Szegényedve "meggazdagszunk"...

Dolgozzon az államnak, ha sok pénzt akar
2008. augusztus 19.

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma 2008. január-júniusban átlagosan 2 millió 755 ezer volt. A bruttó átlagkeresetek összességében 8,2%-kal (költségvetési szférában 5,4%), a nettó átlagkeresetek 7,3%-kal (költségvetési szférában 5,8%) haladták meg az egy évvel korábbit. A január-júniusi reálkereset (a fogyasztóiár-index 6,8%-os növekedése mellett) 0,5%-kal emelkedett (a költségvetési szférában tehát 1%-ot csökkent) az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A január?júniusi reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Január-júniusban a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 7,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az év első hat hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 946 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében 4,9 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete az év első 6 hónapjában 196.400 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 188.700 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 219.400 forintot ért el.

Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 8,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkereseti indexe 105,4 százalék (ismétlésül az átlag 8,2%), a versenyszférában dolgozóké pedig 109,9 százalék volt.

Átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek a pénzügyi tevékenység (16,3 százalék), ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (13,9 százalék), kereskedelem, javítás (10,3 százalék), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (8,9 százalék) gazdasági ágban.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) átlagkereset 7,7 százalékkal nőtt az előző év január-júniushoz képest, a versenyszférában dolgozók alapbére 8,7 százalékkal, míg a költségvetési szféra alkalmazottainak alapilletménye átlagosan 5,8 százalékkal lett magasabb.

Júniusban a bruttó átlagkeresetek 9,7 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz képest. Január-júniusban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120.800 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89.400 forint, a szellemi foglalkozásúaké 155.800 forint. A nettó kereset így átlagosan 7,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél; ezen belül a versenyszférát 8,5 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 5,2 százalékos növekedés jellemezte.

A 207.900 forintos nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 8,6 százalékkal volt magasabb az előző év január-júniusinál. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 5,5 százalékot tett ki.

Privátbankár
KSH

Hozzászólások

Nagyon szép ez a KSH-s bűvészkedés, ami kihozza, hogy a közszféra túl van fizetve.
Ha megnézem az én munkahelyemet, szerintem nagyon kevesen keresnek 219 ezret havonta. Nézzétek meg az aktuális közalkalmazotti béreket:((
A köztisztviselők között is csak a kiemelt, első besorolási osztályban dolgozók kapnak ennyit szerintem, a középfokú végzettségűek messze vannak tőle...