"A végrehajtási eljárás megindítása előtt az adóhatóság nem köteles az adótartozás megfizetésére az adózót felhívni"

Gazdag városok is felkerültek a NAV feketelistájára

2014. szeptember 23.

Nemcsak a szélhámos vállalkozók, kamucégek, bajba került vállalkozások szerepelnek az adóhatóság feketelistáján, hanem önkormányzatok is szerte az országból.

Összesen huszonkét település áll végrehajtási eljárás alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartása szerint, köztük három fővárosi kerületi önkormányzat is.

A legtöbb önkormányzat a Blikktől értesült arról, hogy végrehajtás fenyegeti az adóhatóság részéről. Sok helyen teljesen elképzelhetetlennek tartották ezt, mondván, nem is tudnak semmiféle tartozásról.

– Megdöbbenten halljuk, hogy településünk felkerült az adóhatóság listájára. Minden befizetésünket teljesítettük, nincs hátralékunk, s elképzelni sem tudjuk, mit akar behajtani rajtunk a NAV – mondta Egyed Barnabás, Mátrakeresztúr alpolgármestere.

Pestszentlőrincnek sem volt semmi információja az állítólagos tartozásaikról. – A XVIII. kerületi önkormányzata felvette a kapcsolatot az adóhatósággal. A polgármesteri hivatal és a NAV szakemberei közösen vizsgálják a megjelenés hátterét – válaszolt a Blikknek az önkormányzat.

Pilisvörösváron is vakarták a fejüket, hiszen a városnak több százmilliós megtakarításai vannak. Jelzésünk alapján kiderítették, hogy egy mindössze 6600 forintos földnyilvántartási illeték miatt tették fel Pilisvörösvárt a listára. – Az ügyszámot visszakeresve ki tudtuk deríteni, hogy az illetéket már júliusban kifizettük. Mégis kaptunk erre egy végrehajtási díjat, amit most annak ellenére elutaltunk a NAV számlájára, hogy azt nem tartjuk jogosnak – mondta Gromon István polgármester, hozzátéve, hogy ezt visszakövetelik majd.

Hasonló ügy miatt került bajba Pesterzsébet is. Ott ráadásul az adóhivatal összekeverte az önkormányzat és a polgármesteri hivatal számláját. – Nem kaptuk meg a földhivatal felszólítását a díj fizetéséről. Ezután tévesen a hivatal számlájáról inkasszózott a NAV, majd miután felülvizsgálatot kértem, jelezték, hogy az önkormányzattól is inkasszóznak majd, és feltehetően ezzel egyidejűleg felkerültünk a listára – mondta a Blikknek Szabados Ákos polgármester.

Terézvárost is földhivatali bejegyzés után tették fel a listára. – Szep­tember 2-án kaptunk értesítést a 6600 forintos tartozás miatt, amit 4-én befizettünk – jelezte a Blikknek a VI. kerületi önkormányzat, amely még most is ott díszeleg a NAV internetes adatbázisában.

Kerestük a NAV-ot, hogy miért nem tudtak az érintettek az ellenük indított eljárásról.

A végrehajtási eljárás megindítása előtt az adóhatóság nem köteles az adótartozás megfizetésére az adózót felhívni, így előfordulhat, hogy csak az első végrehajtási cselekmény foganatosításakor tudatosul az adózóban az, hogy az egyébként lejárt esedékességű tartozását az adóhatóság végrehajtás alá vonta – válaszolt a NAV.

Ők a listások
VI. kerület, XVIII. kerület, XX. kerület, Abaújszántó, Bárna, Csécse, Csobánka, Detek, Gelse, Isaszeg, Mátraszőlős, Mátraterenye, Nagykeresztúr, Nézsa, Nógrádsipek, Nyírmeggyes, Páty, Pilis, Pilisvörösvár, Selyeb, Szentmártonkáta, Szirák, Verseg

Blikk
D. K.