Sztrájk lesz a polgármesteri hivatalokban?

Sztrájkra készülnek a közszolgák

2016. június 8.

Sztrájkra készül a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), hogy súlyt adjanak béremelési követeléseiknek. Június 22-én 8 és 10 óra között fognak munkabeszüntetést tartani, amihez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott - közölte a szakszervezet elnöke.

Boros Péterné hangsúlyozta: önkormányzati területen nem történt még ilyen, és a 25 éves szakszervezet sem szervezett még soha sztrájkot. Jelentős és súlyos lépésnek nevezte a munkabeszüntetést.

Azt nem árulta el, hogy pontosan hol áll majd meg a munka a polgármesteri hivatalokban, de példaként említette, hogy budapesti és budaörsi alapszervezetüknél is teljesülnek a sztrájk törvényi feltételei.

Az MKKSZ azt követeli, hogy az önkormányzati tisztviselők számára a kormány 2016. október 1-jétől biztosítson átlagosan 30 százalékos béremelést.

Magyarországon 36 749 dolgozót foglalkoztatnak az önkormányzatok, közülük 24 058-nak nyolc éve egyetlen fillérrel sem emelkedett a fizetése - közölte a szervezet.

Azt is kifogásolják, hogy az állami tisztviselőkről szóló, újonnan életbe lépő törvény csak a járási kormányhivatalok tisztviselőinek kínál megoldást, ami azt eredményezheti, hogy az önkormányzatoktól a járásokhoz áramlik át a munkaerő, és humánerőforrás-krízis jön létre az önkormányzatoknál.

Már most is jelentős a munkaerőhiány, emiatt a szakszervezeti vezető úgy tudja, hogy a korábban a kormány által bejelentett mintegy 10 százalékos létszámcsökkentés is elmarad.

A sztrájkra való felkészülés első lépéseként szerdán tájékoztatják a kormányt, és kérik, hogy a miniszterelnök a sztrájktárgyalásokra tárgyalópartnerül az önkormányzatokért felelős belügyminisztert jelölje ki.

Index

Hozzászólások

Egyetértek veletek. Csak a médiában fúják fel a béremelést, nálunk is a legalsó szint lesz, mert erre van pénz. Vagyis az igazi munkát végzőknek erre. Én még azt is szeretném, ha betertanák a 6 órás gépi munka jogszabályt, ha már megalkották, mert lassan nem a 6 helyett a 8, hanem 10 is elvárt. Megvakulok már :( Tanároknak van óraszám, sofőröknek is mennyit vezehetnek, minket meg ütnek, mint a lovat.

Miniszterelnökünk mindenkinek egy lépést ígért előre. Az önkormányzati tisztviselők 9. éve nem léptek egyet sem előre. Akkor most mi igaz az ígéretből? Elnézik, hogy 10 éven keresztül egy fillér béremelésben sem részesüljünk??? Mi nem ennek az államnak a dolgozói vagyunk? Vagy az önkormányzatok a kormány szerint körön kívüliek? Nagyon bízom a szakszervezetek határozottságában, méltatlan amit velünk tesznek!

Nem kellene előre "irigyelni" a járásokban dolgozók béremelését, mivel még semmi nincs kidolgozva. A beharangozott magas emelésből akad olyan dolgozó, aki kevesebbet fog kapni mint azelőtt. A pótlékok megvonása után az emelése mértéke minimális lesz.

Kedves Ani! Elég szomorú, hogy már megindult az irigykedés a járásokban dolgozókra. Kormányablakban dolgozom, így hallom, hogy a kollégáimnál ez a fő téma. Egy a biztos csak, hogy a minimumot kell megkapnia mindenkinek. Így sok kollégámnak minimális lesz az emelés. Ők azt hiszik, hogy a mostani bérükre automatikusan megkapják a 30 %-ot. Én tudom, hogy nem így lesz. Akiknek számottevő lesz az emelés, az a középfokú végzettségűek. Nekem a bérem messze van a minimumtól és csak 35 éve dolgozom. Így nekem várható az emelés. Rólam annyit, hogy szakirányú főiskolai végzettségem és KAB-om is van. Egy nyereség van az új törvényből, hogy 2 nappal több lesz a szabim és kész. Az, hogy állandóan telj értékeléshez kötik a béreket, az nagyon szubjektív. Aki nem szimpatikus a vezetőjének, az nem kap majd béremelést???? 25 év munkaviszony után nem is kell emelni a béreket, ha nem olyan a telj. értékelés???? Ez a tv. több sebből vérzik. Egy biztos, hogy most egymásnak fognak esni a munkatársak sok helyen. Ja és a közvéleményt ellenünk hangolják. Miért kell olyat nyilatkozni, hogy a bérek elérhetik a 700-800 ezer Ft-ot??? Ez nem igaz. Nálunk az új bér közlésénél ott lesz a hivatalvezető. Ja és engem nem érdekel senki bére, nekem attól nem lesz több. A mi munkánk nem családbarát, mert este is kell dolgozni, egy légtérben vagyunk az ügyfelekkel. Ezt ellentételezték a 20 % integrált ügyfélszolgálati pótlékkal, ami most beépül. Így most már a munkánk nehézsége, a két műszak sem lesz elismerve. Nagyon sajnálom az önkormányzatoknál dolgozókat, mert sok helyen nem tudnak bért emelni ezután sem. Nagyobb, gazdagabb településeken talán, de nem biztos. Eljutottunk oda, hogy örüljünk, hogy van munkánk. A követelmények egyre magasabbak. Itt nincs szó arról, hogy a következő években is emelkednének a bérek automatikusan, csak a telj. értékelés alapján. Ez sem igazságos. Azért nem kell ezután sem falnak menni a bérektől. A kezdő diplomások más szakmákban lényegesen többet keresnek. Azonban nem lehet mindenki mérnök, közgazdász, vagy informatikus.
Üdv.