SZEF ÜT: A Kormány nem teljesítette vállalását...

Veszélyben a közszolgálati alkalmazottak foglalkoztatási biztonsága?
2009. március 5.

Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) sürgős összehívását kezdeményezi a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) ügyvivői testülete, mert a kormány nem terjesztette be a közszolgálati alkalmazottak jogállásáról szóló törvénymódosításokat a parlament tavaszi ülésszakára - közölte Varga László, SZEF-elnök szerdán az MTI-vel.

Az érdekvédő közleményében azt kifogásolta, hogy a közszolgálati alkalmazottak foglalkoztatási biztonságát erősítő intézkedéseket - annak ellenére, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács a vonatkozó előterjesztéseket kellő időben megtárgyalta - a kormány nem terjesztette be az Országgyűlés 2009. évi tavaszi ülésszakának kezdetére.

A SZEF ügyvivői tanácsa ezt elfogadhatatlannak, a jelenlegi válsághelyzetben nélkülözhetetlen közmegegyezés kialakítását és egy esetleges társadalmi-gazdasági megállapodás létrehozását is veszélyeztető kormányzati magatartásnak tekintik, ezért kezdeményezik az OKÉT sürgős összehívását, és a kialakult helyzet tisztázását. - írta Varga László.

Az egységes közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány között tavaly decemberben született megállapodás értelmében a kormányzat a központi költségvetési szervek körében vállalta, hogy felhívják a fenntartókat és a munkáltatókat arra, hogy 2009-ben ne csökkentsék a közszolgálati alkalmazottak létszámát (leszámítva az alkalmatlanság vagy más hasonló egyedi ok miatti intézkedéseket).

A kormányzati tárgyalók egyetértettek azzal a kezdeményezéssel, hogy a különböző jogállási törvényekből a törvényes felmentési (elbocsátási) jogcímek közül 2009-ben - a 13. havi illetmény felfüggesztésének időtartamára - kerüljön ki a létszámcsökkentési indok.

Az átszervezésekkel esetlegesen együtt járó létszámváltozások jogszabályi megakadályozására a kormány nem látott lehetőséget, ugyanakkor vállalta, hogy többféle formában segíti az érintetteket új munkahely megtalálásában.

A dokumentum szerint "a foglalkoztatás biztonságát, a létszámok alakulását érintő kérdésekről a felek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsban (OKÉT), az önkormányzati oldal részvételével folytatnak tárgyalásokat. A törvénymódosításokat a kormány az Országgyűlés 2009. évi tavaszi ülésszakának kezdetére benyújtja".

InfoMédia
Forrás: MTI


A SZEF az OKÉT mielőbbi összehívását kezdeményezi

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának közleménye

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Ügyvivő Testülete (SZEF ÜT) sajnálattal állapítja meg, hogy az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a Kormány tárgyalásainak eredményeiről 2008. december 18-án aláírt ?Összefoglaló? 2. pontjában megfogalmazottak nem teljesültek maradéktalanul.

A közszolgálati alkalmazottak foglalkoztatási biztonságát erősítő intézkedéseket ? annak ellenére, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) a jogállás-törvények módosítására vonatkozó előterjesztéseket kellő időben megtárgyalta ? a Kormány nem terjesztette be az Országgyűlés 2009. évi tavaszi ülésszakának kezdetére.

A SZEF ÜT ezt elfogadhatatlannak, a jelenlegi válsághelyzetben nélkülözhetetlen közmegegyezés kialakítását és egy esetleges társadalmi-gazdasági megállapodás létrehozását is veszélyeztető kormányzati magatartásnak tekinti.

Ezért a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Ügyvivő Testülete kezdeményezi az OKÉT sürgős összehívását, és a kormányzati mulasztás miatt kialakult helyzet ott történő tisztázását.

Budapest, 2009. március 4.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának Ügyvivő Testülete nevében:

Varga László
SZEF-elnök

SZEF

Előzmény: A kormányzat idén is ösztönzi a közszolgálati dolgozók elbocsátását...

Hozzászólások

A SZEF nagyon buta volt, hogy tavaly hitt Fletónak, aki csak akkor mond igazat, amikor a nevét mondja:))
Azt kellett volna csinálni, amit a BKV szakszervezetek, vagy a MÁV-nál. Ott nemhogy fizetéscsökkentés, hanem egész jelentős emelés lesz. Ott a szakszervezetek megmondták, nem érdekli őket, hogy hogyan, de kérik a pénzt. Ha egyszer a közszféra is sztrájkba lépne, a kormány megtudná, hogy mi a magyarok istene és nem merné többet szívatni a népet. Ahogy a két cég példájából látszik pénz van.