Továbbra sincs bérmegállapodás!

Pénteken sem sikerült dűlőre jutniuk egymással a munkaadók, és munkavállalók képviselőinek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban.
Folytatás kedden!!!
Bár péntek délelőtt még valószínűleg látszott, hogy megállapodás születik az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a minimálbérről, s az országos bérajánlásról, ám végül ez mégsem történt meg.

A TÁRGYALÁSOK JELENTŐSÉGE.
A minimálbér-megállapodás jelentősége nyilvánvaló, hiszen az kötelező érvényű. Az országos bérajánlás nem kötelező, mégis fontos, mert hivatkozási alap az egyes cégeknél lefolytatott bértárgyalásokban.
Az MNB így erről legfrissebb inflációs jelentésében: "Magyarországon az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) által megfogalmazott bérajánlások nem kötelező érvényűek, így nem jelentenek szigorú alkalmazkodási korlátot a
vállalatok számára; a piaci szereplők általános bérinflációval kapcsolatos várakozásainak alakításában ugyanakkor szerepet játszhatnak.
Ebben az esetben a vállalatok nem pontosan
a megállapodásnak megfelelően alakítják a béreket, hanem azt csak viszonyítási alapnak tekintik, amitől az egyén és akár a vállalat teljesítménye függvényében eltérhetnek."

Forrás: fn.hu