Tele a puttony! - A földhivatalokban, a vidéki igazgatásban általános a túlórázás...

MKKSZ: a demonstráció alapján dönthet a kormány a követelésekről

2014. december 4.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint a kormány állítólag attól teszi függővé a bérfejlesztást, hogy mennyien mennek el a szombati demonstrációjukra.

A jövő heti bártárgyalás előtt, szombaton tart demonstrációt Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt.

Csatlakozás, bejelentkezés: mkksz@mkksz.org.hu

Telefon: 06 1/3384-002

A Felhívás (pdf)

A közszférában dolgozók amiatt vonulnak az utcára, mert hat éve nem volt bérfejlesztés az ágazatban, folyamatosan csúsztatják az életpálya-modell bevezetését, illetve a kormánytisztviselőknél már több helyen napi 10-12 órás munkaidőt írnak elő.

A szakszervezet ezért novemberben a tárgyalások során arra tett javaslatot, hogy jövőre valamennyi közszolgálati dolgozó, legalább 5%, de minimum 10 ezer forint fizetésemelésben részesüljön. A kormánnyal erről jövő héten egyeztetnek tovább, ezért gondolták úgy a szakszervezetek, hogy követelésük erősítése érdekében demonstrációt szervezzenek.

Ám a hvg.hu birtokába került, a szakszervezet megyei testületileg szánt levelében az elnökség azt írta, a kormány azt üzenete, a bérfejlesztést attól teszik függővé, hogy hányan lesznek a közszolgálati demonstráción.

Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára a hvg.hu-nak megerősítette, valóban küldtek ilyen levelet, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen forrásból értesültek a kormány hozzáállásáról. Csak annyit mondott, „megbízható forrásból”. Szerinte viszont nem függ össze a követelésük jogosultsága azzal, hogy hányan tüntetnek. „400 ezer embert érint az, hogy a kormány hat éve nem emelte a béreket, a munkafeltételek viszont folyamatosan romlanak” – mondta Boros Péterné.

A főtitkár szerint egyébként kevesen lesznek a tüntetésen, már csak azért is, mert a kormánytisztviselők egy része a munkahelyük esetleges elvesztése miatt nem mernek demonstrálni.

Az ügyben kerestük a kormányszóvivői irodát, ha válaszolnak, azt természetesen közöljük.

hvg.hu


Orbán dönt minden egyes kormánytisztviselőről

2014. december 5.

Legfeljebb ezer fő részvételére számít a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete - tudta meg a Figyelő Online. Sokan Mikulás szakállban jelennek majd meg a József nádor téren.

Tele a puttony! címmel hirdetett megmozdulást december 6-ra az MKKSZ, s a résztvevők stílusosan virgácsot visznek a kormánynak. Szerintük nem érdemel mást, mert hat éve változatlanok az illetmények a közszférában, s a beígért életpálya-modell is késik, ráadásul százezrek kimaradnak belőle.

„Nem igazak azok a számok, amelyeket vezető politikusok hangoztatnak annak alátámasztására, hogy hízik a bürokrácia, s az összes foglalkoztatotthoz viszonyítva tűrhetetlenül sok az állami alkalmazott, ugyanis meg sem közelíti az 1 milliót" - fogalmazott lapunknak Boros Péterné, az MKKSZ főtitkára. Mint mondta, valójában 680 ezer körül mozog a létszám. (2014 januárjában 691 ezer volt.) Az évenként időlegesen foglalkoztatott 200 ezres közmunkás turbózza fel a statisztikát - érvelt. Valójában szakember hiány van a közszférában - magyarázta -, a földhivatalokban, s a vidéki igazgatásban általános a túlórázás, a napi 10 órás munkaidő, amelyet azonban senkinek sem fizetnek ki. Másfél évvel ezelőtt életbe lépett egy törvénymódosítás, amelynek értelmében minden egyes kormánytisztviselő felvételéről, a legtávolabbi járásban is, a miniszterelnök dönt. Nem mernek senkit alkalmazni helyben, a nyugdíjba vonuló munkatársak helyét pedig nem töltik fel" - magyarázta, miért túlterheltek a hivatalok munkatársai, s miért van létszámfeszültség.

ALULFIZETETTEK

Az elmúlt tíz évben 70 ezerrel csökkent a közigazgatási dolgozók száma, az egészségügyben pedig 30 ezerrel. Az ellátást is veszélyeztető létszámcsökkenés az egészségügyben érhető a leginkább tetten - mondta a főtitkár a Figyelő Online-nak. A közszolgáknak sok mindenből elegük van, de leginkább azt sérelmezik, hogy több tízezren állami alkalmazotthoz méltatlanul kénytelenek élni. A 680 ezres tábor csaknem egyharmada, 28 százaléka alacsonyabb bért kap, mint ami a közszolgálati illetménytábla alapján megilletné őket.

Négyszázezren bruttó 214 ezer forint alatt keresnek havonta, 200 ezren pedig minimálbért kapnak. Ebből kell családjaikat eltartaniuk. „Sokan az éhenhalás szélén vannak, turkálóból öltözködnek, s azon izgulnak, hogy a villanyt vagy a gázt kapcsolják-e ki náluk, mert nem tudják kifizetni közüzemi számláikat" - érzékeltette Boros Péterné, miért tízszereződött meg a szakszervezet alapítványához érkező segélykérelmek száma az utóbbi időben. Az MKKSZ tárgyalásban van a kormánnyal, s a jövő héten kap választ arra, elfogadja-e a kabinet a javaslataikat, egyebek között az általános 5 százalékos, de minimum 10 ezer forintos béremelést, valamint a minden szektorra kiterjedő, az állami szolgálat megbecsültségét jelző életpályamodellt.

LEÉPÍTÉSEK

A létszámhiány miatt az állami szektorban sok helyen közmunkásokat alkalmaznak, ami szakértők szerint azért botrányos, mert ezek az emberek nem értenek a feladathoz. Másfelől - s ez etikai kérdést is felvet - köztisztviselői esküt sem tesznek, ennek ellenére hozzáférnek bizalmas hivatali adatokhoz. Egyik informátorunk megjegyezte: „elképesztő, hogy polgármesteri hivatalokban, köznevelési intézményekben, sőt, adócsoportnál is alkalmaznak közmunkásokat."

Az MKKSZ úgy tudja, megkezdődött egy újabb létszámleépítés. A szociális igazgatás átrendezése miatt hatáskörök kerülnek át a járásokhoz, emiatt az önkormányzatok már elkezdték a leépítéseket. Ezres nagyságrendben küldenek el helyi igazgatási szakembereket.

A kormánynak, úgy tűnik, nem érték a minőségi közszolgálat, az államreform program végrehajtása ugyanis további leépítésekkel jár, ami azonban vissza fog ütni" - húzta alá Boros Péterné. Úgy véli, értékválasztás kérdése, hogy mit preferál a kabinet. Komolyan veszi-e a Magyary programban meghirdetett „jó állam" megvalósítását vagy a mindenáron való spórolással lezülleszti a szolgáltatások nívóját, s ki-ki a saját bőrén tapasztalhatja majd a hivatali ügyintézéstől, a közoktatáson át a betegellátásig.

Figyelő Online
Cseke Hajnalka