A hivatal bugyrai: a mai nap dilemmája :-)

Ezt most ki kell írjam magamból :-) Az egyik nagyon-nagyon fontos hivatalban dolgozok nemzetközisként, az most lényegtelen, hogy pontosan hol. Legutóbbi feladatom az volt, hogy a hivatal vezetőjének nevében fogalmazzak meg egy levelet angol nyelven. Mivel a hivatalunk nagyon fontos, tehát sok vezetővel rendelkezik, az általam írt levélkét is sokan ellenjegyzik, mielőtt aláírásra kerül. Tehát első körben megfogalmazok egy szöveget, amit én jónak gondolok, és elvileg tényleg jó kell legyen, mert ez a munkám, azért alkalmaznak, mert pl. jól tudok angolul, ráadásul a szokásosnál jobban oda is figyelek rá, tekintettel arra, hogy az aláíró és a címzett is fontos emberek.
Amikor elkészült a levél, megnézi a közvetlen főnököm. Neki nem tetszik egy-két mondat, tehát mehetek vissza a géphez, javítom, nyomtatom megint. (Szegény erdők.) Innentől a levél, bár az én nevem van feltüntetve, mint ügyintéző, olyan angol kifejezéseket tartalmaz, amiket én nem írtam volna. Mindegy, a feladat elvégezve, a feljegyzés elindul felfelé a különböző vezetők titkárságait megjárva.
Másnap, két vezetői szinttel feljebbről szólnak, hogy küldjem el a levél másolatát elektronikusan, mert bele akarnak javítani. Elküldöm a fönököm által már korrigált verziót.
Harmadnap szólnak egy másik titkárságról, hogy már náluk jár a levélkém, de baj van, mert hibás az angolsága... A fővezér ezt így biztosan nem fogja aláírni, mert jól beszél angolul... Mi a hiba benne? Kérdésemre olyan mondatokat sorolnak amiket nem én írtam...
Kis nyomozás után kiderül, hogy a három vezetői szinttel felettem levő főnöknek nem tetszett a levél és személyesen belejavított.
Találós kérdés: Milyen módon közöljem udvariasan a főnököm főnökének a főnökével, hogy hibát vétett a főnököm által módosított szöveg javítása során?

Küld át az eredeti levelet, amit te írtál e-mailben, azzal a rövid üzenettel, hogy te ezt a verziót készítetted el, de szívesen kijavítod az általuk átküldött - számodra ismeretlen - verziót is.... :-))

Szerintem sehogy :-))) Márha ez nem költői (találós)kérdés akart lenni :-)))
Mert bármíly udvarias vagy is, másnap megkaphatod az indoklás nélkülit.

De ha nagyon bátor vagy, a "fővezér" titkárságáról elkért szöveget vidd a hibázóhoz, kérd meg, hogy adjon javaslatot mire javítsd, mert leszóltak hogy így valakinek nem tetszik. (lapátot azért akkor is vigyél magaddal :-)
Ezért jó főmuftiknak dolgozni. :-(

Veled értek egyet...
Minden fölötted lévő lépcsőn álló - ülő - ezt teszi, csak azért, hogy nagyságát mutassa (és sajnos valóban ők lesznek a nagyok...)
Nem a szakmaiság dönt sem a tartalmi, sem a stílusbeli, sem az előlépésekben, mint köztisztviselői egyéb dolgokban sem ...
ÉS: nem tűrik a szolgálati út megkerülését, ammor sem, ha magadat védenéd ezzel...

Sajnos kb. így zajlott évekkel ezelőtt is:

I. verzió a szakember köztisztviselő munkája
II. verzió pl. csoportvezető v. "témafelelős" által "szakmailag" átolvasott és kiigazított variációja
III. verzió pl. osztályvezető által felülbírált írásos anyag (kezdi elveszíteni az eredeti stílusát, szakmaiságát...)
IV. verzió pl. az adott főosztály vezetőjének jogásza által "stilizált" változat
V. verzió már a főosztályvezető által olvasott "pontosított" vagy új változat (amin majd még dolgozhat az I. verzió kimunkálója)
VI. verzió pl. a fentiekkel kiigazít egy vezetői értekezletet előkészítő által is felülbírált, kiigazított anyag (amit neked mielőtt a nagyok elé kerül ismét át kell dolgoznod)
VII. verzió, már a nagy vezetői értekezlet által tárgyalt anyag és, ha nincs szerencséd, mielőtt döntésre kerül a sor ismét lesznek kigészítések, további innovatív ötletek és lehet átdolgozni, DE, ha szerencséd van a saját eredeti gondolataidat hallod, látos viszont és talán pont kerülhet a téma végére.

Ha esetleg kevésnek tartod a fentieket folytatom:
az VII. lépcső után jöhet a testület - pl. közgyűlés - elé kerülő anyagok jogászok által történő törvényességi vizsgálata.... tehát VIII. először a beo. jogász, aztán a többiek, ha szerencséd van csak az ő osztályvezetője - ez már min. IX. és írány a nyomda, viheted, postázásra leadhatod.... Aztán jön a képviselőptestület..., ha nincs szerencséd módosítást javasolnak...

Az utóbbi esetekből okulva: sohasem szabad az eredeti variációt javítani, mentsd el és az elmentett anyagban javíts!!!
Időnként - ha tényleg jó vagy - a saját első verziód köszön vissza...:)

UI: ez Magyarországon történt a fentiek szerint... (én majdnem rámentem...)

Szólj hozzá!

Plain text

  • Engedélyezett HTML formázás: <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
SPAM SZŰRŐ (Captcha)
Ezt a kérdést azért tesszük fel, hogy kiszűrhessük az automatikus spam robotokat.
Image CAPTCHA
Írd be a képen látható karaktereket!