Talán sztrájk is lesz?

Beindítja a fűnyírót a PM: csökkenhet a tej és a kenyér áfája
2008. július 30.

Fűnyíróelvszerűen két százalékkal megnyirbálná a pénzügyi tárca a költségvetési intézmények jövő évi igazgatási kiadásait ? értesült a VGO.

Az egyes fejezeteknél lévő általános tartalékokat pedig a felére csökkentenék. Egyelőre nincs nyoma a közszférával kötött megállapodásban a jövő évre előirányzott 4 százalékos béremelkedésnek.

Ezt támasztja alá, hogy a költségvetési köriratban is változatlan mértékű köztisztviselői és közalkalmazotti illetmény szerepel 2009-re. Veres János pénzügyminiszter keddi kormányszóvivői tájékoztatón azt állította, hogy nincs 2009-re vonatkozó bérmegállapodás.

Ezzel szemben Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára korábban a Világgazdaságnak azt nyilatkozta, hogy a jövő évre 4 százalékos keresetemelésre számíthatnak a közszférában dolgozók a kormánnyal kötött egyezség nyomán. Sőt, ezt még meg is fejelte, hogy az idei magasabb infláció miatt július elején kapott, személyenként 15 ezer forintos, és az ősszel várható további tízezer forintos bérkiegészítés beépül az illetményalapba, tehát magasabb bázisra rakódik a béremelés.

Információink szerint a Pénzügyminisztérium számol annak a lehetőségével, hogy az alapvető élelmiszerek, valamint az elektromos energia, illetve a távfűtés áfája a jelenlegi 20-ról 18 százalékra mérséklődne jövőre. Ez lényegében gesztusértékű mérséklésnek fogható fel, mivel ? főként az élelmiszereknél ? vélhetően a kereskedők zsebébe csúszik a megtakarított adó.

Korábban vita bontakozott ki arról, hogy az uniós szabályok szerint lehet-e több kedvezményes áfakulcsot alkalmazni. Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi biztosa több fórumon is leszögezte: az EU-előírások szerint két kedvezményes kulcs megengedett. Mivel Magyarországon jelenleg a 20 százalékos általános kulcs mellett csak egy csökkentett kulcs, az 5 százalékos létezik, be lehet vezetni egy másik kedvezményes adómértéket is.

Világgazdaság

Hozzászólások

Kiszivárogtak a kormány tervei: adócsökkentés vagy osztogatás jöhet
2008. július 30.

5 százalékos áfaemelés, stagnáló bérek a közszférában, az igazgatásra fordított kiadások visszafogása - többek között ezeket a kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépéseket tartalmazza az a Hírszerző birtokába jutott tervezetrészlet, ami a Pénzügyminisztériumban (PM) készülő jövő évi költségvetési törvény egyes sarokszámait jelöli ki. A dokumentum restriktív jellege azt sugallja: a kormány komoly adócsökkentésre készül, vagy megágyaz egy "bársonyos" választási osztogatásnak.

A dokumentum szerint a jelenleg 20 százalékos általános forgalmi adó (áfa) szintje 5 százalékkal megemelkedne, ami 300-400 milliárd forinttal dobná meg a központi költségvetés bevételeit. A lépést a tervezet szerint a kormány egy áfa csökkentéssel tompítaná: egyes élelmiszerek, a villamosenergia- és fűtési díjak forgalmi adókulcsát 18 százalékra mérsékelné - az ebből fakadó bevételcsökkenés néhány tízmilliárd forintra rúgna. Úgy tudjuk, ez utóbbi tételnek még nincs nevesítve a fedezete, de a PM-ben már keresik ezt.

Újabb bérbefagyasztás az állami szektorban?

Információink szerint a közszféra bérfejlesztésére egyelőre szándék sincs. Úgy tudjuk, a jelen állás szerint a közszolgák - az államapparátusban és a háttérintézményekben valamint az önkormányzati szférában dolgozók - béreik reálértékének megőrzésére sem számíthatnak.

A béremelések ezzel persze nincsenek kizárva, ugyanakkor - ha minden változatlan marad - a közszférában csak létszámcsökkentés, vagy bér átcsoportosítás esetén lehet majd bért emelni. A kormány hasonló döntést már 2006 nyarán is hozott: 2007-ben vezette be a központi költségvetési szerveknél a bértömeg-gazdálkodást. (A kiadások visszafogásán túl ezzel a lépéssel az lehet a kabinet célja, hogy a vaskos áfaemelés gerjesztette inflációt valamelyest enyhítse.)

A dokumentum szerint a lépéssel a kabinet azt szeretné elérni, hogy az igazgatásra fordított kiadások 2 százalékponttal csökkenjenek. Ennek nem csak a bérstop lehet az eszköze, hanem újabb elbocsátások és további szervezeti átalakítások - egyelőre azonban ilyen szándékokról nem tudunk.

Több tízmilliárdot találtak a tárcáknál?

A dokumentumból az is kiderül: a költségvetés fejezeteinek egyensúlyi tartalékait a kormány teljes egészében elvonná, az általános tartalékokból pedig csak a keretek 50 százalékát hagyná meg a minisztériumok kezelésében - ezzel is elősegítve a kiadások lefaragását és az inflációt gerjesztő költekezés megakadályozását.

Az irat szerint a jövő évi költségvetési tervezés bázisa az ez évi zárolásokkal csökkentett előirányzat lesz, vagy épp ennél még alacsonyabb - ez önmagában is jelentős megszorításként értékelhető. Az államháztartási törvényben megfogalmazottak szerint a tárcáknak mindenképpen ki kell jelölni tartalékokat - ez az általuk kapott költségvetési támogatás mértékéből vezethető le. (A költségvetés kiadási és bevételi oldalának végső kialakulása után a fejezeti tartalékokat újraképzik - áll a dokumentumban.)

A takarékoskodás a szaktárcák és intézményeik büdzséjét sem hagyja érintetlenül. Az elvonások összességében több tízmilliárd forintra rúgnak, a fűnyíró elvet alkalmazva: az idei költségvetési előirányzatnál szinte mindenhová egy kicsivel kevesebb jut - itt érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy a minisztériumok bevételeit a PM rendszeresen alultervezi, míg a kiadásokra jócskán rászámol.

Az alábbiakban felsoroltunk néhány tárcát és a nekik juttatott idei támogatási előirányzat összegét, valamint a jövőre tervezett összegeket.

  2008. évi támogatási előirányzat (milliárd forint) 2009. évi támogatási tervezet (milliárd forint)
Miniszterelnöki Hivatal                     73                      66
Honvédelmi Minisztérium                   302                    302
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium                   326                    310
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium                     52                      49
Külügyminisztérium                     45                      43
Pénzügyminisztérium                   152                    145
Szociális és Munkaügyi Minisztérium                   236                    230

Hangsúlyozzuk: a számokat tartalmazó dokumentum a jövő évi büdzsé tervezetének egy részlete, így azt, hogy a szigorú kiadáscsökkentésből származó többletforrásokat és a bevételek növekedéséből befolyó százmilliárdokat miként szeretné a kabinet felhasználni, még nem tudjuk. Azonban több forgatókönyv is elképzelhető: egyrészt a fentiek alapján egy jelentős adó- és járulékcsökkentésre válna lehetőség, másrészt a meghirdetett "bársonyos" választási osztogatásra is megteremtődne a mozgástér. Vagy jut erre is és arra is.

Hamisított dokumetumok keringenek?
"Felhívjuk a szerkesztőségek figyelmét, hogy újságíró kollégáktól kapott információk szerint ismeretlenek hamis pénzügyminisztériumi dokumentumokat terjesztenek" - írta közleményében a Pénzügyminisztérium sajtóirodája. Mint írták, e dokumentumban leírtak "súlyos szakmai blődségeket tartalmaznak, nyilvánvalóan hamisak, a félrevezetés, a társadalmi hisztériakeltés szándékával készültek, gyakorlatilag a sajtóban különböző időpontokban, különböző helyeken megjelent találgatások összefoglalásai".

Hírszerző
Szentkirályi Balázs - Gavra Gábor