Talán hivatásetikai kódexre vágynak az orvosok is...

Az orvosok is utálják a hálapénzt
2013. október 15.

A hálapénz eltörlése elkerülhetetlen, azonban háromszoros béremelésre is szükség lehet, hogy ebbe az orvosok is bele menjenek. Szeretni viszont ők sem szeretik: 87 százalékuk megalázónak tartja a paraszolvencia elfogadását, 90 százalékuk szerint rontja a megítélésüket, 78 százalékuk mégis átveszi – többnyire azért, mert a jelenlegi fizetése mellett csak így tud megélni.

A betegek többnyire félelemből fizetnek, nem hálából, szerintük az orvosoknak érdeke a rendszer fenntartása. A Szinapszis felmérése szerint nem az, de kérdés, milyen bérszínvonalat kell elérni ahhoz, hogy teljesen be lehessen tiltani.

A magyar orvosok 89 százaléka elutasítja a hálapénzt – derült ki a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) a Szinapszis Kft. segítségével végzett, a hálapénzzel kapcsolatos orvosi és lakossági véleményeket feltérképező közvélemény-kutatásából.

Míg az orvosok 19 százaléka kategorikusan nemet mond a paraszolvenciára, 70 százalékuk ugyan elvben elutasítja, de a jelenlegi magyar egészségügyi rendszerben szükségesnek tartja azt. Utóbbit valamivel meghaladja azoknak az orvosoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint elfogadnak hálapénzt: ők az orvostársadalom 78 százalékát teszik ki, de a szakma 70 százaléka azt mondja, nem mindenkitől venné át a borítékot.

A felmérésben összesen 1319 orvost és 761 civilt kérdeztek meg a hálapénzzel kapcsolatos tapasztalataikról, véleményükről, a minta nem és kor szempontjából kiegyensúlyozott volt, habár a lakossági felmérés esetében némileg felülreprezentált volt az idősebb, az egészségügyi szolgáltatásokat gyakrabban igénybe vevő korosztály.

Hálából adják a betegek?

A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a betegek döntő többsége nem hálából adja a hálapénzt, mindössze 14 százalékuknak ez az elsődleges motivációja. Ellenben közel minden második beteg fél attól, hogy enélkül nem jutna hozzá a megfelelő ellátáshoz, vagy a kiszolgáltatottság érzetét akarja csökkenteni a pénzzel (16 százalék).

Az orvosok ennél némileg idealisztikusabb képet dédelgetnek magukban a betegek motivációiról, de azért itt is csak a kisebbség, 31 százalék gondolja azt, hogy a betegek hálájukat fejezik ki pénzben. A fenti számok már csak azért is elgondolkodtatóak, mert ahogy Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke fogalmazott, a jelenlegi törvények szerint a hála a paraszolvencia egyetlen legális ösztönzője.

A 2012-es munka törvénykönyve, majd a július 1-én hatályba lépett új büntető törvénykönyv ugyanis jelentős szigorításokat hozott ezen a téren, utóbbi 291. § (1) bekezdése értelmében aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja (...) három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Kivételt jelent azonban ez alól, ha a munkáltató a hálapénz utólagos elfogadására kifejezetten engedélyt ad, ahogy ezt a szigorítások hatályba lépésével számos intézményvezető meg is tette.

Mindenkinek megalázó

A felmérés adatai szerint szinte teljes konszenzus van abban, hogy a paraszolvencia rendszere megalázó a betegekre nézve (a szakma 82, a lakosság 86 százaléka gondolja így), abban viszont már korántsem ekkora az egyetértés, hogy az orvosok számára is megalázó-e a jelenség (az orvosok 87 százaléka, míg a lakosság csupán 44 százaléka van ezen a véleményen).

Ez az eltérés vélhetőleg arra vezethető vissza, hogy a lakosság sem az orvosok valós kereseti viszonyaival, sem a hálapénzből származó bevételeikkel nincs tisztában. Erre utal, hogy az adjunktusok alapbérét 42 százalékuk legalább 250 ezer forintra becsülte, holott az ebben a beosztásban dolgozó orvosoknak csak 10 százaléka vallotta, hogy megkeres ennyit.

Ugyanez vonatkozik a hálapénz, mint tervezhető jövedelem megítélésére is. Míg a betegek 85 százaléka azt gondolja, hogy az orvosoknak nem érdeke a hálapénz megszüntetése, mivel az kényelmes és biztos jövedelemforrást biztosít számukra, az egészségügyi szakemberek 82 százaléka éppen az ellenkezőjét vallja: szerintük a hálapénz kiszolgáltatottá teszi az orvost azáltal, hogy mértéke kiszámíthatatlan, ezért egyáltalán nem biztosít jól tervezhető megélhetést.

Ráadásul az elmúlt két évben az orvosok kétharmada szerint csökkent a paraszolvenciát adó betegek aránya, és csaknem felük szerint az átadott összeg is kevesebb az elmúlt két évben (ennek számszerű megbecslésére nem vállalkozott a kutatás, és készítői szerint ez nem is lehetséges).

Háromszor ennyiért mondanának le róla

Habár Dénes Tamás, az MRSZ elnöke szerint „csak tiltással és fizetésemeléssel nem lehet megoldani a paraszolvencia kérdését”, a szakmabeliek 90 százaléka a bérrendezést említette első helyen a hálapénz elleni fellépés eszközei között. Azonban ahhoz, hogy lemondjanak a hálapénzről, radikális béremelést várnának: a jelenlegi bérek háromszorosát, beosztástól függően legalább 250-500 ezer forintos alapbért tartanának elfogadhatónak.

Abban az esetben, ha ez megvalósulna – amire a költségvetési realitásokat figyelembe véve nincs sok esély –, a többség a büntethetőséget is elfogadná. Az orvosok 77, míg a lakosság 81 százaléka szerint elfogadható alapbérek mellett korrupciónak lehetne minősíteni a hálapénz adását és elfogadását is, és ennek megfelelően minden esetben büntethető lenne (megszűnne a külön engedélyek rendszere).

Nyilvánvalóan el lesz törölve

Az MRSZ szerint a hálapénz rendszernek mindenképpen mennie kell, mivel kiszolgáltatottá teszi az orvost és a beteget, megalázó és frusztráló mind az orvos, mind a beteg számára, gátja az egészségügy hatékony működésének, a minőségi szakképzésnek, és az elégedetlenségek következtében az orvosi elvándorlás egyik legfőbb motorja. Emellett a szervezet kiemelte, hogy a hálapénz intézménye a korrupciót is felelősíti, valamint erodálja az orvos és a beteg közötti, a sikeres gyógyító munkához elengedhetetlen bizalmi viszonyt.

Dénes Tamás szerint a hálapénz rendszer „valamikor nyilvánvalóan el lesz törölve”, mivel „mindenki a háta közepére kívánja”, de ehhez előbb a következőknek kell megvalósulniuk: rendezni kell a béreket, „perverz motivációk” helyett „tiszta ösztönzőket” kell biztosítani az orvosoknak, valamint javítani kell a szakképzésben részt vevő oktatók megbecsülését.

A szervezet fontolgatja, hogy népszavazást kezdeményezzen a paraszolvencia büntethetőségéről, de mivel egy hasonló kezdeményezést már elkaszálták 2010-ben, ezért most nagyobb hangsúlyt fektetnek a jogi előkészítésre. Addig is a Hála-Pénz – Hálát a betegtől, pénzt az államtól kampány keretében igyekeznek formálni a közvéleményt, keddtől a Facebook-oldalukon is.

Index
Mikola Bálint


Indul a fizettem.hu bétatesztje
2013. október 11.

Az oldal zárt körű béta tesztelése október 10-én indul(t). Jelentkezz, ha szeretnéd kipróbálni az első kenőpénz-figyelő oldalt! Hozzáférést a fizettem@atlatszo.hucímen tudsz igényelni. A teszteléssel kapcsolatos tudnivalókat a hozzáférési infókat tartalmazó e-mailben fogod megkapni.

Egy hónapig gyűjtöttük az adományokat a Fizettem.hu kenőpénz-figyelő oldal megvalósítására. Egymillió forintot szerettünk volna összegyűjteni, ebből 616 ezer forint érkezett be. A fennmaradó összeget saját forrásokból pótoljuk, és önkéntesek segítségével folytatjuk a munkát.

Hogyan fog működni?

Az elkészült fizettem.hu oldalon megoszthatod majd a saját történetedet arról, hol, mikor, ki és mennyi kenőpénzt fizettetett veled, esetleg te önszántadból miért gondoltad azt, hogy jó ötlet, ha adsz valakinek pénzt. Sőt, azt is megírhatod, ha visszautasították, vagy te utasítottad vissza a felajánlott összeget.

Konkrét nevektől mentes történeteket gyűjtünk, ennek érdekében a beküldött szövegeket számítógépes úton anonimizáljuk, majd publikáljuk az oldalon, és a történetben bevallott összegek alapján folyamatosan nyomon követjük, hogy az egyes szektorokban mennyi kenőpénzt, hálapénzt fizetnek az emberek. Megmutatjuk, hogyan alakul a korrupció piaci ára Magyarországon.

Még mindig segíthetsz!

A Fizettem.hu projekt fenntartásához továbbra is fogadunk adományokat. Adományodat banki átutalással az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. MagNet Magyar Közösségi Bank 16200216-00141891 bankszámlaszámán juttathatod el nekünk. A megjegyzés rovatba írd be: fizettem. (Ha külföldről utalnál, akkor ezek az adatok is kellenek: IBAN: HU03 1620 0216 0014 1891 0000 0000 SWIFT: HBWEHUHB) PayPalon keresztül is küldhetsz nekünk támogatást a projektre (ott is van megjegyzés rovat, használd!): azonosítónk info@atlatszo.hu.

Pólót is rendelhetsz (amit akár tőlünk személyesen vehetsz át az irodánkban), az is a támogatás formája, rendeléskor mindenképp írd bele a megjegyzés rovatba, hogy fizettem, innen tudjuk, hogy most ezt a projektet támogatnád a vásárlással.

Átlátszó blog
Marietta Le