Szakszervezeti vélemény

Elszabadulhat a pokol, ha elkezdik kirugdosni a közszolgákat
2010. június 8.

Óriási feszültségeket hoz és beláthatatlan következményekkel járhat a miniszterelnök által ma bejelentett 15 százalékos bértömegcsökkentés a közszférában, mert nincs túlfoglalkoztatás – mondta Fehér József a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára a Megbeszéljükben.

Fehér József szerint végrehajtatlan az intézmények működtetése csökkentett létszámmal, vagy olyan következményeket indukál, amely nagyobb kárt jelent, mint az a 180-200 milliárd forint, amit bevételként remél ettől az intézkedéstől a kormány. A tervezett intézkedés példátlan: a rendszerváltás óta nem csökkent annyival a közszférában dolgozók jövedelme, mint, amit most terveznek.

Arról nem is beszélve, hogy az indoklás nélküli felmondás, és alkalmazás nemcsak magyar, hanem nemzetközi jogszabályokba ütközik, komoly kockázatokat rejt – tette hozzá Fehér József.

A főtitkár hangsúlyozta, a heti 40 óra csak álom, ennél jóval többet dolgoznak a közalkalmazottak, ha a kormány hozzányúl a bérhez és a létszámhoz, akkor az beláthatatlan következményekkel járhat.

Miközben az ésszerűbb működésre vonatkozóan több javaslatot is megfogalmazott a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete a politikusok nem foglalkoztak javaslataikkal - tette hozzá. Abba sem gondolt bele a kormány, hogy a közszférában dolgozók közül, több mint 100 ezernek banki hitele van, ők, ha elbocsátják, hogyan, miből fogják a hiteleiket fizetni? – tette fel a kérdést a műsorban a főtitkár.

Németországban a háború óta legszigorúbb takarékossági programot jelentette be ma a Bundestag, eszerint a német kormány 4 év alatt 10 ezer közszolgától válik meg, miközben nálunk ezt 4 nap alatt akarják véghezvinni – hozta fel példaként Fehér József.

Demján Sándor tegnap egy televízió-műsorban úgy nyilatkozott, szerinte vélhetően a közszolgák létszámát is csökkenteni kell, de leginkább a versenyszférából kell visszacsábítani a jobban képzett munkaerőt.

Hanganyag (mp3):
Fehér József - 1. rész
Fehér József - 2. rész

Klubrádió

A szakszervezeti rész "itt folytatódik": El fog dőlni, hogy ez "szájkarate", vagy érdemi válasz is lesz?

Hozzászólások

Nem "bizonytalanság" van, hanem vagy hazudozás, vagy fejetlenség és ötletelés. A bizonyíték az alábbi videón található (2 perc körül):
http://www.rtlklub.hu/video/92555
Fellegi Tamás nemzeti feljesztési MINISZTER azt mondja a saját szájával:
"Nem csak az állami vállaltokra fog ez vonatkozni, mint azt tudják a miniszterelnök úr tegnapi bejelentséből, hanem a közszféra MINDEN INTÉZMÉNYÉRE, beleértve magukat a minisztériumokat is."

Ha a miniszter mondja ezt és hazudott, akkor le kellene mondania. Ha nem tudja, hogy mit beszél, akkor bocsánatot kérnie nyilvánosan és elismerni, hogy "nem tájékozódott megfelelően az ügyben". (És ezt követő hasonló hibák esetén már az alkalmatlanság kérdését lehet joggal felvetni.)
Ha pedig valamilyen hatásra visszaléptek a tervüktől (pl. szakszervezeti megnyilvánulások), akkor az lenne a tisztességes, ha elmondanák, hogy beláttuk, hogy rossz ötlet volt. Ez még pozitív hatású is volna mert megfelelne a meghirdetett "nemzeti együttműködés rendszerének".
Sunyizni meg terelni össze-vissza az tistességtelen. Mint Kósa meg Szijjártó államcsődözik meg Görögországozik, utána meg Varga Mihály meg Orbán is a 3,8% hiány kőbe vésettségéről beszél... (Vagy váltsák le Kósát meg Szijjártót, vagy ismerjék el, hogy "nem jött be a trükk". Mindkettőt nem lehet tartani, csak tisztességtelenségi következménnyel.)

Teljesen egyetértek. Nem bizonytalanság van. Méghogy ők nem hazudnak soha? (ezt állították ugye)
Csak össze kell hasonlítani a tegnapi, tegnap előtti és az előtti nyilatkozatokat.
Ne nézzenek már hülyének.
A közszolga fogalmat mindig is a köztisztviselők, közalkalmazottak, szolgálati jogviszonyban állók gyüjtőneveként szokták használni. Most meg hirtelen az állami vállalatoknál alkalmazottakat jelenti?
Jelenleg a visszhangoktól tojtak be, hogy ha így haladnak nem nyernek az őszi választásokon.
Majd utána tovább "ötletelnek".

Pontosan, azt nem értem miért nem lehet úgy kommunikálni, hogy igen ezt akartuk, de a társadalmi szervezetek ezt tartják jónak ők meg akkor ezért megváltoztatják, sokkal jobb lenne, mert így tudnák mutatni, hogy mennyire együttműködök stb stb amit ők hirdettek meg
Vagy esetleg Fellegi miniszter úrnak gőze sincs mi az a közszolga, akkor viszont mondjon le

Ezen a videón meg totál mást mond
"kizárólag az állami költségvetésből gazdálkodó vállalatokat érinti."
Mi van itt??????????????????????
http://www.rtlklub.hu/video/92659

Alakul ez, mint a púpos gyerek...


Nem a közszolgákat rúgják ki

2010. június 10.

A közszférában nem terveznek tömeges elbocsátásokat, de a költségvetési pénzből gazdálkodó, állami tulajdonban lévő cégek és vállalatok esetében egy költséghatékonyabb bértömeg-gazdálkodásra térnek át – közölte az fn.hu-val a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A tárca közleményével a szerdán megjelent hírügynökségi beszámolókat pontosította, amelyekben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési sajtótájékoztatójáról számoltak be.

A költségvetési pénzekkel való takarékos gazdálkodással kapcsolatos intézkedésekről szólva Fellegi Tamás elmondta: a cél az, hogy a közpénzből gazdálkodó szervek, szervezetek, vállalatok is kivegyék részüket a magyar gazdasági rendszer talpra állításából. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó, illetve egyéb állami tulajdonban lévő cégek esetében a bértömeget a 2009. évi 322 milliárd forintról, az idei évben időarányosan 274 milliárd forintra szállítják le.

Az igazgatóság intézményét csak a stratégiai jelentőségű nagyvállalatok esetében hagyják meg, amely lépéssel az igazgatósági tagok számát a jelenlegi közel 320 főről mindössze 55-60 főre csökkentik. A felügyelőbizottságok jelenlegi 640 fős létszámát a törvényi minimumra, 450-re kívánják leszállítani – közölte Fellegi Tamás. A közszférában tömeges elbocsátásokat nem tervez a kormány, de létszámleépítés mindenképpen várható – tette hozzá.

(...)

FN.hu
MTI

Ugyanez videón az RTL Híradóban innen!

Azt mondja, ő annak örülne, ha ebben most nem találgatás folyna. Mi is!!!

Vajon mennyi szerepe lehetett benne a politikai konkurenciaharcnak? (Százezer közszférában dolgozó állását félti a Jobbik)

Egy újabb tv2 video:

Az előttem szólónak. Ez nem igaz. Az RTL-es híradóban is benne volt, hogy Fellegi Tamás miniszter azt nyilatkozta, hogy: "nemcsak az állami vállalatokat, hanem a közszféra minden intézményét érinti a rendelkezés."
http://www.rtlklub.hu/cikk/323011

A médiában elhangzottakat nem lehet pontos információnak nevezni, mert mindegyik mást mond, egyik sem egyértelmű. Pl. az Ön által említett cikk első mondata is feltételes módban fogalmaz, ill. megemlíti, hogy milyen problémákkal járhat egy ilyen intézkedés kórházakban, iskolákban. Meg kell várni a pontosabb terveket, hogy lássuk mi is lesz a közalkalmazottakkal. És itt jön még egy pontatlanság: közszolgákat emlegetnek, így méghomályosabb, hogy kikre is gondolnak.

Amíg nincs semmi írásban, addig természetesen csak a találgatás marad.

Valóban nagy még a fejetlenség bizonytalanság, de pl Oktatási államtitkár azt mondta valahol, hogy az egész közférát nem fogja érinteni, így az oktatást se.
Valóban csak az állami cégekről szól a dolog a 29 pontban is
Az állami vagyonkezelésben bértömegcsökkentés 15 százalékos mértékben.

elbocsátások lesznek a közszférában, mert a 15%-os mértékű bértömegcsökkentés ezt jelenti. ugrik a 11 és 12. havifizetés.

így esetleg minden 6. embert kikell rúgni......oszt jó van......

15 százalékos bértömegcsökkentés csak az állami vállalatokra vonatkozik nem az egész közszférára

15 százalékos bértömegcsökkentés csak az állami vállalatokra vonatkozik nem az egész közszférára