Szolnoki Dr. Hegedűs T. András szakiskola: a KLIK vállalhatja át feladatait

Vizsgálják a szolnoki szakiskola gazdálkodását

2015. június 4.

Egyelőre nem tudni, mi lesz a szolnoki Dr. Hegedűs T. András szakiskola tanárainak és diákjainak sorsa. Az intézményt eddig fenntartó roma önkormányzat a hét végén jelentette be, hogy nem működteti tovább az intézményt a feltárt költségvetési problémák, illetve hiányosságok miatt.

Vizsgálja az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), hogy valóban történtek-e visszaélések szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskola, Középiskola, Általános Iskola és Kollégium gazdálkodásában, illetve keresik a felelősöket – tudta meg lapunk. Mint azt korábban megírtuk: Abonyban tartották az Országos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlését a hét végén, ahol a képviselők megszavazták, hogy a szervezet megválik a dr. Hegedűs T. Andrásról elnevezett szolnoki iskolájától, mert problémákat, illetve hiányosságokat fedeztek fel a költségvetési támogatások igénylésének és elszámolásának ellenőrzése során. Hegedüs István, az ORÖ elnöke ugyanakkor azt is bejelentette, hogy feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen az ügyben.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal március 9-től hivatalból, munkaterv szerint indított törvényességi ellenőrzés keretében vizsgálta az Országos Roma Önkormányzat fenntartói tevékenységét a Hegedűs T. András szakiskolában. Az intézmény gazdálkodását ugyanis a hatályos működési engedélye és alapító okirata alapján az ORÖ hivatala látja el – áll a kormányhivatal szerkesztőségünknek küldött levelében. - A kormányhivatal a költségvetés tekintetében azt vizsgálta, hogy a betervezett költségek teljes körűen biztosítják-e az alapító okiratban meghatározott feladatok végrehajtását. E tekintetben az ellenőrzés során hiányosságokat állapítottak meg, a szabálytalanságok megszüntetésére július 31-ig adott határidőt a kormányhivatal az ORÖ részére. A hivatalnak az állami támogatás igénybevételére vonatkozóan nincs vizsgálati jogosultsága, ezért arra a folyamatban lévő törvényességi ellenőrzés sem terjedt ki – olvasható a válaszban.

Az Országos Roma Önkormányzat 2012 júliusa óta fenntartója a szolnoki Dr. Hegedűs T. András szakiskolának. Sajtóinformációk szerint az ORÖ döntése 18 pedagógust és mintegy száz tanulót érint nappali és csaknem ugyanennyit esti és levelező tagozaton. Azt, hogy a következő tanévtől ki fogja fenntartani a felvállaltan a sajátos nevelési igényű, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint a cigány etnikumhoz tartozó tanulók segítését célzó iskolát, egyelőre még kérdés. Ha fenntartó nélkül marad az intézmény, végső esetben a KLIK vállalhatja át feladatait. – Egyelőre nincs semmilyen hivatalos információnk, így merőben elméleti a lehetőség – mondta el Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerület igazgatója. – Ha a fenntartó nem vállalja tovább egy intézmény működtetését, az érvényben lévő jogszabályok alapján a KLIK-nek kell átvennie, ám nem az iskolát, hanem az általa végzett feladatokat. Nekünk tehát azt kell biztosítanunk, hogy az intézménybe járó fiatalok valamelyik iskolánkban tovább folytathassák tanulmányaikat az eddigi képzésüknek megfelelően. Bízom benne, hogy hamarosan rendeződik a helyzet és egyben maradhat a szakiskola.

Megkérdeztük az ORÖ-t is
Megkerestük az iskola vezetőségét, akik az ORÖ-höz irányítottak bennünket. A roma önkormányzat elnökét is kerestük, de nem értük utol kedden. A titkárságon azt kérték, e-mailben tegyük fel kérdéseinket, erre a levélre azonban lapzártánkig nem érkezett válasz. Többek között azt szerettük volna megtudni, igaz-e az, amit a RomNet internetes hírportál írt, miszerint a pénzügyi tételek között szerepel például kulcsmásolás 850 ezer forintért, 930 ezer forintért ragasztó, és csaknem 4 millió forintot költöttek egy tanév alatt krétára.
http://www.romnet.hu/hirek/2015/05/31/szabadulna_a_csalas_gyanujaba_keveredett_szolnoki_iskolajatol_az_oro

SZOLJON