A vádirat hibái miatt?

Felmentették volt MVM-vezért, de a feleségét elítélték

2015. június 11.

Felmentette a bíróság a 14 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatóját. A nem jogerős ítélet ugyanakkor Kocsis feleségét bűnösnek találta, ezért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte.

Nem találta bűnösnek a bíróság Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) 2005-2008 közötti vezérigazgatóját, ezért felmentette a milliárdos hűtlen kezelés vádja alól - értesült a Népszava. A Kaposvári Törvényszék nem jogerős ítélete Kocsis öt vádlott-társa közül hármat szintén felmentett, Kocsis István feleségét, valamint Szász Andrást, az MVM volt tanácsadóját elítélték.

A 14,5 milliárdból 12 megkerült

Az ügyészségi vádirata szerint Kocsis István az MVM vezérigazgatójaként - öt társával együtt - különféle szerződésekkel 14,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az MVM-nek és a Paksi Atomerőműnek, amiből 12,1 milliárd ugyanakkor megtérült. Az Origo kereste Kocsis Istvánt, de egyelőre nem tudtunk beszélni vele.

A Kaposvári Törvényszék a napilap értesülése szerint Kocsist és három társát felmentette ugyan, de Szász Andrást, aki az MVM-nél Kocsis főtanácsadója volt -, valamint Kocsis István feleségét bűnösnek találta. A volt MVM-vezér feleségét nem jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték - igaz, öt évre felfüggesztve.

A Sonline.hu az ítéletről azt is írta, hogy a bíró nem látta bizonyítottnak a vádakat, és kiemelte a vádirat hibáit. A tárgyaláson kiderült, hogy a vádiratban görög és szerb nyelvű lefordítatlan dokumentumok szerepeltek. A tanúk vallomásait, melyeket az ügyészség bizonyítékként értékelt a bíró fenntartásokkal kezelte, szerinte nem feltétlenül fedik a teljes igazságot.

Kocsis tagadta a károkozást

Vallomásaiban - melyek 2011-ben kiszivárogtak a sajtóhoz - Kocsis azt állította, nem volt célja vagyoni hátrány okozása. Utalt arra, hogy a cég élén, 2005-2008 között, az általa megfogalmazott és a tulajdonosok által jóváhagyott régiós terjeszkedési stratégia idején nem volt előre látható a 2008-as pénzügyi válság és hogy a tulajdonosok elképzelése megváltozik.

Emlékeztetőül: Gyurcsány Ferenc volt az, aki miniszterelnökként 2008 tavaszán kezdeményezte Kocsis menesztését az MVM vezérigazgatói posztjáról. Kocsis vallomásában azt írta: a "leváltásom után a korábban jóváhagyott stratégiai beruházások megtorpantak" és emiatt keletkezett az amúgy általa is elismert jelentős összegű kár.

Origo: Újabb vádemelés Kocsis István ellen 2013. december 2.
"A híradás szerint három és fél millió euróért (egymilliárd forint) bérelt ki egy horvátországi szállodát 2007 októberében az MVM egyik leányvállalata. A huszonöt évre kötött bérleti szerződést néhány hónap múlva közös megegyezéssel felbontották. Az előre átutalt bérleti díjat azonban a tulajdonos, egy brit bejegyzésű, offshore hátterű cég nem fizette vissza. Egy ciprusi, szintén offshore céggel biztosíték nélkül kötött vagyonkezelői szerződés pedig másfél milliárd forint kárt okozott az MVM-nek." (...) "Bíróság elé kell állnia Kocsis István feleségének is, akit pénzmosással és orgazdasággal vádolnak."

Origo