"Színlelt" pénzügyi szolgáltatói tevékenység

A jegybank mégsem ellenőriz

2016. január 18.

Nem ellenőrz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azokat az állami cégeket, amelyeket a pénzügyi szolgáltató cégek közé sorolt át a kormány decemberben – olvasható ki az MNB Magyar Nemzetnek elküldött válaszából.

Az MNB szerint erre azért nincs szükség, mert valójában egyik cég sem végez pénzügyi szolgáltatói tevékenységet. Mindezek után úgy tűnik, valóban csak a csúcsvezetők fizetésének drasztikus emelése érdekében került sor a módosításra a Magyar Villamos Művek, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Szerencsejáték Zrt., illetve a MÁV Zrt. esetében.

A vasutasok körében január elején felháborodást váltott ki, hogy míg ők félszázalékos béremelést és félhavi jutalmat kaptak, addig vezetőiknek kétmillióról ötmillióra emelték az alapbérét.

A kormány szerint az állami szektorban azért kell megemelni a cégek vezetőinek bérét, hogy közelítsék a piaci vállalkozások vezetőinek javadalmazásához. Ezzel ellentétes viszont az a cél, hogy a fizetésük ne legyen túl messze az egyéb alkalmazottakétól.

Bérszabályozás
Szeptemberben kormányrendeletben szabályozták az állami vállalatok vezetőinek bérezését.

Az I. kategóriába, vagyis a pénzügyi szolgáltató szektorba sorolt cégek vezetői havi ötmillió, az energetikában dolgozók, illetve a kiemelt stratégiai jelentőségű cégek vezetői négy-, az egyéb vállalkozások vezetői hárommillió forintot kereshetnek havonta, szemben a korábban alkalmazott kétmilliós felső határral.

Metropol