Végszavazás előtt a szolgálati törvény

A rendvédelmi szakszervezetek szerint demokráciaellenes a szolgálati törvény

2015. április 21.

Hat rendvédelmi szakszervezet szerint súlyos csapás a magyar demokráciára a múlt héten elfogadott új szolgálati törvény. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta az InfoRádióban: a jogszabály ellehetetleníti az érdekképviseleteket.

"A tervezetben megfogalmazott béremeléssel egyet tudunk érteni, a javaslat sok részével azonban nem. Azt vettük észre az előkészítések során, hogy a szolgálati törvény 70-80 százaléka megmaradt, a többinek viszont a nagy része kimondottan szigorítást tartalmaz. Még jobban szigorodnak például a szakszervezeti jogok, és a legnagyobb negatívum az, hogy a nemzetvédelmi és a szakszolgálatoknál a törvény erejével szeretnék megtiltani a szakszervezeteket. Ez számunkra már csak azért is furcsa, mert Európa többi országában törvényileg sehol nem tiltják, van ugyan olyan ország, ahol nincs ezeknek a szolgálatoknak szakszervezete, de nem azért, mert a törvény tiltja, hanem, mert olyan a fizetési és egyéb rendszerük, hogy nem tartanak rá igényt" - hangsúlyozta Salamon Lajos.

"Hál'istennek a szakszervezetek időben észlelték a problémákat, de nagyon nehéz úgy tárgyalni, ha a befogadókészségnek kis részét látjuk. Többször hívtunk össze belügyi érdekegyeztető tanács ülést, mindig azt vártuk, a fontos momentumoknál - új szolgálati törvény, új életpálya-modell bevezetése - a miniszter úr is tiszteletét teszi, sajnos nem így történt. Április 28-án lesz a végszavazás a szolgálati törvényről, ismerve a törvényalkotási mechanizmust, még akár aznap reggel is lehet egyéni módosító indítványokat beadni, amelyekkel az eddigi tárgyalásokat, megegyezéseket is felül lehet írni" - jelezte a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

"Úgy gondoltuk, itt az ideje hallatni a hangunkat, hogy vannak itt problémák, amiket nem szabadna a szőnyeg alá söpörni. A struccpolitika nem mindig vezet jó irányba, a problémák gyűlni fognak. Ha a tervezett, 30 százalékos béremelést megkapják a kollégák, valószínűleg kicsit megnyugszik az állomány, de majd aztán fognak szembesülni azokkal a dolgokkal, amiket a törvény tartalmazni fog" - emelte ki Salamon Lajos.

Hanganyag (mp3): Gál Ildikó

InfoRádió