Szent Flórián napi kívánság?

Át kell szervezni a tűzoltóságot
2010. május 9.

Vagy újra államosítják a tűzoltóságot, vagy teljesen önkormányzatosítják - ez a két lehetőség áll a szervezet előtt - nyilatkozta a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) elnöke a fővárosi tűzoltó majálison vasárnap az MTI-nek.

Abban bíznak, hogy az új kormány és az új Országgyűlés a szakmai véleményeket meghallgatva hoz döntést a szükséges átszervezésekről - mondta Bende Péter vezérőrnagy, aki a fővárosi tűzoltóság parancsnoka is.

Közölte: a tűzoltósági szervezetekben egyszerűsíteni kell az adminisztrációt, valamint az olyan „sallangokat”, amelyek elszívják a pénzt és az erőt. Hozzátette: erős, célirányos szakmai felügyelet létrehozása szükséges, mert külső erőforrásra nem számíthatnak a tűzoltóságok.

Bende Péter szerint az egyik lehetőség, hogy újra államosítják a tűzoltóságokat, mint ahogy az a rendszerváltozás előtt volt Magyarországon, és több környező országban az utóbbi években megtették, de ebben az esetben a végrehajtói szinten jelentős létszámleépítéssel kell számolni, amelynek lehetnek „káros kihatásai”.

A másik lehetőségként, amelyet az MTSZ elnökeként is támogat, tűzoltóságok teljes önkormányzatosítását említette. Meggyőződése, hogy ebben a rendszerben a tűzvédelemből származó pénzeket, hozzájárulásokat és egyéb támogatásokat is hatékonyabban lehetne felhasználni.

A tűzoltó tábornok azt hangsúlyozta: nincs országos tűz, helyi tüzek vannak, amelyeknek nagyon ritka esetben lehetnek országos kihatásai. Ezért az önkéntes tűzoltóságok jelentősebb, központi forrású támogatását sürgetik. Korszerű járművekkel kell ellátni ezeket a tűzoltóságokat, mert ők az első számú beavatkozók egy-egy adott körzetben - fűzte hozzá.

Bende Péter Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából azt kívánta a ligetbe kilátogatott több ezer embernek, köztük a száz tűzoltónak és családjának, hogy öt év múlva olyan köztársaságban éljünk, ahol ha bárki bajba kerül, 10 perecen belül ott legyen a segítség. Megjegyezte, még ma is vannak olyan fehér foltok az országban, ahová csak 30-40 percen belül tudnak kiérni a tűzoltók.

Zipp
MTI