Végre egy ciklusok óta megbízhatóan működő életpályamodell!

Másfélszeresére nőtt Tarlós helyetteseinek fizetése

2014. november 7.

Majdnem két év késéssel követi csak Tarlós István főpolgármester fizetésemelését helyettesei illetményének rendezése, akik szintén körülbelül 50 százalékkal több pénzért dolgoznak. Az új ciklusban az a 23 képviselő, aki polgármester is, nem kap fizetést a fővárostól, csak a 9 kompenzációs listás képviselő, ők viszont a korábbinak csaknem dupláját.

Két régi és egy új helyettes

Megválasztották a fővárosi közgyűlés pénteki alakuló ülésén Tarlós István helyetteseit: ketten újrázhattak ezen a poszton. A pénzügyekért továbbra is Bagdy Gábor felel majd, a fejlesztésekért Szeneczey Balázs, míg a humán terület felügyeletét a főpolgármester új - de a közgyűlésben nem ismeretlen - külsős helyettesre, Szalay-Bobrovniczky Alexandrára bízta.

A rendszerváltás óta másodszor tölti be nő ezt a posztot. Az új helyettes férje Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a az Orbán-kormánynak rendszeresen dolgozó Századvég-csoport egyik vezetője, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese. Az ő testvére pedig Szalay-Bobrovniczky Vince korábbi bécsi nagykövet, volt helyettes államtitkár.

Jól jártak a főpolgármester segítői

Tarlós István főpolgármester továbbra is bruttó 1,5 milliós, vagyis miniszteri szintű fizetésért dolgozik a következő öt évben, helyettesei pedig fejenként egymillió forint körüli, vagyis államtitkári jövedelemnek megfelelő összeget kapnak. A hivatali kocsi és mobiltelefon korlátlan használata ezen felül jár mindenkinek.

Origo

A főpolgármester egyébként megelőzte a korát azzal, hogy jövedelme már 2013 januárjában 50 százalékkal nőtt. Akkortól alakította volna át az Orbán-kormány a polgármesterek és önkormányzati képviselő tiszteletdíjának rendszerét, ám végül ezt - arra hivatkozva, hogy ciklus közepén nem vezetnek be jelentős változást - a főpolgármester kivételével elhalasztották az új ciklus elejére.

A közgyűlés mindhárom főpolgármester-helyettes juttatását jóváhagyta - közülük a két újraválasztott helyettesének már a korábbi fizetése mintegy másfélszerese jár. A DK-s Gy. Németh Erzsébet azt azért igyekezett megtudni a főpolgármestertől, mi az oka, hogy a három helyettes közül éppen a nő keresi a legkevesebbet. Tarlós István az egyes helyettesi portfóliók különbözőségével indokolta az eltérést.

Kinek több, kinek kevesebb lesz

A 32 képviselő csaknem háromnegyede egyáltalán nem kap fizetést – a fővárostól legalábbis nem. A közgyűlésbe bejutott 23 polgármester ugyanis a korábbi törvénymódosítás miatt nem kap külön pénzt, meg kell elégedniük polgármesteri illetményükkel, nem vehetnek fel két helyről fizetést, mint eddig.

A közgyűlésbe kompenzációs listáról bejutott 9 másik képviselő viszont kap fizetést a városházáról. Méghozzá többet, mint eddig, hiszen eddig a köztisztviselői illetményalap 2,8 szorosa vagyis bruttó 107 ezer forint volt a képviselői alapilletmény. Mostantól viszont már a főpolgármester béréhez kötik az ő juttatásukat is: Tarlós István illetményének 15 százalékát kapják. ez bruttó 194 ezer forint körüli összeg, a korábbinak csaknem duplája. (Ettől szomorúak a köztisztviselők, mert ekkora a reálértékvesztés... - Olv.)

Origo
Lengyel Tibor