Szakszervezeteink kezdenek felébredni, de miért csak a választások előtt?

Erkölcsileg, anyagilag tönkretett közszolgálat/
A 2002-es szintre visszaesett bérek, szétzúzott életpályamodellek, kiszolgáltatottság, káosz/ - egybehangzóan így értékelik az elmúlt nyolc évet a közszolgálati dolgozók érdekképviseletei. A magát munkavállaló - barátnak nevező kormányzat az ígért erkölcsi és anyagi megbecsülés helyett pedagógusok, köztisztviselők tízezrei tette hecckampányok áldozatává azért, hogy milliárdokat vonhasson el, illetve hogy szakmaiságot nélkülöző "reformjait" végrehajthassa.

A Magyar Szocialista Párt 2002-es választási győzelmének egyik legfontosabb tényezője a mintegy nyolcszázezer fős közszférának tett ötvenszázalékos béremelés ígérete volt. Bár a megvalósítás szakaszában az ígéret már "átlagosan" ötvenszázalékos emeléssé szelídült, az érintettek öröme alig egy évig tarthatott ki. Ami utána következett, arra legrosszabb álmaikban sem gondoltak. A szféra legirigyeltebb területe mindig is a köztisztviselőké volt, ennélfogva a leglátványosabb visszaesést ők szenvedték el. - Igazi korszakváltásként éltük meg, amikor az Orbán - kormány alatt, 2001 júliusától bevezették a köztisztviselői életpályamodellt. Ez tökéletesen megfelelt az európai uniós normáknak, kiszámítható teljesítmény- és javadalmazási rendszert nyújtott - mondta lapunknak Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára.

Fehér József hangsúlyozta: a modell két lépésben korrigálta a versenyszférához képesti harmincszázalékos bérlemaradást, és számos jóléti juttatást biztosított: ruhapénzt, étkezési hozzájárulást, lakáskölcsönt állami garanciával vagy akár temetési támogatást. Ehhez jött még a 2002 szeptemberében végrehajtott, átlagosan ötvenszázalékos közalkalmazotti béremelés, ám a következő nyolc évből négyben semmiféle illetményalap- emelés nem történt, így a bérek reálértéke már tavaly visszazuhant a 2002-es szintre. A kormány később már minden bajok forrásának az általa adott béremelést nevezte meg, ezért "költségtakarékosság" címen leépítésekbe kezdett. Fehér József szerint a köztisztviselőket ez egészen sajátosan érintette, mert bár három nagyarányú elbocsátási hullám is sújtotta őket, mai létszámuk lényegében megegyezik a nyolc évvel ezelőttivel. Mindez úgy fordulhatott elő, hogy a kabinet csupán pénzügyi megfontolások alapján döntött az elbocsátásokról, később azonban kénytelen volt visszavenni a dolgozókat, hogy a hivatalok működjenek. A leépítések ráadásul nem a minisztériumi vízfejek, hanem a lakossági szolgáltatókat érintették.

Hecckampány a köztisztviselők ellen

- Az éppen költségtakarékossággal indokolt elbocsátások a végkielégítésekkel, egyéb juttatásokkal együtt végül többe kerültek, mint az úgynevezett megtakarítások. A szakmaiatlanságért sokat kellett fizetniük az adófizetőknek - fogalmazott Fehér József. Mindeközben politikai hecckampány céltáblája lett a köztisztviselői kar, a kormány azt sugallta a közvéleménynek, hogy a köztisztviselők "hülyék, lusták, tehetségtelenek" . A cél a Szetey Gábor nevével fémjelzett, úgynevezett teljesítmény-értékelési rendszer bevezetése volt, ami bár végül csúfosan elbukott, addigra a korábbi életpályamodell minden vonzó elemét "kiirtották". - Súlyos felelőtlenséget követtek el azok, akik a közigazgatást összekeverték egy részvénytársasággal - mondta Fehér József.

Magyar Nemzet alapján - www.mkksz.org.hu

Hozzászólások

Kedves Közalkalmazott Kollégák!
Bizonyosan értesültetek róla, hiszen számos újság és a TELETEXT is megírta, hogy a Pedagógus Szakszervezet aláírásgyűjtést kezdeményez, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelését.A kezdeményezés a Bölcsödei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetétől indult(a hírek szerint.)Hát itt valami nagyon bűzlik!!! Bizonyára közületek is nagy tömegben azért szavaztatok a FIDESZre, mert O.V. azt ígérte a választásokat megelőzően, hogy a NŐK 40 évnyi munka után(korhatár megjelölése nélkül)nyugdíjba mehetnek!!Mostanság erről egy szótag sem hangzik el.A 62 éves nyugdíjkorhatár ettől még legalább 4 évvel több szolgálati időt jelentene,ha vki durván 18 éves korától dolgozik.Újra az az igazságtalanság lépne életbe, hogy nem a több éven át befizetők, hanem a korosabbak élvezhetnék hamarább nyugdíjukat. ..Ehhez nagyon illik a BDDSZ által 2009.júl.23-án Herczog Lászlónak benyújtott indítványa,majd 2010.máj. 5-én ennek újra tárgyalása, miszerint a bölcsödei gondozónők nyugdíkorhatára 58 év legyen,mert egészségileg későbbi életkorukban munkájukat nem tudják felelősségteljesen ellátni a 3 éves gyermekek gondozása körében....Ezért Kedves NŐ közalkalmazott társaim meggondolandó az aláírás,-inkább írják CSAK alá azt férfi kollégáink.Ők NEM kaptak ígéretet 40 éves munkaviszonyuk utáni nyugdíjazásukra.Nekik még kapóra jöhet az aláírás.Nők aláírása esetében az előzőekkel összevetve visszalépést érzek! Ti ezt hogy gondoljátok? Lehet, hogy én nem látom ezt jól?

Azért Fehér József úrnak sem kellene olyan látványosan mosni kezeit!

Jól van, jól van... Persze nekik is van felelősségük, de a dolgozóknak is.

- Miért nem tetszünk tagok lenni, nagyobb számban belépni a szakszervezetekbe?
- Miért nem tetszünk elmenni, ha felvonulás, tüntetés van, mint tavaly ápr. 18?

Ha többen lennénk tagok, nagyobb lenne az erőnk is.

A felvonulás meg tüntetés nagy baromság a jelenlegi környezetben. Gy.F.: "Majd megunják és hazamennek." Egyedül a sztrájk lenne megoldás, de arra meg senki nem hajlandó mert ugye a sztrájkkal töltött idő az nem munkaidő, ergo fizetés se jár rá. A kormány azt mondja, hogy leszarom, sztrájkoljatok csak, és sokan már 1 heti bér kiesését sem vállalják be, így inkább nemcsinál semmit. A szakszervezeti tagsággal kapcsolatban pedig szintén az a helyzet, hogy sok szakszervezeti vezető ugyanolyan szemét mint a kormány, ők kapják a hatalmas lóvét, és nem érdekük, hogy igazán lépjenek. A tagok pedig sosem aktívak annyira, hogy picsán rúgják a szaksz. vezetőiket.

A szakszervezetet belülről lehetne megújítani, de ehhez sok embernek be kéne lépnie, és leszavazni a rossz vezetőket.
A sztrájkról annyit, ha el akarsz érni valamit, cserébe be kell áldozni dolgokat: pl. a kieső munkabér. Idő, amit a szakszervezetért teszel. Az nem elég, hogy siránkozunk, és azt mondjuk, mi nem veszünk részt semmiben, de nekünk j á r minden.

A jelen hatalommmal azonosuló városi önkormányzat hivatalába (pld.:Ajka) a zsákmány szerzése útján képzetlen kiszolgáló saját katonát ültetnek, szakmai végzettség,hozzáértés nélkül!A szakirodák szakmai létszáma kívánságra (?) leépűl,az állami támogatását kimerítve,köitségvetést nem kímélve történik a hivatal átszabása!Ez minden csak épp nem munkavállalóbarát,erkölcsi és anyagimegbecsülés esete a közszféra területén. A köztisztviselöi kiszolgáltatottság és az életpályamodel felszámolása,a káosz,hozzánemértés, a látványos "egyéni" érdekérvényesítés ami meghatározta az elmúlt éveket egy önkormányzat esetén. Az önkormányzatiságot :értékálló joggal,törvényekkel, együtt élő és elhivatott megbecsült dolgozóival, értő csak szilárd alapokról építkező szakmailag képzettekkel lehet elvárható szinten működtetni.Ma és a jövöben ez a fentiek nélkül nem megoldható!!A suszter ha ért a cipő készítéshez a "suszterszéken" a helye,de ha nem akkor a cipő nem az ő kezébe kell,hogy kerüljön !!

mert kampány van, és helyezkedni kell, azért

31 év munkaviszony , 21 év közigazgatás után nettó 80.000,-FT sem éri a fizetésem. Szakszervezet lehetne már gondolkodni ! Lassan a már a minimálbér alatt leszünk.

Én is a jelen hatalmon levő párt által irányított önkormányzatnál dogozom.A nyugdíjba küldött,és addig is jól kereső haverok szép lassan visszatérnek mint tanácsadók.Akkor hol a sporolás?És üzenném a szakszervezeteknek hogy nem alamizsnát akarunk hanem tisztességes bért!!

Igy van, én 12 éve vagyok köztisztviselő, és nettó 74.422 Ft-ot kapok havonta.
Ezt én keveslem. 90000-el elégedett lennék.

Igy van, én 12 éve vagyok
Beküldte: Bicsek (nem regisztrált) Időpont: 2010, március 28 - 17:46.
Igy van, én 12 éve vagyok köztisztviselő, és nettó 74.422 Ft-ot kapok havonta.
Ezt én keveslem. 90000-el elégedett lennék.

ÉN PEDIG 31 ÉVES KÖZSZOLGÁLATI JOGVISZONY UTÁN KAPOK NETTÓ 71560 Ft-ot, úgy hogy az adójóváírást januártól igénybe vettem.