszönjük a megtisztelő válaszát!

Szeretnék sorstársakat találni ,iskolai takarítonök egyenlö munkát végzünk külömbözö bérért.2fö 8ált isk végzettségü 3föszakmunkás de nem szakirányu pl elado varro stb.2fö minimálbért kap 3fö garantalt bérminimumot.A takaritáshoz nem kell végzettség ,szeretnénk tudni ez más intézményben is igy müködik?

Sajnos mi nem vagyunk KLIKK-esek, Nemzetgazdasági Minisztérium a fenntartónk. Pontosan senki nem tudja mi jár mi nem de az biztos hogy nálunk a takarítóknak ha van végzettsége ha nincs a minimálbért kapja. Csak az érettségivel rendelkező kapja a garantált bérminimumot, nálunk ez jelen esetben a portás. Januártól a 7+3 %-ot sem kapjuk. Nekem is lenne ez ügyben kérdésem és olyanok válaszát várnám akik Szakképzési Centrumban dolgoznak, hogy ők kapják-e vagy nem a 7+3%-ot, és a besorolási bérük függ-e a végzettségüktől, avagy nem?

Igen.
Akiknek jogszabály nem határozza meg a munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettséget, szakképesítést, szakképzettséget, vagy a munkakörre több fizetési osztályt állapít meg, vagy külön jogszabály alapján a munkakör több iskolai végzettséggel, képesítéssel ellátható, a közalkalmazottat a munkakör ellátásához a legmagasabb iskolai végzettsége, képesítése alapján kell besorolni.

Az Igent a besorolási bérre kell érteni vagy a 7+3%-ra? Avagy mindkettőre? Hozzáteszem nem a KLIKK-hez tartozunk.

Ajánlom figyelmükbe, hasznos információk kaphatók:
http://www.aktualis-ma.hu/a-kozszferaban-dolgozok-munkaviszonyanak-megszuntetese-a-fegyelmi-felelosseg-szabalyai-2017-09-21-budapest/

Csak érdeklődnék,hogy a takarítói munkakörbe is járt a 7+3%-os béremelés?
Mert hogy nálunk azt nem adtak,pedig mi is klikk-esek vagyunk :(

Kedves Akárki !
Talán ebben a közleményben megtalálja a kérdésére a választ .

Nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak, valamint az egyéb (pl. ügyintéző, kisegítő) munkakörben dolgozók figyelmébe!

2017. február 20. 15:39
Cimkék: pdsz, ráció
A PDSZ a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak, valamint az egyéb (pl. ügyintéző, kisegítő) munkakörben dolgozók besorolásával és bér-, illetőleg illetményemelésével kapcsolatban az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet...
A nevelési-oktatási intézmények működtetési feladatellátásának változása miatt másik munkáltatóhoz került közalkalmazottaknak legkésőbb 2017. január 1-én meg kellett volna kapniuk a kinevezésüket, kinevezés-módosításukat, és mindenkinek, akinek változott az illetménye, az átsorolást. A munkáltató jogsértően jár el, ha érvényes kinevezés, átsorolás nélkül foglalkoztatja a közalkalmazottat. Javasoljuk, hogy mindenki írja rá a kinevezésre, átsorolásra, hogy mikor vette át! Ha ez nem történt meg, utólag is érdemes ilyen tartalmú nyilatkozatot írni, és az intézményvezetővel aláíratni.

A 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 32. § (3) bekezdése szerint, ha a közalkalmazott a "B"-"D" fizetési osztályba került besorolásra, illetménye nem lehet kevesebb a garantált bérminimum – havi 161.000 Ft – összegénél. Amennyiben nincs az adott munkakörre előírt képesítési feltétel, és az érintett legmagasabb iskolai végzettsége, szakképzettsége, szakképesítése alapján legalább a „B” fizetési osztályba van besorolva, az 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 32. § (3) bekezdése alapján garantált bérminimumra jogosult akkor is, ha munkakörére nem előírt a középfokú iskolai végzettség, illetve középfokú szakképzettség. Akiknek jogszabály nem határozza meg a munkakör ellátásához szükséges iskolai végzettséget, szakképesítést, szakképzettséget, vagy a rendelet a munkakörre több fizetési osztályt állapít meg – lásd 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2. mellékletét –, vagy külön jogszabály alapján a munkakör több iskolai végzettséggel, képesítéssel ellátható, a közalkalmazottat a munkakör ellátásához a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 2. melléklete alapján a legmagasabb iskolai végzettsége, képesítése alapján kell besorolni.

Mivel nem készültek el 2017 januárjáig a kinevezések, átsorolások, majd egy hónapig arról sem volt a tankerületi központokba átkerült, nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottaknak tudomása, hogy a korábbi juttatásaik megmaradtak-e vagy sem (pl. a korábbi bankszámla-hozzájárulás és cafetéria). Amennyiben a korábbi béren kívüli juttatásokat az átadáskor hatályos kollektív szerződés tartalmazta, az abban foglalt juttatásokat a tankerületi központnak 2017. december 31-éig biztosítani kell.

A nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörökben 2017. január 1-jétől jár az 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet 32/A. § (1) bekezdése alapján a legalább hét százalékos illetményemelés. Aki minimálbérre jogosult, annak a havi 127.500 forint, akinek garantált bérminimum jár, a havi 161.000 forint 107 százaléka a garantált illetmény mértéke. A 32/A. § (2) bekezdés szerint az éves költségvetési törvény 10 százalékos illetményemelésre biztosít fedezetet. E fedezet terhére a hét százalékos emelés feletti, fejenként három százalékos illetményemelés munkáltatói mérlegelés alapján, differenciáltan osztható fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az adott munkáltatónál lehetnek olyan nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak, akik csak hét százalékos illetményemelést kapnak, és lehetnek olyanok, akik esetében a garantált illetmény tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik, mivel a munkáltató dönthet úgy, hogy akár többek „fejkvótáját” is egy nevelést, oktatást segítő munkakörben dolgozónak adja. Az illetményemelés fedezete kizárólag a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók százalékos illetményemelésére használható fel, másra nem fordítható, és az sem jogszerű, ha nem kerül felosztásra.

A nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörök: az óvodatitkár, iskolatitkár, kollégiumi titkár, dajka, gondozónő és takarító, laboráns, könyvtáros, szakorvos, pedagógiai felügyelő, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelő, pedagógiai asszisztens, gyógypedagógiai asszisztens, szabadidő-szervező, pszichopedagógus, műszaki vezető, ápoló, hangszerkarbantartó, jelmez- és viselettáros, úszómester, és rendszergazda munkakörök.

Nem tartoznak a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő munkakörök közé: a munkaügyi, személyzeti előadó, gazdasági dolgozó, műszaki dolgozó, oktatástechnikus, számítógép-kezelő, számítógép-rendszerprogramozó, ügyviteli gépkezelő, ügyviteli dolgozó, könyvtáros technikus, könyvtáros asszisztens, kisegítő dolgozó munkakörök.

Azzal, hogy a közalkalmazotti illetményrendszer 2008 óta változatlan, óriási bérfeszültség alakult ki ágazaton belül, sőt intézményeken belül is az egyes munkakörök, fizetési osztályok között, amely a PDSZ szerint elfogadhatatlan.

A munkáltató nem követ el jogsértést, ha korábbi, munkáltatói döntésen alapuló illetményrész egészét vagy annak egy részét megszünteti, illetőleg átcsoportosítja annak érdekében, hogy ebből oldja meg a kötelező garantált illetményemelést. Erről azonban a közalkalmazottat az átvevő munkáltatónak előzetesen írásban tájékoztatni kell. Amennyiben tehát a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész megszüntetéséről, garantált illetménybe történő „átcsoportosításáról” a munkáltató a közalkalmazottat előzetesen írásban nem tájékoztatta – márpedig ez a kinevezések, átsorolások késedelmes elkészülte miatt sok esetben nem történhetett meg –, munkaügyi perben jó eséllyel szerezheti vissza a munkáltatói döntésen alapuló illetményrészt. Erről szól a Kúria 2016. szeptember 22-én közzétett, az Mfv.II.10.080/2016. számú ügyben hozott tájékoztatója. Ugyancsak munkaügyi perben lehet a tévesen megállapított illetmény (pl. garantált bérminimum helyett minimálbér), a nevelő-oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben elmaradt legalább hét százalékos béremelés elmaradása esetén a kinevezés korrigálását kérni, és az elmaradt illetményrész visszamenőleges kifizetésének igényét érvényesíteni.

Ebben tud segíteni a PDSZ jogsegélyszolgálata. Ám ne csak ezért légy a PDSZ tagja! A belépés dokumentumai letölthetők itt

Kedves Kollégák!
Újfent érdeklődnék január óta megkapta-e valaki azt az bizonyos 3%-ot a 7% mellett?
Nálunk nagy a csend azóta is, ha valaki tud új infót,hogy olvasni lehet-e róla valahol vagy foglalkozna vele a média,esetleg (megkapta!!!)ami maga lenne a csoda az kérem írjon!
Vagy hihetünk annak a szóbeszédnek miszerint "ott van már minden fenntartónál vagyis lekérték a költségvetésből,csak hozzánk nem ér el. Majd karácsonykor kiosztják fenntartói jutalomként!
Hozzáteszem, mindenkinek adnak(vezetők,pedagógusok ) az én és minden noksos kolléga jogtalanul megfosztott béremeléséből !

Mi is megkaptuk itt a Dél-Alföldi kis városkában, először 2017.08.31-ig aztán jött a tájékoztatás, hogy át lehet írni 2018.08.31-re. Nem mintha túl nagy összeget vinnék így is haza... A karbantartónk aki nagyjából csak olvasni jár be 8-10000-rel kap csak kevesebbet.

Szia!
Megírnád légyszives,hogy melyik kisvárosban kaptátok meg a 3%-ot? É s azt is ,hogy minden kollégát egyformán vagy differenciált a vezetőtök ?Nálunk itt Pest megyében nagyon mélyen hallgatnak ,azzal próbálnak minket kábítani, hogy nincs meg a keret a államkasszába, csak ámítás az egész a kormány részéről !A Ti vagytok és más városokban dolgozó kollégák az élő példa ,hogy igen is ott van az a kis pénz az államkasszába csak hozzánk nem ér le soha . Lehívják a fenntartók legyen az önkormányzati vagy Klik mert ki az a balga aki a "talált" pénzt visszaadja !Az állam meg örül,hogy ennyi fenntartó ,igazgató vezető élt a lehetőséggel és segítette a dolgozóit. Igazán nem lehet nyomonkövetni a pénzt, hogy valójában odaért-e ahhoz akit illet .Hm
Azért ez jó ,hogy Ti is megkaptátok én örülök ennek is !!!

A Hódmezővásárhelyi Tankerülethez tartozunk és az összes NOKS-os megkapta nálunk (3fő) illetve a városban tudok egy másik intézményt ahol szintén megkapták. Szerintem ennek a tankerületnek az összes dolgozója megkapta, hisz az e-mail központilag jött és másolatban ott volt a többi intézmény.

Kedves Kérdező!

Mi megkaptuk a 7%-ot (ami kötelezően jár) és megkaptuk a 3%-ot is (ami adható)!!!

Szia!
Végre egy intézményvezető aki megbecsüli a dolgozóit és kiadta a 3%-ot!
Becsületére váljon!
Példát vehetne sok intézményvezető!!!

Oldalak

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!