A vádindítvány szerint: "Néhányan az épület felrobbantását helyezték kilátásba"

Négy vádlott a hatvani rendőrtámadásban

2013. szeptember 23.

Minősített garázdaság bűntett elkövetésével vádolja a Hatvani Járási Ügyészség azt a négy hatvani polgárt, akik tavaly november 22-én a vádhatóság szerint kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak a Hatvani Rendőrkapitányság előtt. A napokban nyújtotta be az ügyben a vádiratot a Hatvani Járási Ügyészség - számol be a fejleményekről a Heol.hu.

A vádindítvány szerint 2012. november 21-én más bűntény gyanúja miatt állították elő a hatvani kapitányságra több társukkal az immár II. rendű vádlott V. G.-t és a III. rendű V. F.-et. Másnap húsz tagú, majd egyre növekvő létszámú csoport jelent meg a rendőrség előtt. Köztük volt az I. rendű terhelt V. L.-né és a IV. rendű V. L. is. A tömeg hangoskodott, fenyegetőzött. Még erősebb lett a kiabálás, amikor V. F. elhagyta a kapitányságot. A többieknek – a vádirat szerint valótlanul – azt mondta, hogy őt bántalmazták a zsaruk. V. L.-né és V. G. a rendőrségi fémkerítést rángatták, néhányan az épület felrobbantását helyezték kilátásba. V. G. egy rendőrt leköpött, V. L.-né tenyérnyi tárgyakat hajigált az udvarukon tartózkodó egyenruhások és az ott parkoló szolgálati gépkocsik irányába.

Novemberben Hatvanban 12 embert állítottak elő kábítószer-terjesztés gyanúja miatt. Másnap délután közel negyvenen gyűltek össze, főleg a bent lévők rokonai, ismerősei. Agresszívan viselkedtek, fenyegetőztek. A bűnüldözők felszólították őket, hogy ezt fejezzék be, de hiába.

Ezután a hangadókat kiemelték, a magukat igazolni nem akarók, a rendőrökre támadók közül ötöt közterületen, egyet később egy közeli épületben elfogtak. Mind a hatukat előállították, és őrizetbe vették. Egyikük az ellenszegülése miatt könnyű sérüléseket szenvedett, négyüket – akik a gázspray miatt a szemüket fájlalták – mentő vitte a kórházba. Négy egyenruhás is megsebesült.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi képviselője egy nap múlva úgy nyilatkozott a médiának, hogy a rendőri erőszakba torkolló eseményeket az indította el, amikor az egyik elengedett férfi a verés látható jeleivel az arcán távozott a rendőrségről. Az emiatt zúgolódókra rátámadtak a rendőrök, válogatás nélkül verték őket, nőket és gyerekeket is. A tömeg a közeli házakba menekült. Volt olyan polgár, akihez mentőt is kellett hívni.

A TASZ munkatársa szerint egy másik rendőrattak során a közeli lakótelepen a rendőrök kutyákkal kutattak át egy lakást, amiben több fiatal gyerek aludt. A jogvédők szerint kábítószert kerestek, de nem találtak. A rendőrtámadásban megsérültek panaszt akartak tenni, de nem engedték be őket a kapitányságra.

A főkapitányság cáfolta mindezt, mondván, a helyi kisebbségi önkormányzat képviselői felajánlották segítségüket a garázdálkodók azonosításában, megígérték, hogy megadott időpontig minden résztvevő önként megjelenik a rendőrségen. Ez nem következett be.

Index