Szomorú következtetések...

Közszféra: nem lesz elbocsátás, de béremelés sem
2008. július 25.

A Pénzügyminisztérium 2009-re vonatkozó költségvetési tervezete szerint nem várható emelkedés a közalkalmazotti béreknél, és az idei szinttel kell számolni az adók és a járulékok terén is. A körirat újabb tömeges elbocsátásokkal már nem számol, csupán a nyugdíjazással - áll a Napi Gazdaságban.

A pénzügyi tárca által csütörtökön publikált 2009-es költségvetési tervezési körirat a konvergenciaprogram kereteihez igazodik, vagyis az idei 3,8 százalékos ESA-hiány után jövőre a GDP 3,2 százalékára rúgó deficitet terveznek. A tervek szerint az elkülönített állami pénzalapok és a nyugdíjbiztosítás nem termelhet deficitet, hiány csak a központi költségvetésben és az Egészségbiztosítási Alapnál lehet - bár ez utóbbi sem kizárt, hogy nullszaldóhoz közeli költségvetéssel készül -, akárcsak az idén.

A körirat szerint a belföldi kereslet a tavalyi erőteljes megszorítások után 2008-tól már fokozatosan élénkülhet. A termelékenység változásával összhangban lévő bérnövekedésnek és a foglalkoztatottság bővülésének köszönhetően a háztartások jövedelmi helyzete javul, a fogyasztás fokozatosan emelkedhet.

A közalkalmazotti béreknél nem várható emelkedés az eddig kötött megállapodások dacára, és az idei szinttel kell számolni az adók és a járulékok terén is. A körirat újabb tömeges elbocsátásokkal már nem számol, csupán a nyugdíjazással.

HR Portal
Forrás: Napi Gazdaság

Hozzászólások

Nem hiszem, hogy a választások előtt meg merik tenni, hogy felrúgják a 2007-es OKÉT megállapodást. Bár ki tudja, úgy látszik ez a kormány ki akarja csinálni a közalkalmazottakat.

a teljes közszféráról van szó a cikkben, nem kizárólag a közalkalmazottakról.

Csak a közalkalmazottak sokkal rosszabban keresnek, mint a ktv.-k. A központi közigazgatás I. besorolási osztályú ktv.-inek, akik 300-500 ezret keresnek havonta, nem okoz olyan komoly törést a béremelés elmaradása, mint az éhbérért gályázó közalkalmazottaknak.

miért felejtik el a közalkalmazottak, hogy az ő bértáblájuk felfelé nyitott?

Mert csak elvileg nyitott, a gyakorlatban csak a garantáltat kapjuk.