Tervezet szintjén az e-személyazonosító igazolvány

E-kártya váltja jövőre a személyit

2015. április 1.

Ujjlenyomattal történő azonosítást tesz lehetővé és elektronikus aláírásra is alkalmas lesz az új e-személyi, amelyet jövő januártól vezetne be a kormány.

Jövő januárban Magyarországon is megjelenhet az elektronikus személyazonosító igazolvány – derül ki a kormány honlapján társadalmi vitára bocsátott törvénytervezetből (pdf). A jogszabály indoklása szerint a személyazonosításra és elektronikus aláírásra alkalmas okmány (e-kártya) biztosítja majd az állampolgároknak, hogy egyetlen igazolvány használatával intézhessék hivatalos ügyeiket, kiemelten az adóigazgatási eljárásokat és a társadalombiztosítási ellátások igénybevételét. Az új kártya tehát kiváltja a taj-kártyát és az adóigazolványt is, és alkalmas lesz egyes közlekedési szolgáltatások igénybevételére is.

Az elektronikus tároló elemet, chipet tartalmazó új okmány bevezetésének két fő célja van:

  • az okmány biztonságának növelése, valamint
  • az elektronikus kormányzás és az elektronikus ügyintézés egy újabb, széles körű, unió-szerte kompatibilis alapeszközének megteremtése.

A biometrikus – ez esetben ujjlenyomattal történő – azonosítás lehetővé teszi az okmány és birtokosa egyértelmű összerendelését. Az e-kártya támogatja az e-aláírás használatát, ezáltal biztosítja az elektronikus szolgáltatások szélesebb körű igénybevételének lehetőségét.

Az új igazolványhoz bevezetése első szakaszában három közvetlen szolgáltatás kapcsolódik:

  • az ePass (úti okmány),
  • az eID (elektronikus azonosító) és
  • az eSign (e-aláírás)

kártyafunkciók.

A jelenlegi tervezet szerint valamennyi e-kártya tartalmazza az elektronikus aláírás szolgáltatást is, az ehhez tartozó költségek számítása folyamatban van. Ezzel a funkcióval lehetővé válik teljes, bizonyító erejű magánokiratok elektronikus elkészítése.
Az ePass nem váltja ki az útlevelet, hanem annak biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt.
Az eID lehetőséget teremt arra, hogy az állampolgárok különböző csatornákon keresztül vehessék igénybe az elektronikus kormányzati és e-közigazgatási szolgáltatásokat. A jogszabályalkotók szerint az e-kártya alkalmas lesz az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer szolgáltatásainak igénybevételére is. Ez megteremti az alapjait annak, hogy az állampolgárok egyetlen okmány használatával intézhessék hivatalos ügyeiket, továbbá egyetlen kártya segítségével vegyenek igénybe online elektronikus szolgáltatásokat.

A tervezett törvénymódosítás hatálybalépése előtt kiadott személyazonosító igazolványok érvényességét nem érintik a változtatások. A jogszabály elfogadása és hatálybalépése között kiadott igazolványok cseréjét adatváltozás hiányában is igényelhetik az érintettek.

Napi Gazdaság Online
Dénes Zoltán