Vitairat az egészségügy finanszírozásáról

Szabad-e több pénzt önteni a rendszerbe? – kérdezi a fő kórházfenntartó

2015. június 3.

Ésszerű-e újabb forrásokat fordítani az egészségügyre, ha változatlan marad a struktúrája?teszi fel a kérdést legújabb vitairatában Ónodi-Szűcs Zoltán, az ÁEEK főigazgatója.

A vitairatairól is ismert Ónodi-Szűcs Zoltán, az intézményfenntartó Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a Budapesti Teljesítménymenedzsment Kutatóközpont kutatójaként fogalmazza meg az intézményfinanszírozás legalapvetőbb kérdését. A Medical Tribune és a MedicalOnline korábban elsőként közölte Ónodi-Szűcsnek A Semmelweis terv margójára címmel írt elemzését.

Legújabb és várhatóan nagy vitát kiváltó, egy TV-műsor ürügyén megírt, az egészségügy finanszírozásáról szóló – „Mennyi? … 150! Mi 150? … Mi mennyi?” című – munkájában a kutató mémként terjedő téveszmékről beszél. Ezek szerinte ma is azt jelzik, hogy a magyar egészségügy legfőbb mozgatóereje maga az intézményrendszer, amelynek érdekei nem biztos, hogy egybeesnek a betegekéivel...

Az írást szerkesztőségünk ezúttal is azzal a szándékkal teszi közé, hogy vitát generáljon: mit szólnak ahhoz az egészségügyben dolgozók, hogy Ónodi-Szűcs szerint „elképesztő az intézményrendszer változásokkal szembeni ellenállása”; hogy ma bőven az inflációs várakozások fölött történik a fajlagos finanszírozás, s hogy az egészségügyi struktúra bármekkora összeget képes lenne felszippantani átütő eredmények és anélkül, hogy elégedettek lennének az intézmények?

Ónodi-Szűcs Zoltán cikkét ide kattintva olvashatja (pdf) (A Medical Tribune május 29-ei számából.)

Várjuk véleményüket, megjegyzéseiket a szerkesztoseg@medical-tribune.hu címen vagy cikkünk alatt hozzászólásként.)

MedicalOnline


Útmutató készült a kórházi dokumentáció kiadásához

2015. június 3.

Ajánlást készített az egészségügyi dokumentáció másolási díjaira és a kikérése esetén alkalmazandó formanyomtatványra vonatkozóan a betegjogi központ.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) - a közleménye szerint – a betegjogi képviselői segítségével felmérte a hazai kórházak előírásait, és megállapította, hogy az egészségügyi szolgáltatók egymástól jelentősen eltérő gyakorlatot alkalmaznak az egészségügyi dokumentáció másolásával, valamint a másolatot tartalmazó CD/DVD-felvételek kiadásával kapcsolatban felmerülő díjak számítása során. Ezért az OBDK - a Magyar Kórházszövetség együttműködésével - a másolási díjakra ajánlást, valamint a másolat kikérése során alkalmazható formanyomtatványra mintát készített, amelyet elküldött a kórházaknak, a járóbeteg-ellátóknak és elérhetővé tett a honlapján.

Az OBDK célja az egységes ajánlással az, hogy az ország különböző pontjain azonos feltételekkel lehessen hozzájutni az egészségügyi dokumentációhoz, az egészségügyi szolgáltatók pedig a másolás reális költségeit tudják érvényesíteni.

MedicalOnline